Bu Blogda Ara

17 Eki 2017

HAYAT DA BİR SINAV DEĞİL MİDİR ?



Son günlerde gene hep sınavlardan söz eder olduk. Sınav uygulamalarını bir türlü rayına oturtamadık. Gençler için yaşamın içinde önemli bir adım; geleceğini planlamak, bir meslek ve okul seçmek, bunun için hazırlanmak... Gençler adına kararlar alınıyor, planlar yapılıyor, yeni bir sistem oluşturuluyor. Ama asıl konuyla ilgili gençlere, uygulayıcı öğretmenlere hiç danışılmıyor. 

Yükseköğretime girişle ilgili yeni bir sistem oluşturuldu ama kafalardaki pek çok sorunun cevabı yok. Birkaç ay sonra sınava girecek öğrenciler değişimi yeni öğreniyorlar. Sorduklarında öğretmenleri de yeterince açıklama yapamıyorlar. Onlar da önce öğrenecekler, sonra öğrendiklerini aktaracaklar.Açıklamalardaki boşluklar nasıl doldurulacak, henüz bilinmiyor.

Önce "Sınav kalkacak" denmişti. Sonra "Hayır, sınav var " dendi. 
O zaman tam bir karmaşa yaşanırdı. Adaylar hangi ölçülerle belirlenecekti? Son uygulamada 4 yanlış 1 doğruyu götürmüyordu. Rastgele şansına işaretleyenler oluyordu. Acaba şimdi nasıl olacak?
Bu konuda henüz bir açıklama yapılmadı.

Sınavın kısaltılmış adında harfler yer değiştirdi. Önceden LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ve YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı ) idi. Şimdi YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) oldu. Bir günde sabah ve öğleden sonra iki sınav yapılacak. Sabah oturumunda 40'ar sorulu Türkçe ve Temel Matematik soruları olacak.Öğleden sonra oturumunda 40'ar soruluk 4 test (Türkçe-coğrafya-Sosyal Bilimler- Matematik ve Fen Bilimleri olacak. 
1.Oturum sınava %40, ikinci oturum %60 oranında katkı sağlayacak.Okul başarısının katkısı (O.Ö.B.P) eskiden olduğu gibi uygulanacak.

Hayat da bir sınav değil midir? Sadece okul ya da meslek seçerken değil, güvenilir bir hayat arkadaşı seçerken, imkanlar varsa ev veya araba alırken, arkadaş seçerken, hastalığınızda doktor belirlerken, çocuğunuza öğretmen ya da okul seçerken şartları hazırlıyoruz ama sonuçta nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. İyi ya da kötü sonuçlar, bizi mutlu veya mutsuz eden girişimler, hepsinde bir   sınav deneyiminden geçmiyor muyuz? Hayat da bir sınav değil midir? Ama koşulları bilirseniz ona göre önleminizi alırsınız, her sınavda asıl sorumlu biziz.

Hayat sınavlarında başarılı olabilmemiz için gelecekle ilgili öngörülerimizin olması, plan-program yapılması, olumlu-olumsuz örneklerden yararlanılması düşünülebilir. Henüz sınav tarihi bile belli değil, ana hatları netleşmemiş. Kimse tam bilgi sahibi değil.
Oysa bizler gençlerin sağlıklı kararlarla başarılı olmalarını bekliyoruz.Daha güzel bir ülke için onlara güvenmek istiyoruz.


26 yorum:

  1. Gençlerin tercihleri çok önemli ama ailelerden de onlara sıra kalmıyor. Mutsuz toplumun en önemli sorunu bu bence. İnsanlar istekleri ve tercihleri konusunda söz sahibi değiller. Bir eğitimci olarak paylaştığınız yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, aileler bazen çok ısrarcı davranarak çocuklarını yeteneklerine uymayan mesleklere yönlendirebiliyorlar.
      Aslında bu konuda okullarımızdaki Rehber Öğretmenlerimize büyük iş düşüyor.
      Yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çocukları deneme tahtası yapmışlar ha babam deniyorlar:( adeta kobay oldu hepsi, aslında bunlara kalsa ne kadar imam hatipli, şeriatçı ve Atatürk düşmanı tip varsa onları önemli okullara sonra da önemli mevkiilere, makamlara getirmek, bunun için en iyi hileye müsait sınav sistemi ne bir türlü bulamadılar herhalde deneyip deneyip duruyorlar. Allah cezalarını versin diyorum.

