Bu Blogda Ara

25 Mar 2015

BİR KİTAP TANITIMI: CEHENNEM DERESİ



Bir kitabı seçerken türlü nedenlerle seçersiniz: Yazarını tanırsınız, hakkında iyi şeyler duymuşsunuzdur, adı cazip gelmiştir veya başka nedenlerle okumaya başlarsınız. Bazı kitaplar zor okunur, elinizde günlerce sürünür. Bazıları çok kolay okunur, akar gider, kısa sürede biter. Bazı kitapları kitaplığınızın herhangi bir yerine kaldırırsınız, bazısı da yakınlarınız da okusun diye ön sıralarda yer bulur. 

Gülsen Varol Öğretmenimizi "Yapraklar" ve "Kuytular" adlı bloglarıyla tanıdım önce. Yazılarını okurken duygulanmamak imkansızdı. Yorumlara yazdığı cevaplar bile öylesine anlamlıydı ki. İlk kitaplarıyla henüz tanışmadım. Ben sondan başladım; "Cehennem Deresi".  Doğrusunu söylemek gerekirse kitabın adı önce düşündürdü beni. Ancak sonra düşündüm ki kafamdaki sorular kitabı okurken açıklığa kavuşacak. Gerçekten de öyle oldu. Cehennem Deresi kesinlikle şiddete dayalı bir roman değil. 

Kitabı okumadan Cehennem Deresi'nin nerede olduğunu merak ettim. İnternette haritalara baktım; Şırnak'ta, Rize'de hatta Mersin'de bir Cehennem Deresi var. Romandaki ana karakterler 5 kişi. Çok güzel kurgulanmış. Bölümler arasında sanki kayar gibi ilerliyorsunuz. Adeta bir sinema filmi izler gibi düş kuruyor ve okuyorsunuz. 

Karakterler çok ustaca seçilmiş, kişilikler açıklayıcı betimlemelerle belirtilmiş. Hiçbir rol abartılı değil. Gülsen Varol hayatın içinden çarpıcı bir olaydan yola çıkarak sürükleyici, etkileyici bir roman yaratmış. Romanda ana kahramanın öyküsü çok çarpıcı.Gün gelir kimliğinizi, kişiliğinizi hatta görüntünüzü kaybedebilirsiniz... Bazı bölümleri ürpererek okuyorsunuz. Kitapta orta yaşlarda yaşanan tutkulu bir aşk da var. Öyle çarpıcı anlatılmış ki o iki kahramanla mutlu oluyor ya da üzülüyorsunuz. 

Bazı tıbbi deyimler öylesine uygun kullanılmış ki sanki bir sağlık personelinden dinler gibi okuyorsunuz. Psikolojik çözümlemeler de çok yerinde. Anlatım dili sade ve yalın. 282 sayfa 2-3 günde bitebiliyor. Ben zamanı paylaşarak eşimle okudum. Cehennem Deresini rahatlıkla dostlarıma önerebilirim.  Kitabı okurken bazı sürprizlere hazırlıklı olmak lazım. O sürprizler hiç beklenmedik bir anda devreye girebiliyor. Zaten hayat da her an sürprizlerle dolu değil mi...?

Kitaptan bazı bölümlerle tamamlamak isterim yazımı: 

"Damarlarımızda deli kan akar bizim bilirsin, ama soğuk ülkelerin insanlarının kanı donuk oluyor, adına temkinli olmak deniyor."
---------------------------------
"Erkekler ağlamaz diye niye denmiş bir türlü bulamamıştı bu sorusunun cevabını o güne kadar. O gün de yine izinsiz akmaya başlamıştı gözünün yaşı. İçindeki yıllanmış acılara merhem olan torununu kendisine doğru çekip, çenesinin altına yasladığı başını öpe öpe ağlamış ama bir türlü konuşamamıştı."
-----------------------------------

Gülsen Varol yaşamın içindeki acı-tatlı birçok olayı kalemiyle dans ettirmiş, onlara ritm ve anlam kazandırmış.Farklı bir "hayat dansı" bu; Bazen yavaşlayan, bazen hızlanan...Dikkatlice okunup izlendiğinde içinde ders alınacak çok şey var.
Siz hep yazın, yazdıklarınızı biz hep okuyalım sevgili Gülser Öğretmenim...


26 yorum:

  1. Kitap okumak gibisi yok, keyifli okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlik yıllarında okuma hızımız daha yüksek, okuduğumuz kitap sayısı çok daha fazla idi. Ama okuma zevkini alan, bir alışkanlık olarak onu sürdürüyor. Sevgiyle...

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsın, bu kitabı Bilge arkadaşımız postunda bahsetmişti
    http://bilge-orfe.blogspot.com.tr/2015/03/cehennem-deresi.html
    şimdi görünce daha da heves ettim, kitabı anlatışına hayran kaldım sevgiler Makbule Ablacım <3<3<3

