Bu Blogda Ara

11 Nis 2015

BİR KİTAP TANITIMI-MAVİ MISRALAR...



Şiirin dünyamızı zenginleştirdiğine, renklendirdiğine inananlardanım. Şiir ruh sağlığımızı dengeliyor, iç dünyamızı dinlendiriyor. Blog arkadaşlarımızdan Mehmet Osman Çağlar "Mavi Mısralar" adlı kitabında adeta insanı mavi sakin bir denizde uzun bir deniz yolculuğuna çıkarıyor. Bu sakin deniz yolculuğunda zaman zaman fırtınalar da yaşanıyor elbette. Farklı limanlara uğrayıp hayatın farklı yönlerini tanıyoruz. 

"Neden Mavi Mısralar"?... sorusunun cevabını kitabının ilk sayfalarında şöyle açıklıyor Mehmet Osman Çağlar: "Benim gibi 1968 ile 1978 yılları arasında gençliğini yaşamış bir kuşak vardır. Onlar akvaryumda dönüp dolaşıp açık denizi seyrederken devamlı cama çarpan, aynı sularda kalıp okyanusa açılamayan balıklar gibidir ama arayışları hiç bitmez. Ne tam 68'li ne tam 78'lidir. Devrimlerini, aşklarını, sevdalarını sanki okyanusun ortasında fırtınaya yakalanmış gibi, her şeye geç kalmış, birçok işe el atıp mükemmeli yakalamaya çalışırken hep geç kalmış, arada sıkışmış, yitik bir kuşak...

Bu bir şiir kitabı. Ama içinde düz yazıyla yazılmış şiir akıcılığında  bölümler de var. Bir deniz yolculuğunda bir limana uğramış ya da bir mola vermiş gibi... Sayfa-13 "Bu şehirde de insanlar özgür değiller, bilmiyorlar ama kalabalıklar içinde çok yalnızlar ve sevgiye ihtiyaç duyuyorlar.... Sadece yaşamaya çalışıyorlar sessizce ve suçluca... Acemi sahte gülüşler..."

Mehmet Bey'in şiirlerinde sevgi ve özlem de var, Deniz Gezmişler'in dramı da, çocukluk hayalleri de. Kitabı okurken bazı şiirleri yeniden okuma ihtiyacı duydum ben. O anda şiirin anlaşılmayışından değil, beğenilen bir şiirin tadına daha iyi varabilmek için. Kitapta birçok şiirde kendinizi bulabilirsiniz. Bir yolculuğu düşleyerek kendinizi hayatın gerçekleri içinde bulabilirsiniz. Ama eminim zevk alarak okuyacaksınız.

Ben kitapta en çok "Oğluma" adlı şiiri sevdim. Uzun bir şiir, bir bölümünü aktarmak isterim:
Oğluma
"Artık büyüdüm ve bir kadınla hayatı
paylaşmak istiyorum diyorsan eğer
önce kendine dürüst olmalısın.
Ne aradığını bilerek,
kendinle birlikte onu iyi tanıyıp
ondan sonra yola çıkmalısın.
Çok hassas olduklarını öğrenmeli, kırmamalısın.
Kırılan bir pırlanta iyi bir usta elinde işlense de 
yansıması artık eskisi gibi olmaz,
bunu çok iyi bilmelisin."
-----------------------
Kitabın son şiiri: "Tek Perde" den birkaç dize:

"Yaşamdan sakladıkça kendini, 
Gelir bulur seni hep aynı replikler.
Seyircilerin arasına dalıp
Bu tek kişilik oyunda
Ezberini tek başına kuracaksın."
--------------------------

Kitabın sayfaları arasında mavi bir yolculuğa çıkmışcasına hızla ilerliyor ve "akvaryumdaki balıklar okyanusa açılmışlar" diye düşünüyorsunuz. Demir attığınız son limanda gözünüzün önünde uçsuz bucaksız bir deniz, zihninizde hayatın akışı içinde insana dair pek çok konu. Uzun bir yolculuğun sonunda belleğinizde yüzlerce mavi mısra, ardınızda bir şiir denizi... Ve belki hayallerde ufukta görülen yeni bir yolculuk, bir başka kitap... 




