Bu Blogda Ara

5 Şub 2016

BİR KİTAP... İKİ İNSAN...





Ölüm haberini duyduğumuzda hepimiz çok üzüldük. Çevremiz de öyle. Oysa hiçbirimiz tanımıyorduk, sadece adını biliyorduk. Mustafa Koç'tan söz ediyorum. Yıllar önce Vehbi Koç'un yaşam öyküsünü okumuştum.Damadı İnan Kıraç kaleme almıştı. Vehbi Koç iş dünyasında adeta bir efsane idi. Dürüstlüğü, çalışkanlığı, titizliği, vatanseverliği dillere destandı.

Değerler kuşaktan kuşağa aktarılır. Bazı özellikler küçük değişimlerle çocuklarda, torunlarda devam eder. Vehbi Koç çocuklarını çok seviyor ama sevgisini göstermiyordu. Çocukları ve torunları "Vehbi Bey" diyerek hitap ediyorlardı. Torun Mustafa Koç ise iki kızını "meleklerim" diyerek seviyor, sevgisini her zaman dile getiriyordu.

Yakınları Mustafa Koç'un gülüşü için Mona Lisa gülüşü diyorlardı. Cenaze töreninde Koç Grubu çalışanlarının pankartı dikkat çekiciydi; "Mavi gözlü patron, seni hiç unutmayacağız." Öyle içten, sade bir seslenişti ki. Mustafa Koç'un ölümünde Koç Ailesi' ne baş sağlığı dilemek için kuyruklar oluştu. İlginçtir, başsağlığına gelenlere gazetedeki teşekkür yazısında  önce "Sayın Halkımıza" ifadesi yer alıyor, sonra altında tek tek Devlet Büyüklerine teşekkür ediliyordu. 


Mustafa Koç ve eşi Caroline Koç yıllardan beri sosyal sorumluluk projelerine yardımcı olmuşlar. Koç Eğitim Vakfı, aile Planlaması Vakfı yıllardır başarılı çalışmalarına devam ediyor.



Vehbi Koç'un damadı Can Kıraç'ın kaleme aldığı "Anılarla Patronum Vehbi Koç" adlı kitabı 1995 yılında yayınlandığı zaman okumuştum. Aradan 21 yıl geçmiş. Mustafa Koç'un ölümünden sonra kuşaklar arasında aktarılan değer yargılarını yeniden düşünürken kitabı tekrar karıştırmaya başladım. Önemsediğim yerlerin altını çizerek okumuştum.Güncelliğini hiç yitirmemiş.



Doktoruna göre;
 Vehbi Koç'un zihinsel yaşı beden yaşından 30 yıl daha gençti. Can Kıraç'ın deyişine göre Celal Sahir'in şu dizeleri Koç'un hayatını anlatmaktadır:
"Başımla gönlümü edemedim eş
Biri yüz yaşında, biri yirmi beş
Başım dedi dinlen gönlüm dedi koş
Başım dedi durul, gönlüm dedi coş!"
Vehbi Bey'in çocukları varlıklı aile çocuklarıyla evlenmemişlerdir.
Bu konuda kızlarına soru sorulduğunda Semahat Arsel "Babam hepimizin kararına saygılı davranmıştır. Vehbi Bey için şeref, itibar ve aile düzeni hep ön planda olmuştur. Babam kendi evlilik hayatında da parayı daima geri planda tutmuştur."demiştir.

Kendisi ile alay etmesini bilir Vehbi Bey. Kişiliğinde bir liderde bulunması gereken bütün nitelikler vardır. Gözlem, analiz ve sentez yeteneği insanı hayrete düşürecek kadar muntazam çalışır. Dikkati ve algılaması olağanüstüdür. Öğrenme azmi ve araştırmacılık merakı sınırsızdır. Vehbi Bey, her zaman hepimizden daha çok yeniliğe açık olmuştur.

Vehbi Koç'un oğlu Rahmi'nin üç çocuğu, yani torunları için belirlediği program sanıldığından çok daha gerçekçi ve sadedir:
"Mustafa, ömer ve ali tahsillerini tamamladılar. .. Çocuklar hangi şirketlerde vazife alırlarsa alsınlar, Rahmi Koç'un çocukları gibi değil, diğer çalışanlar gibi disipline büyük bir dikkatle uymalıdırlar. Rahmi Koç'un çocukları oldukları için , amirlerin onlara ayrı muamele yapmaları önlenmelidir. Çalışmaları hakkında vicdanlarına uyarak not vermeleri sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu çocukların iyi yetişmelerine imkan yoktur. Kabiliyetli olanlar çalışırlar ve o nispette yükselirler."

Gelecek kuşakların bu insanlardan öğreneceği ne çok şey "hayat dersi" var. 





