Bu Blogda Ara

25 Nis 2016

KAKTÜSLER ÇİÇEK AÇTI...(Pazartesi Nostaljisi)




Çok eskiden de düşünür, insanlarla bitkileri, hayvanları özdeşleştirip , onlarla ilgili öyküler kurardım kafamda. Doğada her canlının bir başka yönü, bir başka özelliği, güzelliği var. Her biri bir başka dünya adeta, tıpkı "insanlar" gibi; Nasıl bakar, nasıl yaklaşırsanız, ona göre tepki alıyor, yarar ya da zarar görüyorsunuz...

Bitkiler, hayvanlar da aynı insanlar gibi; Bir "can" sonuçta, durağan değil hareketli, yaşıyor, bir şekilde "nefes" alıyor, etkiye karşılık "tepki" veriyor... İnsan gibi "dilleri", "düşünceleri" yok belki ama; "dilinden anlarsanız" can katıyor, anlamazsanız can yakıyor...

Baharla birlikte kaktüsler çiçek açtı: Mevsimler ardı ardına geçerken; yaz bitiminde bir sonbahar yaşadık önce, ardından uzun bir kış geçti, baharın son günlerini yaşarken kaktüsler çiçek açtı, yaz'ı beklemediler, bir bahar daha yaşayıp kendilerini kanıtlamak istediler...

Baharla birlikte can buldu kaktüsler: Görünürde gene dikenleri olsa da, güzelliklerini paylaştılar. Belki uzun süreli değil, birkaç günlüğüne de olsa sergilediler, paylaştılar... Değmez mi...?


Güzel bir özellikleri vardır kaktüslerin; Göründükleri gibidirler, tehlikeyi görür, bilirsiniz; sinsi ya da içten pazarlıklı değildirler, önlem alabilirsiniz. Dikeni batar, acıtır, kanatır belki, ama sonra "iz" bırakmaz. "Dil yarası" gibi değildir yarası... 

Seviniyorum; kaktüsler çiçek açtı... Öfkeli, sinirli, can yakan, yürek inciten insanlar gibiydiler kış boyu."Yanıma yaklaşma" dediler adeta, eliniz kazara bir dokunsa canınız acırdı, dikenleri çıkarıncaya kadar akla karayı seçer, yorulurdunuz. 

Kış boyu çok keskindi dikenleri; "Bana dokunma, sınırları aşma" deyip hiç yumuşamadılar... Ama aldırmadım, ara sıra su verdim onlara, canımı acıtsa da gocunmadım; daha çok can yakan öyle çok şey var ki yaşamda...

Kaktüsler çiçek açtı; Güneşi, suyu, sevgiyi, özenli bakımı görünce hele bir de baharı yaşayınca, onlar da daha fazla dayanamadılar. Dokunulmazlıkları sürdü gene ama, güzelliklerini paylaştılar, gözümüzü, gönlümüzü doyurup evimize "yaşam enerjisi" taşıdılar...

Tanımak gerek canlıları: Bitkileri, hayvanları, insanları; ön yargılarımızdan uzaklaşıp, tanıdıkça, benimsedikçe-bazen canımız yansa bile- ne güzellikler barındırdıklarını görebiliyoruz... Tıpkı "tanımadan" itici gelen insanlar gibi.

Her şey önce tanımakla başlıyor: zaman, sabır ve emek istiyor, tıpkı kaktüsler gibi... Bekleyince görüyor ve yaşıyorsunuz; Mevsimi gelince, ortamını bulunca kaktüsler de çiçek açıyor; Tıpkı insanlar gibi...

                                                                     Mayıs 2010 

28 yorum:

  1. ayy kaktüsler bile çiçek açmış benim saksılardaki çiçekler hep soldu, en mantıklısı kaktüs almakmış meğer :)

    YanıtlaSil
  2. Hep dikenleriyle görmeye alıştığımız için çiçekli halleri şaşırtıyor, ama mutlu da ediyor.
    Çiçekli hallerine aldanmamak da lazım Sürekli çiçek açmıyorlar tabii.

    YanıtlaSil
  3. Tesadüf bakarmısın ben de bugün bahçedeki kaktüsleri sevdim okşadım elime battılar ama olsun çok canımı yakmadı dediğiniz gibi dil yarasından daha yumuşak dikenleri onlarda sorunsuz kendi hallerinde, yerlerini sevdimi birde seveni konuşanı oldumu çiçekleriyle karşılığını veriyorlar e..arada birde kendilerini korumaları lazım değilmi ?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum. Ben de aynen böyle düşünüyorum. Çiçekler gerçekten sevgi dilinden anlıyorlar. Ne çok çeşitleri var kaktüslerin.Dikenlerin arasından çiçek vermeleri bana çok ilginç geliyor.
      Sevgiler.

      Sil
  4. 6 sene olmuş tam nostalji. Yazıya da kaktüslere bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nostalji yazılarımda yazıyı hiç değiştirmeden yeniden yazarak koyuyorum. Ama yeni resimler ekliyorum. Teşekkürler, çok içimden gelerek yazdım, kaktüsleri de seviyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
  5. Harikaaa , kaktüsleri çok seviyorum. Bakalım benimkiler ne zaman çiçek verirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de... Ama biliyorum ki Cafe Tigris de çiçeklerine sevgiyle yaklaşıyordur. En yakın zamanda çiçek vereceklerine eminim.
      Esenlikler dilerim.

      Sil

  6. Evimizde yetiştirmesem de görünüş olarak sevdiğim bitkidir kaktüs son sözleriniz hoşuma gitti yeterince iç güzellikleri görmeden sabırsızca ön yargılı olabiliyoruz zaman ve sabır en sevilesi iki kelime .Her isteğiniz gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara kaktüslerin mekanlardaki kötü enerjiyi, radyasyonu aldığı bile söyleniyordu. Ama sonra bilimsel olarak açıklanmadı. Ben gene de seviyorum kaktüsleri.
      Bazen önceden olumsuzlukların farkına varıyoruz, ama çoğu kez ön yargılar bizi yanıltıyor. Tanıdıkça güzelliklerin de farkına varıyor, mutlu oluyoruz.
      Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  7. Blogunu ziyarete geldim. Bayıldım kaktüslere! Çiçekli evlere çok imreniyorum ama bakımını beceremiyorum ben, unutuyorum bir şekilde. Bunlar çok şirinler, içim açıldı. Bana da beklerim canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Kaktüslerin bakımı çok zor değil; biraz güneş, biraz su yetiyor. Ve inanın biraz sevgi,ilgi yaşayabilmesi için en önemli nedenler.Büyük çiçek açanların ömrü bir-iki gün. Sonra çiçekleri soluyor. Ama harika bir görüntü.
      Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  8. Kaktüslerinize bayıldım, ben de kaktüs yetiştirmek istiyorum, inşallah yeni evimizde...minik saksılarım var onlara ekerim..sayfanızda kaktüsleri böylesine sağlıklı görünce nasıl da imrendim.. her şey ilgi, emek ve sevgiyle hayat buluyor..Ne güzel bakmışsınız kaktüslerinize..Kaktüslerle diğer canlıları, özellikle insanları özdeşleştirdiğiniz tüm düşüncelere ben de aynen katılıyorum. Her insan apayrı bir dünya, ön-yargılı olmamak ve anlamaya çalışmak gerek..hepsi birer emek, sevgi!..karşımızdaki insana nasıl bakıyorsak, öyle görüyoruz ve geri dönüşümü de yine aynı paralellikte oluyor. İnsanın hayata ve tüm canlılara böyle bir dinginlik, arınmışlık ve bilinçle bakması yaşam coşkusunu da arttırıyor. Hep sevgiyle ve güzelliklerle kalın Makbule Öğretmenim. Çiçekleriniz hiç solmasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yakınlarda olsaydık da size bir küçük kaktüsü anı olarak verebilseydim. Gerçekten dediğiniz gibi "her şey ilgi, emek ve sevgiyle hayat buluyor." Biraz güneş, çok az suyla yetiniyor kaktüsler. Az'a kanaat eden insanlar gibi.
      Yorumunuzu okurken çok duygulandım. Öyle güzel, öyle naif, öyle ince bir yorum ki.
      Eminim sizin evde de ekilen her çiçek can bulacak, serpilip büyüyecektir.
      Hele kaktüsler; bazen eski bir kahve fincanında, bazen çatlamış bir porselen çaydanlıkta,artık kullanmamayı düşündüğünüz bir cam kasede hiç itiraz etmeden hayata karışacaktır.
      O sevginin "yansımasını" öyle derinden hissediyorum ki... Çok teşekkürler.