    YanıtlaSil
  3. İyi görüşüne çok teşekkürler sevgili Kreatif Başkan. Bilge arkadaşımız da çok değer verdiğim biri. O postta sanırım benim de bir yorumum vardı. Geçmişteki kadar hızlı okuyamasam da kitap okumayı çok seviyorum.
    Sevgiyle-dostça...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Makbule'm.. hani son yazımda "manastırdaki rahibelerle bir gönül bağı kuruyorum bu ay" demiştim ya, aslında o bağ kurulalı yıllar oldu bakma sen "bu ay" dediğime.. Bu ay, o bağın kurulmasına sebep olan ay sadece.. Şimdi.. içinde hiç bir abartısı olmayan ama iniş çıkışlarıyla okuyucuya yön değiştirecek güçte satırlar barındıran bir yazını daha okudum.. Bir güçlü kalemden, kendimi okudum ve seyrettim.. mutlu oldum. Önümüzdeki ay yorumları ile kitabıma değer kazandıran dostlarımın yaptıkları tanıtımları yine sayfamda yayınlamaya devam etmek istiyorum.. Onlar benim gurur belgelerim. Dilerim hak etmişimdir.
    Bu arada, sana mutlaka ilk kitabım "Albümdekiler" i iletmek isterim.. ama nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fark etmediğinizi düşünmüştüm. İnanın kitabı tanıtırken bütün yazdıklarımı içtenlikle yazdım. Beynimizden geçenlere, söylemek istediklerimize bloğun boyutları yetmiyor.Gerçekten çok sürükleyici idi. Eşim emekli Eğitim Müfettişidir. O'nun da tebriklerini iletmek isterim.
      Bazen düşünüyorum da belki de o "ay" sizin iç sesinizi, birikimlerinizi derleyip toparlama ayıdır. İnzivadan sonra gene olağanüstü zenginlikler, güzellikler paylaşılabilir. Ama haklısınız; insanız, bazen bir dönem ruhsal arınmaya da ihtiyacımız oluyor.
      Gurur belgeleriniz tabii ki en önemli gurur kaynaklarınız. Yılların getirisiyle, alın teriyle, emekle, çabayla kazanılmış ve hak edilmiş belgeler elbette.
      "Albümdekiler"i tabii okumak isterim, hele sizin imzanızla ne büyük mutluluk olur. Ama isterseniz önce İnternette bir araştırayım.
      Yürekten selam-sevgiler...

      Sil
  5. hımmm okusam iyi olacak. bloglarda duymuştum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumayı, incelemeyi, araştırmayı seven, bu çalışmalarını çevresiyle de paylaşmaktan hoşlanan bir arkadaşımıza da rahatlıkla önerebileceğim bir kitap "Cehennem Deresi". İyi okumalar Deeptone.

      Sil
  6. Şimdi ben ne yazayım kitabı o kadar güzel anlatmışsınızki yorum bile yapamam ..sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değer verdiğim bir kişiden böyle bir yorum gelince hem çok mutlu oluyorum, hem mahcup oluyorum inanın. Çok teşekkür ederim.
      Dostça-sevgiyle...

      Sil
  7. Yorumun sayfamı taçlandırdı Makbule'm.. Tekrar teşekkürlerimle..

    YanıtlaSil
  8. O taçları değerli kılan ve güzelleştiren asıl sizin köşeniz, eserleriniz...Asıl tahtlar gönlümüzde, sağlamlığı ve kalıcılığı uzun yıllar devam edecek... Gönülden "Makbule'm" deyişiniz gönül telimi titretti inanın.
    Asıl ben teşekkür ederim. İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  9. Harika yorumlama ,çok duygulandım Makbule Hanım 'cığım.Aynı kitabı okuyup ortak duygu ve düşüncelerde buluşmak ne güzel.Hele yazarı çok sevdiğimiz Gülsen Öğretmenimiz olunca...Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Arzu Öğretmenim. Sanırım bizler daha duygusalız, çabuk etkileniyoruz. Ama duyarsız olmaktansa hassasiyet daha iyi. Gülsen Öğretmenimle de eskiden tanıştığınızı yorumlardan okumuştum. Sevgiyle...

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Bilirsiniz, bazen isimler görüntülerle ne kadar çelişkilidir. Örneğin Melek adlı bir kız her zaman melek gibi midir?Güçlü adlı çocuk acaba çok mu güçlüdür? İçerik veya görüntü her zaman isimle uyumlu olmayabiliyor. Kitabın tanıtımında da söz ettim, roman "hayatın içinden" olayları konu ediyor. Anlatım dili fevkalade.

      Sil
    2. ''Cehennem Deresi'' Artvin ili Ardanuç ilçesi yakınlarında bir kanyon. Son derece sarp, dik ve aynı zamanda gizemli. Bu anlamda romanla ilgisi çok yakın...

      Sil
    3. Açıklamanız için teşekkürler. Ben de yazımda üç yerde olduğunu yazmıştım. Ancak bir merak duygusuydu benimki. Asıl olan yazarın düşündüğü yer diye yorumluyorum. Bazen kurgu da olabiliyor biliyorsunuz. Belki de dediğiniz gibi olay Artvin'de geçmektedir. Bir sır gibi...

      Sil
  11. hayatın gerçeklerini su yüzüne çıkarmayı bilen bu güzel kitabı çok iyi yorumlamışsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel, akıcı bir kitaptı. Bölümler arası bağlantı öyle ustalıkla kurulmuş ki... Küçük sürprizler anlatımı zenginleştiriyor. Ben zevk alarak okudum.
      Teşekkür ederim, ben de yazılarınızı zevkle okuyorum.

      Sil
  12. Çok güzel gözüküyor. Alıntılarınızı çok sevdim. Rastlarsam kitabı okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Gülsen Öğretmen, insan psikolojisini kahramanlarında ince ince işliyor. Gözlemleri, tahlilleri zeka eseri. Kitap gerçekten okumaya değer.

      Sil
  13. Hiç okumadığım hatta tanımadığım bir yazar ancak çok merak ettim kitabı.Deneyeceğim,teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bazen öyle olabiliyor. Ben Gülsen Varol'un ilk kitabı "Albümdekiler" i de okumak için sabırsızlanıyorum. Denemeye değer diye düşünüyorum. Teşekkürler...

      Sil
  14. Önce kitabın adından, sonra da anlatımınızdan çok etkilendim. Bu güzel paylaşım için teşekkürler....:) Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kitabın adı herkeste farklı izler bırakıyor. Yazılarınızı, yorumlarınızı zevkle izliyorum.
      Ben de teşekkür ederim. Selam-sevgiler...

      Sil