Geçmişten günümüze yüzyıllardır üstün gücünü, önemini kavrayıp sıralamada hep ilk sıraya yerleştirmişiz. Onun yokluğunda eksikliğini hissedip "Olmaya Devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" demişiz. Sağlık: Bedensel. ruhsal, toplumsal yönden tam bir iyilik halidir" diye tanımlanmış, sağlığı kaybetmekle hayattan tat almanın da azaldığını fark etmişizdir. Sağlıklı bir toplumun oluşmasında bireylerin zihinsel, ruhsal, bedensel ve sosyal sağlıklarının dengeli olması nasıl da önemlidir.
Bebeklikten çocukluk ve yetişkinliğe uzanan uzun ince yolda sağlık hizmetlerinde özellikle koruyucu hekimliğin rolü ne kadar değerli. Hastalanmadan önce iyi beslenebilmek, gerekli önlemleri alabilmek, akıl ,beden ve ruh sağlığını bir bütün olarak koruyabilmek. her konuda, her alanda ama özellikle sağlık alanında işini benimsemiş, kendini geliştirmiş, sorularınıza cevap alabileceğiniz idealist hekimlere öyle çok ihtiyacımız var ki. İyi doktor olmak çok kolay değil. Altı yıl tıp eğitiminden sonra istenirse TUS Tıpta uzmanlık Sınavına girip seçtiği ve kazandığı uzmanlık alanında ek bir öğrenim görmek. Bilimsel yayınları , kongreleri izlemek.
Dünya belki her an, her gün iyilerle kötülerin savaşına tanık oluyor. Doğal olarak her meslekte iyiler de kötüler de var. Yaşadıkça gördüklerimiz, karşılaştıklarımız, duyduklarımızla toplum değişime de uğruyor. Sabretmesini unutup daha öfkeli, sinirli bireyler haline dönüşüyor. Bir güler yüz, bir güzel tebessüm , biraz hoşgörü, biraz anlayış kimi zaman çok şeyi çözümlüyor. Çocukların gerçekten iyi rol-modellere öyle çok ihtiyaçları var ki. Kimi zaman cana can katan, hayat veren doktorları da yıldırıyoruz. Son depremde Tıp dünyası ne çok kayıp verdi. Son günlerde yurt dışında iş imkânı arayanlar çoğaldı. Oysa yıllar önce Atatürk "Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz. " diyordu.
Hepimizin olduğu gibi doktorların da karşılıklı anlayışa, güzel işlerin takdir edilmesine, olumsuzlukların da yapıcı, uzlaştırıcı bir şekilde dile getirilmesine ihtiyaçları var. Ruh ve akıl sağlığımız yıpranmamalı, korunmalı. Bazen asıl duymamız gereken güzel etkinlikleri duyamıyoruz, uzaklardan göremiyoruz. Toplumda tanımadığımız öyle çok adsız kahraman var ki. Yetenekleri, güzel yürekleri, becerileriyle övgüyü, alkışı gerçekten hak ediyorlar. İstanbul Tabip Odası birkaç gün önce İstanbul'da çok güzel bir konser verdi. Büyük kızımız Sibel'in de solist olarak yer aldığı konseri canlı izleme şansımız olmadı ama çok uzaklardan tebriklerimizle alkışlarımızı paylaştık.
Emek veren, katkıda bulunan tüm doktorlarımızı yürekten kutluyoruz.
Makbule ABALI
07. 06. 2023
İstanbul Tabip Odası Türk Müziği Korosu
Makamı: Nihavend
Bestekarı: Alaeddin Yavaşça
Söz Yazarı: M. Müeyyet Berkman
Solist: Sibel (Abalı) Altın (1 saat 16. dakikada dinlenebilir)
Allah, onlardan razı olsun. :)
YanıtlaSilDoğal olarak her yerde, her zaman iyilikler, güzellikler ya da olumsuzluklar olabiliyor. Takdir duygusu veya değer bilmek ne kadar önemli. Yerinde, dozunda, haklı eleştiriler de öyle tabii.
SilDoktorlarımızın değeri asla bilinmiyor, insan yurtdışına çıkıp da orada medeni memleketler sandığımız yerlerde tıbbın halini görünce daha bir anlıyor. Çok güzel yazmışsınız elimize sağlık!
YanıtlaSilKızınızı da kutlarım :)
Değerini bilmediğimiz, farkında olmadığımız ne çok insan var. Bazı mesleklerde, uğraşılarda insan faktörü ne kadar önemli. Özellikle eğitimde, tıpta, hukukta. İnsanları tanımak, kendini geliştirerek hayat okulundan da mezun olabilmek...
SilGüzel görüşlerinize çok teşekkürler.
Onlarsız eksiğiz, var olsunlar..
YanıtlaSilTüm mesleklerde insan sevgisiyle donanmış, işine değer veren, kendini geliştirmek için çabalayan insanlar unutulmuyor.
SilEsen kalın.
türk doktorları çok becerikli :)
YanıtlaSilTıp Fakültelerinin sayıları çok artmamışken, uygulamalı çalışmalar önem kazanmışken gerçekten doktorlarımız dünya çapında başarılara imza attılar. Eksikler giderildikçe daha iyi olacaklar elbette.
SilÜlkemizde sağlık hizmetleri giderek kötülüyor malesef. Çalışanlar ne kadar iyi olsa da sistem kötü olunca olumsuzluklar çalışanlara yansıyor. Hem 5 dakikada bir hasta görmek zorundalar bu çok kötü. Ama içeride hasta biraz fazla kalsa kapıda bekleyenler homurdanmaya başlıyor. Aslında ne güzel hekimin hasta ile ilgilenmesi.
YanıtlaSilToplumda karşılaştığımız sağlık hizmetlerine madalyonun diğer tarafından bakan bir kısa öykü yazmıştım. Bir süre sonra onu da paylaşmak istiyorum.
SilHaklısınız, sistem sağlıklı işlemeyince çalışmalar da verimli olamıyor. Hastanın asıl ihtiyacı sorularına cevap bulabilmek.
Sağlıkla.
onlar iyi ki var..
YanıtlaSilkızınızı tebrik ediyorum:)
Her meslekte insana değer verenler, insan için çalışanlar iyi ki varlar gerçekten.
SilTeşekkürler sevgili Bahar.
Doktor bir arkadaşım var baktığım hasta sayısı kadar, cimer'de şikayet cevabı yazmam gerekiyor ve bundan çok yoruldum artık diyor. Devlet hastanelerinde özellikle üstlerindeki yük çok ağır. Bazen onların bize güleryüz gösterecek hali olmayabilir ama hep karşıdan beklemesek. Ahh zor bir gününde denk geldim sanırım deyip, biz gülümsesek ya. Hoşgörü artık sadece bir anı oldu memleketimde...
YanıtlaSilSon cümle düşündürüyor insanı. Çok doğru, sabırsız, sinirli, öfkeli insanlar giderek çoğaldıkça pek çok şey unutulmaya mahkûm. Bazen fark yaratan öyle güzel insanlarla karşılaşıyoruz ki "İyi ki varsınız" demeyi görev sayıyorum. Ama bazen de "Keşke başka bir mesleğe yönelseymiş dediğimiz kişiler de var.
SilSağlıklı günlere.