Bu Blogda Ara

8 Ara 2016

KİTAP DOSTU ÇOCUKLAR...



"Elimde olsaydı her karış toprağa buğday eker gibi kitap ekerdim."
                                                                         Horace Mann.
Bir kitap tarlasını düşlemek bile güzel.
Mersin ikinci kitap fuarına ev sahipliği yaptı geçen hafta. Bu fuar geçen yıldan daha düzenli ve büyüktü. Bu yıl imza günleri, söyleşiler de geçen yıldan daha zengin ve doyurucuydu.


Fuarda gruplar halinde çocuk ve gençleri görmek sevindiriciydi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği genelgeyle okullar fuar alanına otobüslerle, minibüslerle geziler düzenlemişler. Fuar nedeniyle kitaplar da daha ucuza satılıyor. Özellikle bu yıl çocuklar, gençler kitaplara dokundular, kitap kokusunu teneffüs ettiler. O renkli, ışıltılı dünyanın içine girdiler, gezdiler, harçlıklarının yettiğince kitaplar satın aldılar.


Ben çocukların küçük yaşlardan itibaren kitaplarla tanışmasını önemsiyorum.
İlk kitap, ilk sevda gibi kolay unutulmuyor. Anne babaların veya öğretmenlerin yönlendirmesiyle kitapsever çocuklar yetişiyor. Kitap fuarında Mersin Alzheimer Derneği'nin mini kitap standında bir hafta Dernek yararına kitaplar sattım. Fuara gelen çocukları da gözleme fırsatım oldu. Çocukları gözlediğimizde farklı, ilginç davranışlarla karşılaşıyoruz; Parası yetmeyenler, bunu üzüntüyle dile getirenler, gelecek fuarda çok parayla geleceğim  diyenler, kitap poşetini sımsıkı tutup göğsüne bastıranlar...



Kitap fuarından zihnimde düşündüren, duygulandıran anılar kaldı;
Babalarının omuzunda uyuyakalan küçücük çocuklar hatta bebekler. 2-3 çocuğuyla hatta pusetteki çocuğuyla fuarda kitap seçmeye çalışan anne-babalar. Alım gücü olmayan çocuk ve gençlerin yüzündeki hüzün. Farklı öğretmen davranışları.
"Bağış yapabilir miyim?" diye soran, "Tabii" dediğimde çekinerek 5.5 TL uzatan gençler.Bağış yaptıktan sonra yüzündeki mutluluğu unutamam. "Gönül zenginliği" başka bir şey...


Çocuklar çok küçük yaşlarda kitaplarla tanıştığında bu dostluk uzun süre devam ediyor. Mutlaka okunacak güzel kitaplar buluyor, daha seçici davranabiliyor. Hatta bu isabetli seçimler tüm hayatını olumlu etkiliyor. Kitap dostu çocukları görünce çok mutlu oluyor, gelecek adına umutlanıyorum.


"Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır."

                                                           Seneca 

"Gençlerini kitapla beslemeyen ulusların sonu acıdır."

                                                            Ovidius














                                                    

33 yorum:

  1. Ben de kitap fuarında dolaşırken kitap alamadığı için üzülen bütün çocuklara o kitapları alabilsem keşke diye düşünürüm. Nasıl mutlu oluyorum kitap isteyen çocukları gördükçe. Sıkışık ortamları sevmediğim halde kendimi en mutlu hissettiğim yer kitap fuarının kalabalığı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duyguları taşıyorum ben de. Fuarda kitaplar daha ucuza veriliyordu ama ona dahi gücü yetmeyenler öyle çok ki. Sıra arkadaşı yanında kitap poşetiyle çıkarken kimisi elleri boş, mahzun...

      Sil
  2. Çocuk yeni yeşillenen taze bir fidan gibidir... Onun segiye, şefkate ve merhamete ihtiyacı olduğu kadar kitaplar da olacaktır. Ona uygun ve onun yetişmesinde önemli yer edecek kitapları ona kazandırmak gerek. Kitabı okumasını bildiği kadar, bütün insanlığı okuyacak. İyi ki böyel fuarlar var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten iyi ki böyle fuarlar var. Mersin'de bu ikinci fuar. 10 gün devam etti. Kitap okuma alışkanlığı olan çocuk daha güvenli oluyor. 7 yaşına kadar kitap okuma dahil pek çok alışkanlık daha kolay kazanılıyor. Taze fidanlar gibi gerçekten.

      Sil
  3. Maaşallah çok tatlı :) kitaplar yeri geldiğinde en güzel arkadaş ve en iyi yoldaş oluyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten "kitaplar yeri geldiğinde en güzel arkadaş ve en iyi yoldaş oluyorlar." Altını çizerek okuduğum öyle kitaplar oldu ki, bir dost gibi bana yakındılar. İnsanı tahlil eden kitapları da çok yakın buldum. Doğum günlerinde hep kitap hediye etmeyi düşünürüm.
      Teşekkür ederim, yazının başında ve sonunda resmi olan çocuk, bir yıl önceki haliyle kızımın kızı, torunum.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Farklı dünyalar, farklı hayatlar da olduğunu ilk farkettigimiz yer kitaplar.
    Başka bir dünyanın da mümkün olduğunu öğrendiğimiz yer de kitaplar.
    Bugün 4. günü olan Latin Amerika Karayip Filmleri Festivali'nde bir kez daha gördüm ki seçilerek izlenilen filmler de aynı seçilerek okunan kitapların etkisini yaratabiliyor.
    Merhum Uğur Mumcu'nun sözüdür "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" arazımız, bunu seçilmiş bilgi kaynakları ile sağaltmak mümkün.
    Yaşadığımız günler hergün bir daha, bir daha gösteriyor ki bize anlatılan yalanların yalan olduğunu anlayabilmek için bile daha donanımlı olmak zo-run-da-yız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum Murat. Okumasını bilen, öğrenen insan donanımlı olarak dünyaya daha farklı bakıyor, dünyayı daha farklı algılıyor gerçekten. Rahmetli Uğur Mumcu'nun o sözünü ben de çok severim.
      Okumak, daha bilinçli yurttaşlar olmamızı da sağlıyor elbette.
      Teşekkürler.

      Sil
  5. Makbule hocam, kitap fuarlarının artması kitap okuma alışkanlığının oluşmasında katkı sağladığını söyleyebilirim. Ben ne okul yıllarında nede daha sonra kitap okumayı severdim. Dört sene önce elime bir kitap aldım. Alış o alış mümkün oldukça şimdi kitap okumaya çalışıyorum. Kitap okumayı küçük yaşlarda alışkanlık haline getirmek isterdim. Umarım çocuklarımız kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta kazanırlar.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka Abdullah, çok büyük katkı sağlıyor. Kendini içtenlikle eleştirmen çok güzel. O arayı büyük bir hızla kapattığınız yazılarınızdan, ifadenizden hemen fark ediliyor.
      Fuarda unutamadıklarımdan bir tablo da: Yaşlı bir çift, gülümseyen yüzleriyle kalabalığın içinde ilerliyorlar. Beyi eşinin tekerlekli sandalyesini sürüyor. Sandalyede kitap poşetleri asılmış. Yanlarına gidip tanıştım, kutladım.
      Tekerlekli sandalyeyle gelen çok genç arkadaşlar da vardı.İmkanlar ölçüsünde toplumdan kopmamak öyle güzel ki.
      Yorumuna çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Bu sabah Ata uyandı salona koşup bir kitap aldı; "Anne bunu okur musun bana? dedi. "Henüz yüzünü bile yıkamadın değil mi?." diye sorduğuma: "Merak ediyorum içerisinde neler yazıyor." yanıtını aldım.
    Okuma panelinde başlığı görünce sabahki anı hatırlayıp, gülümsedim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de gülümseyerek okudum, mutlu oldum. Çocukların o içtenliğine, doğallığına bayılıyorum. Sevgili Ata'yı artık tanıyorum. "Gitmesek de görmesek de..." der gibi sanki.
      Ülke olarak "Merak" duygusunu kaybetmeyen çocuklara, gençlere öyle çok ihtiyacımız var ki. PİSA sınavlarındaki acıklı halimiz ortada.
      "Ata'cığım ne olur hep merak et.Seni kocaman kucaklıyorum."
      Sevgiler.

      Sil
  7. Makbule hocam asıl ben size teşekkür ederim. Kitap okumanın ne kadar güzel olduğunu anlatıyorsunuz. Kitap okumanın yazarlar eşliğinde sunmanız öğrenmediğin kelimelerin öğrenmesine vesile oldu. Fuar da engelli bir kişinin gelmesi ne güzel. Bütün engelli arkadaşlarımız keşke hem istedikleri yere rahatlıkla gidebilse. Onları görüp yanlarına gitmişsiniz. Ne kadar mutlu olmuşlardır. A
    z çok tahmin edebiliyorum. Bu davranışınızdan dolay tebrik ederim.
    Saygılarımı sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mücadeleci insanları çok takdir ediyorum Abdullah. Kendini aşmaya çalışan, emek ve çaba harcayan insanlar. Mesela anket uygulaman çok güzeldi. Büyük sonuçlar küçük, anlamlı çabalarla başlıyor.İnsanlarla iletişim kurmayı seviyorum. Her iki taraf için de mutluluk oluyor bu.
      Tekrar teşekkür ediyorum.
      Selamlar.

      Sil
  8. Ben kitapları sevmeye kendiliğinden başladım yani örnek yoktu çevremde .Benim kadar kitap seven yoktu. Ama ben çocuklarıma örnek olmaya rehber olmaya çalışıyorum. Çocuklarla birlikte her yıl gideriz bizde kitap fuarına ve cok mutlu oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesi başlangıçları ben daha da çok takdir ediyorum. O yokluğu çocuklarda gidermeye çalışmak daha da güzel.Kutlarım. Fuarda çocukları gözlemek harikaydı. Kitaplara dokunuyorlar, karıştırıyorlar... Hele bir tanesi çok hoştu; "kitap imzalatacak yazar var mı?" diye soruyordu.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Sevgili Makbule Öğretmenim; bu kez kaçırdığım kitap fuarını, kitap kokusunu hissedememenin dışında, sizin o sıcak anlatımınızla gezmiş, görmüş kadar oldum. Geçen yıl ilk kez açılan fuara göre bu yıl ilginin daha fazla oluşu ve özellikle öğrencilerin büyük gruplar halinde katılımı sevindirici. Halâ gelecekle ilgili umut vadediyor bizlere. Yazınızı taçlandıran, sizin objektifinizden çıktığını bildiğim fotoğraflar, özellikle de Lina'nın fotoğrafları harika. Daha şimdiden Anneannesi gibi kitaba ve yazmaya olan merakını belgeliyor. Çok teşekkürler, hem yazınız, hem de Derneğimizin standında günlerce tek başınıza kitap tanıtım ve satışlarını gerçekleştirdiğiniz için. Sevgi ve saygıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Necla Öğretmenim; ne güzel,ne içten bir yorum yazmışsınız.İnsana kendini mutlu hissettiren bir yorum bu.Fuara katılım çok iyiydi. Sanırım Mersin, kitap fuarlarını benimsedi. Lina'nın bu yıl çektiğimiz 3 yaş kitap videosu vardı.Onu kaydetmeme rağmen işletmeyi başaramadım. O yüzden 1 ve 2 yaş fotoğraflarını kullandım.Doğru, kitapları çok seviyor. Şimdilik annesi-babası okuyorlar.
      Asıl ben çok teşekkür ederim. Henüz tam iyileşmemekle birlikte bloğumu ziyaret etmeniz beni çok mutlu etti.
      Fuarda zevkle bulundum. Umarım gelecek yıl birlikte görev yaparız.
      Esenlikler diliyorum.
      Sevgiyle-dostça...

