Bu Blogda Ara

10 May 2015

YILLARIN DEĞER KATTIĞI HEDİYELER...



Hediye vermek bir sanattır, incelik ister. Hediye, veren için de alan için de mutluluktur.Verilen hediyenin pahalı olması gerekmez, verilen için değerini de yükseltmez. Zevke uygun olması, bir ihtiyacı karşılaması önemlidir. Ve yılların ötesinde vereni hatırlatması, bir yönüyle çağrıştırması beklenir. Hediye, alan için bir ödül gibidir. Sevginin dile getirilmesidir. Değer bilen biri için anlamlı bir hediye giderek daha da anlamlı hale gelir. Hediyenin hacmi, ağırlığı, büyüklüğü, küçüklüğü çok önemli değildir. (Ya da ben öyle düşünüyorum.)

Eski mektupları, kartları hep saklarım. Hayatımızın önemli yapı taşları, geçmişin izleridir onlar diye düşünürüm. Verilen hediyeden çok ona iliştirilen pusula önemlidir benim için. Tarih belirtir, duygu aktarır, sevgiyi dile getirir. Hediyeyi kalıcı ve anlamlı kılan o küçücük pusuladır belki de. Beyinlerden kalplere uzanan bir köprü gibidir o pusulalar. Hediye verenden hediye alana değerli mesajlar taşır. O mesajların bazısı kısacıktır ama bir roman içeriğine sahiptir. 
Yıllardır hiçbirini atamadım. Bazen üzüntülü bir anımda onları sakladığım "sevgi kutucuğunu" açar, yeniden-yeniden okurum. Can bulurum adeta.

Her birinin ayrı bir değeri var benim için. Her birinin anlamı ayrı. O anlamlar değil midir ki bir hayatı anlamlı kılan, yaşanabilir yapan... O küçücük kağıtlarla birlikte bazen bir kitap, güzel bir defter, işe yarar bir mutfak eşyası, seramik bir kuş, bir demet kır çiçeği... güzel dileklere eşlik eder. Önemli günlerde yakınlarımdan cep telefonuma gelen güzel mesajları da silemiyorum. Telefon numaram değiştiğinde hiç üşenmeden eski mesajları bir deftere geçirmiş, kalıcılığını sağlamıştım. 



Eski mektupları, kartları atamam, hep saklarım. Hayatımın önemli yapı taşları, geçmişin izleridir onlar diye düşünürüm. Antikayı korumak, insana değer vermek, anılara sahip çıkmak... İşin özü bu sanırım. 80' li yılların ortasında  PTT bir çalışma başlatmıştı: "10 yıl sonrasına mektup yazın." Bir adres yazıp mektubu PTT'ye veriyordunuz. Çok ilginç bir çalışmaydı, gönderilen mektuplar 10 yıl sonra elimize geçmişti. Ne güzeldi. Düşünüldüğünde 10 yıl önemli bir zaman dilimi... zaman ne getirip ne götürecek... kimler yanınızda olacak, kimlerden uzaklaşacaksınız...



Anılar yolculuğunda daha kısa zamanlı umut ve beklentilerimiz de var; Geçen yıl kızımdan aldığım çok ilginç bir hediye benim için çok değerliydi; Bir kart ama anlam yüklü bir kart. Kızım, kızının diliyle bana bir "anneler günü" kartı hediye ediyordu. Kızı o dönem henüz 1 yaşında bile değildi. Üzerinde bir çam ağacı resmi ve ona yapışık tohumlar olan bir kart. O kartı bir saksıya yerleştirdiğinizde  bir süre sonra tohumlar yeşerip bitkiye dönüşüyordu. 



Özenle her gün suladım o tohumları. Yeşerdi de. Ama çiçeğe dönüşmedi. Umutlarımız da öyle değil midir? Her zaman beklentimize uygun olmayabilir. O yeşillik bile benim için çok değerliydi. Uzun zaman yeşil kaldı. Bir karttan tohumlar boy verip bitkiye dönüşmüştü. "Sevgi tohumları" Hayatımızda sevgiyi dile getiren, sembolleştiren bu tür küçük şeyler değil midir? 

İnsanlar gidiyor, geriye anılar, izler kalıyor.  O anılar besliyor insan ruhunu. Ve yaş aldıkça eskilere daha mı çok gönül veriyor insanoğlu. O küçük güzel kağıtları, kartları kıyıp da atamıyorum çünkü o an ben mutlu olmuşsam, bu mutluluk geleceğe de taşınsın, kalıcı olsun istiyorum. Hüzünlü bir günde yaşanan küçük mutluluklar hayatı dengeliyor. Mutluluk dalgaları çevrenize, sevdiklerinize de yayılıyor. 
Tüm annelere ve "anne yüreği" gibi yüreği kocaman insanlara saygıyla...Ve "sevgi" yeryüzündeki küçük- büyük  tüm çocukları sarıp sarmalasın...Bir anne gibi...



28 yorum:

  1. Ben de bazen eskiden kalma not defterlerimi açar açar bakarım. Saçma sapan yazdığım şeylere bile sanat eseri muamelesi yapar nostaljik bir mutluluk duyarım :) Anneler gününüz kutlu olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Not tutma alışkanlığınız varsa ne güzel. Geleceğe iz bırakıyorsunuz. "Saçma sapan" diye nitelendirdikleriniz de o zamanki yaşantınızdan yansıyanlardır belki.Üzüntüler vb. Ve hepsi "sanat eseri" olmasa da ne kadar değerli anılardır. O yüzden mutluluk duyarız...
      Çok teşekkür ederim. Tüm annelere esenlikler diliyorum.

      Sil
  2. Anı biriktirmek kadar güzel bir şey yok ki şu dünyada. Söz uçunca geriye hep yazı kalıyor çünkü.
    Anneler gününüzü de kutlarım bu vesile ile.. Sevgi ve saygılarımla ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki önce farkına varmıyoruz ama zaman geçince değerini daha çok anlıyoruz.
      Çok teşekkürler. Böyle günler anmaya vesile oluyor en önemlisi...
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Ne güzel saklamışsınız bir kutunun içinde güzelim yılları....Benim içinde güzel bir fikir oldu...Ayrıca anneler gününüzü canı gönülden kutlarım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlükler ve saklama kutuları. Bunlar yılların ardından giderek çoğalabiliyor tabii. Akıl kutusu, hafıza kutusu da denebilir. Ama iyi oluyor gerçekten.
      Güzel dileklerinize teşekkürler.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  4. bende hiç atmam atamam o kartları notcukları:) ne iyi oluyor değilmi ara ara açıp okuması..
    anneler gününüz kutlu olsun..
    sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. Bir vefa borcu gibi. Ama aynı zamanda geçmişe bir bakış, sevdiklerimizi anma, kendimizi bir analiz...
    Sizin de tekrar kutluyorum. Bloğunuzdaki görüntüler ne kadar net ve temizdi. Her bir kare iyiliği, temizliği simgeliyordu. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bir tebessüm ve tatlı bir hüzünle okudum bu yayını. Ne güzel değer veriyorsun ve onları senin inceliğin değerli kılıyor Makbule Ablacım. Çok naif bir insansın. Orada notlarda "benim dantel ruhlu annem" diye bir cümle var , ne kadar zarif bir cümle.
    10 yıl sonraya mektup yazmak ne kadar güzelmiş.
    Çok etkileyici ve maneviyatı yüksek bir yazıydı, kalemine sağlık canım benim ♥♥♥♥♥ Biz gençlerin yoluna ışık tutuyorsun ♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür yazıları da senin gibi güzel yürekli sevgi dolu insanlar daha çok benimsiyorlar Sevgili Başkan.
      Bazen "duygusallık zararlı mı?" diye sorarlar. Bence insan ruhunu besleyen bir şey. İnsana iyi geliyor.
      "Benim dantel ruhlu annem" kızımın bana yazdığı bir telefon mesajından bir cümle, kaydetmişim. Benim de hoşuma gitmişti,
      On yıl sonraya gönderilmiş mektuplarım da hala saklıdır. Bence o mektupların da anlamı çok büyüktür.
      Güç veren güzel sözlerine çok teşekkürler.Ben de sizlerden ne çok şey öğreniyorum...
      Sevgiyle yollanmış kalpler sayfamı nasıl da süsledi.

      Sil
  7. Hediye vermenin değil sadece, almanın da bir sanat olduğunu öğreten sevgilim annem...Anneliğin ikinci yılında bu yazı da bana sürprizi bol bir hediye oldu. Yüzüme yayılan gülümsemeyi göremedin, kelimeler hisleri anın biricikliğiyle aktarmaya yetmiyor. Teşekkür ederim, varlığına...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat karşılıklı bir etkileşim Sezgiciğim. An'ları güzelleştirmek, kalıcı kılmak kişiyi mutlu ediyor. Ben de sürprizleri severim bilirsin. Biliyorum ki sen de henüz iki yaşında bile olmayan tatlı kızına daha çok şey aktaracaksın. "Uçmak" kadar "kökleri" araştırmayı, öğrenmeyi de ne çok sevdiğini biliyorum güzel kızım.Sizler bizden çok ilerde olacaksınız.
      Yazımı okuduğun zaman ne hissettiğini çok iyi tahmin edebiliyorum. Doğrusu yorumunu da bekliyordum. Gülümseme görülmese de, kelimeler yetmiyor desen de sanırım "anne duyarlılığı" uzaklardan iletişim kurmaya yetti.
      Asıl ben teşekkür ederim hassasiyetine, anlayışına, sezgilerine...
      Yürekten sevgilerle...

      Sil
  8. bazen eski bir anı anımsarım,güzel bi hediye gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Gerçekten de öyledir. Zaten geriye kalan "anılar" oluyor. Keşke çoğaltılabilse.

      Sil
  9. çok etkilendim, ben de biraz siz gibiyim...sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, anılara çok değer veriyorum.Sizin de öyle olmanız ne güzel.Hassasiyetten zarar gelmiyor.
      Size hediye gelen reçel kavanozları da ne şirin. Erzak torbaları da öyle. Sağlıkla tüketin.
      Sevgiler...

      Sil
  10. eski eşyalar, mektuplar, fotoğraflar.. kıymet verdiğim yaşanmışlıkların yegane hatırası..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarınızdan, duygularınızdan bu öylesine belli oluyor ki...O zaman yaşanmışlıklar da değer kazanıyor...
      Sevgiler...

      Sil
  11. Değer vermek hayata ve en çok da sevdiklerimize!. Sevdiğimiz özel insanlardan gelen belki küçük ama bizim için anlamı büyük olan, şeyleri, biriktirmek, saklamak özenle, ne kadar zarif bir tutum!. Duygusal ve ince ruhlu insanların anılara, yaşanmışlıklara gösterdiği bu hassasiyet yeni jenerasyonda ne yazık ki yok gibi.. tüketim çağı, her şeyi söküp atıyor. Gençlerin bu yazınızı okumalarını özellikle çok isterim. Oldukça etkileyici bulduğum bu anlamlı yazınız adına yüreğinize sağlık Makbule Hanım. Teşekkür ederim. Sevgi ve esenlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığımız anları değerli kılmak. sevdiklerimize önem vermek, onlardan kalan anlamlı izlere sahip çıkmak, yaşatmak... Sizin de aynı değer yargılarıyla düşündüğünüze eminim.
      Haklısınız, tüketim çağı özellikle gençleri çok farklı yönlendiriyor. Ben daha da kötüye gitmesinden endişe ediyorum. "Daha büyük, daha görkemli, daha lüks..." İsteklerin bazen bir ölçüsü yok.
      Güzel görüşlerinize çok teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler...

      Sil
    2. Yazınızdaki 'yıllara değer katan mektuplar'a dair düşüncelere öylesine dalmışım ki, sonradan fark ettim 'anneler gününüzü' kutlamayı atlamışım!.. belki sizin gibi ben de tek bir güne indirgenmesine karşı olduğum için...ne mutlu size ve ne mutlu evladınıza..yüce bir duygu olan 'annelik duygusunu' yaşayabildiğiniz! ve bu duyguyu sadece 'dünyaya getiren' olmaktan öte, o özel duyguyu ruhunda taşıyan bizlere de yaşattığınız için. Anneler Gününüz kutlu olsun Makbule Hanım. Nice anneler günü'nü sevdiklerinizle birlikte sağlıkla, huzurla geçirmeniz dileklerimle..Esenlikle...

      Sil
    3. Ne kadar incesiniz. Belki de o an öyle olması daha iyi olmuş. O vesileyle ben tekrar güzel ifadelerle yazıya dökülmüş yeni bir yorum okumuş oldum. Hayatın böylesi güzel yanlarını fark ettikçe daha mutlu oluyorum.Görmesem de "dost" saydığım insanların enerjisi çok uzaklara da ulaşıyor, seviniyorum.

      Güzel dileklere çok teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  12. Geç kaldığımın farkında olarak, Anneler Günü'nüzü içtenlikle kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında belki en uygunu bu. Anmaya, iyi dilekleri iletmeye vesile oluyor. Geç olur mu? Tek güne indirgenmesi belki doğru olmayan.
      Eşinize de iyi dileklerimi iletir misiniz lütfen...
      Umarım kitap çalışmanız istediğiniz gibi ilerliyordur.
      Selamlar...

      Sil
    2. Haklısınız, tek güne indirgenemez.
      Eşim yanımda, bilmukabele, güzel dileklerini iletiyor.
      Romanı yeni yılın ilk aylarında umuyorum.
      Selamlarımızla,
      M.O.Çağlar

      Sil
    3. Özel bir gün vesilesiyle arkadaşlarımızdan haber almak bile güzeldi.
      Çok teşekkür ederim. Eşinize yeniden selam ve sevgilerimi iletiyorum.
      Kitap çalışmalarınızda kolaylıklar, başarılar diliyorum.

      Sil
  13. Benim evimde de de böyle bir "ömrüm" kutusu vardır.
    Zevkle okudum yazdıklarınızı.
    Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel adlandırmışsınız. Ortak değerlerde buluşmak mutlu ediyor beni.
      Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil