Bu Blogda Ara

10 Ağu 2015

FARKLI HAYATLAR...



Bazı hayatlar zor hayatlardır. Ama zorluk kişiye göre değişir.Kimi zaman yaşam sürüyordur, öyleyse zorlukları da birlikte yaşanacaktır. Hiç 'of" demeden rutin olarak işler yerine getirilir. Ama bazen de nasıl da çekilmez gelir her şey. Zaman hiç işlemez sanki. Güç gelir her iş. Çalışmaya bağlıdır hayat. Alışınca her şey kolay gelir ve büyük ölçüde gönüllü yapılır. Çalışılmayan her hayat angarya işleri de beraberinde getirir, bıkkınlık ve sıkıntı yaratır...

Yazın bulunduğumuz yaylada insanlar pek çok işi zorsunmadan yapıyorlar. Adeta beraberlik ve mutluluk tablosu çizen bir çifte rastladık birkaç gün önce. 95 yaşlarında, yürümekte zorluk çeken, gözleri net görmeyen  erkek, evinin bahçesinde yere oturmuş, çalı çırpı hazırlıyor, eşi de yaktığı ateşin üzerindeki bir leğen içinde vişne suyu kaynatıyordu. Onun yaşı da en az 85 idi.Bu çift hakkında dayanışma, iş bölümü, hayatın paylaşımı gibi başlıklar altında ne çok şey yazabilir insan...



Bu kadar uzun yaşamın sırrı belli temiz hava, belki sağlıklı beslenme, belki kalıtımsal özellikler ya da sürekli iş yaparak hareketli bir yaşam. Belki de bütün bunların bütünü uzun yaşamın sırrını oluşturuyor. Beslenme genellikle tam buğday unundan yapılan gıdalar, keçi peyniri, çökelek, lor, bal ağırlıklı. Bazlama,sıkma, börek hemen her öğünde var. Börek içleri genellikle kabak veya lahana içli. İş zamanı bile uğraş gerektiren, emek harcanan yöresel tatlardan vazgeçmiyorlar.


Bitkiler de bu düzene garip bir şekilde uymuşlar. Hatmi çiçekleri bir yıl önce tohumunu attığımız yerden adeta fışkırmış. Her renkte açmışlar. Sanki sağlık için ben de varım diyorlar.Bitkinin altındaki yapraklar hastalansa da en üstteki tomurcuğu kadar açmayı sürdürüyorlar. Boyu 2-2,5 metreyi buluyor. En üstteki tomurcuk da çiçek açtıktan sonra bitki ömrünü tamamlıyor. Doğa hastalıklara karşı devasını da  kendi var ediyor. Hatmi çiçekleri kurutularak yapılan çayı öksürük ve boğaz ağrısına çok iyi geliyor.


Dağlardan toplanan mis kokulu kekik her derde deva. Çayıyla, yağıyla, kokusuyla bir numaralı sakinleştirici.
Sarı kantaron çiçeği bir kavanozda zeytinyağı içinde güneşte uzun süre bırakıldığında oluşan kantaron yağı yara, bere ve zedelenmeleri tedavi edici.
Gün gelecek belki de çok yakın bir zamanda insanoğlu doğayla tekrar barışık hale gelecek...

32 yorum:

  1. hep özlemini duymuşumdur doğayla baş başa bir yaşam ve yazdıklarınızın tümünü yansıtan alışkanlıkların.
    ne güzel görüntüler ve çiçeklerin doğayla uyumu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında eminim, duyarlı ve hassas insanların hemen hepsi doğayla baş başa olmayı seviyorlar. Çevremdekiler de öyle. Doğada kendi kendine yetişen,gelişen çiçekler gerçekten çok güzel.

      Sil
  2. Ne şanslılar...Özendim valla...Belki bir gün bizde çıkarız o yaylalara...Mis gibi kokuyordur şimdi oralar....Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimi zaman şanslı, kimi zaman şanssız sayıyorlar kendilerini.Doğayla baş başa olmak çok güzel ama zorlukları da var.Yağmurdan sonraki toprak kokusu harika. Sevgiyle...

      Sil
  3. Çok hoşuma gitti yazınız, fotoğraflar. Huzur dolu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. O ortamda ben de huzur buluyorum.Doğa insana huzur veriyor gerçekten. Keşke zaman zaman doğaya dönebilsek...

      Sil
  4. sölediğim gıdalara bayılırım. ne mutlu onlara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorsunuz o zaman. Ne güzel...

      Sil
  5. umarım ve dilerim o gün çabucak gelir ve insanlar doğa ile barışık bir yaşam sürmeye özendirilir..
    zorlukla karşılaşma lüzumu olmasaydı insanlar mutlu olmayı, onun verdiği hazzı nasıl bilebilirdi..
    bu insanlarda belli ki zor hayatlar sürüyorlar ama mutlular huzurlular..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça zor ve yorucu bir hayat. Ama her şeye rağmen mutlu ve huzurlular.Doğanın verdikleriyle yetinmeyi biliyorlar. Yeni şeyler üretmekten mutlular. Sevgiyle...

      Sil
  6. maşallah hiç 95 yaşında durmuyor dedemiz. onların yaşadığı hayatın azıcığını burada bulabilsek keşke. hiç güzel yaşamıyoruz gıdası, stresi, kirli havası. gıdalar gdo lu, virüsler bile değişime uğradı daha zor mücadele ediyoruz. off valla tası torbayı toplayıp doğaya mı geri dönsek ne yapsak:) hatmi çiçeğini de görmüş oldum böylelikle Barış Mançonun şarkısında hep dinlerdik yaa, ama bilmezdim. sadece kış çaylarının içinde kurusunu görüyordum. ne güzelmiş .
    ayy bu yaylalar kurtarıcı oluyor di mi hele ki Mersinin sıcağında ^-^
    kocaman sevgileeeer ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve o yaşta, ayakları tam tütmüyor,gözler yeterince görmüyor ama çalışıyor. Sanırım gün gelecek doğayla kucak kucağa yaşayacağız. Evet Mersinin bunaltıcı sıcaklarında iyi ki yaylalar var, iyi ki...
      Keşke o esintiden kucak dolusu yollayabilseydim.
      Sevgiyle...

      Sil
  7. Yazdınız da ben mi atladım bilemiyorum. Neresi burası? Toroslar'ın harika yaylaları vardır. Yaz sıcaklarında kaçmak büyük şans.

    YanıtlaSil
  8. Toroslar'da Mersin'e 55 km uzaklıkta Arslanköy. 1500 m. yükseklikte. Eşimin doğduğu yer olunca yazları sürekli çıkıyoruz. Ben de seviyorum. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  9. Toprak Ana'nın ve doğanın insan üzerindeki mucizesi bilinmekte. Bilinmekte bilinmesine ama hoyratça, rant elde etme amaçlı kullanımı, yeşil alanların talanı da olabildiğince devam etmekte. Değişiklik arz eden zamansız mevsimlerin bunun habercisi olmadığını umudunu taşımak isterim. Bu önemli post ve görseller için teşekkür ederiz Makbule hanım.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayı sanki küstürüyoruz. Öyle güzel topraklarımız var ki ancak uygun biçimde kullanamıyoruz. Bu yörede haftalardır sağanak yağışlar sürüyor. Mevsimler yer değiştirmiş gibi.
      Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Doğayı sanki küstürüyoruz. Öyle güzel topraklarımız var ki ancak uygun biçimde kullanamıyoruz. Bu yörede haftalardır sağanak yağışlar sürüyor. Mevsimler yer değiştirmiş gibi.
      Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Çok hoş... :)

    Ben de beklerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hayatın içinde seçici olarak güzellikleri görmeğe çalışınca her şey gözünüze daha da güzel görünüypr.
      İzliyorum, uğrarım tabii.

      Sil
    2. Ama yeni yazı yok mu Makbule Hanım? :) Bekliyoruz... :)

      Ters Düz de ilk bölümüyle bekliyor... :)

      Sil
    3. Yaylada tabletle yazmak çok zor. Alışık değilim, yazım yanlışları oluyor. Yazıyı hazırladım, sanırım 1-2 gün içinde yayınlayacağım. Esenlikler dilerim.

      Sil
    4. Yaylada tabletle yazmak çok zor. Alışık değilim, yazım yanlışları oluyor. Yazıyı hazırladım, sanırım 1-2 gün içinde yayınlayacağım. Esenlikler dilerim.

      Sil
  11. Ne güzel bir çift..dayanışma içinde, uyumlu...doğal hayatları olmuş hep, doğal beslenmişler...sürekli çalışmışlar..birlikte belli ki zorlukların üstesinden gelebilmeyi başarabilmişler.. Çok iyi bir gözlem ve bu tatlı çiftlerden örnek alınacak çok detay var.. 'Yeniden doğayla barışık olmak' Temennilerinize katılıyorum. Bu güzel yazı ve aralarda verdiğiniz bilgiler adına çok teşekkürler Makbule Hanım..Esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle çok güzel insan örnekleri var ki. Zor bir yaşam içinde hayat mücadelesi.Örnek alınacak çok yönleri var. Çalışmaktan yılmıyorlar.
      Güzel yorumunuza çok teşekkürler. Sevgiyle...

      Sil
  12. Adeta oralarda dolaştırdınız beni. Kekik kokularını hissedecek kadar kapıldığımı hissettim.
    Yaşlı çift yaşamları boyu boş oturmamış, bu çok belli. Farklı bir hayat, aynı zamanda özenilesi. Doğa onlara karşılığını vermiş. Dimdik ayaktalar. Maşallah diyorum. Umarım sağlık ve huzur içinde daha nice yıllar bir arada olurlar. Yaşamın içinden çok sahici bir paylaşım. Ellerinize, yüreğinize sağlık diyorum, teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı yorumlarla bütünlük kazanınca çok mutlu oluyorum. Dilerim bir gün buralara yolunuz düşer. Doğanın gücünü hissetmek , yaşanmışlıkları gözlemek farklı bir duygu.
      Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Sevgiler...

      Sil
  13. On üç yılımın hem unutulmaz güzelliğini hem de hatırlamak istemediğim çirkinliğini, ve de silinmesi mümkün olmayan acımı yaşadığım ve nihayetinde emekli olmanın huzurunu hissettiğim Mersin ve Adana.. Namrun yaylasındaki evimin hemen yanı başındaki tepelerden topladığım kekikler ve kantaron çiçekleri.. Beni alıp savurdun yine dağların tepesine Makbulem.. Uzun yaşamın değil, sağlıklı yaşamın tek sebebi insanın bedeniyle barışık olması ve onu sevmesi.. Hele de belli bir yaştan sonra..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatı dolu dolu yaşamıışsınız sevgilisi Gülsen Öğretmenin. Geriye türlü çeşitli anılır, izler kalıyor. Ama hep çevrenize ışık saçtığınınıza eminim..
      Düşüncemizde aynn katılıyoum; Sağlıklı yaşamın sırrı bedenimizle barışık olmakla başlıyor.
      Anılarınızı tazlemeye vardır olduğuna sevindim. Dilerim hep güzelikler hatırlandı yıllarca.
      Güzel, ince yorumunuza çok teşekkür ederim. Beni de düşüncelere yönelttinz...

      Sil
  14. böyle çiftler görünce çok duygulanıyorum,
    sevgileri sıcak yaşama en güzel yerinden tutunmaya çalışan çiftleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaş almış olmalarına rağmen mücadeleden vaz geçmemişler. Hayata sımsıkı tutunmuşlar.
      Sevgiyle...

      Sil
    2. Yaş almış olmalarına rağmen mücadeleden vaz geçmemişler. Hayata sımsıkı tutunmuşlar.
      Sevgiyle...

      Sil
    3. Yaşlarına rağmen aralarındakıi dayanışma bitmemiş, sevgi az almamış. Mutluluk böyle bir şey.

      Sil