Bir zamanlar ilkokulda çocukların çizdikleri ev resimleri birbirine çok benzerdi. Evlerin mutlaka duman çıkan bir bacası olurdu. Sanırım hepimizde bacası tütmeyen ev olmaz algısı vardı. Şimdiki çocuk resimlerinde bacaları da dumanları da pek göremiyoruz. Ama gene de her evde iyi-kötü bir tencere kaynıyor, bir ocak yanıyor. Bir kapıdan dışarıya güzel kokular gelmiyorsa orası yuva değildir, yalnızca 4 duvarlı bir yerdir.
Ağız tadı, damak tadı hepimiz için nasıl da önemlidir. Alıştığımız tatları daha çok özleriz, daha çok ararız. Bazen komşu evden gelen güzel bir yemek kokusu sanki açlığımızı daha çok hissettirir. Çocuklar kurabiye ve kek kokusuna bayılırlar. Bazı anneler çocuklarıyla birlikte mutfağa girip denemeler yaparlar. Erkek ya da kız, fark etmez, gelecek yılların mutfak sevenleri böyle yetişiyor.
Baharı tüm coşkusuyla yaşarken; güzel, sağlıklı bir kekin kokularının evimize dağılmasını istemez miyiz?
Bahara özgü bir sağlık keki bu. İçinde bahara has kokular ve tatlar barındırıyor. Yapımı kolay, tadı güzel. Bereketli ve dayanıklı bir kek. İsterseniz büyük kek kalıbında, isterseniz küçük kağıt kalıplarda pişirebiliyorsunuz. Ben servis kolaylığı açısından küçük kalıpları tercih ediyorum.
MALZEME:
2 Yumurta- 1 Çay bardağı yoğurt ya da süt- sütle daha yumuşak oluyor.- 1 paket kabartma tozu- 1 paket vanilya-1 limon kabuğu rendesi-1 portakal kabuğu rendesi-1/2 çay bardağı zeytinyağı- 1 tatlı kaşığı tarçın-1 çay bardağı yaban mersini- 1 çay bardağı kuru üzüm-1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz-2-3 çay bardağı un- Küçük kek kalıpları.
Kuru yemişler şeker yerine geçtiği için bu keke şeker konmuyor. Ama isteyen 1 çorba kaşığı şeker koyabilir. Bilindiği gibi şekeri en aza indirmek veya hiç kullanmamak en sağlıklısı. Şeker obeziteye, diyabete, kansere zemin hazırlıyor. Bahar kekine konan portakal ve limon kabuğu rendesi, tarçın bahardan tatlar taşıyor. Sağlıklı bir kek, baharı sağlıklı karşılamayı sağlıyor. Hazırlaması kolay, riski yok.
YAPILIŞI:
2 yumurta çırpılır. İçine süt veya yoğurt katılır, zeytinyağı eklenir. Çukur bir kasede yaban mersini, kuru üzüm, ceviz, tarçın unla karıştırılır. Böylece kuru yemişler pişerken dibe çökmez.Tüm malzeme karıştırılır.Çok katı gelirse süt eklenebilir. Kek kıvamından sıvı olursa un eklenir. Küçük kek kalıplarına yarıdan biraz fazla boşaltılır. 180 derece fırında pişirilir. Fırın önceden biraz ısıtılmalı. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Bir bıçak batırarak pişip pişmediği kontrol edilebilir.
Yağmurdan sonraki toprak kokusu, narenciye ağaçlarının çiçeklerinin kokuları, rengarenk bahar çiçeklerinin kokuları çevremizi, dünyamızı sarmışken sağlıklı bir bahar kekinin kokuları da yuvalarımızı sarsın sarmalasın...
MALZEME:
2 Yumurta- 1 Çay bardağı yoğurt ya da süt- sütle daha yumuşak oluyor.- 1 paket kabartma tozu- 1 paket vanilya-1 limon kabuğu rendesi-1 portakal kabuğu rendesi-1/2 çay bardağı zeytinyağı- 1 tatlı kaşığı tarçın-1 çay bardağı yaban mersini- 1 çay bardağı kuru üzüm-1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz-2-3 çay bardağı un- Küçük kek kalıpları.
Kuru yemişler şeker yerine geçtiği için bu keke şeker konmuyor. Ama isteyen 1 çorba kaşığı şeker koyabilir. Bilindiği gibi şekeri en aza indirmek veya hiç kullanmamak en sağlıklısı. Şeker obeziteye, diyabete, kansere zemin hazırlıyor. Bahar kekine konan portakal ve limon kabuğu rendesi, tarçın bahardan tatlar taşıyor. Sağlıklı bir kek, baharı sağlıklı karşılamayı sağlıyor. Hazırlaması kolay, riski yok.
YAPILIŞI:
2 yumurta çırpılır. İçine süt veya yoğurt katılır, zeytinyağı eklenir. Çukur bir kasede yaban mersini, kuru üzüm, ceviz, tarçın unla karıştırılır. Böylece kuru yemişler pişerken dibe çökmez.Tüm malzeme karıştırılır.Çok katı gelirse süt eklenebilir. Kek kıvamından sıvı olursa un eklenir. Küçük kek kalıplarına yarıdan biraz fazla boşaltılır. 180 derece fırında pişirilir. Fırın önceden biraz ısıtılmalı. Yaklaşık 25-30 dakikada pişiyor. Bir bıçak batırarak pişip pişmediği kontrol edilebilir.
Yağmurdan sonraki toprak kokusu, narenciye ağaçlarının çiçeklerinin kokuları, rengarenk bahar çiçeklerinin kokuları çevremizi, dünyamızı sarmışken sağlıklı bir bahar kekinin kokuları da yuvalarımızı sarsın sarmalasın...
Hem bahar hem sıcak sıcak eve yayılan kurabiye, kek kokuları hepimizi gevşetip rahatlatıyor. Keki deneyeceğim, şekeri azaltmaya çalışıyorum. Benim de şekersiz bir kurabiye tarifim var, gayet de lezzetli oluyor.Ama ona pekmez ekleniyor az miktarda. Bu keke de sıcakken pekmez ya da bal da gezdirebiliriz az miktar. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilGeçmişten kalan bir alışkanlık belki, evde pişen kek, kurabiye kokuları aranıyor. Aynı tarifi kurabiyeye de uyguluyorum. Kıvamı daha yumuşak oluyor. Biraz daha tatlı olması istenirse doğru, bal veya pekmez eklenebilir.
SilYorumunuza teşekkürler.
Sevgiler.
Valla kokusu geldi neredeyse:))hakikaten evlerden yayılan kokular o evi yuva yapan şeylerden biri, ben de özellikle biber kızartması alırsam çok canım çeker, kek kokusu da güzel oluyor. Elinize sağlık, harika olmuş. Sevgiler:)
YanıtlaSilBugün 1 Nisan'da blogda bir farklılık yapmak istedim.Baharı çağrıştıran bütün kokular da içinde. Mersin'de narenciye ağaçlarının çiçekleri de harika kokuyor.
SilAh, bazı yemeklerde kendimizi frenliyoruz Müjde.
Teşekkür ederim. İkram edebilseydim.
Sevgiler.
Şekerden uzak durma mesajınız takdire şayan Makbule hanım.. bir süredir hep bu tarz tarifler bakınıyorum. O yüzden çok iyi geldi. :) Elinize sağlık, deneyeceğim :) Sevgilerle,
YanıtlaSilŞekerin ne kadar zararlı olduğunu hep okuyorum, duyuyorum.
SilAilede hiç şeker hastası yokken bende sonradan Tip2 Diyabet çıktı. Zaten şeker tüketmezdim, iyice kısıtladım.
Reçeli de şekersiz yapıyorum. Elma, erik ve kuru yemişler şeker eksikliğini gideriyor.
Teşekkür ederim.
Sevgiler.
Bir yanda bahar bir yanda mis kokulu kekler...Daha ne olsun.Elinize,kaleminize sağlık:)Hem baharın hem de kekin kokusu buralara kadar geldi.:)
YanıtlaSilGüzel kokular insana hep cazip gelir. Başta çiçek kokuları, yemek kokuları, paylaşılan sofralar...
SilÇok teşekkür ederim.
Sevgiler.
Merhaba! :)
YanıtlaSilBloglar arasında yemek veya pasta tarifi veren o kadar çok blogger var ki... Tarifi değerlendirebilecek bir deneyimim yok, bunun için bir şey söyleyemem; ancak bir kek tarifi için harikulade bir giriş metni olduğunu belirtmeliyim. O cümlelerde fırından yeni çıkmış sıcacık bir kekin tadını ve kokusunu aldım sanki :)
Güzel günler diliyorum!
Yorumunuzla öyle güzel ve içten değerlendirmişsiniz ki. Yemek -pasta tarifi veren arkadaşlarımla yarışmayı tabii ki asla düşünmem. Severek izlediklerim var. Mutfakta yeni şeyler denemeyi çok severim. Belki yılların deneyiminden de biraz ekleyiverdim. Yazımı yazdığım gün 1 Nisan'dı. Blogda küçük bir sürpriz, bir değişiklik de yapmayı düşündüm.
SilÇok teşekkür ederim. Giriş metnini de çok içimden gelerek yazdım.Anadolu'da dumanı tüten bacalar hala var.
Yuvalarda yanan ocaklar azalmasın, artsın...
Sağlıklı-mutlu günler.
Çiçeği, uyanışı olan baharın keki de olacaktı elbet. Teşekkürler :)
YanıtlaSilSağlıklı bir kek olduğu için adını "Bahar Keki" koydum. Yapılışı çok kolay, kışın zorlukları yok.
SilLimon- portakal ağaçlarının tomurcukları, açan narin çiçekleri de fark edilsin istedim. Güneyde baharın simgesi asıl onlar.
Sevgiler...
Doğru ya hep bacası tüten ev resimleri çizerdik veya çizilirdi evin olmazsa olmazı dumanı tüten baca.......
YanıtlaSilYemek kokusuna gelince hala da çok hoşuma gider komşudan gelen yemek kokusu bana komşumun huzurunu, varlığını anımsatır.
Yüreğine sağlık çok güzel bir konuya değinmişsiniz.
Keki çok beğendim şekersiz oluşu çok daha güzel emeğinize sağlık.
Çok selam ve sevgiler.
Evler hep tek katlı çizilirdi. Önünde birkaç basamak merdiven belki, ama mutlaka dumanı tüten bir baca.
SilBelki önsezi, kesinlikle merak değil, ama kokusundan pişen yemeği tahmin edebilirim.
Yaparken de riski olmayan bir kek bu. Denedikçe daha güzel sonuçlara ulaşabiliyor insan. Sütle de, yoğurtla da yaptım, bazen kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp koydum. Hepsinde iyi sonuç verdi.
Çok teşekkür ederim.
Sağlıklı-güzel günler.
Bende şekersiz duramayanlardanım 😃 ama yaban mersiniyle kekleri çok yakistiriyorum.Olsun böylr daha saglikli olur.afiyet saglik sifa olsun insallahhh 💙🌼😊
YanıtlaSilO zaman en az şekerle yetinmeye çalışmak en güzeli tabii. Şekerin kanserli hücrelerin çoğalmasına yardım ettiği kanıtlanmış. Çocuklara 2 yaşına kadar bal dahil şekerli gıda vermeyin deniyor.
SilEmojiler gene yerlerini bulmuşlar.
Teşekkür ediyorum.
Sevgiyle...
Misss kokusu burnuma geldi:) Şekersiz olması çok güzel... Emeğinize, ellerinize sağlık... Afiyet olsun... Sevgiler...
YanıtlaSilPişerken gerçekten çok güzel kokuyor. Ah, yakında olmak vardı.
SilÇok teşekkürler. Pişirdiklerimi paylaşmayı seviyorum. 20 tane çıkıyor. Kalanı bir kavanozda buzdolabına koyuyorum, 1 hafta dayanıyor.
Sevgiler.
Narenciye kokulu arkadaşım;
YanıtlaSilBir kek ancak bu kadar bahara ve senin gibi insanlara yakışır.
Ellerine-emeğine-anlatımına sağlık.
Hımmm nefis bir tadımlık,çok güzel olmuş,tarifini almayacağım,kimbilir...?
Gün olur da bir gün gelirsem Mersin 'e senin elinden yiyip mutluluğumu,dostluğumu besleyeceğim.
O sağlam dostluğun, mutluluğun, içtenliğin temeli çoktan atıldı bile Merih. Bu güzel motivasyonla ben kim bilir kaç tepsi kek, poğaça ve yöresel yemekler hazırlarım.
SilSoframızda her zaman baş köşede yerin hazır olur.
Sevgilerimle...
Ellerinize sağlık, o mis gibi aromatik kokuları odamızda hissettim adeta. Bizde de artık şeker hemen hemen sıfır noktasında. Şeker ihtiyacımızı kuru meyvelarden temin ediyoruz. Bilinçle ve güzel duygularla yapılan her şey faydaya dönüşüyor. Sevdiklerinizle birlikte, huzurla, mutlulukla afiyetle tüketin. İyi pazarlar, iyi haftalar dilerim.Sevgilerle..
YanıtlaSilKuru meyveler gerçekten insanın şeker ihtiyacını karşılıyor.
SilDoktorlar 3 beyazdan vazgeçin diyorlar ama en zararlısı olarak da şekeri söylüyorlar biliyorsunuz.
Ne güzel demişsiniz:"Bilinçle ve güzel duygularla yapılan her şey faydaya dönüşüyor." Tamamen katılıyorum.
Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Sağlıklı, mutlu, güzel haftalar diliyorum.
Sevgiler...
Çok güzel görüntüler ve tarifi mutlaka denemeliyim ben de :)
YanıtlaSilBlog'a uğradığımda merakla paylaşımlarınıza bakıyorum çünkü gerçekten iyi geliyor.
Saygı ve sevgilerimle değerli öğretmenim..
Deneyince çok güzel yapacağından eminim Elsa. Küçük eklemeler veya çıkarmalarla senin damak tadına daha da uygun olacaktır mutlaka.
SilBloğu ziyaretlerine, izlemene sevindim.
Çok teşekkürler.
Sevgilerimle...
Sevgili Makbule hanım,
YanıtlaSilişten eve yorgun döndüğümde apartman girişinde hissettiğim ve başımı döndüren yemek kokusu; kışın tereyağında kavrulmuş soğan, sarımsak ve domates /salça kokusu, yazın ise vanilyanın ön plana çıktığı kek kokusudur, muhteşemdir her ikisi de....
Tarifiniz şahane, mutlaka deneyeceğim....
Hayal gücü güçlü olan insanlar sanırım kokuları da daha keskin alıyorlar. Midenin o anda aç olması da koku almayı çabuklaştırıyor. Söylediğiniz karışım Anadolu'da yemeklerin ana malzemesidir. Gerçekten nefistir. Vanilyalı tarifleri ben de çok severim.
YanıtlaSilİnsan "Hayalci" olunca yorumu da böyle güzel ve gerçekçi olur.
Sevgiler...
Ben evde kek pisirmeyi çok seviyorum.
YanıtlaSilEvde vanilya pişmiş kek kokusu oluyor koku eve yayılıyor ya bu mutlu ediyor beni.
Bir de rahmetli anneannem yemek pişen evlere "yaşayan ev " derdi. Çok severdim bu tanımı.
Kekinizi ilk fırsatta deneyeceğim sevgili öğretmenim. 💖💖
"Yaşayan ev" tabiri de çok güzel. Anneanneyi rahmetle anıyorum.
YanıtlaSilKekteki vanilya kokusunu ben de çok severim. Çok kolay bir kek. Rahatlıkla küçük değişimler yapılabilir. Şimdiden afiyet olsun.
Minik kalpler ne güzel.Teşekkürler.
Selam-sevgiler.
ayyyyy saoool ne güzelmiş tariif :)
YanıtlaSilKolay, pratik ve sağlıklı. Her zaman iyi sonuç veriyor.
SilGeçenler de ben de şekersiz kurabiye yapmıştım. Bunu da deneyebilirim. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAynı tarif kurabiyede de iyi sonuç veriyor. Biraz daha katı bir hamur yapıp çok şekil vermeden top top alıp tepsiye koyuyorum. Onu da seviyoruz.
Sil