    Hayat evet kesinlikle bir sınav.Herkese bu sınavda başarılar:)
    Emeğine sağlık Makbule'ciğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadıkları bedensel ve ruhsal sorunlardan ötürü gençlerin zaten kafası karışık. Sınav başlı başına büyük bir stres.
      Sınav tartışmaya çok açık. Binlerce birinci çıkıyor, yanlış sorular oluyor. Bazı bölümlerde daha zor seçici sorular da olması lazım.
      Çok teşekkürler sevgili Müjde.

      Sil
  3. Hayata dair tüm gerçekler. Hep sınavdayız. Bazen aynı sınav defalarca.

    Doğru cevaplar verebilmek dileğimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı sınavlar zamanlı, bazısı zamansız. Bazıları ansızın karşımıza çıkıyor, bazısına günlerce hazırlanıyoruz.
      Hepimiz için, özellikle hak edenler için başarılı sonuçlar olsun.

      Sil
  4. Sınavların bu kadar sık ve değişir olması çocukların sınav algısını bozdu. Her konuda dünya trendlerinin peşine takılıyoruz ama eğitimde bir çok örnek model varken onlardan esinlenmek ya da toplumun öngörülerine kulak verip bize uygun olanı bulmak neden bir türlü başarılamıyor, anlamıyorum. Hayatın sınavları insana hep kazandırıyor bugün ya da sabrıyla ahirette, yine de sınavsız ya da kolay olanı istiyoruz, diliyoruz. İyi dileklerinize yürekten katılıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul başarıları da olumsuz etkileniyor. Her şeyi sınava endeksli düşünüyorlar. Sosyal etkinlikleri son buluyor.
      Ne yazık uluslararası matematik, fen ortalamalarında çok gerilerdeyiz. Hayat boyu girişimlerimizde daha güzel sonuçlar almayı dileyerek.
      Yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  5. Sınavlar sistem okadar çabuk değişiyor ki tam birie adapte oluyorlar hop yeni sistem geliyor..
    Dileklerine katılıyorum ve umarım herşey daha iyiye doğru gider.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her değişimde işin başında olan üst düzey bürokratlar da değişiyor. Kimse konunun tam içinde değil. Her değişim hatalarıyla, eksikleriyle geliyor. Gençleri gerçekçi olarak başarıya yönlendirmek, umutlandırmak lazım.
      Çok teşekkürler,
      Sevgiler.

      Sil
  6. Yeni sisteme yakalananlardan birisi de biziz. Coğrafya ne zaman sosyal bilimlerden ayrıldı acaba diye düşünüyoruz Metehan'la. Ne olacak ne bitecek bilmiyoruz. Oğluma sen elinden geleni yap, derslerine çalış yeter diyorum. Elimizde olmayan kısıma yapabileceğimiz bir şey yok. Umarım çocuklarımız yüreklerinden geçen işleri yaparlar. En önemlisi o değil mi? Keşke anne babalar mühendis ve doktor olsunlar diye başlarına ekşimeseler, bu ülkenin her meslek grubunda çalışkan, akıllı, işini seven insanlara ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl sınava girecek adayların zoru başarması gerekiyor. Bir uyum süreci var tabii. Akıllı gençler çalışıp fark atacaklar. Moralini bozmayan, kendine güvenen, çalışan gençler bazen birkaç soruyla öne geçecekler. Her yıl sınavlarda başarı ortalamaları alınır. Bir öğrenci ortalamadan ne kadar uzaklaşarak sonuçlar elde ederse puanları o kadar yükselir. Üniversite yaklaşık 4 yıl, bir meslekte geçen yıllar yaklaşık 40 yıl. Kişinin seveceği bir meslek en önemlisi tabii.
      Ülkemizin nitelikli ara elemana da ihtiyacı var. Ah, planlama-yönlendirme o kadar önemli ki. Çoğu kontenjan bu yıl da boş kaldı.
      Metehan'a yürekten başarılar diliyorum.

      Sil
  7. İnsan yaşananlara bazen gerçekten hayret ediyor. Öyle bir ülkeyiz işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke o sessiz çığlıklar fark edilse, değerlendirilse, uygun açıklamalar yapılsa.Eğitim ülkenin en önemli konularından biri. Mutsuzluk, verimi-başarıyı da düşürüyor.

      Sil
  8. ağaç değil orman gidiyor elden bu şekilde. Okumaya bile dayanamadım, yaşamak bin beter ediyor beni

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, önce birer birer ağaçları yok ettiler.Ve sonra ormanlarımızı kaybettik. Canı yananların sesini kimse duymuyor. Ama acı gerçekler dile getirilmeli...

      Sil
  9. Eğitim ile alakalı kararları alırken eğitimcilerin fikri alınmalı bence. Oldu bitti, ben yaptım oldu mantığındaki kurtulmadıkça bu problemler çözülmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitimcilerin, velilerin, öğrencilerin görüşlerine ihtiyaç var. Uzun zamanda çözümlenebilecek sorunlar birkaç günde planlanmaya çalışılıyor.

      Sil

  10. Günü kurtarma telaşı içinde ;
    Eğitim değil de cehaletin övüldüğü özendirdiği bir ülke de maalesef hayat sınavın da sınıfta kaldık.
    Sınıfı geçmek için çok iyi çalışma planlarına tabii ki ihtiyaç var ancak,planları az bir fikirle değil de gerçekten bilgiye dayalı somut verilere dayanan teknikleri uygularsak belki başarabiliriz.
    Değerli ve çok bilgilendirici bir yazı ele almışsın,kalemin-emeğin dert görmesin,Makbule'ciğim.

    Değerli Ahmet öğretmenimin sağlığı nasıl oldu ?
    Dileğim yorucu ve yıpratıcı günleriniz azalmış iyleşme sürecine girmiş olmanız.
    Sevgilerimle güzel arkadaşım,değerli meslektaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel, anlamlı yorumlarını özlemişim sevgili Merih. Hayat Sınavında da sınıfta kaldık. Kırık notlara, bütünlemelere, başarı grafiğindeki düşüşlere aldırmadık, önlem almadık.Yansımaları, sonuçları çocuklarımızda-gençlerimizde gözlüyoruz. Eğitimde işinin ehli, bilgili iyi ekiplere ihtiyaç var.
      Ahmet kazadan sonra daha iyi. Ama yıllarca yoğun çalışmanın bedelini de ödüyoruz bu aralarda . Dinlenme molalarını ihmal etmemek lazım.
      Çok teşekkür ediyorum. Eşim de selamlarını iletiyor.
      Sağlıklı günler dileyerek...

      Sil
  11. oturmamış, sürekli değişen bir sistemin cezasını gençlerimiz, çocuklarımız çekmemeli..
    Finlandiya gibi eğitimde kendini geliştirmiş ülkelerin eğitim modelleri uyarlanabilir ülkemize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki bütün sorumlu gençler gibi. Eğitim yap-boz tahtası gibi algılanmamalı.
      Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı bir kitap okumuştum, Finlandiya eğitim sistemi ile ilgiliydi. Gerçekten çok güzeldi.

      Sil
  12. daha teog yüzünden öğrencilerin kafası çok karışık zaten. şimdi bir de bu. bizim eğitimde birgün bakalım sistem olcak mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav deyince fobi geliştirdiler. Her sınav endişe veriyor. Çalışanla çalışmayanın ayırt edilmesi lazım. Oturmuş bir sisteme ihtiyaç var özellikle. Bürokratlara göre değişmeyen, bilgiyi ölçen kaliteli sorulardan oluşan bir sınav...

      Sil
  13. Merhabalar.
    Evet efendim, hayat da bir sınavdır. Ancak, çocuklarımızın ve gençlerimizin istikbaliyle oynayan sisteme çok kızıyorum. Eğitim sistemimiz adeta bir deneme tahtası oldu. Bir de hatırlı çevrelere çıkar ve menfaat sağlamak için ilk ve orta öğretim sisteminde uygulanan yanlışlıklar. Okullarımızda eğitim ve öğretim disiplini kalmadı. Bu ülkenin çocuklarına da gençlerine de yazık ediyorlar.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav sistemlerini durmadan değiştirerek çocuklarımızın, gençlerimizin bu sistemlere uyum sağlamalarını bekliyoruz.
      Hayatın kendisine uyum sağlamak daha kolaylaştı adeta. Okulların yeri değişiyor, öğretmenler yeniden-yeniden tayin ediliyor. Açık uçlu sorular konuyor. Ve gençler bilinmezlikler içinde yeni sınav sistemine hazırlanıyorlar.
      Yorumunuza teşekkür ederim.
      Esenlikler dilerim.

      Sil