Bu Blogda Ara

25 Nis 2017

BİR KİTAP TANITIMI- SON GÜZ FIRTINASI



Hepimizin yaşamında belli fırtınalar vardır; Bazen günler, bazen yıllar sürer. Bazen bireysel, bazen toplumsal ağırlıktadır. Toplumsal fırtınalar hepimizi çarpar, ezer, geçer. Yaşarken bir mücadele gücü dayanma gücümüzü zorlar. Ama fırtına sonrası sessizlik acıları,kayıpları, yaraları gözler önüne serer.

Blog arkadaşımız Mehmet Osman Çağlar'ın "Son Güz Fırtınası" kitabını okurken, deneyimler kazandırarak yaşanmış büyük bir fırtınaya tanık oluyoruz.İnsanın kimliği, kişiliği yaşananlardan etkileniyor tabii. Roman aynı zamanda kısa öyküleri de barındırıyor içinde. Kitap bir öz eleştiri aynı zamanda. Gençlikteki yanılgılar, sevdalar, kavgalar, siyasi girişimler, iş bulma çabaları... Kitap ülkemizin yakın geçmişinden de izler taşıyor. Hayatın içinden, hayatın ta kendisi...

Okuduğum kitapların önce adı dikkatimi çeker benim. "Son Güz Fırtınası" insana çok şey düşündüren bir ad. Kitabın içeriği de öyle; Okurken geçmişe kısa yolculuklar yapıyorsunuz. Yazar kitabına neden bu adı verdiğini kısaca şöyle açıklıyor: "Genç yaşlarda yaşayıp, soruların cevabını tam alamadığımız ama aramaktan da hiç vazgeçmediğimiz o karanlık ve karmaşık günlerin devrim ve aşklarının öykü romanıdır "Son Güz Fırtınası".

Mehmet Bey güçlü kalemiyle ustaca cümleler kuruyor,yazdıklarıyla okuyucuyu sürüklüyor, düşündürüyor. Zaman zaman geriye dönüşlerle ülkenin geçmiş dönemlerini yaşatıyor. İnsanı, özelliklerini iyi tanıyor ve tanıtıyor. Betimlemeler çok güçlü. Okurken altını çizdiğim çok cümle oldu:

"Genç yaşımıza rağmen hayat yorgunu, kırgını, rastgele ölü kent küskünleriydik."

"Birazdan başlayacak mitingde, ayrı flamalar altında kimliğini arayan, ileride başlarına neler geleceğini bilmeyen, kalabalıklarda kaybolan çocuklardık."

"Yaşamın kıyısındaki bu insanlar neden bu kadar birbirine benzer? Hüznün, sevincin, yalnızlığın bir tür masalını yaşarlar farkında olmadan."

"İlk karşılaştığımız an duyduğumuz coşkulu heyecan,şimdi yerini sakinliğe bırakmıştı. Sılasız kaçaklar gibi sessiz konuşuyor, sessiz tepkiler veriyor, sesiz gülüyor, sessiz susuyorduk. Hiçbirimiz eski biz değildik, eskiden eser yoktu sanki."

"Ah çocuklar ah, silah size, bize hiç yakışmadı.Ama suç sadece sizde, bizde miydi? "

"O muktedirler bir gün olsun, oturup sizle bizle konuşmaya, sizi bizi anlamaya çalıştılar mı?"

"Biz bu toprakları , bu ülkeyi, herkesten çok sevdik, hala seviyoruz."

"Biliyordum, ondan sonra bir şeyler çok eksik, hayatımda boşluklar olacak, sığınacağım bir liman olmayacaktı artık."

Kitabı merakla okudum. Ama doğrusu bittiğinde biraz daha uzun olabilirdi diye düşündüm. Sanırım Mehmet Bey de daha uzun yazmış, sonra kısaltmış. Kitapta benim favorim "İlk Sevgilim" adlı öykü oldu. Çok duyarlı, naif, hassas bir yürekten çıkmış bir öykü bu. "İva" da farklı bir öykü.

