Bu Blogda Ara

15 Haz 2014

BABALAR VE ÇOCUKLARI...

Bir "Babalar Günü" daha geride kaldı. Turgenyev'in "Babalar ve Oğulları" adlı kitabını yıllar önce, gençliğimde okudum. İnsan tahlilleri yapan kitapları oldum olası sevmişimdir. Hayatın gerçeklerine değinir, düşündürür. Ruhsal çözümlemeler insanı başka dünyalara sürükler bazen. Çağan Irmak'ın yönettiği, değerli oyuncuların rol aldığı , Ulusal ve Uluslararası çeşitli dallarda ödüller alan "Babam ve Oğlum" filmi konusuyla, müziğiyle, oyuncularıyla nasıl da tutuldu, ne çok izleyici tarafından izlendi. Hayatın içinden konular insanları çekiyor.


Çocuklarla babaları arasındaki bağları anlatan bir başka kitap, Türkiye'de Emre Kongar'ın "Kızım ve Ben" adlı kitabıydı. Çok severek okumuştum. Oğlu da olduğunu öğrenince; "Oğluna acaba haksızlık mı yapmış Emre Hoca" diye düşünmüştüm. Sonraki yıllarda "Babam, oğlum ve torunum" kitabı da çıktı. 
Çocuklar ve babaları arasında annelerinden daha farklı bir duygusal bağ vardır diye düşünürüm hep. Çok açıklanmayan ama içten içe var olan bir sevgi halesi. Hele kız çocukları babalarına nasıl da düşkündürler. Biz de babamıza çok düşkündük. 

İyi bir baba kız-erkek çocukları arasında ayrım yapmaz ama genellikle gönlü kızından yanadır. Onun o ince, kırılgan yapısından kaynaklanan, koruma-kollama duygusu uyandıran durumundan ötürü böyle düşünür belki de.Bazen yolda giderken babaların çocuklarıyla diyaloğunu hep hayranlıkla izlerim. Çocuklar bitmez tükenmez sorular sorar. Sabırlı babalar usanmadan yanıtlar. Baba ile çocuklar arasında sağlıklı bir ilişki varsa; erkek çocuklar benimsedikleri babaları gibi olmak isterler. Kız çocukları eş olarak seçecekleri erkeğin babalarına benzemesini isterler".İyi Baba"  olmak zordur. Ancak gönüllerde taht kurmak da kolay değildir, emek ister...


2014 Babalar Gününde;  Soma Maden Faciasında hayatını kaybeden babaları saygı ve rahmetle anıyoruz...

4 yorum:

  1. miribaaaaa. ne güzel yorum yapmışsınız norveç romanına. hoşgeldiniz kiii blogumaa. :) babalar ve oğullar eveeet bazarov :) görüşürüz kiii yineee. gelirim ki zateen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsana dair her şey ilginç bir anlatımla daha da değer kazanıyor. O tür kitapları okurken insan hayatı ve kendini de değerlendirmiş oluyor. Kitapların dünyasına yolculuk güzel.
      Bloğunuzdaki yoğun enerji ve çalışma temponuz hemen hissediliyor.

      Sil
  2. Ne kadar güzel bir yazı. Yazdıklarınızı okumayı seviyorum.
    Sevgiyle kalın ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. İnanın ben de sizin yazılarınızı zevkle, severek okuyorum. Hatta az önce blogdaki yazınıza yorum yazmayı düşündüm, az sonraya bıraktım. Şimdi döneceğim.
      Selam-sevgiler.

      Sil