Bu Blogda Ara

20 Ara 2021

ALIŞVERİŞ...Mini Öykü


 Akşam saatleriydi. Öğleden sonra hafif yağmur çiselemeye başlamıştı. Günlerdir yağmur bekleyen kent halkı için  bu bir müjde gibiydi. Genç kadın bir mağazada tezgahtar olarak çalışıyordu. Asgari ücretli maaşı bir ayın sonunu zor getiriyordu. Evde küçük dikişler yaparak evin bütçesine katkı sağlıyordu.

İki  çocuğundan  büyüğü öğleden sonra  okuldaydı. Zamlar gözünü korkutmasına rağmen  birkaç gıda maddesi almak için küçük kızıyla alışverişe çıkmıştı. Cebindeki paranın hesabını yapıyordu. "Param yetmezse ürünleri kasada bırakırım" diye düşündü. Bütün marketlerde olduğu gibi burada da giriş reyonu çocuklar için bir tuzak  gibi düzenlenmişti: Yaldızlı kağıtlarda çikolatalar, şekerlemeler, sakızlar,  renkli kutularda saklı kurabiyeler, anne elinden çıkmış gibi tatlılar... 

Küçük kız anında bu tuzaklara takıldı. Önce eliyle işaret etti. Ama annesi kararlı bir ses tonuyla "Sonra" dedi. Bu sonra'nın zamanı belli değildi. Ama çocuk dilinde sonra ," biraz sonra" anlamında da yorumlanabilirdi. Tam çıkmaya hazırlandıklarında aniden ziller çalmaya başladı. Çocuk korkuyla annesinin eteğine sarıldı. Bir güvenlik görevlisi onun montunun ceplerini kontrol etmeye başladı. Herkes durmuş, onları izliyordu. Genç annenin yüzü lacivert ceketinin aksine bembeyaz olmuştu. İkisi de ağlıyorlardı.

Mağaza müdürü küçük suçlu için bir tutanak tuttu. Ağlayan bir anne ve çocuğunun gözyaşları yağmur damlalarına karıştı. Yağmur ince ince yağıyordu.

Makbule ABALI



8 yorum:

  1. Çiçekler çok güzel, hikaye biraz üzücü, ama güzel anlatmışsınız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğadaki her çiçek , her bitki bir başka güzel. Her hikayede bir gerçek payı yok mu?
      Görüşünüze teşekkür ederim. Yazmayı seviyorum.

      Sil
  2. Günümüz gerçekleriyle örtüşüyor öykünüz. İnsanlık adına üzücü bir durum. Ülkenin bu duruma gelmesinin sebebini yöneticilerden değil de halkın şükretmeyi bilmemesine bağlayan yüzde otuzluk kesim cahilliğiyle yürekleri dağlıyor. Yaşadığım ülkenin vatandaşı olmaktan utanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekler hayatta bir örneğiyle buluşuyor, bir başka biçimde.
      Çocuklar gerçekle hayali her zaman ayırt edemiyorlar. Bazen ülkemizde yanlış değerlendirmeler yapılabiliyor.
      Rahatsızlığımdan ötürü yorumunuza geç yanıt verdiğim için özür dilerim.
      Esen kalın.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Çocuklarımız imkanlarımızı bilmez ve kavrayamazlar. Gördükleri şeyi istediklerinde mutlaka onu elde edeceklerdir. Siz bir öğretmen olarak bu konuyu en iyi bilenlerdensiniz. Kamera kayıtlarına giren böyle vukuatlarda idarecilerin yapacakları başka bir şey kalmıyorsa, mağaza müdürüne tuttuğu tutanak için bir şey diyemem. Nihayetinde o küçük bir çocuktur. Bazı şeyleri öğrenmek ve tecrübe etmek insana pahalıya mal oluyor.

    İçinde yaşadığımız ekonomik kriz ve paramızın değer kaybederek alım gücümüzün düşmesi karşısında kaleme alarak bizlerle paylaştığınız bu mini öyküyü içim dağlanarak okudum. Ülkemizi bu hale getirenleri eleştirmek durumundayız. Bu gidişata öyle sessiz kalamayız. Bakın siz bile kendinize göre bir yöntem bularak bu mini öykü ile ülkemizin içinde bulunduğu zor durumu gündeme taşıyarak "yeter artık!" demişsiniz.

    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      İnsan hayatında her davranış. her olay bir öykü konusu olabilir. Hele çocuklarda her olay farklı gelişebilir. Suç ve ceza kavramının ders verici biçimde, incitmeden açıklanması gerekir.
      affedersiniz, rahatsızlığımdan ötürü yorumunuza geç yanıt verdim. Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Merhabalar Öğretmenim.
      Geçmiş olsun sayın öğretmenim. Hiç önemli değil. Önce sağlık, her şeyin başı sağlık.
      Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı günler dilerim.

      Sil
    3. Merhabalar Recep Bey,
      Geçmiş olsun deme inceliğiyle tekrar yorum yazmanıza çok teşekkür ederim. Gerçekten her şeyin başı sağlık.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil