Bu Blogda Ara

19 Eki 2016

KİTAPLARLA DÜŞÜNMEK...MİM- EN SEVDİĞİM KİTAPLAR.




Mimlerle yeni yeni tanışıyorum denebilir. Sevgili Buzlu Kalem tarafından mimlenmişim. Onunla da tanışıklığım yeni sayılır. Ama eski bir dost gibi seviyorum; yazılarındaki içtenlik, sadelik, yalınlık, güzel ifade beni onun bloğuna bağladı. 

Mim yazısında adımı görünce şaşırdım doğrusu. Hayır demek mümkün değil. Beni yeniden geçmişe yönlendirdiği için sevgili Buzlu Kalem'e çok teşekkür ederim. 

Kitaplar hayatımın her döneminde vardı. Bir dönem "Hızlı Okuma Kurslarına" uygulamacı öğretmen olarak katıldım. Ancak yıllar geçtikçe insanın okuma hızı yavaşlıyor. İnanıyorum ki ilk okuma  çağlarında, kitaplarda yazılan her şeyin doğru olduğunu düşünüyorsunuz. 

Sonra eleştirel okuma başlıyor, kitaplar konusunda daha seçici davranıyorsunuz. Bir yazarı benimsiyor, onun kitaplarını arıyorsunuz. Bazen konularına göre kitap ayırt ediyorsunuz. Zamanla yazarın anlatım biçimi, edebi dili, kahramanların karakter özellikleri de önem kazanıyor. Giderek seçimleriniz netleşiyor.

Ben insanın psikolojik  ve sosyal yapısına ağırlık veren kitapları çok seviyorum. Yazım dilini önemsiyorum. Sade ve yalın bir dili tercih ediyorum. Öyküleri romanlardan daha çok seviyorum.

Hep düşünmüşümdür; çok eskiden sevdiğim, etkilendiğim kitaplar hakkında yargım değişmiş midir? Sanırım çok büyük değişim olmadı. Eski kitaplarım itibarlarını kaybetmediler. Belki beğeninin derecesi düştü ya da yükseldi, sıralamada yer değiştirenler oldu.

İçindeki cümlelerin altı çizilerek, notlar alınarak okunan başucu kitaplarını da çok severim, onları gözüm gibi korur, saklarım. Kitaplar iyi ki hayatımızda varlar. Dünya kitaplarla güzel...

Yaşam boyu çok değerli kitaplarla tanıştım. "En çok sevdiğim kitaplar" başlığı altında onları 15'le sınırlı tutmak bazılarına haksızlık sayılmaz mı? "Etkilendiğim kitaplar" desem kural bozucu olmam değil mi? (Sıralamayı derecelendirme esasına göre yapmadan:)

1- Küçük Kadınlar-Louisa m. Alcott
Çocukluktan ergenliğe, gençlik çağlarına geçerken çok severek defalarca okuduğum, kahramanlarıyla kendimi özdeşleştirdiğim harika bir kitap.


2-Küçük Prens- Antoine de Saint Exupery
Eminim pek çok kişinin başucu kitabı olmuştur.Altı çizilerek okunmuş kitaplar arasındadır.

3-Yenişehir'de bir öğle vakti-Sevgi Soysal
Öyle naif, ince düşünceli bir yazardı ki okumaya doyamazdınız Sevgi Soysal'ı. İyiler, duyarlı insanlar çok uzun yaşamıyor.

4- Yabancı- Albert Camus
İlk Varlık Yayınları arasında okumuştum. İncecik ama dopdolu bir eser. Okudukça bilgilenir, eğitiliriz adeta.

5-Fareler ve İnsanlar- John Steinbeck
İnsan karakterleri üzerine bir başyapıt. Çok duygulanarak okuduğumu hatırlıyorum.

6- Yaşama Uğraşı- Cesare Pavese
 Cevat Çapan'ın çevirisiyle yazarın günlüğü ve son kitabı. Bir başucu kitabı. Çoğu cümlenin altını çizmişim. Onlardan biri: "Yaşlanmak belki kötüdür ama çocuk kalmak en kötüsü."
 Bir başkası: "Oysa herkes öldürür sevdiği şeyi,
Bu herkesçe biline,
Kimi sert bir bakışla yapar bunu,
Kimi övücü sözlerle."


7- Suç ve Ceza- Dostoyevski
Suç ve Ceza'yı okuduktan sonra Dostoyevski'nin bütün eserlerini okumuştum. İnsanın iç dünyasını ne güzel anlatır, insan psikolojisini nasıl anlayışla ele alır.

