Bu Blogda Ara

2 May 2016

ZAMANSIZ BAHARLAR...( Pazartesi Nostaljisi )



Gene iklimleri, mevsimleri ayırt edemez olduk. Baharın ortasında Nisan'da kar yağdı bazı illerimize. Bitkiler de alıştıkları ortamda şaşkına döndüler, kararsız kaldılar. Soğuk vurdu meyve ağaçlarının çiçeklerine. Oysa nasıl da güzel donanmıştı ağaçlar. Görücüye çıkan gelinlik kızlar gibiydiler; öylesine güzel, pırıl pırıl, hafif utangaç... Her yer bahar kokuyordu buram buram. 

Üretici sevinçliydi; iyi ürün alacak, satacak, belini doğrultacaktı. Şans bu ya, doğa izin vermedi. Don vurdu meyve olmaya hazırlanan çiçeklere... Doğa nasıl da hızla değişime hazırlanıyordu.
Ağaçlar süslü gelin gibi, pembe-beyaz çiçeklerle kendilerini yeniliyorlardı. Ama don vurdu çiçeklere; O güzelim çiçekler alışılmışın dışında birden büzüldüler, içe kıvrıldılar, kapandılar ve kuruyarak dökülmeye hazırlandılar. Açmaktan, meyve vermekten vazgeçtiler.

Sanki küstüler, kırıldılar, alındılar. Belki de bir ders vermek istediler biz insanlara: "Siz kendi içinizde bir uyum sağlayamazsanız biz nasıl sağlayalım?" diye seslendiler. Bu durumda bizi meyvelerinden yoksun bırakmakla cezalandırdılar. 
Adeta şiddete dayanamayan narin, hassas insanlar gibi, şiddetli soğuklara ayak uyduramadı güzel çiçekler. Dallarda kuruyan tomurcuklarla mahzun gelinlere benzedi görkemli ağaçlar. Yoksa biz mi onları kandırdık? Güneşi, güzel havayı görünce aldandılar, zamansız serpildiler...


Mevsimler birbiri ardınca geliyor ama bazen birbirlerinden yer kapıyorlar. Belki de doğanın dengesi bozuldu. Dünya hızla dönüyor; Biz mi hızına ayak uyduramıyoruz, bitkiler. ağaçlar mı?
Kavramlar birbirine karıştı kafamızda. Bir türlü düzeni sağlayamadık. 


Bahar çiçekleri zamansız açtı ya da zamansız bir don oldu. Zamansız baharlar da bazen acımasız oluyor. Acaba kışın da amansız soğuklarda farklı çiçekler boy verip hayatımızı renklendirir mi? Umut bu, neden olmasın...?
                                                                         Nisan 2014 



22 yorum:

  1. Doğayı küstürdük. İnsan niçin vardı. Var etmek, yaşatmak, sevmek, korumak, üretmek, saygı duymak... İnsanı insan yapan, ona en çok yakışan değerler değil miydi bunlar. Değerlerimizi yavaş yavaş yitirmeye, kendimize küsmeye başladığımızda o hassas dengeyi bozduk. Doğayı da kendimize küstürdük. Tüm bu olan biten doğanın sessiz çığlığından başka bir şey değil. Sevgi her şeyin özü. Onu yitirmememiz dileğiyle. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsani değerlerimiz de altüst oldu. Düşüncelerinize tamamen katılıyorum. O hassas
      denge bozulunca doğanın sessiz çığlıklarına da kulaklarımızı tıkadık. Farkındalıklarımız belki daha güzel bir dünya sağlayacak.

      Sil
  2. Herşey birer ibret bizim için. ders çıkartmasını bilmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama keşke bilinebilse, yıkımlara, yok olmalara karşı daha duyarlı olabilsek. Ders alabilmek için o felaketlerden haberdar olabilmek lazım. Ah keşke...

      Sil
  3. Ama biz hep "Badem Ağacı" ndan yanayız değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka türlü olmak mümkün mü sevgili Murat? Hassas insanlar gibi vurucu soğuklara dayanamıyor narin çiçekler de...

      Sil
  4. fotolar içimi açtı ama yaaaaa hep bahar olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke istediğimiz her güzel şey uzun süre devam etse sevgili Deep. Hayat aynı tempoda devam etmiyor.

      Sil
  5. (Umut bu neden olmasın)iki sene önce yazmışsınız,hala umut diyelim,vazgeçmeyelim.Şu anı yaşamak bile bence bir kazanç,yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, umut hiç tükenmiyor insanoğlunda. Umut kırıntıları bile yetiyor. An'ın değerini bilelim.Varsın, biraz geç açsın çiçekler...
      Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Mevsimlerin karekterini bozan bizlerin duyarsızlığı değilmi? Her yerleri beton yığınlarıyla doldurmadıkmı? Dereleri kapatıp üstlerine termik santraller kurmadıkmı? Ağaçları kesip yollar yapmadıkmı? ? ? ? Say say bitmez.
    Zamansız baharlar insanlar gibi acımasız oldu ne yazık ki.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevsimleri de şaşırttık değil mi? İnsanoğlu uzun zamanlı düşünmeden çıkarları uğruna doğayı mahvetti. Ağaç katliamına girişildi,dünyanın vazgeçtiği santralleri ülkemizde kurmak için temeller atıldı.
      Ne güzel özetlemişsiniz, tamamen katılıyorum.
      Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  7. Ne kadar doğru yazmışsınız mevsimlerin dengesini değiştiren insanoğlunun zalimliği değilmi güzelim ağaçlar villalar ve rant için kesiliyor onlarla birlikte bitkiler böcekler arılar azalıyor ne olurdu yok edilenin karşılığında başka bir yerlere ağaç dikilse köylerde yağmur dualarına çıkmaya başladılar ekinleri için böyle giderse açlığa mahkum insanlar maalesef kötülüğün yanında iyilik de yok olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamlı yorumunuza teşekkür ederim. Haklısınız ağaç katliamıyla kuşlar, böcekler, bitki örtüsü de yok oluyor. Kendi kendine yeten bir ülke iken ne yazık tahılını bile ithal eden bir ülke durumuna düştük. Sonumuz çok kötü...

      Sil
  8. Tatsız gündemlerden dolayı hepimiz "Zamansız Baharlar" gibiyiz. Ders alınması gereken nitelikteki yazı ve görselleri paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumsuz olaylar hiç gündemden düşmüyor. Kara kışı bir türlü atlatamadık. Doğanın hışmına uğradık adeta; Ayaz, don, sağanak yağmurlar... Güneşli, aydınlık günler umarız çok uzak değildir.
      Paylaşımınız için ben teşekkür ederim.Esenlikler dilerim.

      Sil
  9. Çok zorlu süreçlerin içinden geçmekteyiz. Gerçekten yaşamakta olduğumuz 'bahar', hiç bahar tadında değil.. Her kışın sonu bahar olsa da, yaşanması gereken baharlar yaşanmıyorsa ve bizler 'Zamansız Baharlar'ı yaşıyorsak eğer; neden ve sonuçları sorgulanmalıdır. Ama yine de, her şeye rağmen umudumuz var olsun Makbule Öğretmenim. Görsellerle bütünleşen bu düşündüren yazı adına emeğinize sağlık.. Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ülke genelindeki iç yakan, donduran soğukları henüz atlatamadık. Günbegün canımız daha çok yanıyor. Dört gözle baharı beklerken onda da yanıltıcı havalarla farklı mevsimler yaşadık. Dünden bugüne yeniden ülke gündemi değişti. Sanırım bu değişimlere kolay uyum sağlayamıyoruz. Bu aralar ruh ve beden sağlığımızı düzeltmeye çalışıyoruz. Ama her şeye rağmen umut hep var.
      Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle...

      Sil
  10. biz gerçekten düzeni bir türlü sağlayamadık :( küsmekte haklı sanki insanlara doğa ...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylesine zarar verip harap ettik ki kökünden kurudu her şey.
      Canlanması için belki yılların geçmesi gerekiyor. Ve duyarlı insanların çoğalması. Teşekkürler.

      Sil
  11. duygulu insanlar gökyüzüyle yaşar
    en çok değişken mevsimler ve havalar, onları incitir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Veli de şiirinde öyle sesleniyor; "Beni bu güzel havalar mahvetti."
      Havalardan çok etkileniyoruz, çok doğru.
      Sevgiler.

      Sil