Bu Blogda Ara

7 Ara 2015

BİR KİTAP FUARININ ARDINDAN...



Bir zamanlar duyduğum her kitap fuarı beni heyecanlandırırdı. Çok uzaklardan sanki bir dost sesi merhaba der, ama göremezsiniz, cevap veremez, ulaşamazsınız. Özellikle İstanbul'da Tüyap Fuarı kitap çeşitliliği ve büyüklüğü ile gönlümde 1. sırada idi.
Sadece ekranlarda izleyip gazetelerde okumak da yetmez. Kitaplara dokunmak, elinize almak, karıştırmak, kitap kokusunu duymak iyi gelir insana.


Bu, Mersin'in ilk kitap fuarı.Özlemişiz. 28 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında düzenlendi. Önceki yıllarda fuarlar en yakın il Adana'da kurulurdu. Mersin- Adana arası hızlı trenle 45 dakika. Şimdi fuar Mersin'in içinde. Büyük mutluluk. Fuarda kitap sergilerinin yanında yazarların imza standları da var. Söyleşiler de belli saatlerde sürdürülüyor. 




Fuarda kitap sergilerinin yanında yazarların imza standları da var. Söyleşiler de belli saatlerde sürdürülüyor. Bazı derneklerin de standları var.
Alzheimer Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği bunlardan. Derneklerin yayınları, baskılı tişörtleri buralarda satılıyor. 

Alzheimer Derneği Mersin Şubesi olarak biz de bir standta fuar süresince görev aldık. Dernek yararına 
çok sayıda kitap satıldı. Bu durum Yaşlı Yaşam Merkezi'nin tamamlanması için çaba harcayan tüm gönüllü arkadaşlarımızı çok mutlu etti. 

İnsan böyle günlerde yıllar önceki arkadaşlarını, eski
okullardaki öğrencilerini görüyor. Sanki bir sürpriz hazırlanmış gibi güzel, özlem giderici kavuşmalar oldu. Kitaplarla donatılmış her yer güzel, göz alıcı. 
Çok sayıda yayın evinin kitapları vardı. Birkaç salondan oluşan koca alanda kitap kokusunu ayırt etmek öyle güzel bir duygu ki.


Bu fuardan benim unutamayacağım görüntüler, her 
yaştan çocukların katılımdaki coşkusu, heyecanı olacak. Fuarda her yaştan katılımcı vardı.Eşleriyle, anne- babalarıyla, çocuklarıyla, torunlarıyla gelen 
kitapseverler... Ben en çok çocukları ilgiyle gözledim.
O çocuklar ki sorular soruyorlar, standları büyük bir ciddiyetle dolaşıyorlardı.Gelecek adına çok umutlandım.


Bazı okullar yanlarında öğretmenleriyle, otobüslerle
çocukları fuara getirmişlerdi. Pusetle gelen ikizler,
tekerlekli sandalyeyle gelen engelliler, bastonlarıyla gelen yaşlılar... Çok çeşitli bir okuyucu kitlesi...
Bu kadar kitapseveri bir arada görmek büyük mutluluktu.Onların çoğalması daha aydınlık bir ülke 
özlemini de beraberinde getiriyor.Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Korosunun son gün mandolinlerle verdiği mini konser kuşaklar dayanışmasının en güzel örneklerindendi.


Kitap fuarı adeta mutluluk dağıtarak sona erdi. Yenisi 
sabırsızlıkla beklenecek. Ve bu işe en çok çocuklar sevinecek...


22 yorum:

  1. Ne mutlu size... Umarım Türkiye'nin dört bir yanına yayılır kitap fuarları... Ben de Tüyap'a gittim oğlumla oradaki coşku, pahabiçilemez bir mutluluktu... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke... Ve eminim o zaman çok şey daha iyi olacaktır.Çocuklarını kitap fuarlarına götüren, kitaplarla tanıştıran anne babalara gerçekten saygı duyuyorum.
      Ortak noktalarda buluşmak ne güzel.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Dünyanın en güzel fuarı bence kitap fuarı insan hepsini almak istiyor tabii mümkün değil:))birkaç tane ancak alabiliyorsunuz veya bütçenize göre sadece bir tane..aslında her mahallede her ay bir kitap fuarı kurulsa...çok teşekkürler bu güzel paylaşım için.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitapların çoğalmasının, daha çok okunmasının insanlara çok iyi geleceğine inanıyorum.Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Belediyenin katkılarıyla "Küçük Prens" kitabını bastırmış, fuarda çocuklara dağıtımını sağlıyordu.Çocuklar öylesine mutluydular ki.
      Ben teşekkür ederim. Sevgiyle...

      Sil
  3. Başlığı görünce heyecanla okudum ve sizin adınıza çok sevindim ayrıca görüntüler ve özellikle çocukların tebessümü renk katmış :)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar beni her zaman mutlu etmiştir.Çocuklar gerçekten harikaydı.Okuma sevgisini kazandıklarında her şey çok başka olacak.
      Sevgiyle...

      Sil
  4. ne mutlu size ki istanbul'da yaşamıyorsunuz,yüzdeye vurunca kitap fuarına giden azınlık ne yazık!
    bulunduğunuz şehirde sizi heyecanlandıran bi kuşak olması da ayrı bi güzellik.
    çocuklar doğruyu bilir her zaman:))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da yaşamın çok zor olduğunu biliyorum.Ulaşımın başlı başına sorun olduğunu da. O yönden çok haklısınız.Mersin'de çok kaliteli kitap evleri olmasına rağmen bir kitap fuarı çok daha farklı diye düşünüyorum. Farklı bir dünya, ışıltılı,renkli, çocuklarla öylesine güzel ki. Gelecek onların.
      Sevgiler...

      Sil
  5. yaa ne güzel. Bu sene Konya'da kitap fuarı son anda iptal edildi ben de heveslendiğimle kaldım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en kısa zamanda yeniden düzenlenir. Konya çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir üniversite şehri. Üniversite öğrencileri için nasıl da iyi olur.

      Sil
  6. Mis gibi kitap kokuları içinde ne güzel bir gün geçirmişsin ne güzel. Keşke her yerde sıklıkla kitap fuarları kurulsa, insanlar akın etseler oralara. O kitaplara bir dokunsalar, bir karıştırsalar sayfalarını eminim tutkuya dönüşecektir kitap sevgisi ve okumak...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir hafta süresince her gün gittim. Alzheimer Derneği yararına kitap satışı yaptık.
      Görsel bir şölen gibiydi. Kitaplara dokunmak gerçekten farklı bir duygu. Ben de aynı düşüncedeyim. Öyle de güzel indirimler vardı ki.
      Sevgiler...

      Sil
  7. ne güzel bir buluşma ve kaynaşma olmuş..
    Dilerim bu tarz etkinlikler her ilde olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu konuda yerel yönetimlerin de çabası gerekiyor.
      Kitaplar dünyasına girmek, kitaplarla tanışmak nasıl da güzel olur.
      Sevgiler...

      Sil
  8. Keşke haberim olsaydı, bu şöleni kaçırmazdım. Bu anlamlı fuarı paylaştığınız için teşekkür ederim Makbule hanım. Seneye gidebilme umudu ile iyi günler dilerim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın haberdar olduğunuzu düşündüm. Kitapları sevdiğinizi biliyorum. Umarım gelecek yıl bu yıldan daha güzel olur.
      Esenlikler dilerim.

      Sil
  9. Çocukların bol kitaplı bir ortamı heveslenerek gezmeleri çok umut veriyor gerçekten de. En azından kitabın değerli bir şey olduğunu ömürleri boyunca unutmayacaklar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitaplara dokunmaları bile farklıydı. Ellerinde satın aldıkları kitap poşetleriyle yürümeleri bile bir başkaydı. Onlar büyüdüklerinde her şey daha güzel olacak, inanıyorum.

      Sil
  10. arkadaşlar ve öğrencileri görmek ne hoş olmuş. bir dee, üstten 4. fotodaki sağ alt köşedeki ne şirin kız yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar gözlerinde zeka pırıltılarıyla, güzel gülüşleriyle ayrı bir tablo çizdiler gerçekten. Çocukluk saflık, masumiyet, farklı bir güzellik dönemi...

      Sil
  11. Kitap fuarlarını tüm vilayetlerde gerçekleştirmek çok mu zor da yıllardan beridir bir türlü gerçekleşmiyor, anlamak mümkün değil. Mersin gibi koskoca bir kentte dahi ilk kez düzenlenmesi şaşırtıcı. Toplum bilinçlenmiyor diye ahkam kesiyorlar bir de.
    Sizin için mutluluk verici olmuştur gerçekten.
    Kitap fuarlarının hızla büyüyerek çoğalması, daima olması dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin operası, tiyatroları, Kültür Merkezi olan bir kent. Ama yıllardır bir kitap fuarı yoktu.Çok güzel bir girişimdi bizler için.Ve büyük bir mutluluk.
      Umarız gelecek yıl daha büyük ve daha güzel bir fuar olur.
      Sevgiyle...

      Sil