Bu Blogda Ara

7 Kas 2018

GÜLSEN VAROL'U ANMAK...

         

 Harika bir insanı, muhteşem bir hayatı bir cümleyle nasıl özetler insan. Gülsen Varol Öğretmenimizi kaybettik. Bu sabah bir arkadaşım bu haberi ilettiğinde içimden bir şeyler  koptu, gözlerimden yaşlar süzüldü. Son zamanlarda blog sayfasına daha sık bakar olmuştum. Ama sanırım artık yazamayacak kadar yorgun ve halsizdi. Oysa onun yazı ve şiirlerini ne büyük keyifle okurdum. Okuduktan sonra yorum yazmak için içinizde dayanılmaz bir istek duyardınız. Sağlığında yorumlara da özenle cevap verirdi. Gülsen Öğretmenimin bloğu bir okul gibiydi. 


İki kitabını okudum, tanıtımlarını zevkle  yaptım, blog sayfalarımda yayınladım.Çok mutlu olmuştu. Bugün ben de bu güzel insanın benim kitabım "Geriye Kalan " ile ilgili değerlendirmesini sayfama almayı düşündüm. Bloğumda ondan bir iz, bir anı kalsın istedim. Sizi çok özleyeceğim sevgili Gülsen Öğretmenim. Sizinle ilgili çok anı biriktirdik. Sevgiyle. saygıyla, özlemle...

"GERİYE KALAN" diye başlamış Makbule Abalı..



Okunması gereken muhteşem bir kitap. Muhteşem bir gaye uğruna saklı acıların/anıların paylaşıldığı gerçek bir yaşam öyküsü.. 
Acı ve tahammülü güç bir hastalıkla barışık olarak mücadele eden bir evlâdın kaleminden hiç abartıya kaçmadan yazılan ama her bir satırında sakladığı hıçkırığını duyacağınız bir yaşamın öyküsü..

****
Günaydın mı demeliyim iyi geceler mi bilemedim Sevgili Makbule Abalı?
Günümü geceme katmışım “geride kalanlar”ı okurken.. Ne yazacağımı, ne yazmam gerektiğini bilemeden başladım görmemi engelleyen yaşlara aldırmadan..

Seni kutlamak geldi önce içimden?? Sonra, sanki saçma ve gereksiz gibi geldi  bu cümle.. ters tepti iyi niyetler.. öylesine birebir yaşadım ki yaşadıklarını. Sanki o anları anıları yaşadığın için kutlamak gibi görüntü verebilir mi diye düşünüp vaz geçecektim ama başka nasıl ifade edebilirim takdirimi bilemedim.. Belki de ilk kez aradığım kelimeleri bulamadım. Eminim hepsi yerli yerindeydi ama ‘yazma beni’ der gibi yok oldular birden..

Ama ben yine de inatla seni kutlamak istedim.. böyle mükemmel bir evlat olduğun için önce.. sonra hiç abartıya kaçmadan, sanki sesini hiç yükseltmeden masal anlatır gibi anlattığın için o acılarını.. ve yazarsam ifade edememekten korktuğum pek çok duygum için seni kutlamak istedim. Her bir satırında kendimden ufak alıntılar buldum.. kırık bir camın ardındaki odadan kendimi seyreder gibi hissettim pek çok yerinde.. sanki ben yazmışım gibi, benim yerime yazılmış gibi hissettiğim pek çok satırın altlarını kırmızı kalemle çizdim..

Sonra baktım zor duyan kulağıma bir cızırtı gelmekte.. dikkat kesildim.. baktım sabah ezanı okunmakta.. AH... dedim.. zamanıdır ruhları huzurlu kılmanın.. sonra okudum okudum.. sonra sanki yanı başımda gibi duran meslektaşımla konuştum!.. yüce bir gücün ona rahmetiyle huzur verdiğine inanana kadar sürdürdüm kendimce dualarımı.. sonra baktım yeni bir gün doğuyor.. uyumuşum!

"Vah gidene" denir genelde. Ben zamansız ölüm için geçerli kabul ederim bu sözü.
Çünki “gitmek”.. herkes için kaçınılmaz son.

gülsenvarol



Makbule Abalı dedi ki...
Hayatın içinde her şey iç içe Sevgili Gülsen Öğretmenim. Bazen karmaşık bir geometrik şeklin parçaları gibi. Bazen bir duygu fırtınası gibi. Anlamlı yazınızı az önce okudum. Gözlerim buğulanarak tekrar okudum. Hani bazen tüm kontrolünüze rağmen göz yaşlarınızın akışına engel olamazsınız.
Ama biliyorum ki bazen böyle duygulanımlar iyi geliyor insana, rahatlatıyor, ferahlatıyor...

Pek çok konuda hepimizin hayatında ortak noktalar vardır eminim. Mutlulukta, acıda, sevinçte ya da hüzünde. O zaman o insanlar birbirini daha iyi anlayabiliyor. Çok uzaklardan, hiç görüşmeseler de "iletişim" kurulabiliyor.

Duygu paylaşımı için kitabımı okumanızı öyle çok istiyordum ki...
Çok mutlu oldum. Her zamanki üstün anlatım gücünüzle , çok yönlü bakış açınızla nasıl da güzel değerlendirmişsiniz.

Sizin böylesine güzel ve içten kutlamanız "iyi bir iş" yaptığıma inancımı daha da pekiştirdi. Gerçekten "iç huzuru" ne kadar önemli ve ona nasıl da ihtiyacımız var.
Yürekten teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız...
gülsen VAROL dedi ki...
Mersin Mezitli’ deki evimi hatırladım evinin fotoğrafını görünce Makbule.. Sonra.. hiç hatırlamak istemediğim tatsız olaylarla dolu 10 yılımı.. Namrun yaylasındaki evimi.. Babil sitesinde deniz kenarındaki evimi.. "Keşke" ler, uygun adım marş diyerek hücum etti yarım aklıma.. Keşke dedim.. keşke o yıllarda tanısaydım Makbule'yi.. Bu muhteşem saygın aileyi.. Kimselere anlatmaya kıyamadığım acıları anıları paylaşabilseydim bu yüreği yüce insanla. Ama hiç görüşemesek de o ilâhî iletişimin kurulduğuna inanıyorum ben. Sen de iyi ki varsın Makbule'm.

26 yorum:

  1. Başınız sagolsun.
    İyi dostların kaybı her zaman çok acı veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Murat. Dopdolu bir insandı , saygın bir kişiliği vardı, dürüsttü. Varlığı kazançtı. yokluğu büyük kayıp olacak.Katkına teşekkürler.

      Sil
  2. başımız sağolsun. ne iyi bir insandı ve dolu. severdim yaa. yorumlaşırdık. hayat işte. hatırlar mısınız bir de cihan ablamız vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülsen Öğretmenimizle zaman zaman telefon görüşmelerimiz de oldu.Yorumlarını okumaktan büyük keyif alırdım. Bloglarda yaprak dökümü sürüyor adeta. Geçmişte Cihan Hanim da geç bulup erken kaybettiklerimizden oldu. Tüm bu güzel insanları rahmet ve saygıyla anıyorum.

      Sil
  3. Başınız sağolsun...Deep yazmış; okudum ürperdim; baş sağlığı dilemek istedim. Metin olun şanslısınız ki güzel duygular biriktirmişsiniz birbirinize.. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce düşünceniz ne güzel. Hepimizin başı sağ olsun. Istanbul'a gidersem uğrayacaktım. Hayata hiçbir şeyi ertelememek lazım. Bazen istemeden geç kalıyoruz. Sevgiler.

      Sil
  4. Canım Makbule Öğretmenim ne güzel yazmışsınız , göz yaşlarımı sile sile okudum.Teşekkürler. Günlerce konuşsak , yazsak hiç tükenmeyecek Sevgili Gülsen Öğretmenimiz.Hayallerimiz arasında Mersin'de olmak da vardı.😞.Mekanı cennet olsun. Öğretmenler odası demiştik blog dünyasını; sandelyesi boş kaldı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyunca gerçekten çok duygulandım sevgili Arzu. Mersin'de evimizde misafir etmek isterim demiştim, çok yorgundu, halsizdi. Etrafına ışık saçan biriydi. Yazısında da "Gitmek, herkes için kaçınılmaz son." diyordu. Allah rahmet eylesin. Işıklar içinde uyusun. Anlamlı yorumuna çok teşekkür ederim canım.

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. İçerik olarak öyle zengin bir sözcük ki bu. Ne çok şey düşündürüyor insana. Hepimizin başı sağ olsun.Acılar en aza insin.

      Sil
  6. Başınız sağ olsun. Mekanı cennet olsun. Ne mutlu ki güzel anılar biriktirmişsiniz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ölümden sonra aynı şeyi düşünürüm; İyi ki anmak için anılarımız var. Ve o anılar ne kadar değerli.Yaşadığımız her anın değerini bilerek yaşamak ne kadar önemli... Teşekkürler.

      Sil
  7. Huzur içinde;üzgünüm...Hüzün,edebiyat,sanat kokuyor;Gülsen Hocamız gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ardından böyle düşündürmesi de ne güzel. Güzel yürekli, dopdolu bir insandı. Şiirleri. yazıları, seçimleri, her yönüyle çok farklıydı.

      Sil
  8. Çok duygulandım okurken... Her bir satırını mimikleriyle hayal ettim. Ne güzel duygular paylaşmışsınız, sağ olun siz de... Rahmetler olsun, nur içinde uyusun, gönlünüze sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sizi hep "mami" lakabınızla tanımıştım. Ecehan'ı tanımak da bende farklı duygular uyandırdı. Küçük bir anımı aktarmak isterim; Telefon numaram çok az blog ve İnstagram arkadaşımda vardır. Gülsen Öğretmenimizle ilk telefon görüşmemizde bana karakterimle ilgili sözler söylemişti. Hiç tanımadığı, yüzünü bile görmediği bir insanla ilgili çok doğru tahminleri vardı. Şaşırmış ama çok da mutlu olmuştum. Aynı okulda çalışalım isterdim, Mersin ya da İstanbul'da bir masa başında çay içerek sohbetimiz olsun isterdim. Olmadı... O yönden de siz şanslısınız." Kızına" yürekten sevgilerimi iletiyorum. Başımız sağ olsun. Işıklar içinde uyusun.

      Sil
  9. Başınız Sağolsun. Değer verdiğimiz insanların kaybı çok acı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğimiz her insanın kaybı bizden bir şeyler götürüyor. Yaşarken hepimiz belki zamanı biraz hoyratça kullanıyoruz. Çoğu kez 24 saat yetmiyor. Erteliyoruz, gecikiyoruz. Sevgilerimle.

      Sil
  10. Ne çok zaman olmuş yorumlaşmayalı...

    Ama şu an burada olmanın hem hüznünü,hem sizi hatırlamanın sevincini yaşıyorum ya..., gerisini anlatmanın bir anlamı yok.

    Hayat telaşı içinde bizleri koşturup duruyor,sağlık olsun diyelim.

    Gülsen öğretmeni ben okuyamamıştım ancak'Çalıkuşu'ndan,Köy enstitülerinden,kendi öğretmenlerimden,öğretmen babamdan,sizin annenizden onları çok iyi tanıdığımı hissediyor,duygularınızı paylaşıyorum.

    'vah gidene' demeden ;
    " Çünki 'Gitmek'... herkes için kaçınılmaz son "
    Dua edelim sıralı olsun...!


    ( Sesli Kitap Dinle ) ye; Kolaylıkla ulaşabileceksiniz.

    Googole dan yazın .... ( Sesli Kitap dinle )diye.
    Seçenekleri izleyince,sayfasına girin,üzerine tıklayın dinlemek için bekleyin,aynı youTube gibi ancak sadece sesli dinletilerle kitaplara ve ayrıca sizin beğeneceğinizi tahmin ettiğim radyo tiyatrolarını dinleme olanağına da kavuşacaksınız.

    Arada gözlerimizi dinlendirmek lazımmış benim buna ihtiyacım varmış.
    Ben bunu anladım ve kulaklarıma da haksızlık etmek istemedim.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın yaylada İnternetten çok sağlıklı yararlanamayınca uzun bir süre geçici olarak bloğuma veda etmek zorunda kalmıştım. Gülsen Öğretmenim beni tekrar eski dostlarla buluşturdu. İnsan olarak dostluğa, içtenliğe, vefaya. anılara nasıl da ihtiyacımız var. İnsan olduğumuzu anlamak. soluk almak gibi bir şey bu...
      Gülsen Öğretmen'i uzaklardan çok sevdim, çok saydım Sevgili Merih . Eminim senin gibi duyarlı, hassas bir insan da aynı duyguları yaşardı. Allah rahmet eylesin.
      Bloğunda Sesli kitap Dinleme'den söz etmişsin. Önerini dikkate alacağım. Hele tiyatro sanatçılarından dinlemek harika.
      Güzel, anlamlı yorumuna çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle...

      Sil
  11. Makbule Öğretmenim, yazınızı okurken oldukça duygulandım. Gülsen Hocamızın yeri hepimizde ayrıdır. Her biri ders niteliğinde, nasıl güzel ve anlamlı yorumları olurdu. Usta bir kalemdi. Hayata dair engin tecrübeleri vardı. O hepimizin öğretmeniydi. Çok değerli bir insanı kaybettik. Çok üzgünüz. Hepimizin başı sağ olsun. Işıklar içinde uyusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloglarda tanımış olmakla çok mutlu olduğum bazı güzel insanlar var; Özellikle okuma listesinde adını aradığım,yorumlarını merakla beklediğim, sayfasında yazdığı tüm yorumları okuduğum, güven duyduğum, kendime çok yakın bulduğum güzel insanlar...
      Onlardan birinin kaybından büyük acı duydum. Sevdiği, benimsediği insanların adının sonuna bir takı getirerek sevgisini daha belirginleştirir, daha anlamlı kılardı. Size "Sarışınım" deyişini hatırlıyorum. Makbulem deyişinden mutluluk duyardım. İçtendi. dürüsttü, dağarcığı dopdoluydu.

      Blog eski yuvamız gibi. Özlediğim dostlarımı tekrar burada görmekten mutluyum. Özlemişim.
      Gülsen Hocamızı saygıyla, rahmetle anıyorum. Işıklar içinde uyusun.
      Her zamanki gibi anlamlı yorumunuza çok teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  12. Nur icinde yatsin 😪

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç kalmış bir yanıt, ama her yorumu yanıtlamaya çalışan ben, nasıl fark etmemişim son iki yorumu ?
      Amin diyorum çok içimden gelerek.
      Sevgiyle.

      Sil
  13. Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin. Nurlar içinde yatsın. Paylaşımınızı ve yorumları okuyunca değerli bir insanı kaybetmenin hüznünü yaşadım, her ne kadar tanıma şansım olmadıysa da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar geç yanıtladığım için özür dilerim. Keşke tanısaydınız, bazı insanların izi kolay kolay silinmiyor.
      Sevgiyle.

      Sil