Bu Blogda Ara

27 Şub 2015

FARKLI BİR MÜZE; OYUNCAK MÜZESİ...



Çocukluktan uzun bir zaman sonra, içinizdeki çocuğu uyandırmayı, bir anlamda kendinize ödül vermeyi düşündünüz mü hiç? Hayatın akışı içinde küçük farklılıklar yaratmak insana iyi geliyor. Kış ortasında baharı yaşamak gibi. Savaşların içinde barışı özlemek gibi...


İstanbul Oyuncak Müzesi 2005 yılında Göztepe'de Sunay Akın tarafından kurulmuş. Sunay Akın müzede adeta bir masal dünyası yaratmış. Sadece çocuklar için değil, büyükler de dahil olabiliyor bu sihirli dünyaya. Işıltılı bir dünyanın kapılarını aralıyorsunuz, kocaman bir dünya açılıyor önünüze: Koca bir kent adeta; Terzisi, berberi, lokantaları, okulları,hastaneleri...

Bu yüzyılın ilk yıllarından oyuncaklar var müzede. Müze 6 katlı. Bir sinema salonu var. Oyuncaklar 10 odada, 80 camekanda sergileniyor. Oyuncakları izlerken bir yandan da hayal kuruyorsunuz.; Kim bilir kimler nerede bu oyuncaklarla ne oyunlar kurdular, nasıl bir oyun sergilediler?


Bir market ve pişirme düzenleri. Her şey aslına uygun yapılmış.



Hayali bir yolculuk. En küçük detaylar düşünülmüş...


Sunay Akın'ın hayatında etkin rol oynayan gerçek bir oyuncak öyküsü de var. Yitirilip yıllar sonra kilometrelerce ötede bir başka ülkede bulunan bir geminin öyküsü...


Savaşların korkunçluğunu adeta yaşıyorsunuz. Savaşta askerlerce yazılmış savaş mektupları bile var.



Bir market, içinde satılan ürünler, her şey yerli yerinde...


Bahçede dev bir satranç takımı bile var. Çocuklar için her şey düşünülmüş.

Oyuncak Müzesinden ayrılırken yüzünüzde bir tebessümle ayrılıyorsunuz. Mutluluk tebessümü bu. Biz kapanış saatine kadar oradaydık. İçeride koca bir dünyayı bıraktık. İnsansız ama insan için yaratılmış, oyuncak figürlerle dopdolu renkli bir dünya.
İçinizdeki çocuk kıpır kıpır heyecanlansın, mutlu olsun istiyorsanız İstanbul Göztepe'deki Oyuncak Müzesinin kapısını aralayın...
Teşekkürler Sunay Akın; emekleriniz ve çabalarınız için...

18 yorum:

  1. Yazar, çocukluğumda bana da oyuncaklar almıştır.
    Fakat geleneğe hiç uymadı, erkek çocuğudur, oyuncak silah almalıyım hiç demedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın sevgili Murat, yanlışa uymamak lazım. Çocukluğunda eline oyuncak bile olsa silah alanlar kendisiyle ve çevresiyle hiç barışık olamadılar. Kaba güç ve şiddet tek çözüm yolları.
      Tüm dünyada da ülkemizde de özlenen insan tipi hümanist insan. Selamlar.

      Sil
  2. Yeniden beni çocukluğuma götüren, beni neşelendiren, hüzünlendiren, geçmişten günümüze zamanda bir yolculuk yaptıran harika yer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, zaman tünelinde yolculuğa çıkıyor adeta insan. Aynı anda türlü çeşitli duygular yaşanabiliyor. Renk ve ışık topluluğunda hayal ülkesinde geziyorsunuz sanki. Keşke tüm çocuklar ve çocukluğunu özleyen yetişkinler görebilseydi.

      Sil
  3. Fotoğraflardaki bebekler heyecanlandırdı bile içimdeki çocuğu, çok isterdim onun da elinden tutup Sunay Akın'ın oyuncak müzesine gitmeyi. :) Paylaşım için teşekkürler.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O heyecanı paylaşmak beni de mutlu ediyor. Müze açıldığından beri gitmek isterdim, bir türlü olmadı.Soğuk bir İstanbul gününde gidebildik nihayet.
      Çocukların o saf ve doğal dünyası bana çok farklı geliyor. Rengarenk ve tertemiz bir ortam. Paylaşıma hazır. Hayal dünyaları alabildiğine geniş.
      Sevgiyle...




