Bu Blogda Ara

14 Şub 2021

SEVMEK BİR ÖMÜR BOYU...


Doğal olmayan şeyleri hayatım boyunca bir türlü benimseyemedim; Yapay çiçekleri, yapay davranışları, yapay gülücükleri, yapay insanları, yapay günleri... Zorla yaptırılmaya çalışılan göstermelik davranışlar da nasıl da rahatsız edicidir. Belki o yüzdendir, yaklaşan 14 Şubat'ı da bir türlü benimseyemedim. Tutucu olduğumdan ya da sevgiye, aşka inanmadığımdan değil, abartılmasına, adeta değerinin düşürülmesine karşıyım.

Herkes için tabii ki öyle olmayabilir, ama bana günlük,
göstermelik, alelacele programlanmış, pahalı tüketim ürünlerinin sergilendiği bir gün gibi geliyor; Büyük kentlerde bütün alışveriş merkezleri ışıklarla donatılmış, lokantalar, kafeler, oteller günler öncesinden indirimlerini duyuruyorlar. Çiçeklerin en güzelleri  demet demet satışa sunuluyor. Yemeklerin, tatlıların adı bile aşk kokuyor. 

Belediyelerde evlendirme memurluklarında pek çok kişi gün almak için sıraya girmiş; Nikah ya da düğün 14 Şubat'ta yapılmalı düşüncesindeler. Birkaç yıl öncesine kadar önemsenmeyen bir tarih şimdi baş tacı yapılmış. Mutluluk mu dalga dalga yayılan, yoksa göstermelik olarak bir "topluma uyma süreci" mi ...?
Ekonomiyi canlandırmak güzel elbette. Günler mutlaka anmak, söylemek istediklerimize vesile oluyor. Ama SEVGİ bu. İçeriği yoğun duygular barındırıyor. Yüzyıllardır kimlere tercüman olmuş...

Bir günde sevginizi gösterip içtenliğinizi kanıtlayabilir misiniz ? Mutlu olmak ama aynı zamanda mutlu etmek. Tek taraflı mutluluk bencillik sayılmaz mı? Karşınızdaki insanı yeterince tanıyor musunuz ?
Mutluluğun ölçüsü nedir? Çok pahalı bir hediye mi ? (Televizyon reklamlarındaki çok pahalı mücevher ya da araba reklamları kaç kişinin ilgisini çekiyor acaba?)
Sürpriz bir hediye mi, bir demet kır çiçeği mi, içten bir sarılma mı, bir günlüğüne farklı bir yemek hazırlamak veya ev işlerinde eşine yardımcı olmak ...

Peki ya sonraki günler... Bir günlük şişirilmiş mutluluk koca bir balon gibi sönmeyecek mi ? Sevgi çok yıpratılmadan, harcanmadan, sıradanlaştırılmadan dile getirilmeli.Değerbilir olmak nasıl da önemli. Sevgi hırçınlıktan hoşlanmaz, sakinlik ister, şefkate çok yakındır. Bazen düşünürüm; Sevgililer günü neden sevgi günü değil. Sevme alanımız öylesine geniş ki...
Pek çok şeyi sevmeye, kabullenmeye, benimsemeye hazırız. 

Benzerlikleri olmasına rağmen sevgi aşktan farklıdır. Aşk zamanla şiddetini kaybedip sevgiye dönüşebilir. Bir süre sonra coşku yerini dinginliğe bırakır. Oysa sevginin kalıcı olması ne kadar önemlidir. Sevgi daha sakindir, daha ılımlı, daha insancıldır sanki. Aşk; yoğun,  karmaşık duygularla yüklüdür, kırılgandır, çabuk öfkelenebilir, temelinde kıskançlık vardır. Henüz duygular tam oturmamıştır.

Sevgi içinde çok şey barındırır. Dayanıklıdır, tahammüllüdür. Merhametlidir, şefkatlidir, naiftir, sağlam duygularla örülmüştür. "Seni seviyorum" demenin hiçbir bedeli yok. Tabii söyleyeceğiniz kişi önemli, seçici olmanız gerekir; gerçekten sevdiğiniz, güvendiğiniz bir insan, eşiniz, çocuğunuz, yaşlı bir insan, bir dost, arkadaş, sevgiye ihtiyacı olan bir çocuk...

Sadece iki kelime... Bedeli yok. Belki yalnızca bir tebessüm eklenerek... Neden ille 14 Şubat'ı beklemek?  14 Şubat, 24 saat. Oysa sevgi bir ömür boyu...



ÜÇ YIL ÖNCE YAZDIĞIM BİR YAZI. AYNI FİKİRLERİ TAŞIYORUM. HAYATIMIZDAN SEVGİ HİÇ EKSİK OLMASIN.AMA GÜNLERE BÖLÜNMESİN...









16 yorum:

  1. ama ne güzelsin sen
    oturdum çayımı aldım elime sakin sakin, içime sindire sindire okudum yazını

    unutmamayı diledim, sevgiyi ve aslolanın doğalın güzelliğinde saklı olduğunu

    sevgiler kocamanından

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sabah dopingi oldu bu güzel yorum. Bilgisayarımda bir küçük arıza belirmişti. Henüz kimse okuyamadı herhalde derken senden bu güzel sesleniş geldi. "Sindire sindire okudum" deyişine bayıldım. Her yerde, her zaman böyle bilinçli okuyuculara nasıl da ihtiyaç var sevgili Kadriye.
      Doğaldan yana olduğunu biliyorum. Ah keşke daha çok insan o düşüncede olsa.
      Yürekten sevgilerle...

      Sil
  2. Biz okuldayken, sevgililer günü henüz pazarlama unsuru olmamışken hatırlamak bile keyifliydi öyle bir gün olduğunu. Şimdi vıcık vıcık oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurt dışından ithal bir gün olarak başladı sanırım. Doğru ilk başladığında bir renk bir ses getirmişti sanki. Şimdilerde bazı ailelerde alınacak hediyenin değeri tartışma konusu olabiliyor, bazen çok basit nedenlerle boşanmaya kadar gidiyor olaylar.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Uzun zamandır arkadaşlar arasında biz bu güne sevgi günü diyoruz zaten. Yazdıklarınız, aynı benim düşüncelerim. Sevmek güzel ama sadece bir sevgiliyi değil, herşey bunun içine dahil. Ve iki dudağın arasından çıkan sevgi dolu cümleler nasıl da yeşertir solmuş bir insanı bile.
    Yine anlamlı ve güzel bir yazı yazdınız sevgili Hocam. Alkışlıyorum sizi. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İnsanın yüzünde tebessümler oluşturan güzel bir yorum.Sevginin eşsiz gücüne inanıyorum. Yalnız insanlarda değil, bitki ve hayvanlarda da son derece etkili. Hastalarda da sevgi sözcükleri fısıldayarak dokunmanın iyileştirici etkisi var.
      Güçlü alkışların sesi kulağıma kadar geldi. Çok teşekkür ederim. Ortak fikirlerde buluşmak ne güzeldi.
      Sevgiyle-dostça...

      Sil
  4. ayyyy size evinizdeeee hep sevgi dolu günler dilerim kiiii ömür boyuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Derin. İçindeki çocuk zaman zaman senin yerine sesleniyor.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Makbule Hocam, sevgiyi, aşkı, mutluluğu ilgiyi ne güzel anlatmışsınız. Artık bu özel günler olmasa sevgimizi göstereceğimiz günlerimizde yok olmaya mahkum kalıyor.
    Hayatınızda gerçekten sizi sevenler varsa zaten gününüzü ve dünyanızı cennet yapıyor. O kişiler yanınızda olduğu sürece ne yapar yapar size bir şekilde mutlu eder.
    Dediğiniz gibi sevgi ve ilgi bedava illa bir şeyler verilecekse insanlar bir birlerini sevgi ve saygılarını versinler değil mi ?
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok değer verdiğimiz bazı kavramları yozlaştırdık Abdullah İçten gelerek yapılan davranışlar ile göstermelik davranışları ayırt etmek gerektiğini düşünüyorum. Sevgiyi bir güne hapsetmemek gerektiğine inanıyorum. Daha geniş zamanlar ihtiyacı var sevginin. Yorumuna, katkına teşekkür ederim.

      Sil
  6. Sevgiyi ve aşkı çok güzel yorumlamışsınız,kaleminize,yüreğinize sağlık 🤗🌹

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı hep içimden geldiği gibi yazıyorum. Sade bir dille yazmaya özen gösteriyorum. Güzel yorumunuza, iyi dileğinize de ben teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  7. madeemsii her zaman bu aynı fikirleri taşıyın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı duygular değişmemeli Deep. Sevgi, şefkat, vefa, dostluk... gibi. İnsani duygular bunlar.
      Dostça, sevgiyle...

      Sil
  8. Sevgi günlere bölünmesin, daim olsun🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi günlere bölünürse yapaylaşacaktır. Çıkar ilişkileri çoğalacaktır. Sevgi gönülden olsun.
      Esen kalın.

      Sil