      Sil
    2. 'Geriye Kalan' anılara innanıyorum ki, yeni anılar da eklenecek ve ben yine büyük bir heyecan ve ilgi ile bizlere verdiğiniz bu güzel anıları hep özel kılacak ve gözüm gibi saklayacağım. Kaktüsleriniz ve iz bırakan diğer anılara dair; gönül zenginliğiniz ve zarifliğiniz için çok teşekkür ederim Makbule Öğretmenim..

      Sil
    3. Bu güzel an'ları değerlendirip anılar'a dönüştürmeye çalışıyorum.Gün gelir,zengin bir birikimim olur umarım. İnanın o duygu yoğunluğu ve gönül zenginliği böyle "iz bırakan yansımalarla" hayat buluyor.
      Asıl ben teşekkür ederim.

      Sil
  9. Merhaba. Zamanında kaktüs yetiştirmiş biri olarak bu dikenli , duruşuyla bir o kadar güçlü görünen kaktüsün çiçeği de bir o kadar narin ki. Kokladığınız zaman soluyor. Sanki hal diliyle incitmeden sev der gibi. Söylemeden geçemedim. Kaktüsleriniz çok güzel görünüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Zaten yılda 1-2 kez çiçek açıyor. Büyük çiçekliler en fazla birkaç gün çiçekli kalıyor. Kelebekler gibi kısa ömürlüler. Görkemli ama narin, duyarlı insanlar gibi adeta.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Merhabalar.
    Kaktüsleri ne güzel kaleme almışsınız. Çiçeklerin de canlı olmaları hasebiyle onların da bir dili olduğunu, sevgiyle yaklaşıldığı zaman, karşılığının sevgi olarak görüleceğini ifade eden yazınızı büyük bir keyif alarak zevkle okudum. Kendimi, sonuna yaklaştığımız bahar mevsiminin güzellikleri içerisinde buldum. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Kaktüs de gül gibidir herhalde. Hani bir atasözümüz var ya: "Gülü seven dikenine katlanır." diye. Kaktüsü de seviyorsak, onun da dikenlerine katlanacağız. Demek ki, bu alemde öyle bedava güzellik olmuyor.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaktüsler hep dikkatimi çekmiştir. Görüntüleriyle, çiçekleriyle farklı bitkiler.
      Ortamı severse, alışırsa çiçek açıyor yoksa dikenli haliyle kalıyor. Haklısınız, kaktüsle gül arasında benzerlikler var. Çiçek sevenlerde insan sevgisi de oluyor diye düşünmüşümdür hep.Çiçekler de bunu hissediyorlar sanki.
      Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Sağlıklı günler dilerim.

      Sil
  11. Çok güzel kaleme almışsınız kaktüsleri. Daha önce kaktüslerin bu kadar güzel çiçek açtığını hiç görmemiştim. Çok şaşırtıcı dikenlerin arasından bu kadar narin çiçeklerin çıkması...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gerçekten çiçek açtıklarında şaşırtıcı, iç açıcı bir görünümleri oluyor. Özellikle sabah çok erken, güneşle beraber açıyorlar. İki gün içinde ömrünü tamamlamış bir yaşlı gibi buruşarak soluyorlar.
      Sevgiler.

      Sil
  12. kaktüsleri çok seviyorum hepsi de çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer beğenilerde buluşmak ne güzel.Bence de kaktüsler farklı çiçekler. Adeta özgürlüklerini kanıtlamışlar ama uyumlular.

      Sil
  13. Benim kaktuste ilk defa cicek açtı

    YanıtlaSil
  14. Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum. Dikenlerin arasında çiçekler daha da fark yaratıyor.
      Sevgiler.

      Sil