Bu Blogda Ara

9 Ara 2014

ÇOCUKLAR VE KİTAPLAR







Burnunu vitrin camına dayamış, hayran hayran camın arkasını seyreden 10-12 yaşlarında bir çocuk gördüm bugün. Bir kitapçı vitriniydi seyrettiği. Caddenin gürültüsü, insanların koşuşturması onu hiç ama hiç ilgilendirmiyordu. Öyle sevimliydi ki. Onu tedirgin etmemek için fotoğrafını da çekemedim. İzin alarak çeksem doğallık bozulacaktı. Ama onun o duruşu, kitapları ilgiyle, dikkatle izleyişi beynimde yer etmiş durumda. 

Bir zamanlar doğum günlerinde verilecek en güzel hediye kitaptı. Parlak renklerle 1. hamur kağıda basılmış, en güzel resimlerle donatılmış kitaplar da değildi bunlar. Ama seyredilmez, okunurdu. Kitaplar can dostuydu çocukların. İlkokullarda bir kitap köşesi ya da kitaplık kolu mutlaka bulunurdu. 

Günümüzde kitaplar gene var. Ama görsel anlamda bilgisayarlar, tabletler daha ön planda. Uykuya geçmeden önce okunacak bir öykü çocuklara nasıl da iyi gelir. Kitaba dokunmak, kokusunu duymak, sayfalarını karıştırmak bilgisayar veya tabletin verdiği hazza eşdeğer midir? Bilgisayarlar geceleri uykuya dalmadan çocuklara kitap okuyamaz ki. Onlara canlı canlı, sesli soru da sorulamaz ki. Tekrar tekrar anlatma sabrı da yoktur bilgisayarların. Bu işi mükemmel bir şekilde başaran anneler, babalar, anneanneler, babaanneler vardır nasılsa. 

Çocuklar kitapların sayfalarını araladıkça yeni dünyalar keşfederler. Heyecanlı, macera dolu bir yolculuktur bu. Bazen hayal alemlerinde yeni arkadaşlar edinir, yeni ülkelere doğru yol alırlar. Şimdi var mıdır acaba? Eskiden çocuk dergisi Doğan Kardeş vardı. Dopdolu bir dergi. Nasıl da merakla beklenirdi. İçinde masallar, şiir köşeleri, karikatürler, çizgi romanlar... 

Erken yaşlarda iyi yönlendirilen çocuklar sonraki çağlarda da kitaplardan kolay kolay vazgeçmiyorlar. Neyi okuyacaklarını doğru biçimde seçerek kitaplar dünyasında yol alıyorlar. Bazı büyük kitapçılarda artık çocuklar için küçük tabureler, küçük masaların da konması ne güzel. Çocuklar için adeta küçük bir dünya, bir kitap cenneti yaratılması güzel bir düşünce. Televizyon ekranlarında büyük kentlerin kitap fuarlarında çocukları da görünce nasıl da mutlu oluyor, "doğru yerdeler" diye düşünüyorum. 

Günümüzde teknolojinin sağladığı yeniliklerle eskilerden çok daha kaliteli, cazip çocuk kitapları basılıyor. Ama okuma tutkusu azaldı sanki. Bazen günlük tutan, şiir yazan, hobileri olan bir çocukla karşılaşıyorsunuz. Fark yaratan her çocuk, yarınlar adına insanı mutlu ediyor. Okuyan, araştıran, düşünen, öğrendiğini paylaşan çocuklar, önyargısız, kavgasız, huzurlu bir dünyayı da daha kolay oluşturacaklar.


2 yorum:

  1. Bizim çocukluğumuzda kitaplarımız çok kıymetliydi maalesef bırakın kitap okumayı bir konuyu araştırmayı bile internetten yapar olduk..geçenlerde mimarlık öğrencisi ile konuşuyordum çıktı alıyoruz sözü günlerce kafamda dolanıp durdu..Ailelerde kitap okuma çok önemli..benim çocukluğumda hiç bir şey bulamadıysak babam atlası açın ülkeleri öğrenin derdi ..Oğlum okuma yazma bilmeden kitap almak istedi..hiç unutmam Zagor almıştı kısıtlamadım okuma bilmiyorsun dediğimde resimleri görüyorum ya dedi ve kendi hayal gücüne göre resimlere bakarak hikayeler uyduruyordu o tip kitapları hiç yasaklamadım..bizlere yasakladıklarında ders kitaplarının arasında gizlice okurduk....sevgi ve dostlukla..

    YanıtlaSil
  2. Aynı duygu ve düşünceleri paylaşmak insanı mutlu ediyor. Bizim kuşak için de kitap çok çok değerliydi. Kitapları renkli kağıtlarla kaplar, bozulmamasını sağlardık. O yıllarda öğretmenler de kitap okumayı önemserlerdi ki, genellikle ödevler bir kitabın özetini çıkarmayla ilgili olurdu. Şimdilerde özetler bile internette hazır.
    Ama bu paylaşımlarla anlıyorum ki, okumayı seven azalsa da bir grup kitapsever hep var olacak.
    Sağlıklı güzel günler...

    YanıtlaSil