      Sil
  10. İlk dikkatimi çeken kitabınız o ağır hastalığın adını taşıyan kitap oldu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Algıda seçicilik" olmalı. İsme aşinalık da var.
      Umarım kimse o sıkıntıyı sevdiklerinde yaşamaz.
      Yakınlarımızın hastalığı daha çok acı veriyor.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Kitap sevgisinin çocuk yaşta başlaması ne güzel. Üç beş sene sonra bu sevgi devam eder umarım. Şimdi bebek yaştan itibaren akıllı telefonlar ve oyunlar çocuklarımızın çok fazla vaktini almakta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kitabı tanımakla, kitaba dokunmakla başlıyor her şey. Renkler, şekiller, resimler dikkat çekiyor. Sakin, yumuşak bir ses tonuyla okunan kitaplar ve kahramanları da seviliyor, benimseniyor.
      Akıllı telefonlar ve bilgisayar oyunları denetimsiz oynandığı sürece ön yargılar oluşturuyor, yanlış izlenimler doğuyor.

      Sil
  12. Torununuz ne tatlı öyle maşallah :) Muğlada olmuyor sanırım kitap fuarı birkaç senedir izmirdekine de gidemedim kötü oldu biraz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Naz. Bu yıl 3 yaşında. Muğla'da olup olmadığını bilmiyorum. Ne güzel yazılar yazdığını biliyorum. Kitap fuarları seni de çok mutlu edecek eminim. İzmir de çok uzak değil.Fuarlar genellikle 10 gün sürüyor.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Bu sene bende fuarın Trabzon'a gelmesini dört gözle bekliyorum. Gözlemleriniz çok iyi. Kitapın dost olduğunu yalnızca okuyanlar biliyorlar. 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke özellikle büyük illerimizde açılabilse. Trabzon'da üniversite de var. Ne kadar iyi olurdu.
      İnsanları, olayları gözleyip yazıya dökmekle mutlu oluyorum.
      Siz de öylesiniz, esprili yazılarınızı zevkle okuyorum.
      Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  14. Çocukken aşılanıyor kitap sevdası. Okusun çocuklarımız bol bol, onlar bizim gelecek umudumuz. Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Kitap sevdası" ne güzel bir deyim. Bu çocuklardan ben de çok umutlanıyorum. Okuyan çocuklar doğru'yu araştırarak buluyor. Daha sosyal ve güvenli oluyor.
      Teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  15. Makbule Hanım kardeşim.
    Çabalarınızı taktirle karşılıyorum.
    Keşke bu çabayı gösterenlerin sayısı artsa keşke.
    Saygılarımla başarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlığım elverdiğince güzel işlere küçük katkılar sağladığımda ben de çok mutlu oluyorum Hüseyin Hocam. Geçmiş yıllarda çok daha farklı çalışıyorduk tabii.
      Aynı dileği ben de yürekten söylüyorum. Keşke daha çok insan imkanları oranında gönülden çalışabilse.
      Yorumunuza teşekkür ederim. Saygılar.

      Sil
  16. Bilgi edinmeye her zaman muhtaç biri olarak okumayıçok önemserim ama kitap ama dergi, ama gazete yeterki beni bilgilendirsin ufkumu genişletsin. Asla da okumak için okuyan olmam okuyacaksam özümliyerek okumayı severim bu yüzdende ağır aksak gidenlerdenim ama yapacakta bir şeyim yok.
    Bu güzel anlamlı postunu kaçırmışım. Size yürekten katılıyorum çocuklar kitap kokusuna küçük yaşta alışmalı hem koku hem görselliğine .
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  17. Kitap okuma sevgimi bu paylaşımınızla tekrardan tazelemiş oldum teşekkürler..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. Kitap okumayı ne kadar çok sevdiğini biliyorum sevgili Elsa. Mutlu oldum ben de. Sizler gibi okuyan gençlere ne çok ihtiyaç var.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil