Bu Blogda Ara

16 Ara 2016

ANLAMINI YİTİRMİŞ SÖZCÜKLER...





Sözcükler anlamını yitirir bazen. Bir başka olayda anlam yüklüyken,  farklı bir olay ya da durumda yetersiz kalır. Ünlü şairimiz Orhan Veli'nin ünlü şiirinde "Anlatamıyorum" diyerek seslenişi gibi;
"Ağlasam sesimi duyar mısınız,
 Mısralarımda;
Dokunabilir misiniz,
 Gözyaşlarıma, ellerinizle?
Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel,
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu
Bu derde düşmeden önce
Bir yer var, biliyorum;
Her şeyi söylemek mümkün;
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum;
Anlatamıyorum.

İçimizdekini anlatamayız, haykıramayız bazen. Oysa ne zengindir dilimiz. Kullanımımıza göre bir sözcük bazen 5 ayrı anlam yüklenir. Bazen de sözcükler meramımızı anlatmaya yetmez. Kurulan cümle o anki durumla bağdaşmıyorsa anlam karmaşası yaşanır. Son günlerde hep böylesi zor durumlar yaşanmadı mı?

20 yaşında oğlunu davul zurnayla askere yollamış, bir gece yarısı ansızın ambulansla cansız bedeni gelmiş bir anne...

Bir başkası, öğretmen olmayı hayal ederken KPSS sınavını kazanamayınca polis olunca çok mutlu olmuş. Bir gün mutluluk mutsuzluğa dönmüş. Kara haber anne olmayı hayal eden eşine tez ulaşmış, dünyası kararmış...

"Babam neden bu kutunun içine girdi anne?" diye ağlayarak soran, 
henüz okula bile gitmemiş çocuğa ne cevap verilir?

"Oğlum, buralara kadar geldin de neden eve uğramadın? Sana sevdiğin ıspanaklı börekten hazırlardım." diyen gözü yaşlı anneye ne denir ki? 

Böylesi can yakan gerçek hikayelerde bu insanların yakınlarına "Acını paylaşıyorum." diyebilir misiniz? O anda bu sözcük anlam kaybına uğramaz mı? Onun yaşadığı o büyük acıyı nasıl, ne kadar paylaşabilirsiniz?

"Başın sağ olsun." dediğinizde kendi ruhen ölmüşse, başı ne kadar sağ ve sağlıklı olabilir? Yürekler kan ağlarken başlar iyi olabilir mi?

"Kanları yerde kalmayacak." dediğinizde karşınızdaki yaslı baba oğlundan kalan kanlı kasketi ya da kanlı gömleği sımsıkı elinde tutuyorsa, hangi güçlü deterjan o kan izlerini temizleyebilir?

"Ağlama, kimseyi sevindirme." dediğinizde; dışa atılamadan  içte kalan öfke, acı, isyan gün gelip daha rahatsız edici boyutta patlamaz mı? 

"Vatan sağ olsun" dediğimizde,  neden bunca can gitmeden vatanın devamını düşünmüyoruz?

Ülkemizde her katliamın ardından sivil ya da üniformalı masum insanların yarım kalmış hayat öykülerini okuyoruz. Her hikaye bir başka acılı sayfayı aralıyor. Yaşları genellikle 20-30 arası , henüz hayatının baharında gencecik insanlar. Tamamlanmamış hayat öyküleri. Hayaller, umutlar hep yarım kalmış.

Ya geride kalanlar... Yeni gelinler, nişanlı-sözlü kızlar, Babalarını kaybetmiş küçücük yetim çocuklar,  tutunacak dalı kalmayan , gözleri yaşlı ana-babalar, dedeler-nineler...

Öte yandan hala hayat gailesi devam ediyor. Basit nedenlerle kavgalar, haksız paylaşımlar, adil olmayan yaklaşımlar. Oysa her ölümden, her felaketten alacağımız ne çok ders var. 

Öfkeyle, kinle, nefretle değil; sağduyuyla, mantıkla, empati kurarak, "insan" kimliğimizi öne çıkararak , kendi çıkarlarımızı değil, ülke çıkarlarını gözeterek kenetlenemez miyiz?

Sözcükler anlamını yitirirse hayatın anlamı da kalmaz. Hayatın içini anlamlı, güzel şeylerle doldurmak gerek. Hayatı anlamlı ya da anlamsız kılan da biz insanlar değil miyiz?





36 yorum:

  1. İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. Genci,yaşlısı, çocuğuyla çok değerli . Kolay yetişmıyor. Acı düştüğü yeri yakar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa bir insan kaç yılda yetişiyor. İnsanlar birbirini anlamaya, değerlendirmeye çalışsa her şey daha çözümlenebilir olacak.

      Sil
  2. Anlamını yitiren o sözcükler, o şiirde anlamlanır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamana, duruma, kişiye göre anlamlar zenginleşiyor veya zayıflıyor, anlam kaybına uğruyor. Bazen ses tonumuz bazen yüz mimiklerimiz anlamı zenginleştiriyor veya zayıflatıyor diye düşünüyorum.

      Sil
  3. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Kuru bir başın sağ olsun, vatan sağ olsun sözcükleri artık anlamını yitirmiştir. Buna rağmen sosyal medyada tanıklık olduğum ırkçı, şovenist, ötekileştirici söylemlere itibar etmiyor, bu tür kimliklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışıyorum.

    Evet, hayatı anlamlı kılan biz insanlar olmalıyken, olabildiğince o'nu katleden yine bizleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cenazeler kalkarken ve sonrasında birkaç gün çok şey dile getiriliyor. Ama sonra onları acılarıyla baş başa bırakıyoruz.
      Hiçbir olaydan ders çıkarıp önlem almıyoruz.
      Son yıllarda ruhsal sıkıntıları olan insan sayısı arttı. Yaşama sevincini kaybeden çok insan var.

      Sil
  4. Merhabalar.
    Cenab-ı Allah, hiç bir kuluna böyle bir acı yaşatmasın. Bir ata sözümüz vardır "Damdan düşen bilir" diye. Diğerleri hisseder, ama acıyı damdan düşen bilir ve çeker.

    Elimizden geldiğince sağ duyulu olup, taşkınlık yapmadan içimizdeki yangının zehrini dışarı boşaltacağız, aksi halde içimizdeki yangının dumanı bizi zehirler ve öldürür.

    Cenab-ı Hakk'tan, hain terör saldırılarında hayatını kaybeden tüm şehitlerimize rahmetiyle muamele eylemesini acılı ve kederli ailelerine sabr-ı cemil ihsan eylemesini niyaz ederim.

    Şehit yakınları ve bu acıyı samimi bir şekilde yüreğinde hissedenler için, kelimelerin bittiği ve kifayetsiz kaldığı an dediğimiz yer işte burasıdır. Hiç bir kelime bu acıyı tarif edemediği için anlamlarını kaybeder.

    Bu anlamlı ve duygu yüklü paylaşımınız için kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok büyük bir acı gerçekten. Her erken ölüm tamamlanmamış hayalleri, gerçekleşmemiş umutları da beraberinde götürüyor.
      Hiçbir geliri olmayanlar, onlar bu acının ardından ne yaparlar çok düşünürüm. Sosyal yardımlar onur kırıcı olmadan veriliyor mudur?
      İçimizdeki yangın kolay soğumayacak belki ama ben de deyişinize katılıyorum; sakin ve ölçülü olmak gerek.
      Anlayabilmek, anlatabilmek... Dilerim çok sıkıntı çekilmez.
      Anlamlı yorumunuzla katkınıza çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Çok acı:( ateş düştüğü yeri yakıyor bir gün yas ilan etmek, ah, vah etmek ama o 44 insanın aileleri ömür boyu bu acıyla yaşayacaklar çok iyi biliyoruz. Acı unutulmaz çünkü. 15 yıldır ülkeyi yönetendir ülkenin bu halinden sorumlu olan. Onu bilir, onu söylerim. Kimse istifa etmiyor, kimse burnundan kıl aldırmıyor. Sanki 15 yıldır bu ülkeyi dedem yönetiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her acıda kısa zamanlı deyişler ya da çözümler üretiliyor. Bazen bir ailenin tek oğlu, bazen ikiz kardeşlerden biri. Haklar, sorumluluklar, görevler... Her şey birbirine karışıyor.
      Yeni acılar yaşanmasın.