      Sil
  4. Sunay Akının kitaplarını severek okurum ..oyuncak müzesi düşüncesi bile çok güzel görmek isterim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitaplarını, söyleşilerini severim. Dünyada sayılı oyuncak müzesi varmış, onlardan biri. Hatta sanırım en değerlilerinden. Keşke daha çok kişi görse, farklı duygular yaşasa.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  5. iyi aklıma getirdin ya bahar gelsin gideyim bi ziyarete, göztepe çok uzak yaa istanbula da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen uzaklıkları yakın kılmak lazım. İstanbul'da yaşayanlar ne kadar şanslılar diye düşündüğüm zamanlar olmuştur.Bahar güzellikleri de beraberinde getirir çoğu kez.

      Sil
  6. Sunay Akın'ı çok severim oyuncak müzesini de görme fırsatım olmadı,
    inşallah bir gün kısmet olur diyeyim,
    çocuklukla ilgili her şey çok özel, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili öğretmenim,
    İnsanlar bir zamanlar çocuk olduklarını, çocukluklarını ve en önemlisi de çocuk kalplerini hiç köreltmeseler ne olur sanki. Yeri geldiğinde çocuk , yeri geldiğinde de bir yetişkin olabilsek....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Çocukluğunu unutmamak" gerçekten çok önemli sevgili Çağrı. Hep çocuk kalmamak tabii ki ama anlamaya hazır olmak. Yetişkinlerin duyarlı olması çocukları da rahatlatıyor.
      Sevgiyle...

      Sil
  8. İnsan yerine göre ara verip yerine göre çocukluğuna dönmelidir bence. Tertemiz, saf, masalsı bir atmosferde mutluluğu solumalı
    Müzeye ait birkaç fotoğraf biliyordum.
    Sunay Akın'ın yarattığı bu masalsı dünyayı sayenizde bu kadar detaylı görme fırsatım oldu. Fotoğraflarınız çok güzel. Bir gün mutlaka ben de görmek istiyorum.
    Teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten dünyanın karmaşasında küçük bir ara insana iyi geliyor. Çocukların saf ve temiz dünyası daha iyi soluk almayı sağlıyor. Sunay Akın şehrin ortasında harika bir dünya yaratmış.Biz iki saat zaman ayırmıştık, inanın yetmedi.Fotoğraflardan çoğunu kullanamadım. Dış kapılarda dev zürafa heykelleri yapılmış. Okulların tatil olduğu dönemde günde 70-80 ziyaretçi olmuş. Atölyelerde el işleri ve yaratıcı boyama çalışmaları yapılıyor.
      Oyuncak Müzesini görmek, gezmek birkaç saatlik mutluluk satın almak gibi...
      Selam-sevgiler.

      Sil
  9. deepin sayfasında link nasıl verilir diye sormuşsunuz, deep te hemen bana söyledi yardım eder misin dedi, ne demek büyük bi zevkle tabisi . ben yardım edeyim mi size ^-^
    sizin için bir görsel hazırladım. linkini veriyorum. bunu sordunuz herhalde. bu değilse de direk bana gelebilir sorabilirsiniz yardımcı olurum her zaman . şimdi size bir resim linki yolluyorum , açılan resmi mouse ile büyütebilirsiniz. 5 aşamada anlatmaya çalıştım. umarım işinize yarar . diğer postlarınıza da gelicem koskocaman sevgiler yolluyoruuuuum ^-^
    http://i.hizliresim.com/58NXMD.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisan-2010 da yazdığım "Bir Blog Hikayesi" yazısında açıklamalı uzunca bir cevap yazdım. Çok teşekkür ederim. Yukarıdaki link açılmadı. Üstünde el resmi belirmiyor. Daha önce de bloğumdaki kitap tanıtımlarında denedim. Maalesef gene olmadı.
      Gene de zahmetinize çok teşekkür ederim. Gençlerden öğreneceğimiz çok şey var.
      Selam-sevgiler.

      Sil
    2. Linki kopyalayip internet arama cubuguna yapistIrip acabilirsiniz

      Sil