18 yorum:

  1. Blog dünyasında ilk blog dostlarımdan Mehmet Bey in şiirlerini yazılarını merakla okuyanlardanım..çok güzel tanıtım olmuş sevgili Makbule .ne mutlu ki sizin gibi blog dostlarına sahibiz..sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda yazmayı çok seviyorum. Bir dönem uzun bir ara vermiştim. Sonra tekrar dönüş yaptım. Eskiden çok yorum yapmazdım. Ama yorumlar da bir anlamda beyin jimnastiği gibi. Mehmet Bey'in yazılarını, şiirlerini, yorumlarını ben de beğenerek okuyordum. Sanırım yeni bir kitap hazırlığında. Bu tanıtım yazısını da gördüğünü sanmıyorum.
      Beğeninize çok teşekkürler. Kitap gerçekten güzeldi.
      Sanal dünyada dostluk düşüncesine çok yabancıydım. Ama inanın son cümleniz içtenlikle benim için de geçerli. Çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle-dostça...

      Sil
  2. Şiirin ithakasına yola çıkanlara selam olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyiye, daha güzele ulaşma çabaları her zaman övgüye değer. O çabalar değil midir ki insanı motive eden...
      Selamlar.
      .

      Sil
  3. Blog dostumuz Mehmet Bey'in ilk şiir kitabı 'MAVİ MISRALAR' büyük bir beğeni ile okuduğum bir kitap oldu. Ve kitap, kütüphanemizdeki rafta en çok hareket eden, gezen bir kitap oldu. Bir eser ortaya koymak, ciddi bir iştir, emek ister, sevgi ve titizlik ister..çünkü eser sahibi, o eserini topluma sunmaktadır. Ve çok doğaldır ki, sanatçı için en önemlisi, okurun geri dönüşümleri ve ilgisidir. Bu yüzden bu güzel üretimleri ortaya koyan siz değerli dostlarımızı emeklerinizden dolayı kutluyorum. Ve bir kez daha Mehmet Osman Çağlar'ı bu güzel şiir kitabı adına tebrik ediyor, 'Mavi Mısralar' şiir kitabını okumayanlara kesinlikle tavsiye ediyorum.
    İyi haftalar dilerim Makbule Hanım.. Sevgiler, esenlikler dilerim..

    Not: Mehmet Bey, yeni bir kitap hazırlığı içinde.. tanıtımınızı büyük bir olasılıkla bu yüzden görememiş olabilir.. *Şu sıralar, ben de kendi güncelimde oldukça yoğunum bu yüzden yazı ve yorumlara ancak bakabiliyorum. Bilgilendirmek istedim Makbule Hanım. Sevgi ve selamlarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman ne kadar ince ve düşüncelisiniz Sevgili Esin Hanım. Mavi Mısralar düşündüren konuları adeta analiz ederek bir akış içinde dizelerle sunuyor. Her zaman "İyi şeyleri söylemek, olumsuzlukları dile getirmek lazım" diye düşünenlerdenim.
      Haklısınız, Mehmet Bey sanırım bir kitap hazırlığı içinde. Bilge Arkadaşımızın yorumunu yanıtlarken ben de söz etmiştim. Açıklamanıza ayrıca sevindim.
      Çok teşekkürler. Selam-sevgiler...

      Sil
  4. iyi hatırlattınız yaa ben de okucam bunu okurum yakında. ben de dört blogçunun kitabını aldım bu hafta. gülsen varol erdi karadeniz gonca keskin hanife mert. bu mavi mısraları da okurum. fotoğraf mersinde marinaya doğru giden yol galiba değil mi ne güzel şehir mersin yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kitap okuduğunuzu ve tanıttığınızı biliyorum. Gülsen Varol Öğretmenimizin "Cehennem Deresi" kitabını okudum ve tanıttım.Hanife Mert arkadaşımızın kitabını aldım, okudum, henüz yazımı hazırlayamadım. Sizin "Derin Mavi" kitabınızı okudum ve tanıttım.
      Fotoğraf Marina'dan Mezitli'ye uzanan sahil yolu. Mersin gerçekten doğasıyla, insanlarıyla, imkanlarıyla yaşanabilir bir şehir.