Teşekkürler Mehmet Bey. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Biz bu romanınızı okurken belki siz 3. kitabın hazırlıklarına başladınız bile.

...





33 yorum:

  1. Ne güzel bir blog dayanışması örneği vermişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoruma dün gece yazdığım yanıt bir alt sıraya kaymış. Neden öyle olduğunu anlayamadım.

      Sil
  2. Bir bloğ arkadaşım daha bu kitap üzerine değerlendirme yapmıştı. Umarım tez zamanda okuma fırsatı bulurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım iki hafta kadar önce iki değerli arkadaşımız yorum yaptılar. "İzler ve Yansımalar" ve "Çınar". Bilgisayarımın sorunları yüzünden ben biraz geç kaldım.
      Okumayı sevdiğinizi biliyorum.

      Sil
  3. Dayanışma, paylaşım gerçekten önemli sevgili Yasemin.Bunu eniyi bilenlerden ve uygulayanlardan biri olduğunu biliyorum.
    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Kitabı solmuş yapraklarla birlikte fotoğraflamanıza bayıldım. Anlatımınız da, eklediğiniz fotoğraflar da çok keyifliydi. Okurken içimden "Makbule hanım da bir kitap bastırsa yeridir" dediğimi de söylemeden geçemeyeceğim :)
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O solmuş yaprakları fark etmek ne güzel.Sonbaharda topladığım kurumuş yapraklardan bazen küçük tablolar yapıyorum.
      Bu güzel düşünceler güne iyi başlamak için en güçlü doping.
      "Geriye Kalan" adlı bir kitabım iki yıl önce basıldı. Yazmayı çok seviyorum.Ama yayınlamak epey bir çaba gerektiriyor. Çok teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Çok güzel bir kitap ismi "Geriye Kalan" Hangi yayınevinden çıktı? araştıracağım. Zor iş biliyorum. O yüzden de artık burda tüm yayınlarım :)

      Sil
    3. Ozan Yayınevinden çıktı. Başlangıçta az sayıda İnternette satıldı. Aslında geliri Mersin Alzheimer Derneğine kalıyor.
      Şimdilerde İnternette bulunuyor mu bilmiyorum.Ama ben buradan gönderebilirim. Bazı arkadaşlara gönderdim.
      Blogda sağ üst köşede kitap kapağı var. Altında da kitabın tanıtımını yapan blog arkadaşlarımızın değerlendirmeleri var. Lütfen haberdar edin.
      Çok teşekkürler. Selam-sevgiler.

      Sil
  5. Emeğinize sağlık. Ne güzel tanıttınız kitabı. En kısa zamanda edinmek isterim. Sevgiler, selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey ailesiyle Mersin'de yaşayan bir yazar. Bu ikinci kitabı. "Mavi Mısralar" adlı bir şiir kitabı da var.
      Adını taşıyan bloğunda kitabın temin edileceği yerleri belirtmiş.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  6. Blog yazarı arkadaşlarımız kitaplarını duydukça ben de çok mutlu oluyorum.Desteklemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten insanı mutlu eden bir olay.Cesaretle girişimde bulunmak güzel.Destekleme fikrinize yürekten katılıyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  7. Esin ve Nurten Hanımlardan sonra, en az onlarınki kadar çok anlam ifade eden, emek ve vakit harcanarak, değerli fotoğraf seçimleriyle taçlandırılarak hazırlanan bu post için size ne kadar teşekkür etsem az kalır Makbule hanım. Biraz önce blogumda tanıtım resmini görüp ziyarete geldiğimde ve aşağılara doğru okuyup indikçe (sevgili blog yazarlarının yorumlarıyla) öylesine onurlanıp mutlu oldum ki, şu an heyecanım tavan yaparak ve tekrar tekrar başa dönüp okuyarak, bu güzel tanıtıma yorum yapan, yapacak olan bütün blog dostlarınıza da teşekkür ediyorum. Ayrıca, sırf LÖSEV'e katkıda bulunmak için; fiyatı çok daha uygun olan idefix, kitapyurdu ve buna benzer internet satış noktalarını tercih etmeyip, Mersin Soli Dağıtım Firması'ndan almanız ve yapılmak istenen indirimi kabul etmeyişiniz, beni duygulandırdığı kadar, unutulmayacak anılar demeti içinde yerini almıştır. Ne diyebilirim? Sağolun demekten başka...

    Belirttiğiniz gibi, aslında roman 250 sayfa civarındaydı. Ama sponsorum, kanuni açıdan kendisini ve beni korumak adına dörtte üçlük bölümüne maalesef sansür uygulamak zorunda kaldı.

    İzninizle bu güzel tanıtım yazınızı, şiir kitabımda yapmış olduğum gibi, blogumda da roman tanıtım bölümünde yer verdim. Tekrar destekleriniz için teşekkür eder, size ve ailenize esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizin yaşadığı fırtınalı günleri bilenler kitabınızı daha derinlemesine okuyacaklardır Mehmet Bey.O zor günlerden bir bölümü öğrenciliğime, bir bölümü öğretmenliğime rastlıyor.
      Eğitimi yarıda kalanlar, bedensel sıkıntılar yaşayanlar, kayıplar,psikolojik sıkıntılar... İnsan hayatını altüst eden zor yıllardı. Kasırga gibiydi gerçekten.
      Evde benimle birlikte bir okuyucunuz daha vardı; eşim. O da selamlarını ve tebriklerini iletiyor.
      LÖSEV'e küçücük bir katkıda bulunmak benim için de bir insanlık göreviydi. Dağıtım firmasının eve teslimi incelikti.
      Sizin anlamlı, güzel yorumunuz da mutluluk verici.
      Kaleminiz hiç tükenmesin, yazma isteğiniz hep daim olsun.
      Eşim ve ben size ve ailenize esenlikler dileriz.

      Sil
    2. Güzel yorumunuza teşekkür ederim Makbule Hanım... Size ve eşinize de selam, sevgi ve dostluklarımla gönlünüzce huzurlu, sağlıklı, çok güzel günler dilerim.

      Sil
  8. "Biz bu toprakları , bu ülkeyi, herkesten çok sevdik, hala seviyoruz."

    Yüreğimden geçen bir cümle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de okurken aynı şeyi düşündüm. Ama eminim aramızda bu cümleyi haykıracak çok insan vardır.
      İyi ki hala varlar...
      Sevgiler.

      Sil
  9. Bir kitap da ancak bu kadar güzel tanıtılır. Tebrikler...

    Sevgili arkadaşım Mehmet Osman Çağlar pek renk vermiyor gibi görünse de, ben en çok romanın sansürlenmesine üzüldüm. Oysa bir parmağın tırnağını keser, törpüleyebiliriz. Hatta kazara azıcık kanatabiliriz de; ancak, parmağın kökünden koparılması beni üzdü ve hatta korkuttu! Yayın evini bu konuda ikna etmek gerekirdi diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son Güz Fırtınasını duygulanarak, merakla okudum.
      Bu konuda sizinle aynı düşünceleri paylaşıyorum. Ancak yayın aşamasını çok net bilmediğim için fikir yürütemiyorum.
      Ama biliyoruz ki bu ülkede düşüncelerinden ötürü acı çekmiş nice insan var...
      Yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Haklısın sevgili Zihni Örer, bir kitabın ancak bu kadar güzel tanıtımı yapılabilir idi, tıpkı diğer iki blog dostu gibi... Sağ olsunlar!..

      Ancak aynı hamurdan çıkan ve senin yaşadığın kapak sorunu gibi, gönül istedi ki her şey eksiksiz olsun. Öğretmenim Dergisi ve Yayın evi sahibi öğretmen Adnan Gündüz'e yine de özverili çalışmalarından ve kitapları öğrencilere satabileceği düşüncesiyle saygı duyuyorum... Ve en önemlisi senin de iyi bildiğin ve milyarların döndüğü sömürü yayın evi plaza bataklığından bizi kurtardığı için eyvallah dememiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca dostluğumuza binaen, kapısını açık tuttuğunu bildirmesi de işin duygusal can alıcı kısmı. Ama gerçekten çok yorgunum ve düşünmüyorum.

      Sil
  10. Sevgili Makbule Güz fırtınasına çok güzel bir tanıtım olmuş emeğinize sağlık sevgilerimle Mualla Süllü Öksüzler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Güzel bir kitaptı.
      Bilge- Bekdik- Blog adı değişmedi değil mi?
      Selam-sevgiler...

      Sil
  11. oleeey okuycam ben deee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi bir okuyucu olduğunu biliyorum Deep. Okuyacağına eminim.
      Sevgiler.

      Sil
  12. Anlamlı, birikimli yaşamların aktarımından bizi haberdar eden her emeğe saygı ile teşekkür ediyorum.
    "Son Güz Fırtınası" yazdığınız gibi adı bile çok iyi düşünülmüş ve özetlemiş bile kitabı,
    Güz fırtınaları her hayat da zordur,özellikle son güzlerin fırtınalarına artık dur durak diyemezsiniz...
    Emeğine-bileğine sağlık,çok değerli bir tanıtım ve dayanışma örneği sun muşsun sevgili arkadaşım.
    Listeme aldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Merih. Güzel düşüncelerin, anlamlı yorumlarınla hiç yalnız bırakmıyorsun dostlarını.
      O fırtınaları yaşayanlar zorluklarını da, tahribatını da iyi bilirler.Etkileyici bir kitaptı.
      Arkadaşlığına, dostluğuna çok teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Yoruma tanıttığınız kitaptan bir alıntıyla girmek istedim. "Yaşamın kıyısındaki bu insanlar neden bu kadar birbirine benzer? Hüzün, sevincin, yalnızlığın bir tür masalını yaşarlar farkında olmadan"
    "Son Güz Fırtınası"
    Evet bu topraklar çok güz fırtınası yaşadı. Ama farkında olarak ama olmayarak bir şekilde dağılmadan direnebildi. Yine de öyle olacaktır.
    Yazarın dediği gibi kim bilir "Son güz fırtınası" olabilir.
    Tanıtımdan okuduğum kadarıyla çok anlamlı bir kitap yazarın emeğine ve yüreğine sağlık.
    Bu kitabın varlığından bizi haberdar eden size de çok teşekkür ederim Sevgili Makbule Hanım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum benim de dikkatimi çekmişti ama tanıtıma almamışım.
    Düşündürücü bir deyiş gerçekten.
    Detaylı yorumuna çok teşekkürler. Kitabı ben de heyecanla okudum.Yorumlarıyla beni hiç yalnız bırakmayan değerli arkadaşıma çok teşekkür ederim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Mehmet Osman Çağlar'ın yeni kitabı "Son Güz Fırtınası" romanını harika tanıtmışsınız..Bir solukta okuduğum kitapta altını çizdiğim pekçok satır oldu. Okurlara sizin sayfanız aracılığı ile kitabı, bir kez daha tavsiye edierim. Kitapta hayata dair çok şeyler bulacaklar. Emeğinize sağlık Makbule Öğretmenim. İyi hafta sonları dilerim. Sevgiler, esenlikler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sizin tanıtımınız da çok güzeldi.
      Pek çok insanın hayatında benzer şeyler farklı biçimde yaşanmıştır.Hayatı farklı yönlerden aktaran bir kitap.
      Her zaman olduğu gibi güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Mehmet Bey'in titiz çalışmasına, emeğine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
      Esenlikler diliyorum.Sevgilerimle...

      Sil
  16. çok güzel anlatmışsınız, alıntılar şahane :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Severek okudum.
      Sevgiler.

      Sil