Bu Blogda Ara

8 Nis 2015

BİR ÖĞRETMENİN DRAMI...




Yıllarla birlikte bazı değerler "değer aşımı"na uğruyor. Anlamını yitiriyor ya da eskiden bilinen anlamı zayıflıyor; Onur, namus, itibar, saygınlık... Çocuklar anne-babalarının anlattıklarını tam kavrayamıyorlar bazen; "Peki ama diyorlar o neden öyle yaptı, o neden aldırmadı?" Çocuklar haklı... Farklı şeyler duyuyor, yanlış örnekler görüyor, ne doğru, ne yanlış" çelişkiye düşüyorlar. 

Konusu "insan" olanlar insan davranışları konusunda eğitim görürler. Öğrenme Psikolojisi Derslerinde öğretmen adaylarına ısrarla vurgulanır: "Öğrencilerinizin kişiliğini zedelemeyin, onuruyla oynamayın, aşağılamayın. Arkadaşlarının yanında öğrencinizin gururunu incitmeyin. Ayrıca görüşün" denir. Bu deyişler Eğitim- Öğretimde bir olumsuzluk yaşanmaması içindir. Bir yöneticinin de tutum ve davranışlarında, söylemlerinde dikkatli olması, özen göstermesi beklenir. 

O yüzden televizyonlarda haberleri izlerken, gazetelerde haberi okurken şaşırdık, üzüldük, nedenlerle ilgili kafamızda sorular oluştu...Yalova Valisi Selim Cebiroğlu Termal Fen Lisesi'ne gidiyor. Tübitak Ödülü almış Matematik Öğretmeni Halil Serkan Öz'ün sınıfına giriyor. Öğrencilerinin önünde öğretmene: "Ne biçim öğretmensin. İnsanlar dışarıda görseler dilenci zannedip para verirler." diyerek azarlıyor. Öğretmen Öz sadece ders anlatan bir kişi değil, öğrencilerine Türk ve dünya klasiklerinden kitaplar öneriyor.Öğrencileri; "Bizlere her zaman doğruyu ve onurlu insanlar olmayı öğreten bir öğretmendi" diyorlar. 

Serkan Öğretmen artık yok. O'nun ölümü büyük acı elbette ama aynı zamanda bazı değerlerin ölümü, öğrencilerin gözünde bazı değerlerin kaybı. Bir okulda, bir sınıfta sadece işini seven bir öğretmen değil, asıl bir yönetici, bir Devlet adamı büyük itibar kaybına uğradı. Yadırganacak söz ve davranışlarıyla öğrenciler tarafından kınandı.  

42 yaşında, öğrencilerinin çok sevip saydığı Tübitak ödüllü gencecik bir Öğretmen stres sonucu kalbine yenik düştü. Ölüm nedeni "kalp krizi" olarak yazıldı." Ölüm nedenleri" denseydi neler eklenirdi acaba? Bazı isimler kolay kolay unutulmaz. Dilden dile bir efsane gibi söylenir anlatılır. Halil Serkan Öz çalışkanlığıyla, zekasıyla, onurlu davranışlarıyla bir simgeydi öğrencileri için. Hep öyle kalacak, yıllar boyu anlatılacak...
Rahmetle anıyoruz...


12 yorum:

  1. Gerçekten çok yazık. Zaten bu ülkede iyi bir şey yapmaya çalışanları hep böyle harcıyorlar. Allah rahmet eğlesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrencilerin böyle öğretmenlere öylesine ihtiyacı var ki. Gençler diyalog istiyorlar.Hata ediyoruz.

      Sil
  2. Ben bu haberi izlediğimde kahrolmustum. Allah rahmet eylesin.
    Vicdanli yoneticiler gelsin artik ülkemize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaması gereken şeyler görüyor, duyuyoruz. Bazı haberler şaka gibi, bazıları hayal gibi...
      Vicdanlı ve ölçülü, insana saygılı olsun.

      Sil
  3. İyiler kötüler ;şimdilik kötüler üstünlüklerini sürdürüyor,kaybeden iyiler...Yeri zor doldurulacak iyiler ,onurlu iyiler ...Halil Öğretmen de öyle onur savaşında kalbine yenik düştü ,neden olanlar lanetlenecek hep ve bir gün unutulacak...Üzgünüm çok ,saygı ile anıyorum.Teşekkürler Makbule Hanım 'cığım ,selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mücadele yıllar boyu hep sürmüştür değil mi? "Unutulmayanlar" ile "Unuttuklarımız" iki farklı grup. Herkes yerini ve değerini buluyor sonuçta.Ama uzun yıllar verimli olabilecek bir değer kaybediliyor.
      Sevgiler Arzu Öğretmenim...

