Bu Blogda Ara

28 Nis 2014

AYDINLANMA...

  Bir döneme damgasını vurmuş, pek çok kişiyi etkilemiş kurumlar Köy Enstitüleri. Kuruluşlarından bu yana tam 74 yıl geçmiş... 74 yıl, dile kolay. Anılar hala tazeliğini, değerini yitirmemiş. O kadar çok insana güzel, yararlı dokunuşlar yapmış ki, sudaki halkalar gibi izleri büyüyerek yıllara yayılmış. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Dernekleri; geçmişte kalan bu güzel kurumların yaşatılması,  unutulmaması için bir avuç idealist, güzel insanla önemli adımlar atıyor. Yurt içinde 20 şubeye ulaşmışlar. 
                                                          
  
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Mersin Şubesi , Köy Enstitülerinin kuruluş Yıl dönümü    17 Nisan'da düzenlediği anlamlı etkinliklerin ardından 26 Nisan 2014 Cumartesi Günü Mersin Tece'de Köy Enstitüleri Parkı'nın açılışını yaptı. (Bir hafta önce yağmur nedeniyle ertelenmişti.) Bir parkın içinde adeta "düşünce şenliği " düşünün. Böyle ortamlar hayal kurmak için ideal. İnsanın hayal gücü var gücüyle çalışmaya başlıyor. 
90 yaşın üstünde, zekası, belleği pırıl pırıl eğitimciler anılarını anlatıyorlar. Halef ve selef iki Belediye Başkanı konuşmalarında projeyi desteklediklerini söylüyorlar. Bu bir dayanışma, bir ekip çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Mezitli Belediyesi, Eğitim İş Mersin Şubesi de Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Deneği ile yardımlaşma içindeler. 

Eski eğitimciler, yöneticiler, emekli öğretmenler, sanatçılar, konuya inanmış insanları burada görmek, ayrı bir heyecan veriyor insana. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı, bazı hocalar ve öğrencileri de burada. Programda konuşmalar, anılar ve müzik dinletisi var. Uygun köşelere fidan dikimleri yapılıyor. 
Yakın bir gelecekte burada neler yapılabileceğini hayal etmek bile güzel. İnsana umut veriyor, mutlu ediyor. 
Gençlere söz hakkı vermek, konuşma fırsatı yaratmak  nasıl da özlem duyduğumuz bir davranış. Kavgasız, tartışmasız, konuşma ve dinleme adabına uygun bir ortamda onları dinleyebilmek nasıl da güzel olurdu. 

Gençler artık Köy Enstitülerini sadece sormakla kalmayacaklar, kendileri de başkalarına anlatacaklar, açıklama yapacaklar. Köy Enstitülerini anılarda yaşatmak, düşündürmek bile ne güzel, nasıl da anlamlı. Aydınlanmayı nasıl da özlemişiz...

                                                      

4 yorum:

  1. Ne kadar değerli bir bilgi bu, teşekkürler.
    Hasan Ali Yücel'in anısına saygılarımla.
    "Kitap mermi gibidir" İsmet İnönü'nün anısına saygılarımla.
    Kapatılması, bugünü bizlere hazırlayanların acı bir armağanıdır.

    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kurumlara inananların varlığını bilmek bile öylesine mutlu ediyor ki insanı. Umudu tükenmiş nice gence umut olmuşlar o koşullarda ne yararlı işler yapmışlar, büyük bir değişim sağlamışlar. O yüzden adları hala saygıyla anılıyor. Hiç unutulmamaları dileğiyle...
      Selam-saygılar.

      Sil
  2. Köy Enstitüleri kapatılmasaydı, bu gün bu durumda olmazdık.
    Çok özel bir yazı, sevgilerimle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapatılmayıp geliştirilmeleri düşünülseymiş günümüze kadar ne önemli çalışmalar yapılırmış. O yıllarda bile ne güzel işler yapılmış; Köy çocuklarına kitap okuma alışkanlığı kazandırılması, üretime katkı, bir müzik aleti çalabilme, tiyatro çalışmaları... Ve daha niceleri.
      Gençlerin geçmişten haberdar olmaları bana çok anlamlı geliyor.
      Selam-sevgiler.

      Sil