Bu Blogda Ara

6 Ağu 2016

YAYLADA UZUN BİR GÜN...


Günlük uyku ihtiyacı kişiye göre değişebilir. Bazen 8 bazen 9 saat. Ama yayladaysanız uzun, yorucu bir günün sonunda daha erken yatma ihtiyacını duyuyorsunuz. Sabah gün erken başlıyor. Erken kalkınca gün de verimli oluyor. Sabah güneşi aydınlanmayı sağlarken kuşlar cıvıltılarıyla eşlik ediyorlar.

Beldede yaşayanların bahçeleri genellikle evlerden uzak mesafede. Oraya gitmek için erken yola çıkmak gerek. Sabah kahvaltısı genellikle çay ve sıkma. Ya da yufka ekmek yanına tulum peyniri. Gün uzundur yaylalarda. Yapılacak çok iş vardır. İş bölümü yapılmışsa iş de kolaylaşır. Bazen buğday kaynatılır, kurutulur, değirmende bulgur olmak için yola çıkar.

Bazen uzun süreli yufka ekmek yapılır, domates, biber salçası hazırlanır. Sırada reçel ve marmelat vardır. Bazen de meyvelerden pestil yapılır. Çevrede çok yararlı otlar var. Yayla halkı bu konuda çok duyarlı ve bilinçli.
Bizim bahçede semizotu (bu yörede tokmakan deniyor.)özgürce yayılmış. Çevredeki pek çok ev yararlanıyor. Kesildikçe daha çok veriyor. Yemeği, böreği, salatası  yapılarak çok çeşitli şekillerde kullanılıyor.


Kuşlar bu yıl da bizi yalnız bırakmadılar. Kırlangıçların yaptığı yuvalara serçeler de konuk oldu. Ben kuşların bereket ve güzellik getirdiğine inanıyorum. Doğanın küçük aksesuarları. Bahçede iki sulama havuzu ve damlama teşkilatı var. Sulama havuzlarına kurbağalar konuk olmuşlar.Gece oldu mu bi r kurbağalar korosu başlıyor.


Havuza bir miktar göktaşı atılınca rengi çok tatlı bir maviye dönüşüyor. Bu uygulama bahçedeki ürünler için de yararlı. 


Beldeye uğrayan satıcılar çok renkli bir görüntü oluşturuyorlar. Kamyonetlerde ellerinde hoparlörle mutfak eşyaları satanlar, sebze satanlar  ya da kilim alıp halı, paspas, battaniye satanlar.  Ne yazık, pek çok köy evinden güzelim kilimler gitmiş, yerlerini makine halıları almış. Arada bakır tencere, sahan ve siniler de alüminyum tencerelerle yer değiştirmiştir.Eskinin, geçmişin değeri henüz tam anlaşılamadı. Parıldayan her şey daha değerli sanılıyor...

Yayladaki çocuklar erken olgunlaşıyorlar. Çünkü ailedeki işbölümü içinde sorumluluk almalar ı gerekiyor; kardeşine bakmak, çalı çırpı toplamak, yemek yapılırken yardımcı olmak, bazen hayvanları otlatmak... Doğal ortam içinde , doğal gıdalarla doğanın düzenine uymak.
Büyük-küçük bunu başarmaya  çalışıyor. 100 yaşını aşan insanlar var. Ömür burada uzuyor galiba. Dağların zirvesine doğru kayıt altına alınmış "anıt ağaçlar" var.Sanki insanlar da, diğer canlılar da bu güzel ortamda kendini tazeliyor.




Buralarda güneşten koruyucu, üstü tente veya asmayla, sarmaşıkla kapatılmış oturma düzenlerine" talvar" deniyor. Talvarın altı, konuk ağırlama için gölgelik, serin bir mekan oluyor. Fotoğrafta görülen talvarın altındaki koltuklar ve sehpa bir mobilya mağazasından alınmadı. 
Burada bir bakkalın büyük mağazalardaki ürünlerden ilham alarak ahşap malzemeyle yaptığı ürünler. Böyle bir girişimciliği  takdirle karşılıyorum.

