Bu Blogda Ara

8 Eki 2015

İLK GÖREVE GİDİŞ...



Saatin zil sesiyle yatağından fırladı; Salı günü yola çıkmaya söz vermiş, otobüs biletini de almıştı. Önceleri hiçbir işini Salı gününe bırakmazdı. Çocukluğunda Salı sallanır derlerdi. "Her gün aynı" diye düşündü. "Hem ben artık güçlendim. O eski korkak, ürkek küçük kız değilim, küçüklerin yetişkin öğretmeniyim. Belki öğretmenim, belki hocam diyecekler. Öğretmenim demelerini tercih ederim."

Önünde 10 saatlik bir otobüs yolculuğu vardı. Sıcağa gidiyordu. "Ama geceleri serin olur" demişlerdi. Giysilerini ona göre seçmişti.İlk görev yeri çok bilinmeyenli bir denklem gibiydi henüz.Kafasında cevabını bulamamış pek çok soru vardı. "Öğretmen her şeyi bilir" derlerdi hep. "Ama her şeyi değil, çok şeyi bilir" diye konuştu kendi kendine. Düşünecek ne çok şey vardı. "Ama düşünmek için çok zamanım da olacak, sıkılmayacağım" dedi.

KPSS Sınavı ve sonrası geldi aklına. Sonucu bekleme dönemi, atanma dönemi, hazırlanma dönemi... Heyecan, üzüntü, belirsizlikler, sıkıntılar... Atanması belli olunca nasıl da mutlu olmuştu. Ama şimdi neden bu düşünceli hal...? Kafasında bir sorular yumağı...

Gece yolculuğu yapmayı oldum olası severdi. Ama bu gece sanki farklıydı. Gecenin sessiz karanlığı bir bilinmezliği vurguluyor gibiydi. Tepede ay ışığı çam ağaçlarının arasından sanki göz kırpıyordu. Arada yıldızlar pırıltılarıyla sanki dekora eşlik ediyorlardı. 

Camlardaki buğulanmayı eliyle sildi. "İnsan işte" dedi."Dün bu saatlerde neredeydim, yarın nerede olacağım?" Kendini boşluğa, gökyüzüne atılmış gibi hissetti. Sanki dönüp dönüp yerini bulacaktı. Birden ayaklarının yerden kaydığını hissetti. Çok heyecanlı
idi. "Ah bu heyecanımı yenebilsem" dedi. 

Bu arada otobüs de mola yerine gelmişti. Otobüsün tam dolu olduğunu fark etti. "Peki bu insanlar kime, nereye gidiyorlar?" diye söylendi. Yanındaki şişman, yaşlı teyze horlayarak uyuyordu. "Ah keşke ben de o kadar rahat uyuyabilsem" diye geçirdi içinden. 
"Uykularımız huzurumuzun, rahatımızın güvencesi" dedi. "Uyku bölünüyorsa huzur da bölünüyor."

Mola yerindeki lokantada bir sıcak mercimek çorbası onu kendine getirdi. Küçük evlerinde soğuk kış günlerinde annesinin hazırladığı dumanı üstünde mercimek çorbası gibi... Midesi rahatlayınca baş ağrısı da geçti, vücudu gevşedi, bir süre sonrauykuya daldı. İniş yerinde muavinin sesini duydu;"Son durak,
inecekler hazırlansın..."

Her meslekte ilk gün, ilk izlenimler, ilk deneyimler önemlidir. Sayfalarca anlatılabilir. Hele öğretmenlikte
İnsan gözlemleri, ruhsal çözümlemeler yapılabilir. Hayal dünyası kurgulanabilir. Her şey yıllar sonra bile saatlerce anlatılabilir. O ilk sınıf veya sınıflar hiç unutulmaz. Her öğrenci yüzü belki bir roman yazar. 

"Çocuklar sevdiklerini hiç unutmazlar.
 Ya sevmediklerini... Hiç hatırlamak istemezler."
Bagajdan çantasını aldı.Artık bir yol ayrımındaydı.
Önünde bir kapı aralanıyordu. "Unutulmayanlardan olmaya çalışmalıyım" dedi. Günün ilk ışıkları doğayı aydınlatmaya başlamıştı...



10 yorum:

  1. Çok farklı yerlere gittim yine zihnimde beliren yaşadıklarım ve hala devam eden etkileri..
    Unutulmayanlardan olamaya çalışmak..
    Kaleminize sağlık,sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geride kalan "izler" ne kadar önemlidir diye düşünürüm hep."Unutulmamak", kalıcı izler bırakmak...
      Aynı duyguları paylaşmak ne güzel. Sevgiler...

      Sil
  2. Göreve başlayacağı ilk günün heyecanıyla doluyken bile kendini öğrencilerine sevdirmeye adayacağını vurgulayan o gencecik, sevgi dolu yürek eminim ki bunu başaracak. Yolu açık olsun. Hem adı hem öğrettikleriyle sonsuza kadar kalplerde olsun.

    Duygu dolu bir öyküydü. Ellerinize sağlık öğretmenim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle idealist, güzel yürekli öğretmenler tanıdık ki eminim onlar çoğalsalar eğitim adına çok daha güzel
      işler yapılacak. Ülkemiz için, gençler için iyi şeyler yapılmasını nasıl da istiyoruz., bekliyoruz.
      Okulların açıldığı bu günlerde bu küçük öyküyü yazmak içimden geldi.
      Çok teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  3. göreve başladığım ilk günlere gittim ben de..
    yine çok güzeldi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç tanımadan, yazı ve yorumlarınızla o özlediğimiz idealist öğretmenlerden olduğunuzu tahmin ediyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  4. Öğretmenlik ne kadar özel bir meslek değil mi? Tüm öğretmenlerimizin yolu açık olsun sevgili öğretmenim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeklilikte bile halen özlüyorum. Geçmiş yılları hatırladıkça hala mutlu oluyorum, duygulanıyorum. Eğitim-öğretim adına hep güzel şeyler yapılsın istiyorum. Bazen olumsuzlukları duyunca, okuyunca içim gidiyor.
      Genç öğretmen arkadaşlarıma yürekten sevgiler...

      Sil
  5. Ne heyecanlı bir duygudur kim bilir o ya... Ne güzel anlatmışsınız o heyecanı <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir başlangıç insanı her zaman heyecanlandırır diye düşünüyorum. Gelecek ne getirir ne götürür düşüncesi nasıl bir merak yaratır. Genç öğretmen adaylarının tüm heyecanını paylaşıyorum ve onlara çok hak veriyorum.

      Sil