Bu Blogda Ara

5 May 2016

BİR DİLEK DİLEMEK...



Birkaç yıl önceydi. Sabah erken saatlerde deniz kenarında yürürken dikkatimizi çekti. Denizin üzerinde ikiye, dörde katlanmış yüzen beyaz kağıtlar vardı. Birkaç kişi de sahildeki kayaların üzerine çıkıp, denize arkalarını dönerek ellerindeki kağıtları denize atıyorlardı. Günlerden 6  Mayıs'tı;  Hıdırellez...

Geleneklerimize ve göreneklerimize göre dileklerin dillendirildiği, bir gece öncesinden kağıtlara yazılıp, gül fidanlarının dibine gömüldüğü, veya ağaçlara asıldığı, duaların edildiği ve ertesi sabah erkenden denize bırakıldığı önemli dilekler... İnançla sürdürülen bir ritueller sıralaması.



Herkesin dileği kendince önemli elbette. Bazen bir ev, bazen bir araba, iyi huylu bir eş, sağlıklı bir bebek, iyi bir üniversite...İstemenin sınırı yok ki. Tüm dilekler yürekten, tüm dilekler içten. Hızır ve ilyas Peygamberlerden bekleniyor bu istekler. 


Kıştan bahara geçişi müjdeliyor Hıdırellez. Yöreye göre, inanışlara göre adetlerin uygulanışı da değişiyor. Bazen ateşler yakılıp üstünden atlanıyor. Bazen türküler eşliğinde dilekler dilenip ağaçlara bezler bağlanıyor. Bazen sofralar düzenleniyor, ortaklaşa yapılan yemekler paylaşılıyor. 


Gül, bu günün anlamlı, sembolik çiçeği. Sevgiyi, emeği, aşkı, fedakarlığı,sabrı dile getiriyor. Kişi dilek tutar veya tutmaz, inanır ya da inanmaz, bu rituelleri grupla birlikte uygulamak haz veriyor kişiye... Dileği gerçekleşirse seviniyor, mutlu oluyor. İşte o an nasıl da güzel gelir dünya. İşte o zaman kışın bitip baharın hüküm sürdüğüne inanır insan.Karanlıklar aydınlığa dönüşür ve içinde güller açar...


Sanatçı Semih Sergen'in seslendirmesiyle Ahmet Haşim'in ünlü "Akşam" şiiri bir Hıdırellez akşamına ne güzel yakışır:


İlk defa blogda bir video bağlantısı gerçekleştirmeye çalıştım. Başaramadım. Umuyorum ki bir başka yayında olacak. Başarısızlıklarımızla da yüzleşmek gerek.

16 yorum:

  1. İnşallah sevgili arkadaşım, demek denize de atanlar oluyormuş, ben sadece gül dibine konuyor diye biliyordum, pek inanmıyorum ama inan herkesin dileği gerçekleşsin amin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hıdırellezin bolluk ve bereket getireceğine inanarak, temiz bir dünya isteyerek denize atıyorlar. Son paragrafta da yazdığım gibi bazen inanarak, bazen bir umut deyip hayal ederek rituellere uyuyorlar.

      Sil
  2. Hıdırellez ile ilgili bir çok rivayet olsa da önemli olan insanların birlikte şenlik içinde kutlamakmış baharın gelişini şimdilerde unutulur oldu birlikteliği sağlayan gelenekler birbirimize yabancılaşır olduk dilerim hepimizin tüm dilekleri kabul olur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı düşüncedeyim. Beraber olmak, hayal etmek, umutlanmak, dilekler dilemek... Bunlar hep insani duygular, insanı mutlu eden paylaşımlar.
      Sağlıkla, güzellikle...

      Sil
  3. böyle güzel günlerin insanlara yaydığı enerji çok hoşuma gidiyor..
    dileklerimiz kabul olur inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de. Dostların heyecanına, beklentisine tanık olmak da çok hoş. Beraber olmak, paylaşmak işin en güzel yanı. İçten dilekler eminim gerçekleşir.
      Sevgiyle...

      Sil
  4. Böyle ritüelleri seviyorum :)

    Bloğa video koymak en iyi youtube kanalı oluşturarak oluyor. Direk yüklemeyi ben de başaramadım hiç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür etkinlikler hayata bir farklılık ve renk katıyor diye düşünüyorum ben de.

      Video ile ilgili bir not düşmek beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. Blogla ilgili teknik konularda çok şey öğrenmem lazım. Blogda üst tarafta "video ekle" diye bir bölüm var. Onu kullandım, bilgisayardan aktardım. Olmadı.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Gülleri,öyle güzel yazmışsınız ki şiir gibi geldi bana.Video başka zamana,esen kalın gül tadında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi hoşgörülü okuyucular oldukça benim "sonlanmayan video hikayesi" çok canımı yakmayacak.
      Gül bahçelerinde, gül zarafetinde, gül hassasiyetinde geçsin an'larınız.

      Sil
  6. İçim açıldı doğrusu ve tüm isteklerimizin gerçek olması dileğiyle....
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu oldum sevgili Elsa. Gönlünden geçen dileklerin gerçekleşmesi dileğiyle.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Olur olur bir dahakine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amaç sadece dilek dilemek değil tabii sevgili Naz. Yazı karşılamak amacıyla farklı etkinlikler düzenlemek, yakınlarla birlikte olmak, umut etmek...
      Sevgiler.

      Sil
  8. Makbule Hanım merhaba! Sizi tanıdığım için memnun oldum. Ben de sizi takibe almak isterim ama bilgisayarımdaki teknik bir arızadan dolayı şimdilik bu mümkün görünmüyor. Anlayacağınız tamircinin yolu göründü. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz sevgili Rabia hanım. Benim bilgisayarım da zaman zaman ses verir.Umarım emin ellerde kısa zamanda düzelir.
      Gelişiniz, yorumlarınız beni mutlu eder.
      Sevgiler...

      Sil