Bu Blogda Ara

15 Haz 2015

YAZ TATLISI


Atalarımız "Tatlı ye tatlı konuş" dese de şekeri azalttık sofralarımızdan. Acaba o yüzden mi birbirimizi daha çok kırıp incitir olduk? Un, şeker ve yağı az tüketmeyi öneriyor uzmanlar.
Bir zamanlar bal, pekmez doğal tatlı olarak yenirdi. Tahin-pekmez ya da tahin helvası nasıl da sevilirdi. Ülkemizin birçok yerinde şeker fabrikası vardı. Onlar satılınca dışarıdan şeker ithal eden ülke durumuna düştük. Bu kez aldığımız şekerlerden de kuşkuya düştük. Asıl tercih edilen, güvenilir olan  pancar şekeri.Mısır şekerinde GDO şüphesi var. 

Sağlıklı yaşam için şekeri en az miktarda tüketmemiz öneriliyor ama bazen de nasıl şekerli şeyler ister canımız. Hiç şekerli ürün tüketmeyen kişiler bile özler bazen hafif bir tatlıyı. O zaman en az  miktarda şeker tüketerek vücudun şeker açlığı kapatılabilir. Yaş aldıkça Tip2 Diyabet korkusu ve gerçeği de çıkıyor ortaya. 3 Beyazdan biri olan şekeri en aza indirmek düşüncesiyle hafif, kolay, pratik bir yaz tatlısı yapardım bir zamanlar. Belki şimdi de yaz başında bir küçük kaçamak yapılabilir. Güzel, sakin, uzlaştırıcı konuşmalara toplum olarak öylesine ihtiyacımız var ki...

YAZ TATLISI
Malzemeler:
1 kilo süt, 1/2 bardak toz şeker (istenirse sadece 1- 2 kaşık da konabilir.) 2 kaşık un, 2 kaşık nişasta, 1 paket vanilya, 2 yumurta, yarım kilo kadar çilek, kayısı, şeftali, muz, kiraz gibi istediğiniz meyveler, isteğe bağlı az tereyağ(1 kaşık gibi)
Meyve olarak: 1 avuç kiraz, biraz çilek, 1 şeftali 1 muz kullandım. Bol bol yetti. 9 porsiyon çıktı. Şekeri sadece 1 kaşık kullandım.
YAPILIŞI:
Un, nişasta, şeker, yumurta ve vanilyayı cam bir kapta tahta kaşıkla karıştırın. Sıcak sütün üzerine yavaş yavaş dökün. Ateşe koyup sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca indirin. Kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış meyveleri küçük kase veya kadehlere yerleştirin. İstenirse bisküvi kırıntıları da eklenebilir. Şeffaf kaselerde görüntü daha güzel oluyor. Krema sıcakken tereyağını  karıştırıp kaselere meyvelerin üstüne boşaltılır.

Afiyet olsun.Hepimiz için günler ağız tadıyla geçsin... 



32 yorum:

  1. E tabii böyle yazı ile bir yere kadar anlıyoruz.
    Bu yaz tatlısından, şöyle kallavi hacimde 3-5 kase yemek lazım ki daha sağlıklı değerlendirme yapabilelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pratik, ekonomik, kolay ve "sağlığa uygun" sevgili Murat. "Sağlıklı değerlendirme" için sağlığını gözardı edersen diyeceğim yok. 3-5 kase değil de 1-2 kase dersen her zaman ikram edebiliriz.
      Selamlar...

      Sil
  2. Keçi sütü ile deneyebilirim sanırım bunu, benim minik çok sever. Mersin'e selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii neden olmasın. Keçi sütü bulmanız ve kullanmanız harika.Sağlıkla büyütün.
      Biz keçi sütünü taze sağılmış olarak ancak yaylada bulabiliyoruz.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  3. Ohh miss! Yazlık, hafif bir tatlı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten hafif olduğu için , tatlı sevmeyen ben bile seviyorum.
      Afiyet olsun.

      Sil
  4. pratik bir tarif ve güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kolay hazırlanıyor, ekonomik ve sağlıklı.
      Afiyet olsun, sevgiler...

      Sil
  5. Tatlı mı, tatlı bır anlatım ve zarif bır sunum, elbette çok da lezizdir. Emek verdiğiniz hersey için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki blog arkadaşlarıma, konuklarıma ikram edeceğimi düşünerek çok hevesle yaptım. Böyle güzel geri bildirimler olunca da nasıl mutlu olmaz insan. Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. geçen yaz çokça yapmıştım!
    bu nefis tatlıyı hatırlattığın için teşekkürler, hemen yapmalıyım:)
    mutlu haftalar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte, çalışırken çok yapardım. Meyveli oluşu ve özellikle kolay ve pratik oluşu tercih nedeni olurdu. Sütün sıcak dökülüşünü bazı arkadaşlarım yadırgardı ama iyi karıştırıldığında topaklanmıyor.
      Arada sırada geçmişi anmak iyi oluyor. Sevgiler...

      Sil
  7. Valla elden geldigi kadar seker tuketimine engel oluyoruz ama boyle tatlilarada hayir denmiyor gercekten :) ellerinize saglikkk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azaltmayı düşünmek bile güzel. Özellikle çocuklarda açıklamalarla engelleyebilsek.Arada küçük kaçamaklarla kendinizi ve konuklarınızı ödüllendirin. Yapacağınız güzel ikramlara "Evet" deyin.
      Sevgiler...