      Sil
  6. Biz henüz yaşayanların, şans eseri olarak yaşadığı hayatlara dönüştü artık yaşantımız.Endişe ve acı her güne serpiştirildi sanki:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyim. Acılar katlanarak artıyor. Az önce haberlerde Kayseri olayı vardı. Bu kez kimlerin canı yanacak, kimler sevdiklerinin yasını tutacak?

      Sil
  7. Orhan Veli'nin 'Anlatamıyorum' şiiri ile sevdalandım şiire... Bir insana başın sağolsun demek bende ciddi yaralar açıyor:( O acı nasıl paylaşılabilir ben bilmiyorum... Yüreğim yanıyor... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Veli'nin o sade, yalın diline hayranımdır. Özellikle bu şiirini çok severim.Susmak bazen konuşmaktan daha etkileyici oluyor. Bazen yanında-yakınındaysak belki elini tutmak, omuzuna dokunmak...Gözler bile ne çok şey anlatır.
      Sevgiler...

      Sil
  8. Gerçekten de bütün sözcükler anlamını yitiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda "sözün bittiği yer" deyişini ne kadar sık yaşıyoruz. Hele bir de anlam kaybediyor, anlamını yitiriyor.
      Suskunlar ve yalnızlar ülkesi olduk.

      Sil
  9. O kadar derin ve anlamlı cümleler var ki beni etkileyen bunlar oldu.
    Vatan sağ olsun" dediğimizde, neden bunca can gitmeden vatanın devamını düşünmüyoruz

    Bu beladan en tez vakitte kurtuluruz inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygusal bir yapım var, çabuk etkileniyorum. Duygularımı ifade etmeye çalıştım.
      Hepimizin ortak dileği. Huzur içinde yaşamayı nasıl da özledik.

      Sil
  10. Ben bu konuda artık sözcükleri bulamıyorum....
    Çok anlamlı ve duyarlı yazmışsınız,yüreğinize sağlık,yüreğimin söyleyemediklerinin tercümanı olmuşsunuz...
    İyi ki sizi tanıdım ortak duygudaş bulmak ne güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemiz öyle büyük sıkıntılar, acılar yaşadı ki tüm değerler altüst oldu. Sözler anlamını kaybetti, adeta uçtu gitti.
      Güzel, anlamlı yorumunuza çok teşekkür ederim sevgili Merih.
      Ben de yazılarını, yorumlarını zevkle okuyorum.
      Ortak duygu ve düşüncelerimi ileterek:
      Selam-sevgiler...

      Sil
  11. Baştan sona bir solukta okudum. Yüreğinize sağlık. Her satırı o kadar doğru ki..
    Bazen anlamlı olan sözcükler, böylesi acı durumlarda bomboş kalıyor.
    Umuyorum güzel günler yakındır ve böylesi acılar hiç kimseye uğramaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Duygusal bir insanım. Düşündükçe çok kötü etkileniyorum.Duygularımı yazıya, şiire dökmeye çalışıyorum.
      Üslubumu koruyarak yazmak istiyorum. Kelimeler yetersiz kalıyor.
      Aynı içten dileklerle sevgili Elif İpek.(İki isim de çok güzel, ayıramadım.)
      Acılar son bulsun artık.

      Sil
  12. Ağlamak gelmiyor içimden artık
    O kadar öfkeli ve o kadar kararlıyım ki sadece içim taş olmuş bekliyorum...
    Gelecek o yitip giden canların hesabının sorulacağı, dengesi bozulan terazinin ayarını düzelteceğimiz günler de gelecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer duyguları paylaşıyoruz. Ancak öfkemize yenik düşmemek lazım.Pek çoğumuzun içinde bir birikim oldu, bir isyan duygusu oluştu. Ancak duygularımızı kontrol edemezsek kendi bedenimize de zarar vermiş oluruz.
      Aynı dileği ben de yürekten diliyorum.
      Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  13. Yazınızı okuyunca duygulanmamak mümkün değil, efendim. Çok zor günlerden geçiyoruz, umarım böyle zor, üzücü günleri bir daha yaşamayız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır beklediğimiz, özlediğimiz sakin ve huzurlu günlere kavuşamadık. Bu zor ve karmaşık günler hepimizi perişan etti.

      Sil
  14. Çok ama çok zor günlerin içinden geçiyoruz! İçimiz, dışımız yangın yeri. Her şey birbirine karıştı, her şey öylesine hızlı gelişiyor ki, bugün bir yerde bombalar patlıyor feryat figan olmuş, analar, babalar, evlatlar ağlıyor bizim de içimiz yanıyor...daha bir yangın sönmeden diğeri başlıyor:(( bu kadar kaotik, acılarla, kederle dolu bir ortamda her şey anlamını yitiriyor!. sözcüklerin de bir anlamı kalmadı!.çok üzgünüm..şu satırları yazarken bültenlerde yine son dakika haberi ' Rus büyükelçinin suikaste uğradığı' yazılı.. yazıktır! insan hayatının hiç önemi kalmadı artık! ne hale geldi ülkemiz :((şair gibi çok şeyler var içimizde ama ne yazık ki 'anlatamıyorum!' tüm bunlar bizlerin ruh sağlığını etkilerken, ah ki ne ah, ocağına ateş düşenler kim bilir nasıldırlar!.. Allahım sabırlar versin.Hislerimize tercüman olmuşsunuz.. kaleminize, yüreğinize sağlık Makbule Hanım..Ülkemize dirlik ve düzenlik, huzur dolu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçtiğimiz günlerde "Son dakika haberleri" başlıklı bir yayınım olmuştu. O başlık altında mutlaka bir felaket haberi duyuruluyor.Ve bu haberler ne yazık hiç bitmiyor.
      Aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyoruz. Yazarken yakın bir dosta içimi döküyorum gibi hissediyorum.
      Bütün bu olaylardan sağlığımız, ekonomimiz, turizm sektörümüz, eğitimimiz, sosyal yapımız her yönden olumsuz etkileniyoruz.
      Etkili yorumunuza çok teşekkür ediyorum.
      Ülkemiz üzerindeki kara bulutlar artık son bulsun diliyorum.

      Sil
  15. dilerim bu kötü süreç daha da olumsuz sonuçlar doğurmaz..
    üzgünüz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayın nedenlerine inerek uygun çözümler aranması lazım. Güvenlik güçlerinin detaylı araştırmasına ihtiyaç olacaktır.
      Hepimiz üzgünüz...

      Sil
  16. her geçen gün umutlarım sönüyor bu dünya için ...Kötüyüz vesselam , hepimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki bunca olumsuzluk içinde hala bir yerlerde iyiler de var. Umudumuz da kaybolursa hayatın tadı-tuzu kalmaz diye düşünüyorum.
      Ancak kötüler ve kötülükler çoğaldı ne yazık... Haklısınız.

      Sil
  17. önümüzdeki dönem kötü yaaa bu gidişle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gene de iyi düşünelim, iyi şeyler olsun. Karamsarlıklar insanı umutsuzluğa da yönlendiriyor.

      Sil
  18. Şiirin şarkı versiyonunu dinlediniz mi? Hümeyra güzel seslendirmiş, öneririm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok severek dinlemiştim. Hümeyra'nın tüm şarkılarını anlamlı bulurum.
      Çok teşekkürler.

      Sil