16 yorum:

  1. Koç deyince ilk akla gelen ülkenin en zengin aileleri arasında başı çektiğidir.
    Oysa onların asıl zenginliği başta Vehbi Koç olmak üzere tüm aile bireylerinin; insanlığa, nezaket ve görgüye, empatiye, eğitime, sanata, vicdana odaklanmış, vatana millete hayırlı örnek çocuklar yetiştirmiş olmalıdır.
    Vehbi Bey'in, Rahmi Koç'un çocukları için oluşturduğu program hayranlık verici. Ve sanırım Koç ailesinin asıl sırrı bu harika zihniyette gizli.
    Ailenin muhteşem özelliklerinden biri de Atatürk'e sahip çıkmak ve tıpkı verdikleri ilanda da vurgulandığı üzere, her zaman ve her yerde halkın yanında olmak.

    Mustafa Koç'un zamansız ölümü hepimizi derinden üzdü. Mekanı cennet olsun, huzur içinde uyusun.

    Görselleriniz ve verdiğiniz ''az bilinen detaylar'' eşliğindeki bu güzel post için emeğinize sağlık öğretmenim.

    Teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklarında hep söylenen bir şey var. Köşe yazarlarının da işlediği bir konu. Varlıklı bir aile. Parayla övünmeyen, gerektiğinde yardımlarını yapan, sanatı, sanatçıyı kollayan, Sadberk Hanım Müzesini yoktan var eden bir aile. Madam Tussaud Müzesindeki Atatürk heykelini aslına uygun olarak yeniden yaptırıyorlar.
      Çok genç bir ölüm.Allah rahmet eylesin.
      Çok teşekkürler.Sevgiler...

      Sil
  2. Hep şaşırıyorum biliyor musunun Makbule'ciğim, hayatı bu kadar dolu dolu yaşamış, ilginç, sıfırdan başlayıp büyük bir imparatorluk kurmuş insanların yaşamlarını film yaparlar. Ama biz yapmıyoruz. Niye yapmıyoruz bilmiyorum? Mesela aktarmışsın ya çocukları, torunları ona baba veya dede değil, Vehbi bey derlermiş. Bu benim çok ilgimi çekti, şimdi rahmetlinin arkasından konuşmak gibi olmasın Atatürk'e sahip çıkışlarından ötürü çok severim o ayrı da, ne kadar garip? Torununa, çocuğuna soğuk mu davranıyormuş acaba? Ne bileyim yani şaşırdım kaldım...sonuçta hepimiz insanız en başarılı insanların bile özel hayatında bilmediğimiz ve onaylamayacağımız şeyler olabilir Hollywood'da olsa kesin film yapılırdı...:)
    Kalemine sağlık ilgiyle okudum, Mustafa Koç'a da çok yazık, çok erken gitti:( sanırım kilo yüzünden:((((
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yaşamlar, farklı konular gerçekten sinema için ilginç malzeme. "Baba, dede" denmeden "Bey" diye hitap edilmesi benim de çok dikkatimi çekti.Vehbi Bey çevresiyle hep mesafeli olmuş. Ciddi, ölçülü. Mustafa Koç sevgi dolu, hayat dolu.Vehbi Bey'den çocukları çekinip korkarlarmış.
      150 kiloymuş.Mide ameliyatı da geçirmiş.Hayatının en verimli çağında erken gitti.
      Düşündürücü yorumuna çok teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  3. bunların hiçbirini bilmiyordum. iyi oldu biraz tanımış oldum bu aileyi.

    YanıtlaSil
  4. zengin insanların insanlık bakımından da zengin olması ne güzeldir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Gönül zenginliği çok başka bir şey gerçekten.Ahlaklı olmak. dürüst olmak,iyi niyetli olmak, merhametli olmak...

      Sil
  5. Bazı insanlar magazin basınıyla iç içe yaşıyorlar. Bazı varlıklı kişilerin de yaşamları pek gözler önünde değil.Yardımlarını da gözler önünde yapmıyorlar.Sponsor oldukları firmaları da yüksek sesle ilan etmiyorlar. Böylesi daha makbul geliyor bana da.

    YanıtlaSil
  6. İnsan yaşamı her daim onurlu olmalı. Sayın V.Koç'un onurlu yaşamı ülkemize yaptığı yatırımlar, binlerce insana iş olanağı sağlaması takdire şayandır. Yazınızı severek okudum. Saygılar.

    YanıtlaSil
  7. İz bırakan değerli şahsiyetlerin yaşam öyküleri benim de hep ilgimi çekmiştir. Bu yüzden Can Dündar'ın kaleme aldığı 'Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç Kitabını yıllar önce okumuştum ben de. 'Vehbi Koç've Ailesinin ülkemize hizmetleri sonsuzdur. Sanayi de olduğu kadar, kültür ve sanata verdikleri katkıları yadsınamaz. Özellikle uluslararası ölçekte hayata geçirdikleri müzecilik anlayışı ileri bir düzeydedir.
    Sizin de bahsettiğiniz gibi, değerler kuşaktan kuşağa aktarılırken, bazı özellikler değişmez, bazı özellikler ise her yeni kuşakla birlikte yaşanılmış tecrübelerle değişeme uğrayabilir. 'Liderlik' her insana mahsus değil. Aile şirketini yönetmek ve o dengeyi sağlayabilmek, disiplini koruyabilmek, adil ve objektif olabilmek kolay olmasa gerek!. Bir de, Vehbi Koç'un çok ama çok tutumlu olduğu söylenir. Cumhuriyete ve Atatürk'e olan bağlılıkları ise ayrıca önemlidir.
    Mustafa Koç'un yüzündeki ifadeden dahi ne kadar hümanist bir insan olduğu belli. Bu yüzden boşuna değil halkın kendisine olan sevgisi! Aramızdan ani olarak ayrılışı, hepimiz gibi, beni de son derece üzdü. Dede - torun her ikisinin de ruhu şad olsun. Bu güzel tanıtım yazısı için teşekkürler Makbule Öğretmenim. Fotoğraflarınız eşliğinde önemli bilgilerle Vehbi Koç'u ve torunu Mustafa Koç'u bir kez daha yad etmiş olduk. Size ve ailenize esenlik dolu iyi hafta sonları dilerim. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de biyografik öyküleri, kitapları merakla. beğeniyle okuyorum. Vehbi Kıraç'ın
      okuduğum yaşam öyküsünü damadı İnan Kıraç kaleme almış.Objektif bir şekilde yazılmış.Koç Ailesi kültür ve sanata büyük katkılarda bulunmuşlar gerçekten.
      Sadberk Hanım Müzesi çok isteyip de hala göremediğim bir müze.
      Vehbi Koç'un çok tutumlu olduğu hep söylenir, doğru. Bir simidi paylaştırırmış.
      Her zamanki gibi açıklayıcı, güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Vehbi Koç, eşi Sadberk Hanım ve Mustafa Koç ruhları şad olsun.
      Sağlıklı, mutlu bir hafta sonu diliyorum. Sevgiler...

      Sil
  8. Vehbi Koç vatanseverliği,Atatürk düşüncelerine bağlılığı, iş hayatındaki dürüstlüğü, ciddiyeti, namuslu ve onurlu tutumu ile bir efsane olmuş gerçekten. Oğulları ve torunları da aynı çizgide yürümeye çalışmışlar.
    Yorumunuza teşekkür ederim. Saygılar.
    Müjde Hanımın sayfasında akrabanızın rahatsızlığını okudum. Geçmiş olsun.Acil şifalar dilerim.

    YanıtlaSil
  9. Anılarla Patronum Vehbi Koç, adlı kitabı rahmetli babamın yazlıktaki kütüphanesinde rastlamış ve bir çırpıda okumuştum. Sizinde hayat dersi olarak pekiştirdiğiniz bilgiler doğrultusunda, Gezi Olayları sürecinde, grubun tutum ve söylemleri ile kamuoyunda nasıl öne çıktıklarını ve nelere maruz kaldıklarını düşünmeden edemedim.

    Mustafa Koç'un toprağı bol, yıldızlar yoldaşı olsun... huzur içinde uyusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biyografi kitaplarını seviyorum, ayrı bir ilgi ile okuyorum.Hayat dersi olarak alacağımız ne çok ders oluyor içlerinde. Haklısınız, Gezi Olaylarında halktan yana iyi bir sınav verdiler.İyi bir insandı, iyi bir iz bıraktı.
      Işıklar içinde uyusun.

      Sil
  10. Cok zengin insanlar icin, nedense hep kasinti ve burnu büyük insanlarmis gibi düsünülür. Parayla birlikte insani duygulari da azalmis, tevazu nedir bilmezlermis sanilir. Halbuki onlar da INSAN. Sadece maddi durumlari cok cok iyi. Egitim, görgü, terbiye ve vicdan meselesi, kisilik, karakter meselesi. Tüm insanlarda oldugu gibi.

    Bunu insanlara bir kez daha hatirlattiklari icin Koc ailesine tesekkür ediyorum. Halkin büyük bir kisminin (ben dahil),Koc'larin ne güzel insanlar oldugunu, özellikle de rahmetli Mustafa Koc'un, böyle bir aci vesileyle ögrenmis olmasi cok üzücü olsa da...

    Bu duyarli yaziniz icin cok tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten Koç'lar ülkemizin zenginleri arasında farklı bir konuma sahipler.Onlar ve Eczacıbaşı Grubu. Zenginliğini her fırsatta öne süren, gösteriş ve abartıdan yana olmayan insanlar. Kültür sanata önem veren, insana değer veren kişiler.Farklı konumda olan güzel insanların varlığını bilmek de insanı çok mutlu ediyor.
      Asıl ben teşekkür ediyorum.
      Sevgiler...

      Sil