      Sil
  4. Adana Valisi'nin ''Kavas demiş olabilirim,'' şeklindeki inkarına ne kadar benziyor değil mi bu valinin de ''Fıtratımda yok,'' şeklindeki inkarı. Onca insanın huzurunda sarfettikleri aşağılayıcı sözleri nasıl reddebiliyorlar ona şaşıyorum en çok. Bunlar mı dindar insan?

    Öğrencileri tarafından çok sevilen Tübitak ödüllü meslektaşımız gerçeği çok kısa bir süre içinde doğrulayan acı ölümüyle şamar gibi patlattı valinin suratına. Nurlar içinde yatsın...
    Bu konuyu yazıya döktüğünüz için teşekkürler.
    Selam-sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli mesleklerde "mesleğe hazırlama, insan ilişkileri, davranış eğitimi" çalışmaları yapılır ama bazı mesleklerde nedense ihtiyaç duyulmaz. Oysa o en yüksek kademelerde oturanlar eskilerin deyişiyle "insan sarrafı" olmak zorundadırlar.Belki "adam olabilmek-olamamak "meselesi... En önemlisi "vicdan meselesi".
      "Ölümüne onur, ölümüne namus, ölümüne sevgiler" yaşanıyor ülkemizde. Keşke uçlara gelmeden çare bulabilsek, önlem alabilsek...Zor yetiştirdiğimiz İYİ'leri erken kaybetmesek.
      Duyarlılığınıza teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  5. bu olay bir eğitimci olarak beni de derinden sarstı..
    Öğretmenlerin kılık- kıyafet yönetmeliği değişti, bu anlamda serbest haklar verildi onlara.
    valinin öğrencilerinin karşısında öğretmeni bu şekilde rencide etmesi çok yanlış.
    insan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı..
    öğretmenlik bu kadar itibarsız olmamalı..
    biraz sevgi, biraz saygı, biraz hoşgörü, biraz merhamet diliyorum..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar millet vekili maaşlarına zam yapılırken Atatürk'ün "Öğretmen maaşlarından fazla olmasın" dediği aktarılır. İtibar, değer, yüceltme... Zamanla itibarsızlaştırma, değer vermeme... Kuşaktan kuşağa bu yargılar aktarılıyor."Güç bende" diyenler yanlış uygulamalarla değer kaybediyorlar...
      Sizler gibi eğitimciler iyi ki varlar...
      Selam-sevgiler...

      Sil
  6. Kimselerin haberi olmadığı kendi kendine iyileşmesini (iyileşirse eğer) beklediğim yarama dokundun sevli Makbule'm. Birebir inan bana kimse bilmez ailemden bile, birebir aynı olayı yaşadım. Sınıfıma giren bir müfettişin çocuklarla neşe içinde ders yapmamıza şaşırıp, okul dışında akşamları bisiklete binişimi konu ederek, "derste orotiter olacaksın bu bisiklete binip kıvırmaya benzemez" demişti. Bir refleks gibi elimdeki kalın red house lügatini adamın suratına savurmuştum. sol üst göz kapağı çizilmiş ve şişmişti.. O AN. tüm sınıf öğrencileri ayağa kalkarak beni alkışlamışlardı. Çok korkunç olaylar yaşamış ve sonucunda sürülmüştüm. Değerli meslektaşıma can-gönülden rahmet, Sebep olanların da sürünmesini ve sürülmesini diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. "Disiplin anlayışı- otorite" ne kadar farklı anlaşılıp yorumlanabiliyor değil mi? Oysa öğrencilerin dersi anlaması, kavraması önemli. Öğrenci derste rahat değilse zaten anlamıyordur ki. Müfettişin asıl görevi öğretmene rehberlik olmalı. "Gücü yanlış kullanmak" ne yazık zaman zaman oluyor. Acaba o dönem kaç kişinin canı yandı? İyi anılar, kötü anılar... Hayatın farklı renkleri değil mi Gülsen Öğretmenim. Keşke yaşanmasaydı. Ama sanırım deneyimler de böyle oluşuyor.

    YanıtlaSil