Bu Blogda Ara

9 Tem 2015

GEÇ KALAN BAHARLAR...



Mevsimler eskisi gibi değil. Belki hiçbir şey eskisi gibi değil. Ama mevsimler büyük değişim yaşıyor. Baharlar daha uzun süreli, bazen aldatıcı. Yazlar daha geç geldi, daha sıcak yaşanıyor. Zaman kavramını yitirdik sanki. Baharda sürekli yağan yağmurlar ve zamansız soğuklar nedeniyle pek çok ağaç geç çiçek açtı, geç meyve verecek.

Özellikle deniz kenarından 5-6 m. yükseklikte bir kentte yaşarken bir gün deniz kenarından 1500-1600 m. yükseklikte bir beldeye gittiğinizde farkı hemen fark ediyorsunuz. Aşağılarda yaz, yukarılarda bahar yaşanıyor adeta. İlk birkaç gün beden alışmakta zorlanıyor. Kulak çınlaması, baş dönmesi, denge zorluğu yaşıyor insan. Ama sonra alışıyor, zamanla her şeye alışıldığı gibi.  Bir süre sonra kente inince sıcak çarpar insanı. Farklı rahatsızlıklar farklı şekillerde yaşanır. 

Torosların eteğindeki ya da yamaçlarındaki yaylalar ayrı bir mevsim , ayrı bir iklimle karşılıyor konuklarını. Konuksever bir ev sahibi gibi. Temmuz başlarında Mersin'de yazı yaşarken 70 km. ilerde Arslanköy'de ilkbahar hüküm sürüyordu sanki. Her öğleden sonra kovadan boşalırcasına sürekli yağmur yağmış, zaman zaman ardından dolu yağmış. Akşamları odun veya kömür sobası yanmış. Sürekli yaylalarda kalanlar bile geç kalan baharlar ve yazlardan yakınıyorlardı. 

Ağaçlarda çiçekler meyveye dönüşmüştü ama dolu meyvelere zarar verir endişesi içindeydiler. Ama hayır, çok da zarar görmedi ağaçlar. Tıpkı acıya, sıkıntıya tahammülü öğrenen insanlar gibi bitkiler de sanırım sonraki vurgunlarda daha da dayanıklı oluyorlar. Adeta bünye sağlamlaşıyor, acı eşiği yükseliyor. Ağaçlar da daha sağlam ve dayanıklı olmayı öğreniyorlar. Görkemli ceviz ağacının altındaki söğüt, cevizden uzaklaşarak dallarını farklı yönlere uzatmış. Verimli toprağı bulan semizotu bahçenin her yöresine yayılmış. Sağlıklı otlar onunla arkadaşlık ediyor. Hindiba, sirken, dereotu...


Bitkiler ve hayvanlar dünyasında küçük gözlemler insanı çok ilginç sonuçlara götürüyor; Hayvanlar da kendilerine zarar vermeyen , güvenli ortamlarda yuva kurmayı tercih ediyorlar. Geçen yıl evin ön tarafında iki kuş yuvası vardı. Serçe ve kırlangıçlar farklı zamanlarda o yuvaları paylaştılar. Bu yıl baktık, evin arkasında da bir yuva kurulmuş. O küçücük yuvalara anne kuş, baba kuş, en az 2-3 yavru kuş hep birlikte nasıl sığabiliyorlar, hep merak ederim...

Bahçede sabah erken saatlerden başlayan kuşlar korosu ve kuş sesleri akşama doğru çoğalıyor. Bu yıl kuşlardan biri evin içine kadar girdi. İncitmeden yuvasına girmesini sağladık. Doğa çeşitli özellikleriyle insanı mutlu ediyor. Normal yaşantımızda zamanı geriye alamıyoruz. Ama burada adeta bir "geriye dönüş" yaşanıyor. Kentte bahar geride kalmışken burada yeniden bir bahar yaşanıyor. 
Her yer yemyeşil otlarla donanmış, gelincikler, papatyalar bir baharı düşündürüyor. 

Toros Yaylaları bugünlerde geç giden bir bahara "elveda" derken ardından geç gelen bir yaza "merhaba" diyor...



