Bu Blogda Ara

21 Eyl 2021

DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ ( 21 EYLÜL)


 Hayat bir gidiş gelişler toplamı değil midir? Gelişler güzeldir genellikle; Uzaklıkları yakınlaştırır, umut yüklüdür, özlem gidericidir. 

Ama ya gidişler... Ne zaman, nasıl, nerede olacağı hiç belli değildir.  Bazen bir hastalık, bir kaza ya da ani bir ölüm sevdiklerimizi, dost ve yakınlarımızı elimizden alır.

Bugün DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ. 

Tüm ikinci çocukluğunu yaşayanlara saygıyla...




Edip Akbayram'ın "Sen Benden Gittin Gideli " adlı şarkısıydı. Maalesef yüklenemedi.

10 yorum:

  1. Hayatta bazen, dışarıdan bakıp bize zor gelen şeylerin aslında birer hediye olduğunu düşünürüm. Bazen unutmanın, hatırlamamanın hediye olduğunu düşündüğüm gibi. Alzheimer da benim için böyle işte. Her ne kadar bu tıp dilinde rahatsızlık olarak adlandırılsa da benim için bir hediye çünkü biliyorum ki Yaradan kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. Özel ve güzel olan bu tür insanlara kocaman sevgilerimi i gönderiyorum güzel öğretmenim aracılığıyla ve diyorum ki : " İyi ki varsınız, hayat her rengiyle ve sizin gibi güzel bir renkle daha anlamlı."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman ne güzel düşünürsün sevgili Çağrı. Haklısın, bazı hastalıklar, kazalar bizim için bir deneyim oluyor. Hayata bir başka türlü bakmayı öğreniyor insan. Son cümlene katılmamak mümkün mü? "Hayat her rengiyle ve sizin gibi güzel bir renkle daha anlamlı."
      Güzel yorumuna çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Dünya Alzheimer Günü'nü kutlarım. Tüm Alzheimer hastalarına acil şifallar dilerim. Bakanlarına da sabır ve dayanma gücü dilerim.
    Alzheimer Günü'nü hatırlattığınız için size de teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alzheimer dünyada kalp ve kanserden sonra en sık rastlanan hastalık idi. Artık korona da bu sıralamaya eklendi. Hasta yakınları için de çok zor bir hastalık.
      Farkındalığınız ve duyarlılığınız için asıl ben teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. İkinci çocukluk demişsiniz ne kadar doğru ve naif bir tanım. Allah bu hastalıkla uğraşan herkese yardımcı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem her yönden çok güçlü bir kadındı. Yıllar öncesi Olgunlaşma Enstitüsünden mezun olduktan sonra yurt dışına gönderilmek istenmiş, babasını kaybedince gidememiş.
      Çok güzel şiirler okurdu. Haberleri, gazeteleri takip ederdi. Gün geliyor, her şey bitiyor. Her işte yardım bekliyor. Onun o durumu yakınlarını da yaralıyor tabii.
      Yorumunuza teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Babam Alzheimer hastası. Erken teşhis edildiği için çok hızlı ilerlemedi. Yine de bazen kapıyı, bazen de suyu açık unutabiliyor. Hep eskilerden en ayrıntılı şekilde bahsedebiliyor. Yakın zamanda yaşanan bazı şeyleri ise unutabiliyor.
    Bizim aile uzun yaşıyor bu nedenle de bu tip rahatsızlıklar ailenin büyüklerinde görülmüş. Yine de nedeni bilinmeyen bir hastalık.
    Babam, boş vakitlerinde bir şeyler okuyor, sayıları sayıyor. Bunun hastalığının ilerlememesine katkı sağladığını düşünüyor. 90 yaşında ve 100'ü planlıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanızın hayata bağlılığı, yaşama sevinci ne güzel. Erken fark edilmesi, tedaviye başlanması da çok çok iyi olmuş. Tam tedavisi yok ama yavaşlatmak mümkün olabiliyor.
      Genetik faktörler rol oynuyor ancak tetikleyen başka pek çok neden var: Stres, yaş, beyin travmaları, , düşmeler, beslenme bozuklukları, şeker hastalığı... Tabii bu nedenler her kişide farklı seyredebiliyor.
      Babanıza sakin bir tavırla, sevgi ve ilgiyle yaklaşmanız onu rahatlatacaktır. Unuttuğunu hatırlatmayın. Okumak, saymak, zihni işler kılmak çok yararlı. Çok basit yap-bozlar yapabilir.
      Babanıza ve sizlere sağlıklı, huzurlu günler diliyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
  5. yani bebek gibi bakılıyorlar demek ki bu devrede.

    YanıtlaSil
  6. Sevgi, ilgi ve özen ihtiyaçları var sevgili Derin. Aynen bebekler, çocuklar gibi. Sondan başa dönüş gibi... Yaşamın döngüsü.

    YanıtlaSil