      Sil
  8. Elinize sağlık. Besinler doğallığını kaybettikçe, daha doğrusu besinlere doğallıkları kaybettirildikçe, ne yesek zarar görüyoruz sayılır. Çocukluğumu hatırlıyorum da doğal beslendiğimiz zaman ne kilo sorunumuz varmış ne sağlık. Şimdi el kadar bebeler şeker hastası doğuyor, gencecik çocuklar kalp krizi geçiriyor... İnsan türü olarak gidişatımız pek iyi değil doğrusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz yazıyla bütünleşmiş. Genç arkadaşlarımızın böyle düşünmesi beni mutlu ediyor
      Gıda maddelerinin seçimi ne kadar önemli. Özellikle çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak gerek.O zaman yaşam boyu onu sürdüreceklerdir.
      Sevgiler...
      .

      Sil
  9. şekeri ben de azalttım genelde yaptığım tariflerde az ölçü kullanıyorum :)
    çok nefis gözüküyor bu tarifiniz denerim inşallah, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi etmişsiniz azaltmakla. Gerçekten hafif, güzel bir tatlı oluyor.Yiyenler öyle söylüyorlar.Deneyin mutlaka . Çalışırken daha sık yapardım. Kızınız da sevecektir, eminim.
      Afiyet olsun. Sevgiyle...

      Sil
  10. Aa süper tarif bu. Yaparsam hep kulaklarini cinlaticam ellerine saglik hem tarif hem de bu guzel yazi icin♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman lütfen ilk fırsatta dene. Gerçekten herkesin hoşlanabileceği bir tatlı. Keşke yeniden bir gün ben yapıp ikram edebilseydim. Gelecekte bir gün neden olmasın...???

      Sil
  11. Yaz tatlısı harika görülüyor. İçindeki meyve karışımlarıyla birlikte hoş aromasıyla da nefis bir tattır eminim.. Ellerinize sağlık Makbule Hanım..En kısa zamanda denemeliyim bu tarifi...
    Tatlı yiyip tatlı konuşmak en güzeli..:) Sevgi ve esenlikler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle yazın daha hafif şeyleri tercih ediyoruz soframızda. Aslında tatlıları düşünmemekle birlikte sütlü, meyveli tatlıları hamur tatlılarına tercih ediyoruz. Bu tarif kolay, pratik ve gerçekten hoş bir tat."Denemeliyim" deyince keşke ben ikram edebilseydim diyorum içimden.
      Sofranız bereketli olsun. Selam-sevgiler...

      Sil
  12. Her ne kadar zararlı dense de çok uzak tutamıyorum kendimi ne yazık ki tatlıdan. Hem, dediğin gibi eskiden kaşık kaşık tatlı yenirdi zararlı falan da değildi. Kimse şişman ya da sağlıksız da değildi. Ama doğaldı her şey tabii.

    Tatlı tarifini en kısa zamanda deneyeceğim :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen insan bazı yiyecekleri beyninde reddetse de çekim merkezinden kurtulamıyor. Belki o zaman da ölçüyü kaçırmadan yemek lazım. Sanki bazen de vücut istiyor. Eskiden belli tatlılar dışında hiç tatlı sevmeyen ben, zaman zaman özlüyorum. Doğal gıdalar-yapay gıdalar... Kendileri de, etkileri de ne kadar farklı.
      Seveceğini umuyorum. Esenlikler dilerim...

      Sil
  13. Tam benlik hem basit hem leziz ve hemde meyveli.ilk fırsatta deneyeceğim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meyveli hafif tatlılar benim de her zaman ilk tercihim. Ağır tatlılar, ağır yemekler sağlık açısından da tehlike çanlarını çaldırıyor. Hatta ağır hamur tatlılarını belki garip ama suya tutarak yerim.(Aslında yemem de.)
      Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  14. off bayıldım tam benlik tarif oruç oruç da ne canım çekti :) Bloğunuzu takibe aldım bende mutlaka bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  15. Bir gün iftarda yersiniz. Tadını da seveceğinizi umuyorum. Yapımı kolay, hafif, pratik.
    Tabii uğrarım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Karışık meyveli olması hoş. Şık ve pratik bir tatlıymış gerçekten. Daha önce denememiştim, kesin denerim.
    1 kg süte 1 kaşık şeker oldukça az desem de meyvelerin tadı karşılar diye düşündüm sonrasında.
    Aslında hiç şeker katmasak da üzerine sonradan bal gezdirsek olur mu ki?

    Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cam kaplarda görüntüsü de çok şık ve iştah açıcı oluyor. Haklısınız, önce düşününce şekeri az gibi geliyor ancak tahmin ettiğiniz gibi meyveler yeterli oluyor. Ben son yaptığımı 2 kaşıkla yaptım, az gelmedi. Evet üzerine bal veya pekmez ya da vişne reçeli suyu gezdirilebilir. Daha dekoratif bir görüntü olur.Buzdolabına koyarken üstleri stretchle kapatılırsa daha taze kalıyor.
      Sağlık ve afiyetle. Sevgiler...

      Sil
  17. ay yaaa yani puding gibi bişi mi. oh en sevdiğim şeylere benziyo bu. sütlü tatlıcıyım ya ondan yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın meyve daha bol oluyor, o yüzden yaz tatlısı demiştim. Meyveli krema da, puding de denebilir. Sütlü tatlılar bence de en faydalı, en hafif tatlılar.

      Sil