Bu Blogda Ara

7 Tem 2021

SİTEM...


Her insan bir başka dünya. Önce bilemezsiniz, ayırt edemezsiniz. Bazen bir gülüş, bazen bir bakış, bir deyiş, bir şaka ya da bir serzeniş, bir sitem... Kişisel davranışları yadırgar ya da kanıksarsınız... Dostluğa güvenirseniz kırılsanız bile her şeyi sineye çekersiniz. Tatlı dil, güler yüz en olumsuz sözcükleri bile gizler, kapatır. Ama kişi ön yargılıysa her söylenene olumsuz bakar , her söylenen batar. 

Elbette dilden çıkan her söz hassas terazide tartılamaz. İnsanoğlu ağzından çıkan sözü kontrol edemeyebilir. Dilden yüreğe uzanan hassas, ince yol her lafı kaldıramaz. Bazı laf kötü niyetle söylenmese bile iğne gibi batar. Hatta kimi laf yürek deler, kanatır, izi yıllarca kalır...

Makbule ABALI



8 yorum:

  1. Merhabalar.
    Sitem başlıklı yazınızı okudum. İnsan gerçekten art niyetli olmasa da çok dikkatli davranmak zorundadır. Çünkü kaş yapayım derken göz çıkarmak işten bile değildir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Kırmamak, kırılmamak için hassasiyet gerektiğine inanıyorum. Hayatın içinden yazmaya çalışıyorum. Açık yüreklilikle kırılganlığı da söylemek gerekir diye düşünüyorum.
      Her zamanki nezaketinize çok teşekkür ederim.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  2. O söz en sevdiğinizden gelirse bir de, en güvendiğinizden, affedilse de unutulmuyor gerçekten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ama bir de madalyonun diğer yüzü var; İnsan en çok sevdiğine naz yapıyor ya da kırgınlığını belli ediyor. Karşılıklı bir kırgınlık belki de. Ve güçlü bağlantıları sarsan nedenler kolay unutulmuyor.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Hani demişsiniz ya "insan ağzından çıkan lafı kontrol edemeyebilir" diye, kesinlikle haklısınız, illa ki hepimizin başına geliyordur ama bu konuda gerekten hassas davranmak lazım, karşımızda ki insanı bilmek lazım, onun hassasiyetlerini de göz önüne alıp, öyle konuşmak lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu istenmeyen durum çok sık olmuyordur. Karşımızdaki insanın iyi niyetli oluşundan eminsek daha anlayışlı ve hoşgörülü davranabiliriz. Anlık incinmeler uzun süreli kırgınlıklar yaratabiliyor.

      Sil
  4. öyledir tabii ama üzülmemek için en iyisi unutmak üzücü şeyleri çabucak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutmaya çalışıp bilinç altına attıklarımız yeniden bilinçte beliriyorlar. Hayatın gerçeği, içinde mutsuzluk ve hüzün de var. Belki çeşitli yollar denenebilir. Mantık çerçevesinde düşünme, nedenlere inme, bir süre bekleyip karşılıklı konuşma gibi.
      Sevgiler.

      Sil