8- Gazap Üzümleri-John Steinbeck 
Bir yazarın sevdiğiniz bir eseri diğer bir eserini  çağrıştırıyor. Okuyor, çoğu kez yanılmıyorsunuz. Güçlü bir aşk işleniyordu Gazap Üzümlerinde.

9- Dinle Küçük Adam- Wilhelm Reich
Yıllardır okumaktan vazgeçmediğim bir kitap. Kitap eskidi, yıprandı ama içindeki deyişler güncelliğini hiç yitirmedi.

10- Açlık- Knut Hamsun
Tiyatroda da izlemiştim. Çok çarpıcıydı. Psikolojik romanlardan sayılıyor.

11- Kıyılara Kaçan Kadınlar- Seda Arun tarafından derlenen, 25 kadının gerçek yaşam öyküleri.
Türkiye'de kadınların durumunu sergileyen, mücadelelerini anlatan etkileyici bir kitaptı
.

12- Bir dinozorun anıları- Mina Urgan
İçtenlikle yazılmış, ülkemiz sorunlarından söz eden bir kitap. Mina Urgan'ın yaşama bağlılığına ve beyin gücüne hayran kalmıştım.

13- Geniş zamanlar- Ayşe Kulin
Ayşe Kulin'in "Adı Aylin" ve "Kardelenler" adlı eserlerini de okumuştum. Ama Geniş Zamanlar bence farklıydı.Düşündüren, duygulandıran, inceden inceye insanı işleyen bir kitap.


14-Kadından Kentler- Murathan Mungan
Farklı kentlerde yaşayan kadınların hikayeleri ayrı ayrı işlenip bütünleştirilerek kitap tamamlanıyor. Şiirsel bir anlatımı vardı.


15- Aslında kitapları 15'le sınırlamak çok zor. Son maddeye birkaç kitap  daha sığdırsam mim kurallara uymamış mı olurum? Ama konu kitaplar olunca...
Bütün hikayeleri- Sait Faik
Bütün şiirleri- Orhan Veli
Paulo Coelho- Simyacı
Dünde saklı yarınlar- Doç. Dr. Güliz Elal

Kitaplarla düşünmek, birlikte olmak ne güzel...
Teşekkürler sevgili Buzlu Kalem, kitaplarımla yeniden buluşma fırsatı yarattığın için...




38 yorum:

  1. Buzlu Kalem arkadaşımız aynı konuda beni de mimlemiş. Aslında yazdığınız gibi bu büyük deryanın içinde 15 kitapla sınırlanmak çok zor ama blog dostlarının birbirini daha iyi tanıması için mim yararlı bir buluş. Belirttiğiniz yazar ve yapıtlarının çoğu benim de favorilerim. Özellikle Sait Faik ve Dostoyevski.

    İyi günler ve esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, mimlerle blog arkadaşlarımızı daha iyi tanıyoruz.
      Yeniden düşünmek iyi geldi. Sınırlama konmasaydı keşke diye düşündüm. Ortak noktalarda buluşmak ne güzel.
      Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  2. Fareler ve insanlar'ı henüz okuyamadım. Merak ettiğim kitaplar arasında... İnsan sığdıramıyor on beş'e kitapları:) Kalemine sağlık... Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuduktan sonra tiyatroda da izlemiştim. Çarpıcı bir eserdi. Diyaloglar çok etkileyici idi. Okuduğunda çok seveceğine eminim sevgili Persephone. Yazılarından kişiliğini az çok tanıyorum.
      Teşekkür ederim. Selam-sevgiler.

      Sil
    2. Uzun bir aradan sonra bloğunuza hoşgeldiniz :)

      Sil
    3. Doğru bloğu biraz ihmal ettim Murat. Umarım o arayı kapatırım.

      Sil
  3. Sevgili Makbule, Küçük Kadınlar başta olmak üzere birkaçı benim de çok sevdiğim kitaplardan, Gazap Üzümleri'nin de hem kitabı beni çok etkiledi, hem de filmini izlemiştim. Unutulur gibi değildi. Diğerlerini maalesef okumadım. Bir Dinazorun Anılarını özellikle çok merak ediyorum methini çok duydum.
    Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Kadınlar ne kadar güzeldi değil mi? Onlarla üzülüp onlarla sevindiğimi hatırlıyorum. Mina Urgan'ın mücadeleci kişiliği sana çok uygun sevgili Müjde. Bir dinazorun anıları'nı çok seveceğine eminim. Çok düşünerek okuduğum kitaplardan biriydi.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  4. ne güzel bi tarzın var Makbule,
    okumadıklarım var seçiminde,ama hiç duymadığım da var,'dünde saklı yarınlar'kitabını çok merak ettim,biraz bilgi istedim doğrusu.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Genelde insan kaynaklı kitapları seviyorum." Dünde saklı yarınlar" bir Klinik psikoloğun eseri. Güliz Elal Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmış. Kitap gerçek psikoterapi öykülerinden oluşuyor. Tabii gerçek isimler açıklanmıyor. Ağır bilimsel bir dille yazılmadığı için çok rahat okunabiliyor.
      Yeniden blogda görmek ne güzeldi. Selam-sevgiler...

