Bu Blogda Ara

8 Mar 2015

BİR TUTAM MUTLULUK... BİR TATLI HUZUR...



Bir tutam mutluluk satın almış gibi olursunuz bazen. İçinizi karartan, yüreğinizi yakan onca kötü haber arasında "iyi ki varlar" dediğiniz bir iyilik, bir güzellikle nasıl da mutlu olursunuz. "Keşke devam etse bu güzellikler" der insan. Çoğalsa, sürse, yaygınlaşsa...

Mersin'in Mezitli İlçesi büyük bir ilçe. Mezitli'ye bağlı çok sayıda köy var. Mezitli Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan çok güzel bir sosyal proje geliştirmiş; Mezitli köy kadınlarıyla üretici kadınlar halk pazarı kurmuş. Birkaç aydır faaliyette olan pazara biz de ilk defa dün gidebildik. Orada mutlu kadınları görünce gerçekten  mutlu olduk, huzurla eve döndük.



Kadınlarımız öylesine rahat ve sakindiler ki fotoğraf çekmek için izin istediğimde hiç reddedilmedim. Ama üstünü, başını, saçlarını düzeltenler oldu. "Kadın olmak" başka bir şey. Çoğu güler yüzlüydü. Kendi aralarında çay yapanlar, birbirlerine ikramda bulunanlar da vardı. "Yarın Kadınlar Günü" deyip beni kutlayan bile oldu."Kozasından çıkmış ipek böcekleri gibiydiler" desem sanırım yanlış olmaz.



Bundan sonrasını sözcükler değil, fotoğraflar anlatsın diye düşünüyorum. Ancak sözcükler belki tanıtıma biraz yardımcı olacak. Kadınlara, insana yapılan haksızlıkları, şiddeti elbette unutmayacağız. Her zaman kınayacağız. Ama yapılan iyi ve güzel şeyleri de görüp anacağız...

Yüzlerde belki yılların yaşanmışlığı var. Ama yaşlılık değil bu, belki olgunluk, bilgelik...


Gözünde gözlüğü, elinde gazetesi, dünyadan da haberdar olmak istiyor. Masada bir bardak içinde taze kır çiçekleri de ihmal edilmemiş. Her şey düzenli, gençler de çalışıyor, ancak kontrol elde...


Rahmetli Özgecan için nazarlıklar, anahtarlıklar satışa sunulmuş.



Bebek patikleri büyük özenle yapılmış, öyle şirin görünüyorlar ki...
Kadınlarımız kendilerini kanıtlamışlar.Üretimi kazanca dönüştürmüşler. Bir tutam mutluluk bir tatlı huzura dönüşüyor o zaman. Dileriz örnekleri çoğalır...
Teşekkürler Sn. Neşet Tarhan, kadınların ufkunu genişleterek onlara yol açtığınız için.



14 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı ile çalışmaları ölümsüzleştirmişsiniz.
    8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bu yazı anlamlı olmuş.
    Ne denir ki.
    Bir yandan el emeği göz nuru çalışmalar.
    Diğer yandan bu uğraşıyı kaleme alan bir yazar.
    Teşekkürler Sayın Abalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görüşlerinize ben de çok teşekkür ederim Hüseyin Hocam. Öyle güzel bir pazar görüntüsüydü ki, gerçekten eşim de, ben de kadınlarımız adına çok mutlu olduk. Bir tarafta saç üzerinde yöresel börekler pişirilip sıcak sıcak sunuluyor, diğer tarafta meyve suları ikram ediliyor. Umarız devam eder.
      Tekrar teşekkürler.

      Sil
  2. üreten, hayatı zenginleştiren kadınlar iyi ki varlar..
    onların toplumumuzda fazla değer gördüğü zamanlara erişmek ümidiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten iyi ki varlar. Ve kendilerini çok da önemsemiyorlar. Ama yaptıkları işin bilincindeler, işi önemsiyorlar. Ekonomik açıdan kendilerini güçlü hissetmek istiyorlar.
      Üretkenlikleri, kendilerine ve topluma katkıları hep devam etsin...

      Sil
  3. Sevgili öğretmenim,
    Hepsi ayrı ayrı güzel , hepsi ayrı ayrı bir hikaye....... Ne kadar kıymetlidir el emeği. Günümüzde degeri çok bilinmese de , varsın olsun , herşeye rağmen el emeğini ortaya çıkaran biliyor ya önemli olan da o. Yoksa bu kadar güzellikleri. nasıl görebilirdik. Özellikle bebek patiklerine ve bebeklere bayıldım.... :-)

    YanıtlaSil
  4. Katılıyorum sevgili Çağrı, "hepsi ayrı hikaye"... Ve düşün bu güzellikler bir köyde gün ışığı görmez biçimde bekleyecekti. Hepsi sahibine para kazandırıyor şimdi. Sizler de deniz kabuklarından ne güzel eserler yapmıştınız.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar güzel bir proje. Fotoğraflar da harika olmuş ellerine sağlık Makbule Ablacığım, çok beğendim. Kadınların olduğu her yer cıvıl cıvıl, neşe, sevgi dolu oluyor. Fırsat verilse neler yapılır, inşallah böyle böyle daha nice kadınlar üretken, mutlu ve özgüveni yüksek olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Proje 3 ay kadar önce başlamış gerçekten çok iyi yürütülmüş. İstenirse neleri yapılabileceğini göstermesi bakımından çok umut verici. Kadınların başarısını görünce gerçekten çok mutlu oluyorum. Öyle akıllı ve becerikliler ki. Bir de çevrelerinde destek olan varsa(eşleri gibi) harikalar yaratıyorlar. Aynı dileklerle sevgiler...

      Sil
  6. Ne kadar güzel... Düşünenlerin emeğine sağlık... Kadın üretmeli, hayatın içinde yer almalı... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadınlara fırsat verilmesi, değerlerinin bilinmesi, ayaklarını sağlam basarak hayatlarını devam ettirmeleri işin en sevindirici yönü olurdu.Hayatı güzel kılan da onlar değil mi?
      Katkınıza teşekkürler. Sevgiyle...

      Sil
  7. projeye bayıldım bende! emeği geçenlerin yüreğine sağlık!
    Güzel bir paylaşım olmuş, senin de emeğine sağlık..
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel şeylerin takdir görmesi de güzel. Fark edebilme, destekleme ne güzeldir, insani duygulardır.
      Güzel düşüncelere teşekkür ediyorum.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  8. Aslında her belediye yapmalı bu etkinlikleri. Gerçekleştirmek için öyle fazla bir sermayeye gerek yok bir kere.
    Yer aramak için de fazla çaba gerekmiyor. Kapalı pazar yerlerine pazar kurulmadığı günlerden biri tercih edilebilir ya da pazarın bir kenarında yer verilebilir. Kentin başka kesimlerinde daimi olarak kiralık bir mağaza da olabilir ki kendileri el emekleriyle o kirayı fazlasıyla çıkarırlar.
    Ben de çok önemsiyor ve bu projenin Türkiye'nin her yanına yayılmasını diliyorum.
    Emeklerinin karşılığını hem maddi hem manevi yönden görmüş mutlu kadınların çoğalması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çinlilerin ne güzel bir Atasözüdür; "Bir adama bir balık versen doyar bir defa, balık tutmayı öğret doysun ömrü boyunca". Geçici yardımlar ancak bağımlılık yaratıyor. Ama bu tür girişimler uzun zamanlı , daha yararlı destek sağlıyor. Kadınlarımızın kendine güveni gelişiyor, sosyalleşiyor,en önemlisi evine ekonomik katkı sağlıyor. Öneriler üretilebilir, ortak projeler geliştirilebilir.

      Dileklerinize ben de yürekten katılıyorum.Sağlıklı, ekonomik yönden güçlü, mutlu kadınların çoğalması dileğiyle.
      Sevgiyle...

      Sil