18 yorum:

  1. Bahar ve yazdan sonra da geç gelen bir kış olacağa benziyor :) ama tabi tabiata karışılmaz fotoğraflarınızda da gördüğümüz gibi o bize ne güzellikler sunuyor, o bilir işini...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın geç geleceği ama çok da şiddetli geçeceği söyleniyor. Eskiler bitkilerle doğa olayları arasında bağ kuruyorlar. mesela ayva ve kızılcığın çok olması sert bir kış olacağına işaret ediyor.Doğa gerçekten çok güzel. Daha nice güzelliği fotoğraf karelerine sığdıramadım.

      Sil
  2. Her şeyin değiştiğini; ama özellikle de biz insanoğlu sayesinde zaman kavramının, mevsimlerin doğasının, dolayısıyla takip eden birçok değerli şeyin değişip dengesizleştiğini ne kadar güzel ifade etmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa kendini o kadar güzel dengeliyor ki... Bizler de uyum sağlayabilsek her şey yerli yerine oturacak.Doğayı gözlemek, izlemek, yeni dersler çıkarmak öyle güzel ki...
      Pozitif yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Doğa ve bize sundukları vazgeçilmez ve bir o kadar anlam yüklü...

    YanıtlaSil
  4. Doğanın sunduklarını bazen bir mucize gibi algılıyorum. İnsan anlamaya, yorumlamaya kalktığında şaşırıyor çoğu kez...

    YanıtlaSil
  5. Rakım farkı her bünyede mutlaka bir etkileşim yaratıyor söylediğiniz gibi.
    Ama değer. Kavurucu sıcakları ardınızda bırakıp yeni başlamış bir ilkbaharı yaşamak ne güzel şey!
    Sanırım yayla evinizdesiniz yine. Tahmin etmiştim...
    Doğayla içiçe olmak, ağaçlar, kuşlar, çiçekler, tertemiz, mis gibi bir hava en büyük hazine.
    Doya doya keyfini sürün. Sağlıkla ve huzurla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayla iç içe yaşayınca insan şehir hayatındaki yorucu ve karmaşık düzenin yarattığı sıkıntıları daha iyi fark ediyor. Bir başka yazıda yayladan daha detaylı bahsedeceğim. Bu ara birkaç günlüğüne Mersin'e geldik. Yaylada İnternet bağlantım kesildiği için yorumlara cevap yazmakta da geciktim.
      Teknolojiden biraz uzaklaştık ama sade ve doğal bir ortamdayız. Teşekkürler güzel dilekleriniz için.
      Her şey dilediğiniz gibi olsun.

      Sil
  6. Buralar da öyle ve ben artık her mevsimi ayrı sever oldum sevgili öğretmenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, ben de öyle düşünüyorum. Bahar her zaman favorim. Ama inanıyorum ki mevsimlere ruh katan bizim davranışlarımız. Her mevsim bizim katkılarımızla olumlu ya da olumsuz özellikler yansıtıyor.
      4 mevsim güzelliklerle...

      Sil
  7. Bilirim torosların yayla havasını, güzeldir huzur verir insana.. uzun yıllar oldu gitmeyeli..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten doğallık, sakinlik huzur veriyor insana. Her şey doğal ve taze. Bir gün yolunuz düşerse bekleriz, misafirimiz olun. Sevgiler...

      Sil
  8. ben de bahar mevsimini çok seviyorum:)
    ve doğanın bu değişkenliğinin nedenini biz insanların bilinçsiz bir şekilde onu kullanmasına bağlıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharlarda doğanın kendini yenilemesi, yeniden uyanışı güzel. İnsana enerji veriyor, güç kazandırıyor. Çok doğru, o hoyrat kullanıma doğa adeta isyan ediyor, tepki gösteriyor.

      Sil
  9. Allahim o kuş ne sekeer. fotolar cok güzel. zaten dogamz dunyamiz cok guzel ama maalesef katlediliyor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğanın içinde özgürce yaşayan bir kırlangıç kuşu. Evi ziyarete gelmiş.
      Evet doğayı yapılandıran da var, yıkan da...

      Sil
  10. kırazlar ,kuslar...
    ve yazı cok sevdım
    cok guzel bı paylasım olmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnsanları, doğayı, güncel olayları işlemeyi seviyorum.
      Sizin bloğunuzu da ben çok şevdim.
      Sevgiler...

      Sil