İnanıyorum ki çocuklarla birlikte yaşanılan her zaman dilimi insana yaşama sevinci aşılıyor, enerji ve mutluluk veriyor. Saf, doğal, katıksız bir mutluluk bu. Yalandan, dolandan, yapaylıktan arınmış, ışıl ışıl, cıvıl cıvıl bir mutluluk yumağı adeta. Şairin "Çocuklar beni de alın içinize ne olur! " deyişinde ne büyük bir haklılık payı var.
Okullarda bahar ayları genellikle sosyal etkinliklerin yoğun olduğu aylar. Yıl boyu yürütülen çalışmaların ardından rahatlatıcı bir mola gibi. Bir başka deyişle stres atma, rahatlama , birlik ve beraberlik günleri. Kendini geliştirmiş, hayati bilgilerle donatmış, çocukları, görevini çok seven mükemmel bir öğretmenin elde ettiği sonuçlara tanıklık etme zamanı. Şarkılar, danslar eşliğinde çocuklar eğitici, düşündürücü bilgiler de vererek harika sunumlar yapıyorlar. Onların sınırsız enerjileri bizlere de yansıyor, gülümseyerek izliyoruz.
Eşim ve ben Urla Zeytinalanı'nda Hakkı Oğuz Tabaoğlu Pilot İlkokulu 2 B Sınıfının konuklarındanız bugün. Sevgili Ayşe Ünal Öğretmenimiz ve öğrencisi, site komşumuz tatlı Doğa'nın gününe bir zamanların eğitimcileri olarak katılıyoruz. Doğa'nın anne ve babası Nur ve Tolga Oranüs sayesinde tanıdık Ayşe Öğretmenimizi. İyi ki tanımışız. Eğitim adına her güzel haber içimizi aydınlatıyor, umudumuzu tazeliyor. İyi, güzel, yararlı şeylerin kalıcı olması, topluma örnek olması açısından mutlaka vurgulanması gerektiğine inanıyorum. Elbette olumsuzluklar da aynı şekilde dile getirilmeli.
Çocuklar ve Öğretmenleri günün açılışını hep birlikte yapıyorlar. Çocukların üzerinde atık malzemelerden yapılmış (Pet şişeler, kâğıt tabaklar, artakalmış rulolar, kurdeleler vb. ) kıyafetler var. Bu bir defile. .Çok farklı bir defile tabii, alışılagelmişin dışında. Her bir çocuk podyumda yürürken "Biliyor musunuz?" diye başlayarak atık malzemelerin doğaya zararları konusunda bilgiler veriyorlar:
Bir elma çöpünün doğada kalma süresi 2 ay, plastik bir şişenin 450 yıl, Bebek bezleri 550 yıl, alüminyum kutular 200-300 yıl, pil 300 yıl, deterjan atıkları 400 yıl kalabiliyor. Toprağın altında insan vücudu 36-48 saat aralığında çürümeye başlıyor. Bir cam şişe 4000-5000 yılda yok oluyor.
Etkinlik kapsamında veliler ve çocuklar atık malzemeleri el becerileriyle değerlendirerek kullanıma uygun yeni malzemeler yarattılar.( Pet şişelerden abajurlar, fenerler, süsler vb. Kaynak kişi Mediha Keskin'in önderliğinde yetenekler sergilendi. Doğaya zarar verebilecek atıklar böylece kılık değiştirerek yararlı amaçlar için kullanılabilecek malzemeler haline dönüştüler.
Program içinde bulmacalar soruldu, Veliler öğrenciler karşılıklı yanıtlamaya çalıştılar. Örneğin: Alfabede kaç harf bulunur? (6) - Boynuzum var, koç değilim, Kanadım var kuş değilim, uçarım, uçak değilim. Bil bakalım ben neyim? (Kelebek) Pamuğa benzer, sıcak tutmaz, gökte uçar, kanat çırpmaz?( Kar ) Ve daha ne güzel, ne düşündürücü sorular.
Gün tam bir paylaşma ve dayanışma günüydü. Yaşlı-genç her yaştan insan vardı. Çocuklar hata da yaptılar elbette: Bazen söyleyeceklerini unuttular. bazen utandılar. Ama herkes biliyordu ki bu etkinlik amatör bir çalışmaydı. Hepimiz yanlışlarımız sonucunda doğrulara ulaşmadık mı? Yanlışlar da alkışlarla doğrulara giden yollara yönlendirildiler.
Program içinde bir de teleskopla gökyüzünü, ay dedeyi gözlem plânı da vardı. Hava kararırken ayı gözlemek için 3 tane teleskop hazırlandı. Ama o gece ne yazık, ay güzel yüzünü gizleyip bulutların arkasına saklanmış. Belki o da saklambaç oyunuyla bir farklılık yapmak istemiştir. Bir başka gece gizemli yüzünü sergileyecektir mutlaka.
Bu güzel güne katkı sunan , emek veren güzel insanları başta Sınıf Öğretmeni Ayşe Ünal Öğretmen olmak üzere yürekten alkışlıyoruz. Çocuklardan öğreneceğimiz daha ne çok şey var. Sağlık, mutluluk içinde nice güzel baharlara, umut dolu yarınlara...
Yoğun çalışmalarla geçen bir yılın ardından, yararlı etkinliklerle dolu güzel bir tatil diliyoruz hepinize.
Makbule ABALI
Mayıs 2023 Urla