      Sil
  5. Böyle güzel kitaplar tanımak için bu MİM birebir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Yasemin. Çok sevdiğim, benimsediğim kitapları seçmeye çalıştım. Umarım diğer kitaplarıma haksızlık yapmamışımdır.
      Sevgiler.

      Sil
  6. çok güzel bir mimmiş :) kitap tanıtımı tadında :)
    eskiden bende çok kitap okurdum uzun yıllardır çok okuyamıyorum hayat çok hızlı yetişemiyorum sanırım. okumaya okumaya sabrumda kalmamış sanırım blog bile okurken atlayarak okuyorum nedenini bende bilmiyorum :) sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğunuzun adı çok güzel, çok anlamlı. Eskiden çok kitap okumuş olmanız mutlaka önemli bir birikim yaratmıştır. Belli bir dönemden sonra hepimizin okuma hızı yavaşlıyor, dikkati azalıyor. Yaşadıklarımızın etkisi elbette. Hayatın getirdiği yükler var, kaygılar, stres... hepsi ilgimizi azaltıyor, dikkatimizi dağıtıyor. Ama direnmek, "hayata karşı durmak lazım"- sizin de düşündüğünüz gibi.
      Bloğuma hoş geldiniz.
      Sevgiler...

      Sil
    2. hoşbulduk :) evet çok doğru anlatmışsınız. teşekkür ederim. hayata karşı durmak da yaşamak kadar önemli :) sevgilerle...

      Sil
    3. İyi ki bu ad altında açmışsınız bloğunuzu. Hep birlikte hayatın zorluklarına karşı duralım.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  7. listeniz çok değerli kitaplardan oluşuyor, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      Uzun zamandır yokluğunu hissettim sevgili Bahar. Güzel yayınlarını özledik.
      Sevgiler...

      Sil
  8. buzlu kalem çok şirin ve iyi bir insan ki yaa :) listedeki ilk 10 kitap çok çok iyi yaa. 2 3 6 9 nolu kitap ve yazarlar ise benim için de çok önemliiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyorum. Henüz mim'i görmedi galiba.Son sıradakileri de çok severim. Okuyunca hak verirsiniz. Ortak noktalarda aynı görüşte olmak ne güzel.

      Sil
  9. Geç kaldım sevgili Makbule Öğretmenim çok özür dilerim. Misafiri evde bırakıp da komşuya oturmaya gitmiş gibi hissediyorum, ne yalan söyleyeyim. Ama zaman yetiremiyorum bir türlü. Şimdi de mutfağa girip yemek yapıp sonra da okuldan afacanı almam gerekiyor ama yine de napıp edip cevaplarınızı okumak istedim. Zira yazılarını beğeniyle takip ettiğim yazar arkadaşlarımın neler okuduğunu bilmek istiyordum. Mimleme amacım da buydu zaten. ve yanılmamışım. Hiç duymadığım yazarlar ve kitaplar öğrendim bu sayede. Onları da en kısa zamanda edinip, okuyacağım.
    Kucak dolusu sevgiler ve de selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, hiç öyle düşünür müyüm? Yıllarca o koşturmacanın telaşın içindeydim ben de. İşleri planlamak çok da kolay değildir.
      Genç arkadaşlarımın bu öğrenme isteği, kendini yenileme arzusu beni öylesine mutlu ediyor ki.
      Gönül dolusu selam-sevgiler...

      Sil
  10. Efendim merhaba, listeniz çok güzel olmuş.
    Fareler ve İnsanlar'ı sayenizde hatırlamış oldum, en kısa zamanda okuyacağım, teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Çok beğenerek okuduğum bir eserdir.Sevindim, iyi okumalar.

