Bu Blogda Ara

6 Şub 2017

ÜRETİCİ KADINLAR...





Daha karşıdan yürümeye başladığınızda kadın seslerini duyuyorsunuz. Ama çalışan, iş üreten, üretime, aile bütçesine katkıda bulunan kadınların sesleri bunlar. Gürültü gibi çıkmıyor sesler, ahenkli bir bütün oluşturuyor. Üstü kapalı, yanları açık, uzun bir mekan düşünün. Bu ortama aklınıza gelen her rengi katın, biraz ses eklerken biraz da sacda taze pişen ekmek kokularından ekleyin. Ve hep üretime odaklanmış güler yüzlü kadınları gözünüzün önüne getirin. 

Burası Mersin Mezitli Üretici Kadınlar Pazarı. Haftalık pazar ihtiyacını büyük pazarlar yerine buradan almayı tercih ediyoruz. Daha taze, arada aracı yok, o yüzden daha ucuz, temiz, çeşit bol.Güler yüzlü insanlar sanki bir araya gelmişler.Önceki gidiş gelişlerden tanıyorlar, hal hatır soruyorlar. Yeni getirdikleri taze ürünleri öneriyorlar. Burası gerçek bir üretim yeri.


Pazarda en az 20 kadar pişirim sacı kurulmuş. Piknik tüplerden bir düzenek kurulmuş, üstüne sac yerleştirilmiş. Üstünde tam buğday unundan, mısır unundan, çavdar unundan bazlama, sıkma, börek yapılıyor. Mis gibi bir ekmek kokusu duyuluyor. Pişirim tezgahlarında en az 6-7 çeşit iç hazırlanmış; peynirli, patatesli, ıspanaklı, ısırgan otlu, çökelekli, kaşarlı...


Tüm satıcılar Mersin'in farklı köylerinden ama sanki herkes birbirini tanıyor gibi. Eskiden hemen girişte bir çiçekçi vardı. Her çeşit mevsimlik çiçek bulunurdu. Artık yok. Ama birkaç tezgahta su dolu kovalarda ıslatılmış demet demet taze nergisler var. Güzel nergis kokusu çevreye de yayılmış.


Biraz alışveriş yaptıktan sonra erken yaptığımız kahvaltının üstüne ikinci kahvaltımızı yapıyoruz; cevizli sıkma, çay ve kaşarlı börekle. Porsiyonlar büyük, cevizli sıkmayı eşimle paylaşıyoruz. 
Günlerdir televizyonların haber bültenlerinde sebze-meyve fiyatlarının çok yüksek olduğu söyleniyor. Enflasyonun bu ay çok yükseldiğine değiniliyor.


Büyük şehirlerimizin pazarlarında Kabak 8 TL. portakal 5 TL. Üreticiler şikayet ediyorlar: Halde tüccarın 25 kuruşa aldığı meyve manavda 5-6 liraya satılıyor. Burada bu şikayetler yok. Her şey aracısız olarak üreticiden tüketiciye ulaşıyor. O yüzden fiyatlar normal pazarlardan daha ucuz. Nakliye sırasında yıpranmadığı için de daha taze.


Bazı tezgahlarda satış yaparken üretim devam ediyor. Örüyorlar, dikiyorlar, takı tasarlıyorlar. Bazı tezgahlarda mercimekli köfte, içli köfte, poğaça, kek, turunç reçeli satılıyor. Kurutulmuş domates, salça, kuru nane ambalajlarında satışa sunulmuş.


Aynı gün (Pazar günü) Tayfun Talipoğlu'nun başarılı kadınların öyküsünü ele alan bir programı vardı. Programın sonuna yetişebildim. Kadınlar bir köyde kooperatif kurmuşlar, bal satışına başlamışlar. Köy halkı kooperatif kurmalarını kınamış, suç işlediklerini söyleyenler bile olmuş. Her şeye rağmen başarmışlar. Gözleri parlayan pırıl pırıl kadınlar. İlkokul mezunu, çok güzel konuşuyorlar. Çabalarıyla ehliyet de almışlar.

Ben inanıyorum; Kadınlar ekonomik özgürlüklerini kazandıklarında her şey bir başka olacak. Çocuklarını da daha iyi eğitecekler. Daha aydınlık, daha temiz, daha güzel bir ülkede yaşayacağız. 



36 yorum:

  1. Katılıyorum son cümlelerinize Makbule hanım.. kesinlikle kadınlar üretmeli, kazanmalı, kazancını değerlendirmeli, kendine yatırım yapmalı.. Kadının toplumda önemi büyük.. ah bir anlasalar bunu..

    Güzel bir paylaşım olmuş.. sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan onları izleyince tanık oluyor. Bu duruşlarından, bakışlarından da anlaşılıyor. Daha güvenli, daha mutlu ve huzurlu oluyorlar. Yerel yönetimlerin destek olması da çok önemli.
      Teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Bu ülkenin geleceğini değiştirecek olan kadınlar. Kadın ürettikçe kendine güveni artıyor. Hayata bakışı değişiyor. Bir çok şeyden haberdar oluyor. Umarım gelecekte hayatın içinde daha çok kadın yer almaya başlar. Bu erkek egomanyası bir gün sona erer...
    Ne kadar güzel bir pazar, bayıldım. Keşke buralarda da olsa... En çok amigurumi oyuncaklara takıldı gözüm. Bu aralar ilgi alanım olunca:) Kaleminize, gören gözlerinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu pazar haftanın iki günü , Cumartesi-Pazar kuruluyor.Ama inanın insan orada kendini mutlu hissediyor, gelecekten umutlanıyor.Önce oyuncak satışı yapan sadece iki üç kişi vardı. Şimdi çoğaldılar. Çeşit de arttı. Öyle yaratıcılar ki harika eserler sergiliyorlar.
      Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Ne kadar cıvıl cıvıl, güzel bir pazar olmuş, umarım bolbol satış yapmışlardır, haklısınız kadınların ekonomik özgürlükleri olunca her şey daha güzel olacak. Fotoğraflar ve yazı için elinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayram yeri gibi.Görülen o ki satışlar da iyi gidiyor. Tabii ki her gün beklentilerine cevap vermeyebiliyor. Organik ürünler de çok. O yüzden de tercih edilebiliyor.
      Kadınların kendilerini daha iyi hissetmesi aileye de yansıyacak mutlaka.
      Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Müthişsiniz kadınlarımız müthiş.
    Çok şanslısınız üreten ellerden bir şeyler alıyorsunz
    Hem maddi hem manevi
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu pazarın açılmasının yöre halkı için bir şans olduğunu düşünüyorum. Hem alıcılar hem satıcılar için bir şans.
      İçlerinde kendini geliştirmiş öyleleri var ki hayranlık duyuyor insan.
      Teşekkürler. Sevgiler...

      Sil
  5. Ureten insani severim.inancla,istikrarla uretmek...hayata dahil olmaya calismak...ne guzel bir seydir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tip insanları ben de çok takdir ediyorum. Emekle yaratıcılığını ortaya koyuyor. Hazıra konmadan çaba harcıyor.
      Teşekkür ederim.Sevgiler.

      Sil
  6. Çok güzel bir paylaşım. Dolu dolu ve doyurucu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hayatı öylesine dolu dolu ve anlamlı kılan
      sanırım o güzel insanların çalışkanlığı, üretkenliği.

      Sil
  7. O kadar hoşuma gitti ki Makbule kardeşim.Hayat nereye sürüklüyorsa orada yaşıyoruz. Milas'ta da buna benzer şeyler oluyor pazarda ama sanki biraz pahalı, alım gücü olmayanlar için sorun tabii. Enflasyon iyice arttı. İp cambazı gibi yaşanıyor sanki. Güzel günlerin geleceğine yürekten inanıyorum.
    Ne çalışkan hanımlarmış bayıldım. Çok güzel bir paylaşımdı. Kaleminize sağlık kardeşim. Selam ve sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de oraya gidince gerçekten mutlu oluyorum. Çok soğuklarda 1-2 hafta uğrayamadık, bir eksiklik gibiydi. Gözleri, gönülleri öylesine bol ki, terazinin kefesi hep bizden yanadır.
      Son günlerde fiyatlar eskiye göre biraz değişti, alacağımız miktarları azalttık ama gene de büyük pazarlardan, manavlardan çok ucuz.
      Güzel yorumlarınızı özlemişim. Teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  8. Kadınların yapabileceklerinin sınırı yok, yeter ki kendi güçlerine güvensinler. Kars'taki köyde fransızca öğrendiklerini duyduğumda ne kadar mutlu olmuştum.

    Fotoğraflar ne güzel. Üreten insan ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok inanarak aynı fikirdeyim. Burada da Uluslararası yazışmaları olan var. Fotoğraf çekerken izin istiyorum, içtenlikle "Tabii, neden olmasın." diyor.
      Bir fotoğraf ustasının böyle demesi ne güzel.Cep telefonuyla çektim. Üreten insanın güzelliği yüzüne yansıyor gerçekten.
      Sevgiler.

      Sil
  9. çook severim böyle pazarları. hele bol bol da yiyecek olursa. siz de güzel şeyler yemişsiniz :) evet kadınların ekonomik özgürlüğü olsa mesela şimdi ülkemizde binlerce kadın hemen boşanırdı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orada bir şeyler yemek de zevkli oluyor gerçekten. Her köşede piknik masalarından var. Rahatça kullanılabiliyor.
      Son cümlene katılamıyorum Deep. Kadınların pek çoğu sadece ekonomik açıdan bağımlı değil ki eşine; severek, sayarak, çocukları için evli. Hayat bir beraberliğin içinde güzel.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  10. her bölgede böyle pazarlar daha çok olsa... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin'de Mezitli'den sonra birkaç tane daha açılmış. Gerçekten ihtiyaç.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Üretken olup da çok saklı hayatlar yaşayan kadınlarımız var. Bulundukları ortamda yaptıkları,insani duygular yaşayan herkesin önünde eğilmesi gereken oldukça emek gerektiren bu üretken kadınlar yavaş yavaş verilen destek ve güvenle bende buradayım dediler demelilerde daha çok daha çok olmalı.....
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, onları desteklemek, yüreklendirmek lazım. Ama onların pek çoğu mahalle baskısını aşmışlar, yaptıkları işin doğruluğuna inanıyorlar.
      Sevgiler.

      Sil
  12. Ne güzel bir ortam. Bize yakın bu tür pazarlar yok malesef ama ben de normal pazar alışverişlerimde kadınlardan almaya özen gösteriyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlümden geçen, keşke daha çok yerde bu tip pazarlar açılsa, emekte, çabada bütünlük sağlansa. Kadınlar daha temiz, titiz ve nazik oluyorlar. Ayrım yapmak değil tabii ama desteklemek iyi oluyor.
      Sevgiler.

      Sil
  13. meşaleyi elinde tutan kimdir bilmiyorum ama yakan bir kadın ondan eminim.

    süperdi anlatım-tanıtım-bilgilendirme ve yorum

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınların çok büyük katkısı var. Ama Mersin- Mezitli ilçesi Belediye Başkanı Neşet Tarhan bu tür projelerde çok başarılı.
      Ünlü kooperatifçi Nedim Tarhan'ın da kardeşi.
      Bu güzel yoruma ben de çok teşekkür ederim. Böylesi güzel girişimleri desteklemek gerektiğine yürekten inanıyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  14. Tam da pazarın girişini tanımlarken,hayal edin diye yazmıştınya ben o uzun mekanı, ülke olarak,dünya olarak hayal edince dünyalar benim oldu.
    Kulaklarımda emeğin hakça paylaşılan değerli sesi,içime su serpti.
    Kooperatifçi,kadınların özellikle,ellerinden öpüyor,hepsini kutluyorum.

    Şanslısınız.Bir daha ki sefere,cevizli sıkmadan bir lokmada benim için yiyin afiyet olsun.yarasın arkadaşım.

    YanıtlaSil
  15. Çok hoş bir benzetme. Düşünmek bile güzel değil mi? Bir gün neden olmasın?
    Bu kadınlar soğuk demediler, yağmur demediler, her Cumartesi- Pazar tezgahlarının başında yer aldılar.
    Keşke yakın olsk da cevizli sıkmayı ben yapıp ikram etsem. (Onlarınki kadar lezzetli olmasa da)
    Çok teşekkür ederim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Harika bir yazı ve harika bir konu.
    Emeğinize sağlık.
    Nazım'ın şiirinde betimlenen Anadolu kadını bu işte.
    Her halukârda evinin geçimine katkıda bulunmayı,
    üretmeyi, mücadele etmeyi başaran eli öpülesice kadınlarımız.
    Analarımız,
    bacılarımız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hüseyin Hocam. Nazım'ın Kadınlarımız şiirini ben de çok severim.
      Pazara gidince onları seyrederken, konuşurken ben de çok mutlu oluyorum. Sabah erkenden gelip akşam geç saatlere kadar satış yapıyorlar.Keşke ülkemizin her yerinde çoğalsa...

      Sil
  17. Oh ne güzel pazar üretmeyi seven insanlara hayranım kimseye muhtaç olmamak ekmeğini çıkarmak örnek alınası durum tembellere kapak olsun resimlere bakınca uçup oraya gelesim var emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böylesi insanlara hayranlık ve saygı duyuyorum. Gönlümüz her zaman misafirlere açık.
      Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  18. Üreten kadın bambaşka bir olgu.
    Bir kadını ayakta durmasını en güzel yolu ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyor ve inanıyorum. Kadınlar üretimde yer aldıklarında hem kendilerine, hem çevrelerine katkıları büyük oluyor.

      Sil
  19. Ahh o pazarı gezmeyi çok isterdim. Böyle emek ve doğa kokan pazarları çok seviyorum. O pazardaki tüm emekçilerin ellerine sağlık.

    Son sözlerinize de yürekten katılıyorum güzel öğretmenim. Benimde duygularıma tercüman olmuşsunuz. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de hemen hemen her hafta gitmeye çalışıyoruz. O ortamda olmaktan mutluluk duyuyorum inan.
      Kadınların toplumdaki yeri gerçekten çok önemli sevgili Sade.Para kazanmaya başladıklarında özgüvenlerini de kazanıyorlar, ayakları sağlam yere basıyor.
      Sevgiler.

      Sil