Dilimizde "yemek yemek" ile ilgili ne çok deyiş var. "Yemek" önemli kültürümüzde. Sofra sadece karın doyurmayı değil, birlikte olmayı, sohbeti de içeriyor. "Azıcık aşım kaygısız başım" ne güzel, ne anlamlı bir deyiştir. Her yörenin kendine özgü mutfak kültürü, yemek çeşitleri var. Aralarında çok benzerlikler olduğu gibi farklılıklar da var.
İlginçtir, çoğumuz çocuklukta sevdiğimiz tatları arıyoruz. O tatlar daha iştah artırıcı, daha cazip geliyor. Hatta bazen eşler arasında yemek seçimi konusunda uyumsuzluklar olabiliyor. Evde bazı yemekler ya hiç pişmez ya da sık sık pişer. "Kalbe giden yol mideden geçer" sözünü çok benisemesem de eşimin sevdiği yemekleri yapmaktan mutluluk duydum hep, Bilmediklerimi öğrenmeye çalıştım yıllardır.
Öğcel bir Arslanköy yemeği. Besleyici değeri yüksek.Protein, karbonhidrat, sebze karışımıyla zengin bir öğün.Soğuk yeniyor. Küçük değişiklikler, farklı seçeneklerle denemek çok zor değil.
Doyurucu bir yaz yemeği gibi düşünülebilir.
Ustasından yemek öğrenmek farklıdır elbette ama yıllar içinde usta olamasam da sanırım çıraklıktan daha iyi bir konumdayım.
Yapılışı::
Sofradaki insanların sayısına göre malzeme miktarı değişebilir.( 5-6 kişi için)
3 bardak un, tuz ve suyla sert bir hamur olarak yoğurulur. Yarım kilo kadar pancar yaprağı (pezik )yıkanır, bir parmak eninde doğranır. Hamur bezeler halinde elde yuvarlayarak silindirler oluşturulur. El unlanarak o silindirlerden parçalar gelişigüzel koparılır. Hamurların işlemi bitince kaynayan tuzlu suya atılır. Hamurlar pişince doğranmış pancarlar da aynı suya atılır, birlikte haşlanır.
Biraz soğuyunca susuz olarak çıkarıp sarımsaklı yoğurtla karıştırılır. Kuru nane , kırmızı biber atılır. Arzu eden biraz zeytinyağı gezdirebilir. İsteyen pancar yaprağı yerine ıspanak kullanabilir. Üstüne taze nane de kullanılabilir. Daha kolay hazırlama yöntemi hamur yerine arpa şehriye de kullanılabilir. Tabii o zaman adı belki öğcel olmaz.
Ancak inanıyorum ki önemli olan sofraya ne konduğu, nasıl konduğu değil, ağız tadıyla sevgiyle, sağlıkla yenilen yemekler...
ne güzel resimler ve doğal bir tarif ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilsevgiler..
Resimler yayladan. Pancar yaprakları güzel toprakla coşmuş.
SilTarif gerçekten doğal ve besleyici. Denerseniz seveceksiniz.
Şöyle yöresinde öğrenmiş bir gelinin elinden tatmak şart :)
YanıtlaSilGelin sözcüğü h ep bana yabancılaşmayı çağrıştırır nedense. Yakımlarımıza soframız her zaman açık sevgili Murat.
Silhersey cok gzel
YanıtlaSilama sondakı papatyalar var ya
ah dıyorum :)
Doğallığı ve saflığıyla papatyaları ben de çok severim. Katkısız bir yemeğe yakışır diye düşündüm.
Silkaradeniz gezisinden sonra, bende bir yayla merakı başladı, neredeyse türkiye nin bütün yaylalarını gezmek ister oldum. arslanköy yaylası nerede acaba? hamur, yoğurt ve pancar yaprağı, oldukça besleyici. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYaylalar ve yaşam taržlarıyla yayla insanları gerçekten farklılar. Arslanköy Toroslar'da, Mersin'e 50 km.uzaklıkta bir yayla. Sağlıklı bir yemek, besleyici aynı zamanda.
SilTeşekkürler.
Yaylalar ve yaşam taržlarıyla yayla insanları gerçekten farklılar. Arslanköy Toroslar'da, Mersin'e 50 km.uzaklıkta bir yayla. Sağlıklı bir yemek, besleyici aynı zamanda.
SilTeşekkürler.
Keyifle izledim;keyifle okudum.Teşekkür ederim..
YanıtlaSilHalkımız kendine göre, yörede yetişenlere göre yeni yemekler üretmiş. Bu yaratıcılıkları güzel gerçekten.
SilBen de teşekkür ederim.
değişik yemekleri denemeyi, tatmayı severim :)
YanıtlaSilDenemek iyi oluyor. Deneyin, seveceksiniz...
SilSon zamanlarda denk geldiğim en degisik tarif bu oldu. Tadini merak ettim dogrusu :)
YanıtlaSilÇok sık rastlamadığımız bir tarif gerçekten. Sarımsaklı yoğurt tadını güzelleştirir Deneyin beğeneceksiniz.
SilSevgiler.
Çok sık rastlamadığımız bir tarif gerçekten. Sarımsaklı yoğurt tadını güzelleştirir Deneyin beğeneceksiniz.
SilSevgiler.