      Sil
  11. Fareler ve İnsanlar dışında hiç duymadığım kitaplar tanımış oldum. Bu güzel paylaşım için teşekkür ederim Makubule Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini severek, zevk alarak , yeni şeyler öğrenerek okumuştum.
      Yazılarından ve yorumlarından tanıdığım kadarıyla senin de çok severek okuyacağına inanıyorum sevgili Gezgin Kova.
      Ben teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  12. Emek verilmiş, özenle hazırlanmış harika bir mim olmuş sevgili Makbule.Emeğine sağlık.
    Fırsatın olursa benim de bir mim davetim var sana ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Aytül. Yeniden düşünme fırsatı bulmak bana da iyi geldi.
      Mimlerden pek haberdar değilken giderek alışıyorum galiba. Teklif sevdiklerimden gelirse reddedebilir miyim.
      Sevgiler...

      Sil
  13. Klasikleri ki özellikle rus klasiklerini çok severim.
    Yazılarımda o klasiklerin edebi dilinin bana referans olduğunu söylemek abartı olmasa gerek.
    Todor Mihayloviç Destoyovaski
    Aleksey Maksimoviç Gorki (Maksim Gorki)
    Gogol
    Oblomov
    Turgenyev
    ve daha niceleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Dostoyevski'nin bütün eserlerini çok severek okudum Hüseyin Hocam. Gorki'nin hkayeleri, Gogol'un Bir delinin hatıra defteri, Turgenyev'in Babalar ve oğullar... unutamadıklarım arasında. Oblomov'dan okuma fırsatım olmadı. Zamanla göz isyan ediyor, okuma hızımız düşüyor.
      Esenlikler dilerim.

      Sil
  14. ne güzel bir paylaşım,
    teşekkürler,
    bana da beklerim :D
    http://siyahadamo.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz.
      Teşekkür ederim.
      Uğrarım tabii.

      Sil
  15. Mim'in konusu 'kitap'lar üzerine olunca ve 'mim' alanda yazılarını keyifle okuduğumuz dostlar olunca, doğal olarak neleri, hangi yazarların kitaplarını okumuştur? diye merak ediyor insan. Kitaplar hayatımızın değerli araçları, asla bıkmayacağımız ve içinde dünyaları bulduğumuz deryalar. Okuduğunuz kitapların pek çoğunu ben de okumuştum, okumadıklarım içinde özellikle 'Kıyılara Kaçan Kadınlar' ile Mungan'ın 'Kadından Kentler' kitapları ilgimi çekti. Sadece kitap ismi vermeyip, kitaplar hakkında kısa da olsa önemli bilgiler vermişsiniz. Mim'i özenle yanıtlamışsınız. Emeklerinize sağlık Makbule Öğretmenim. Çok teşekkürler Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu yıla kadar hiç mim yanıtlamamıştım. Bir zamanlar-kitap okumaya doyamadığım yıllarda epey kitap okumuştum. O yüzden seçimde de zorlandım.Zamanla okuma hızımız düşüyor.
      Yazarken daha ne çok kitaba haksızlık ettiğimi de düşündüm doğrusu. İnci Aral'ın kitaplarını da çok beğenirim. Füruzan'ın Parasız Yatılı'sı ne güzeldir.
      Ortak noktalarda buluşmamıza şaşırmadım."İyi ki varsınız" dediğim insanlardansınız.
      "Kıyılara Kaçan Kadınlar" ve "Kadından Kentler"i de beğeneceğinizi umuyorum.
      Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  16. Her bir kitap tıpkı o güzel çiçeklerin renkleri gibi çeşit çeşit. Bir çoğunu okumamıştım hatta aralarında bilmediklerim de var. Bu güzel mim ve sizin kitap sevginiz sayesinde fikir edinmiş oldum. Çok güzel cevaplar vermişsiniz. Selam olsun tıpkı bloğunuzun başındaki o beyaz güvercinler kadar temiz, güzel kalbinize.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mimlere çok alışık değildim sevgili Arzu. Alışıyorum galiba. Kitap mimi çok hoşuma gitti ama. Karşılıklı etkileşim ne güzel.Hepsi çok severek, bir şeyler kazanarak okuduğum kitaplardı.
      Benim de siz genç arkadaşlarımdan kazandığım öyle çok şey var ki.
      Güvercinleri çok severek oraya yerleştirdim. Sanırım böylesi daha iyi oldu.
      İçten selam-sevgiler...

      Sil
  17. Ne güzel . Hemen hemen aynı kitaplar geçmiş hayatımızdan.
    Bu da sizi hiç tanımadan sevme nedenlerimden biri bence sevgili öğretmenim.
    Sevgi ve saygılarımla. ❤💙

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle sıcak, öyle içten bir sesleniş ki duygulanmamak mümkün değil. "Kalp kalbe karşıymış" derdi eskiler. Hayata bırakılan naif, ince izleri; güzel, okunası kitaplarla birlikte ben de çok seviyorum.
      Gönülden selam-sevgiler.

      Sil