      Sil
  5. Ne kadar doğal, içine sevgi ve dostluk damıtılmış, -ki, iyi biliyorum insanlığınızın yapısı gereği- içten bir tanıtım Sevgili Makbule Hanım, çok teşekkür ederim. Diğer blog dostlarımın tanıtımlarında çok sık kullandığım bir cümleyi, izninizle burada da kullanmakta bir beis görmüyorum, "bizler, blog camiasında birer aile olmuşuz ki birçok aile fertlerinden çok daha samimi ..." Her ne kadar Esin Hanım ve diğer blog dostlarının övgü dolu yorumlarına rağmen, ilk kitabımın bana yaşattığı bazı keşkeler oldu, bu açıdan şimdi yazmakta olduğum romanı daha temkinli ve yavaş giderek... ve zaman zaman kendimle çelişerek ve sil baştan yaparak yazıyorum. Kısmet olursa 2016 yılının ilk aylarına yetişeceğini tahmin ediyorum.

    Roman bittikten sonra, sizin ve diğer blog dostlarının kitaplarını okumak için sabırsızlanıyorum. Bu duygular içinde, size ve sizin nezdinizde değerli diğer yorumculara tekrar teşekkür ediyorum. Üzerimden bu yük kalktıktan sonra, sizlere ve bloguma çok daha fazla vakit ayırmak dileğimle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerinize çok teşekkürler Mehmet Bey. Kitabınızı zevkle okudum, tanıtım yazısını çok içtenlikle yazdım. Bugün yorumunuzu görünce mutlu oldum, sizin de değindiğiniz gibi "blog camiasında" değerli bir dostumuzun sağlıklı olduğunu, yeni bir kitaba hazırlandığını bilmek güzel...
      Güzel şeylerde "yaratıcılık dönemi" uzun sürüyor. Yeni kitabınızı sabırsızlıkla bekleyeceğiz.
      Uygun zamanda blogunuzda da şiir ve yazılarınızı görmek dileği ile.
      Çalışmalarınızda kolaylıklar. Esenlikler dilerim.

      Sil
  6. şiir insan ruhuna cidden çok iyi geliyor,
    hele böyle maviyi barındıran mısralar daha güzel olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiirin rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkisi var. Keşke okulllarımızda Türkçe ve Edebiyat Derslerinde gençlere şiirler okutabilsek, yazdırabilsek. "Mavi mısralar" okumaya değer bir kitap gerçekten.

      Sil
  7. Mavinin en güzel tonunu yaşatıyor mısralarıyla bizlere Mehmet Bey..
    Ve siz de öyle sıcak ve içten anlatmışsınız ki ellerinize, yüreğinize sağlık Makbule Hanımcım..
    Sevgi ve selam ile...

    YanıtlaSil
  8. Mavi bir duygu rengi. İnsanın içini aydınlatan bir renk. Mavinin tonlarında şiirler daha da anlam kazanmış.
    Övgü dolu sözlerinize çok teşekkürler. Okuduğum güzellikleri yansıtmaya çalıştım.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Bu kitabı ben de severek okudum. Mehmet Bey'in uzakyol kaptanı oluşunu bilmek ilginç bir şekilde okurken fon oluşturuyordu. Satırlara ya da dizelere göre; denizaşırı ülkeler, okyanuslar, yerine göre dev dalgalar ya da huzur dolu, sakin bir deniz geliyordu gözümün önüne...

    Umarım en kısa zamanda yeni kitabıyla da buluşuruz.
    Yorumlamanızı çok beğendim. Aynı zamanda benim düşüncelerime de tercüman olmuşsunuz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Benzer düşüncelerle bir kitapta buluşmak ne güzel. Mehmet Bey'in uzakyol kaptanı olduğunu bilmiyordum. Kitabın sayfaları arasında hayali bir yolculuk oldu benimki. Ama güzel bir yolculuktu.
    Beğenilerinize çok teşekkürler. Bir sonraki kitabı ben de merak ediyorum.
    Sevgiyle-dostça...

    YanıtlaSil
  11. Uzun yol kaptanı demeyelim de, uluslar arası yük gemilerinin gümrük işlerinden sorumlu müdürlük diyelim, böylece bir yanlış anlamayı önleyelim. Tekrar size ve bütün dostlara teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir arkadaşımızın yorumunda öyle geçmiş.Düzeltmenize teşekkürler.
      Yeni kitabınızı merakla bekliyoruz.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil