21 Eyl 2023

21 EYLÜL- DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ -2023

 


Doğal afetler dünyayı tehdit ederken insan sağlığı da pek çok şeyden olumsuz etkileniyor.  Yıllar son hızla akıp geçerken hastalıklar da giderek çoğalıyor. Dünyada kalp ve damar hastalıkları, kanser, demans en sık görülen hastalıklar. Hatta eskiden daha ileri yaşlarda görülen bazı hastalıklar artık genç yaş grubunu da tehdit ediyor. 

Bugün Dünya ALZHEİMER  Günü. Demans (Bunama) grubu içinde en sık rastlanan hastalıklardan biri Alzheimer. Dünyada her yıl artan bir şekilde çoğalıyor. 80 yaşından sonra 2 kişiden biri Alzheimer hastası olabiliyor. Alzheimer unutkanlıkla seyreden bir hastalık.  Günümüzde pek çok kişi unutkanlıktan yakınıyor. Tarihleri, adları,  olayları, yerleri unutuyoruz. Ancak unuttuğumuzun farkında olmak önemli.

Toplum olarak zaten unutkanız. Keşke unutmamız gerekenlerle unutmamamız gerekenleri ayırt edebilsek, daha yaşanabilir bir dünyamız olmaz mıydı? Hastalığın nedenleri arasında ; ileri yaşlarda olmak, genetik faktörler, kafa travmasına maruz kalmak, stres, damar hastalıkları ve diyabet, aşırı röntgen ışınlarıyla karşı karşıya kalmak, kötü yaşam koşulları ve beslenme bozuklukları , hareketsiz bir hayat, zihinsel aktivitelerden uzak kalmak, .uzun süreli depresyon sayılabiliyor . Alzheimer hastalığında nörolog ve psikiyatristlerle iletişim kurmak gerekiyor. Erken tanı konduğunda hastalık yavaşlatılabiliyor ancak ne yazık, tedavi şansı yok. 

Hastalık;  çeşitli radyolojik incelemeler, kan tahlilleri, testler sonucunda belirleniyor.  Evreler halinde seyreden bir hastalık.  Hasta bakımı, hasta yakınlarının yaklaşımı ve bilinçli olması  tedavide etkin rol oynuyor. Yakın çevredeki insanların farkındalıkları ve duyarlılıkları önemli. Alzheimer insan yaşamında uzun, yıpratıcı,  yorucu, üzücü bir öykü. Çok sevdiğimiz annemiz Müzeyyen Gültekin'in hastalığı nedeniyle tüm aile bütün evreleri yaşadık adeta. 

Annemin vefatından sonra bir gönül borcu gibi fahri olarak çalıştığım Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, halâ çok yararlı çalışmalarıyla, Tarsus Şubesi ve Mersin Gülbahar Özmen Aktif Yaş Alma Evi işbirliği ile çevreye ışık saçmaya devam ediyor. Yaşlı hastaların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde deneyimli uzman personelle hizmet sunuluyor. Yatılı ve gündüz bölümleri var. Mersin Üniversitesi Nöroloji Bölümü'nde Prof. Sn. Aynur Özge Başkanlığında yıllardır çok değerli çalışmalar yürütülüyor, etkinlikler düzenleniyor: Eğitici Kamplar, konferanslar, seminerler, hasta yakınlarına çeşitli kurslar, (Fotoğrafçılık, seramik, makrome, dikiş) Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği Koro çalışmaları, takı ve el sanatları , yoga, nefes egzersizleri, şiir ve edebiyat söyleşileri ; usta eğitimciler ve uzman çalıştırıcılar eşliğinde uygulanmaktadır. 

Mersin'de bulunduğumuz zamanlarda Alzheimer Derneği'nde gönüllü olarak çok değerli hasta yakını arkadaşlarımla İmece Mutfak çalışmaları, Bülten çalışmaları, söyleşiler gibi etkinliklerde severek çalıştım, şiirler , yazılar, öyküler yazdım. Şimdi uzaklardan içten gelen bir görev gibi küçük katkılarda bulunmaya çalışıyorum.

Yazımın altında farklı yıllarda blogda yazdığım  Alzheimer ile ilgili yazılarım, şiir ve öykü başlıklarım var. Bir de amatörce çekilmiş, şiirli bir videomu ekledim. Dünya ALZHEİMER Gününü anarken tüm hastalara acil şifalar diliyor, bu alanda emek veren  özverili doktorlarımıza, sağlık personeline ve hasta yakınlarına yürekten teşekkürlerimi iletiyorum.

Makbule ABALI

21 Eylül 2023 Urla


PAYLAŞIMLAR  Blogda Aramalar kutusundan Alzheimer yazarak büyütece  basarak da aranabilir. Ya da arşivden bulunabilir.

7 Mayıs 2010 Bir Dünya Masalı Alzheimer burada

17 Şubat 2011 Yeniden Çocuk Olmak burada

8 Mart 2013 Anarken burada

9 Ekim 2014 Anlar mı Anılar mı Geriye Kalan burada

21 Eylül 2013 Bir Alzheimer Hastasıyla Komşu Olmak (Öykü) burada

30 Mayıs 2013 Mutluluk Ya da Mutsuzluk burada

19 Eylül 2013 Alzheimer. Birer birer Unutmak Her şeyi

18 Ocak 2015 İmza Günlerinden Geriye Kalan

21 Eylül 2015   21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

17 Eylül 2016 Unuttum Unuttun Unuttu

21 Eylül 2016 Bir Tren Yolculuğu (Öykü)

21 Eylül 2018 Unutmak Unutamamak Alzheimer

27 Şubat 2019 Mersin  Alzheimer Derneği'nde İmece Mutfak Çalışmaları 

30 Eylül 2019 Günbegün (Şiir )

21 Eylül 2017 Melâli Anlamak(Öykü ) burada

21 Eylül 2020 Fırtınalı Hayatlar (Şiir)

15 Ocak 2021 Unutmak İnsana Özgü Alzheimer 

1 Ekim 2021 Şarkılarla Şiirlerle (Öykü ) burada

21 Eylül 2021 Dünya Alzheimer Günü 

24 Eylül 2021 Özlü Sözler Alzheimer Farkındalık Ayı 











18 yorum:

  1. Bugün sosyal medyaya girdiğimde Alzheimer günü olduğunu olduğunu fark ettim. Çalışmalarınız için sizi yürekten kutluyorum. Zira manevi getirisi, etkilenen insanlara faydası yüksek olsa da mental olarak kaldırması zor bir iş. Dilerim tıbbi araştırmalar sonuç verir de önlemek yolunda etkili ilaçlar çıkar.
    Sevgilerimle Makbule Hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylül Ayı Alzheimer Farkındalık ayı. Keşke "Koruyucu Hekimlik" hizmetleri ülke çapında daha yaygınlaşsa, insanlarımızın hastalıklar konusunda farkındalıkları ve duyarlılıkları artsa.
      Güzel, anlamlı yorumunuza, iyi dileklerinize çok teşekkür ederim. Sevgiyle

      Sil
  2. Allah en baş akıl sağlığı versin insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıl sağlığı, ruh sağlığı, beden sağlığı hepsi bir bütün hainde, birbirinden destek alıyor ama beyin ve akıl sağlığı ana kumanda merkezi tabii.
      Yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  3. Değerli Makbule Öğretmenim, yazınızı bir gün gecikmeyle de olsa zevkle ve hayranlıkla okudum. Hayranlığımın birincisi Alzheimer hastalarına kendinizi adamanız, ilginiz ve sosyal projelerde gönüllü etkinlikleriniz. İkincis i de yazı yazma yeteneğiniz. Keşke çok erken yaşlarda başlamış olsaydınız. Kim bilir nekadar çok eser

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandemi döneminde sosyal yaşamda, etkinliklerde bir boşluk oluştu. Keşke gücümüz, enerjimiz elverse de daha çok şey yapabilseydik. Yapılan her güzel çalışmanın geri bildirimi bir iç huzuru, büyük bir mutluluk.
      Yazmak insanın kendini ifade etmesinin bir yolu sanırım. Yazmaya çok erken başladım ancak aile mektuplarında, günlüklerde, çalıştığım kurumların dergi ve bültenlerinde
      hayat buldu yazılar. Ve bir kitap; "Geriye Kalan" , gelirini Mersin Alzheimer Derneği'ne bırakmaktan mutluyum.
      Güç veren, motive eden yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. eveet bu konuda oldukça detaylı yazılarınız oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi içtenlikle, gönülden yazılmış şiirler, yazılar, öyküler sevgili Derin. Bloglarda işleyiş de harika. Alzheimer yazıp arama butonuna basınca uygun etiketlenmişse tüm paylaşımlar çıkıyor. Tekrar yayınladıklarımı eklemedim. Ah, teknik konularda öğrenmem gereken çok şey var.

      Sil
  5. Merhabalar.
    Günlerden ve haftalardan bihaberim. Böyle bloglarda rast gelirsem hemen farkına varıyor ve o zaman değerlendirmeye çalışıyorum. Alzheimer hepimizin ileride tanışacağı belki de arkadaş olacağı bir hastalık. Ben kendim için bu hastalıkla tanışacağım gibi geliyor. Şimdiden işaretlerini görebiliyorum. Cenab-ı Hakk cümlemizi bu tür hastalıklardan korusun ve muhafaza eylesin.
    Gençlik yıllarında yaşadığımız o güzel, hastalıksız ve sorunsuz günlerimizi şimdiden özlemeye başladık.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük koşturmacalar, telâşlı zaman dilimleri, birtakım rahatsızlıklar insanı giderek yorgun düşürüyor, huzuru bozuyor. Sağlık ve huzurun ne denli önemli olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Haklısınız. Çoğumuz aynı şeylerden yakınıyoruz.
      "Unuttuğunuzun farkındaysanız daha iyisiniz" diyor uzmanlar. "Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilseydi." diyor bir düşünür.
      Anlamlı yorumunuza, iyi dileklerinize çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Annenizle ilgili yaşamış olduğunuz kötü deneyim için üzgünüm. Tam olarak empati kuramasam da mevcut hastalığımdan dolayı yaşadığım kafa karışıklığı, algı sorunları sebebiyle bunun daha ileriki versiyonu olan hastalığa başlangıç aşamasından tanıklık ettim diye bilirim. Her hastalık kendi içinde bir zorluk barındırmakla beraber. Hayat her şeye rağmen içinde bir çok kolaylıklar sunuyor bizlere. Gelecek hayat deneyimlerinizin güzel olmasını temenni ediyorum. Yazmış olduğunuz farkındalık paylaşımları içinde ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncelikle, içtenlikle yazdığınız yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hayatın her aşaması içinde farklı güzellikler barındırıyor. Hastalıklar ve hüzün de yaşamın bir başka yanı.
      İnsan olmak, her şeye hazırlıklı olmak aynı zamanda. Acılar, sıkıntılar insanı olgunlaştırıyor aynı zamanda. Kişide dünyaya daha ılımlı, daha hoşgörülü bir bakış oluşturuyor. (Aynen sizde olduğu gibi.)
      Yaşanılan tüm olumsuzluklar için geçmiş olsun derken yaşanılacak günler için sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum.

      Sil
  7. Farkındalık oluşturan etkinlikleriniz takdire şayan. Hastalığın pek çok nedeni olduğu söyleniyor, ne yazık ki çaresi yok henüz. Kayınvalidem Alzheimer hastası, eşimin anneannesi, babaannesi aynı rahatsızlığı son aşamalarına kadar yaşadıktan sonra vefat ettiler. Ailedeki bu yoğunluk eşimi de fazlasıyla tedirgin ediyor. Kayınvalidemde hastalığın başladığını çok erken fark ettik ve yedi sekiz seneden beri ilaç kullanıyor. Sanırım bu yüzden ilerleme hızı son derece yavaş. Öğlen yediği yemeği ya da iki saat önce eve kimin geldiğini hatırlamıyor. Bunun dışında sohbet etseniz asla farkına varamazsınız hasta olduğunun. Hazırcevaplarıyla şaşkına çevirir insanı. Şimdi yanında Gürcü bir kadın yatılı olarak kalıyor. Yanımızda yapamadı, kendi evini istiyor. Böyle olmasına rağmen bütün programımız ona bağlı. Bakımını üstlenen aile yakınlarının hayatı kararıyor ne yazık ki... Bu arada yazdığınız şiirden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Kendinizie iyi bakın güzel yürekli hocam.

    YanıtlaSil
  8. Gelip geçici bir dünyada bir ömrü tamamlarken pek çok şeye tanık oluyor, mutluluğu da hüznü de yeri ve zamanı geldikçe yaşıyorsunuz. Farkındalık ve duyarlılık biz insanlar için çok önemli diye düşünerek gücüm yettiğince , yapabildiğim ölçüde bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Keşke daha fazlasını yapabilsem.
    Doktorlar Alzheimer hastalığında kalıtımsal etkenleri de önemsiyorlar tabii ama başka o kadar çok neden var ki. Hepimiz unutuyoruz ancak beyne işlerlik kazandırmak lâzım. Yeni şeyler öğrenin, stresli bir yaşamdan uzak durun, yeterli beslenin deniyor. Özellikle sebze ve meyve ağırlıklı, zeytinyağlı Akdeniz diyeti, balık tercih edin diyorlar. Mersin Alzheimer Derneği gerçekten çok çok iyi çalışan bir Dernek. Yardımlaşma sağlanabilir.
    Kayınvalidenize geçmiş olsun diyerek saygılarımı iletiyorum. Ev özlemi Demans hastalarında çok belirgin. Evinden uzakta bile olsa sevdiği eşyalardan bazılarını kullandırılması çok yararlı oluyor. Yatak örtüsü, fotoğraf albümleri, sevdiği küçük objeler...
    O şiir Alzheimer hakkında ilk yazdığım şiirdir. Hayattan bir kesit gibi.
    Şimdi bile okurken gözlerim buğulanır. "Zamanla nasıl değişiyor insan" diyordu şair ; bu ,insanı tepetaklak yapan bir değişim adeta.
    Her şey biz insanlar için. İçtenlikle yazdığınız anlamlı yorumunuza çok teşekkür ederim.
    Sağlıklı, huzurlu, güzel günler dileyerek size, eşinize, tüm aileye selâm ve sevgilerimi iletiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Bazı olaylar, yakından yaşayanlar için unutulmaz oluyor ve o olayla ilgili hep bir hassasiyet taşınıyor ömür boyu. Alzheimer Derneğine desteklerinizi öteden beri bilir ve takdir ederim Makbule Hocam.
    Hepimize sağlıklı bir ömür dilerken, günün birinde başımıza gelebilecek her tür rahatsızlığın farkında olup bilgilenmenin önemini de vurgulamak gerek.
    Aktardığınız tüm bilgiler için teşekkürler Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski paylaşımlarıma bakarken bir zamanlar yazdığın içten yorumlara da rastladım sevgili Momentos. Eskimeyen dostları, dostlukları buldukça , gördükçe mutlu oluyorum tabii.
      Çok haklısın, "günün birinde başımıza gelebilecek her tür rahatsızlığın farkında olup bilgilenmenin önemini" ben de çok
      savunuyorum. Eşimin gözünde sarı nokta kanamasını o yüzden bir yazıda anlatmak istiyorum. Tıbbi bilgiler elbette önemli ama bir de tanıkların gözlemleriyle olaya bakmak bir başka bakış açısı oluyor.
      Sağlıkla, mutlulukla güzel günlere.

      Sil
  10. Bu hastalığı hasta yakınları için çok zorlayıcı buluyorum. Rahmetli anneannemde bu hastalıktan muzdaripti... Bu alanda gönüllü olarak çalışmanız nasıl takdire şayan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalığı çok yakından gözlemiş biri olarak düşüncenize aynen katılıyorum. Her hastalık elbette asıl yaşayan için zordur. Ama sevdiğiniz bir yakınınızın gözünüzün önünde olumsuz değişimine tanık olmak, kişilik, irade ve muhakeme bozukluklarını gözlemek , çaresizlik içinde insanın içini acıtıyor. O yüzden uzmanlar hasta yakınlarının eğitimine de büyük önem veriyorlar.
      Anneannenizi saygıyla, rahmetle anıyorum.
      Keşke gücümüz, zamanımız, sağlığımız elverse de daha çok kişiye ulaşılabilse. Ama biliyorum ki Mersin'de bu alanda Prof. Dr. Aynur Özge önderliğinde çok büyük bir gönüllü potansiyeli var.
      Çok teşekkür ederim. Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil