Bu Blogda Ara

1 Mar 2015

ÇUKUROVA'DA BADEMLER ÇİÇEK AÇTI, AMA...



Çukurova'da bademler çiçek açtı. Ama ne yazık, Yaşar Kemal artık yok. Çok sevdiği bahar çiçeklerini göremeyecek...
Saygıyla ve rahmetle anıyoruz.



Evrensel bir sanatçı, eserleri 40 dile çevrilmiş.Küçük yaşta bir gözünü kaybetmesine rağmen yılmamış, onlarca roman,öykü, tiyatro eseri yazmış. Hayatı boyunca barışı özlemiş. Deyişlerinden bazıları:

"İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar."
                                                                

"Düşünmek, en küçük anlamda var olmak demektir."

"Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır."
                                                                 

"Dünya on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir. Bir çiçeğin koparılması bir rengin, bir kokunun yok olmasıdır. Tek dile, tek renge kalmış bir dünya hapı yutmuştur."
                                                                    Yaşar Kemal



10 yorum:

  1. Maalesef edebiyatın en değerli çiçeğine veda etmek zorunda kaldık. Şiirsel diliyle bu yurdun insanını evrenselleştirip tüm dünyaya tanıtan koca yürekli adam artık yok. Allah mekanını cennet etsin.

    İyi akşamlar Makbule Hanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koca bir çınardı. Eserleriyle, sözleriyle bu ülkeye ne çok şey kazandırdı. Sayısız ödül almasına rağmen tevazuundan hiçbir şey kaybetmeyen bir yüce insan. Dünya edebiyatçıları da yasını tutuyor.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  2. Merhaba, söz doğadan bahsedilmişken ustanın çok sevdiğim bir sözünü paylaşmak isterim "Ben iki şeye inanırım. İki şeyin sonsuz gücüne, sonsuz yaratıcılığına, sonsuz değişimine: Halk ve doğa."

    Paylaşımınız için teşekkürler..Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Halk ve doğanın sonsuz gücüne, sonsuz yaratıcılığına, sonsuz değişimine inanmak..." Ne güzel, ne güçlü bir vurgulama.Her şey bu iki gücün kontrolünde değil midir zaten.

      Yorumunuzu görünce çok mutlu oldum. Bloğunuzda pek çok yazıda, şiirde hep içimden yorum yazmak geldi, olmadı. Ancak g+1 işaretledim. O kadar güzel, değerli, eğitici şeyler paylaşıyorsunuz ki,pek çoğunu arşivlemek gerekir diye düşündüğüm çok zaman oluyor. Günceli izliyorsunuz ve ne kadar üretkensiniz.Yürekten kutluyorum.
      Sevgiyle...

      Sil
  3. Merhaba öğretmenim,
    Ortaokuldayken Türkçe öğretmenimiz haftada 1 saat okuma dersi yapardı.Kitapları sevmem , okumayı sevmem taaa o zamanlardan. Bir öğretmenimin bana verebileceği ve öğretebileceği en güzel hediyedir okumak. İlk okuma dersimizin olduğu gün, ne okuyacağımı bilmiyordum. " Öğretmenim ben ne okuyacağım bilmiyorum ki " dedim. Bana masasının üzerindeki kitaplardan en kalın olanını seçti , sıramın üstüne koyarken de dediki : " Sen bu edebiyat ustasını okur ve bu kitabı okumayı hakkıyla başarırsan , bundan sonra hiç korkma. Kitap sevgisi ve okuma zevki seni hiç bırakmaz. " Önümde duran kitap Yaşar Kemal'in " İnce Memed " romanıydı. Kafamda bir sürü düşünceler oluştu : Bu kitap nasıl biterdi ki, kaç günümü alırdı, ama ben daha yeni okumaya başlıyordum ve böyle bir kitap ağır değilmiydi , ama benim daha ince kitaplardan okumaya başlamam gerekmezmiydi gibi.......
    Kitabı tam 55 günde bitirdim ve daha kitabın konusu ve karakterleri hala aklımdadır öğretmenim. O kitabın benim için çok ayrı bir anlamı vardır , Yaşar Kemal'in benim için apayrı bir yeri vardır. Allahrahmet eylesin.Benim kalbimde oluşturduğu güzelikler kadar , güzellikler içinde yatsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, içtenlikle anlatmışsın sevgili Çağrı. En güzel eserden başlamışsın. Okumanın ardından "yazma" ile devam ettiğini de ben biliyorum. Okuma-yazma tutkun hiç bitmesin. Hep aynı güzelliklerle devam etsin.
      Yaşar Kemal gençler üzerinde nasıl güzel, kalıcı etkiler bıraktığını biliyordu mutlaka. Nur içinde yatsın.

      Sil
  4. Yaşar Kemal de gitti....

    Ben de beklerim Kafa'ya... sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son iki yorumu çok geç gördüm. Yaşar Kemal'i de eserleriyle saygıyla anacağız.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  5. İnsan eni sonu ölür ölmeyenlere selam olsun

    YanıtlaSil
  6. Ardında iyi şeyler bırakarak , adından güzel söz ettirerek ölmek...

    YanıtlaSil