Yaylada eşim ve ben konuk ağırlamaktan hoşlanıyoruz. 
Hele çocukluk arkadaşlarıyla karşılaşınca eşim çok mutlu oluyor. Güzel, sıcak sohbetlerle saatler geçiyor. 
Ünlü yazar Osman Şahin ilkokuldan sınıf arkadaşı.Onların zor koşullarda geçen çocukluk öykülerini ben de ilgiyle dinliyorum.
Evin altı eskiden elma deposu iken bazı değişikliklerle bir oturma düzeni oluşturduk. Taş evler yazın kavurucu sıcaklarında doğal klima etkisi yapıyor. Kışın da ılık oluyor.

Sabah 07.00'den akşam 19.30'a kadar Belediye otobüsleri Mersin-Arslanköy arasında seferler düzenleniyor. Bazen günübirlik gelip dönülüyor.
Deniz seviyesinden 1500 m. yükseklikte insanın aklına kar geliyor doğal olarak. Piknik yolu üzerinde bir oturma düzeni oluşturulmuş. Yaylacılar karsambaç satıyorlar. Yaylanın en doğal ve en güzel tatlısı karsambaç. Hatta sağlıklı da denebilir. Katkı maddesi yok. Dağların zirvesinden alınmış temiz karın yontularak  üstüne pekmez veya bal dökülmesiyle oluşan bir tatlı. Bu yıl çeşidi çoğaltmışlar; vişneli, çilekli, kirazlı ve karışık çeşitleri de var. Hemen yakınında sıkma, börek, ayran, mısır satılan bir yer de var.

Bu yıl iki gün süren 3. Şaymana Müzik Festivali bile yapıldı. Sloganı: "Çadırını al da gel" idi. Şaymana çok eski bir mağaranın adı. Bu adı taşıyan bir sosyal tesis de var. Burada yemek kültürü çok gelişmiş. Topalak çorbası, öğcel, sarımsaklı köfte, içli köfte, kabak çiçeği dolması ilk anda aklıma gelenlerden. İlginçtir, kabak çiçeği günün ilk ışıklarıyla toplanıyor. Sonraki saatlerde içine kapanıyor. Dişi çiçekler kabak olarak yetişiyor, dolması yapılamıyor. Sanki özgürlüklerini kanıtlıyorlar böylece. Ya da eşleriyle güzel bir işbirliği yapıyorlar. Doğa kendi düzenini sağlamış.

Yaylada günler uzun. Gün doğumundan gün batımına kadar yaşam bir koşturmacayla sürüyor. Ama çalışmaktan şikayetçi değil bu insanlar. Mutlular. Belki o yüzden birkaç saatlik uykudan  sonra güneşin ilk ışıklarıyla zinde kalkıp yeni güne hazırlanıyorlar. Yeni bir gün yeni umutlar, yeni beklentiler demek.

Ama insanoğlu dünyanın her yerinde doğal afetlerle mücadele ediyor. Yağmur, sel, dolu, deprem...5 Ağustos günü ansızın bastıran olağanüstü bir yağmur , fırtına ve dolu herkesi zamansız yakaladı. 40 dakika içinde yerler bembeyaz oldu. Ağaçlar meyvelerle donanmışken yapraklar ve meyveler hızla döküldü. Üreticinin şansı ve kazancı, doğayla ve hava durumuyla iniş çıkışlı.
Bazen kar, bazen fırtına, yağmur ya da dolu... Varsın olsun. Yaşadıkça umut hiç tükenmiyor ki...

Çiçekler de bahara kavuşmuş gibi öyle güzel açmışlardı  ki...









41 yorum:

  1. Cennetesiniz. Yaylalara çok düşkünüm. Bizim yok; ama turlarla çok gezdik. Talvara da bayıldım. Kırlangıç yuvaları, havuzdaki göktaşlar, gül hatmiler, sedir ağaçları.... Sonraki resimleri bekliyorum şimdiden... Biraz da ora havasından eklerseniz :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaylalar özellikle sıcak yaz günlerinde kurtarıcı. Doğa olan her şeyi ben de çok seviyorum. Ah özellikle yağmurdan sonraki toprak kokusu pek çok güzel kokuya bedel.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  2. Anlattıklarınız bana doğduğum İzmİr'deki kasaba mı hatırlattı yazıyı okurken mest oldum mis gibi çam ağaçlarının eteğinde belde sağlık ve huzur içinde oturun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal hayatı seven dostların çok olmasına nasıl Seviniyorum. Çocuklar ve gençlerin de doğayı benimsemesi gelecek için ne güzel oluyor.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  3. Fotolara da yaylaya da bayıldım.Orda olmak vardı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Küçük bir tabletle yazıp çekebildiklerim. Umarım düşündüklerimi yansıtabiliyorumdur.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  4. ne güzel anlatmışsın. eline, gönlüne sağlık.
    bayıldım yaşadığını yere, yaydığın huzura.
    umarım 'sen' dememi hoş görüyor, bunun yakın hissetmekten kaynaklandığını biliyorsundur.
    bir gün tanışmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Huzur bulduğunu söyleyen çok arkadaşım olmuştur.Genelde çok sakinim.
      İçinden nasıl geliyorsa öyle diyebilirsin. Aynı dilekle.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  5. başta sona her şey çok tatlı ve keyifliiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hayatın olumsuzluklarını azaltıp, güzelliklerini ortaya ćıkarmaya çalışıyoruz.
      Esenlikler dilerim.

      Sil
  6. Bu güzel anlatıma fotoğraflarda eklenince müthiş birşey çıkmış ortaya. Açıkçası orada yaşayıp bu yazıyı paylaşan kişi olmak isterdim. Toprağa yakın olabildiğim her an benim için tarifsiz bir mutluluk sebebi. Hele ki bir de kendi ektiğim çiçek yada sebzelerin yetiştiğine şahit olmak bambaşka bir sevinç kaynağı. Keyfini sürün benim için de.. Bende tekrar okuyayım yazınızı. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir dilek de ne güzel. Gerçekten toprak adeta insana enerji veriyor. Sebzeyi, meyveyi dalından koparmak mutluluk. Umarım gelecekte kendi yetiştirdiğiniz, ürün alacağınız bahçeniz olur.
      Sevgi ile-dostça.

      Sil
  7. Okurken içim açıldı..adeta "orada olmak vardı" demek geldi içimden..Sevgiyle esen kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle hissetmenize sevindim.Paylaşmak ne güzeldir. Hep içimden geçer, Keşke doğanın sunduklarını hepimiz paylaşsak.
      Bloğunuzu ilgiyle, zevkle izliyorum. Güncelden uzaklaşmadan harika seçimler yapıyorsunuz.Yorum köşesi olmayınca beğenilerimizi dile getirmek mümkün olmuyor.
      Yürekten sevgiler..

      Sil
  8. Fotoğraflara mı söyleyeyim içimde uçuşan sevgi sözcüklerini, anlatım biçiminize mi, yoksa yayladaki güzelliklere mi bilemedim. Hele ki insanın mayasında o yörelerin ruhundan varsa daha bir hayranlık uyanıyor insanın içinde. Gerçekten özlemişim o yöreleri. Çok iyi bir rehbersiniz güzel öğretmenim. Siz anlatırken her şey gözümde canlanıyor inanın. Karsambacı en son çocukken yemiştim. Ne hoş bir lezzetti o. Yabani semizotu ki aşığım bu bitkiye hiç çekinmeden de söylüyorum bunu:) Fotoğraflara bakınca insan huzur hissediyor. Doğanın sunduğu renkler öyle büyüleyiciki. Bu paylaşımlarınız kısacık bir soluklanma oluyor benim için. İnsan başka ne isterki. Ellerinize, yüreğinize sağlık.

    Kucak dolusu sevgi sunuyorum, selam olsun ailenize ve yaylaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarını görünce çok mutlu oluyorum sevgili Sade.Öyle içten, güzel bir dille düşüncelerini aktarıyorsun ki, yazmak-hep yazmak geliyor insanın içinden.
      Toroslar, Çukurova insanı, doğası, bitki örtüsü farklı gerçekten.Sanırım mutluluk , gördüklerimizi doğru ve olumlu algılamaya bağlı.
      Huzur'u en uygun şekilde içinde barındıran insanlardan sın. Bu yazı da vesile olduysa sevinirim. Ah o karsambaçı Keşke ben ikram edebilseydim.
      Bu güzel yorum da benim içimi aydınlattı.
      Uzun bir soluklanma için yağmur sonrası çam ve kekik karışımı bir toprak kokusunu yollayabilseydim Keşke.
      Sevgiyle-dostça...
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yorumlarını görünce çok mutlu oluyorum sevgili Sade.Öyle içten, güzel bir dille düşüncelerini aktarıyorsun ki, yazmak-hep yazmak geliyor insanın içinden.
      Toroslar, Çukurova insanı, doğası, bitki örtüsü farklı gerçekten.Sanırım mutluluk , gördüklerimizi doğru ve olumlu algılamaya bağlı.
      Huzur'u en uygun şekilde içinde barındıran insanlardan sın. Bu yazı da vesile olduysa sevinirim. Ah o karsambaçı Keşke ben ikram edebilseydim.
      Bu güzel yorum da benim içimi aydınlattı.
      Uzun bir soluklanma için yağmur sonrası çam ve kekik karışımı bir toprak kokusunu yollayabilseydim Keşke.
      Sevgiyle-dostça...
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Tüm sözlerinizi, iyi niyetinizi avuçlarıma aldım kalbime koydum. Çok teşekkür ederim güzel öğretmenim.

      Sevgiyle, dostça, ellerinize masum bir öpücükle...

      Sil
    4. Asıl ben teşekkür ederim.İçten sözlerimin güvenilir ellerde olduğunu biliyorum.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  9. Arkadaşıma ziyarete gelememenin burukluğunu yaşıyordum.Evde kedilerimiz var.Artık yapacak bir şey yok.Yazlıkta mutfak orta yerde olunca pür dikkat yemek yapıyorum.Diğer işler derken, ne esinlerim kalıyor , ne de kuvvetim.
    Yazını okurken Makbule kardeşim, içim serinledi.Milas'ın Boğaziçi köyüne yakın bir sitedeyiz.Allahtan denizden biraz tepede de nefes alabiliyoruz.Hava üç-dört gündür çok nemliydi.Ağrımayan kemiğim kalmadı:) Hele menisküs yırtıklarım artık devasız.Ameliyattan kaçamıyacağım galiba.
    Ne güzel resimlemiş ve anlatmışsın canım.Yaylaları hep merak ederim.Sağlıklı mutlu ve huzurlu günler dileklerimle.Selam ve sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ben de istediğim sıklıkta blog dostlarıma yetişemiyorum. Ama mutlaka okuyorum. Çok kısa yorum bırakamıyorum. Sağlık sorunlarımız zaman zaman ses veriyor. Vücut "duy beni" diyor. Kulak vermek lazım.
      Geçmiş olsun, menisküsten ameliyat olan arkadaşlarım oldu, şimdi rahatlar.
      Yaylalarda yaşam biraz yorucu ama güzel. Çok teşekkür ederim sevgili Ece.Keyifle okuduğum yayınlarını merakla bekleyeceğim.
      Sevgiyle-dostça...

      Sil
  10. Muhteşem bir yerdesiniz. Anlattıklarına bakılırsa insan önrünün uzun olması o kadar doğaş geldiki bana... Ayrıca bir çok yeni bilgi aldım yazıdan. Kalemine, bize bu güzellikleri ulaştıran ellerine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum Arslanköy'ü. Aslında kent hayatı içinde büyüdüm. Eşim Arslanköyü. Ama sanırım insan özünde doğaya dönüyor, doğal olanı arıyor. Yazıyla vermek istediğim mesaj amacına ulaşınca ben de çok mutlu oluyorum.
      Bu güzel yoruma çok teşekkür ediyorum.
      Sevgiyle...

      Sil
  11. Yazınızı okuyup fotoğrafları görünce dedimki ben çok yanlış bir yerleşim yeri seçmişim benim yaşıyacağım yer yayla olmalıymış nasıl güzel bir anlatım nasıl güzel fotoğraflar öyle tam doğallığın sadeliğin kendisi oradaymışım gibi kendimi huzur içinde hissettim. Çok da güzel bir bilgi yakaladım havuzun içine gök taşı atılması ne akıllıca bir iş. Gören göze hssedip kaleme alan güzel yüreğe sağlık. Toroslara selam sevgiler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. İnanın ben de kendi kendime dedim ki "kendimi öylesine yakın hissetmem boşuna değilmiş." Her yazıda, yorumda kişiliğime çok yakın bir başka kişilikle karşılaşıyorum.
      Ve Gezgin Kova'yı çok seviyorum.
      Çok teşekkür ediyorum.
      Sevgiyle-dostça...

      Sil
    3. Hisler her daim karşılıklı olur diye düşünenlerdenim. Ben de size çok teşekkür edeiyorum yanıtınızı okuyunca duygulandım sevgili dost.

      Sil
  12. Ne kadar güzel..Nasıl iç geçirerek bakıyorum fotoğraflara...Keşke yılda en az 1 ay bizde gidebilseydik..Ben kışlıkları mı hazırlasam, çocuklarım o doğada özgürce koşup oynasalar, toprakla haşır neşir olup, akşamın olduğunun farkında olmasalardı .....Ahh ahhh...Neyse evrene gönderdim dileklerimi...Kim bilir ....:)) Sevgiyle kalınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zarar görmeyen doğa güzelliğini muhafaza ediyor. Çocuklar da doğada mutlular. Neden olmasın. Uygun zamanda bir gün dilekler gerçekleşebilir.
      Ne güzel, içten bir yorum. Teşekkür ederim.
      Sevgiyle...

      Sil
  13. Yaz sıcaklarında en güzel yer. Anlattıklarınızı keyifle okudum. Şehrin koşuşturmasında hayal gibi geliyor. Gidemesek de oralarda olduğunu bilmek güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazları 2 aylık bir keyif oluyor. Tabii kışlık hazırlıklar da sürüyor. Bunaltıcı sıcaklardan sonra yaylalar bir huzur yeri gibi. Doğanın içinde olmayı seviyoruz.
      Ben de bu güzel yoruma teşekkür ediyorum.

      Sil
  14. "Başaklar Gece Doğar,Son Yörük"Saygıya değer,Toros masal ve Öykülerini yazan elleriniz dert görmesin.(Osman Şahin)

    Makbule hanım çok şanslısınız.
    Doğa ve kültürü birlikte solumak adına.
    Sayın Osman Şahin'e sizin vesilenizle selamlarımı-saygılarımı iletiyorum.
    Kelime anlamı yeterli bence düygularıma YAYLA OHHH MİSS....

    Sunumunuzu zevkle izledim.
    Keyfiniz bol,darısı bize de olsun.
    Yoksa gözümüz kalacak ona göre....
    Sevgi -selamlarımla öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osman Şahin'in yöre insanı ile ilgili öyküleri, senaryoları çok gerçekçi. Selam ve saygılarınızı ileteceğim. Bu aralar burada.Keyifli bir günün tadı ancak dostlarla anlaşılıyor. Yorgunluk bazen bir güzel çayla çıkıyor. Bu güzel. çok yönlü yoruma çok teşekkür ederim.
      Yürek dolusu sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

      Sil
  15. Aşık oldum desem yeridir. Bu yıl birkaç günlüğüne de olsa yayla ve köy ziyareti yapabildim ama yetmiyor tabi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayla seven, doğa seven arkadaşları tanıdıkça çok mutlu oluyorum. 15 gün, bir ay yayla havasını solumak iyi geliyor.
      Sağlıkla- mutlulukla...

      Sil
  16. Çok güzel içim huzurla doldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O duyguyu yansıtabildiysem mutlu olurum.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  17. doğayla iç içe olmak çok iyi geliyor insana ve bu sıcaklarda o serin yerler gerçekten çok kıymetli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa bir başka güzel gerçekten. Ve tüm güzelliklerini cömertçe sunuyor insanlara. Mersin'e asfaltlar erimişti.
      Sevgiyle.

      Sil
  18. Harika yerler, harika anlatım baştan sona okudum. İlaç niyetine arada okumak lazım arada. Karlı şerbet burada da meşhur. Kar helvası deniyor adına. Eskiden Bozdağ'dan katır sırtında getirilen kar ve karadut şerbeti ile yapılırmış. Yazın buz gibi iyi geliyor insana. Güzelliklerle kalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaylalar yazın o Kavurucu sıcaklarından bir kaçış yeri.Biz de çok seviyoruz.Kar helvası da ne güzel bir isim bulmuşlar.Karadut şerbeti de çok yararlı.
      Bu yazıdan bir önceki Arslanköy yazımı da okudunuz Sanırım
      Yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Esenlikler dilerim.

      Sil