Bu Blogda Ara

29 Eyl 2015

YAŞAMA CESARETLE TUTUNANLAR...



Hayat çoğu kez bir mücadele değil midir?Bazen doğayla mücadele ederiz, bazen zor koşullarla, bazen düşünsel anlamda değerlerle, bazen de zor insanlarla... Her mücadele bir çabayı gerekli kılıyor. Bazen bireysel bir çaba,bazen ortak bir güç birliği.Özellikle kız çocukları iyi bir diploma sahibi olmak zorundalar. Kadınlar ekonomik açıdan güçlü olurlarsa toplumda kendilerini daha güvende hissediyorlar, geleceklerinden daha emin oluyorlar.
Bu çaba ya da mücadele onları daha zinde kılıyor, çoğu kez çevresine güzel örnekler de sergiliyorlar.



Yakın zamanda tanıdığım yaşama tırnaklarıyla tutunan genç kızlardan, üretici kadınların bazılarından söz edeceğim. Daha kim bilir tanımadığımız kaç tane benzerleri vardır.Beyinleriyle, güçleriyle, yetenekleriyle kendilerine ve çevrelerine katkıda bulunma çabasıdır bu... 



Toroslar'ın dağlık bir beldesinde,  yüksek dağların tepesinde ailesiyle birlikte büyük ve küçük baş hayvan besleyen bir genç kız.Aynı zamanda okullu, lise son sınıf. Aile arasında iş bölümü yapılmış. Hayvanlar otlatılıyor, bakımları yapılıyor, sütleri sağılıyor.Günlük yumurta elde ettikleri tavukları da var. Günlük yumurta siparişi verildiğinde 15-20 yumurtayı at sırtında yaklaşık 40 dakika uzaklıkta yoldan getiriyor.Önce at sırtındaki ustalığı dikkatimi çekti. Günlerce ders alanların binemediği ata basamak kullanmadan bir sıçrayışta biniyordu. Atla uyumu mükemmeldi. Bazen rahvan, bazen dörtnala gidiyordu. 
Okullar açıldığında okuluna devam edecek. Okul öncesi öğretmeni olmak istiyor. Güler yüzüyle, sakin tavrıyla , hayata sımsıkı tutunmasıyla eminim çok iyi bir öğretmen olacaktır.


İkinci örnek, aynı beldeden bir üniversite öğrencisi. Liseyi aynı beldede hiç dershaneye gitmeden okul birincisi olarak bitirmiş. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmış. Bu yıl 4. sınıfta.Tüm yaz tatillerini burada, bol bol kitap okuyarak geçiriyor. Baba gündelikle bahçe işlerinde çalışıyor. Anne ev işlerine ve bahçedeki ürünlerin bakımına katkıda bulunuyor. Hayata öylesine sıkı tutunmuşlar ki "güzel bir gelecek" hayalleri de hiç bitmiyor.


Hayata sımsıkı tutunanlardan bir diğer örnek aynı beldeden bir anne-kız. Besledikleri hayvanlardan elde ettikleri sütü tereyağı, peynir ve yoğurta dönüştürüp satıyorlar. Sabah 6.30- 7.00 civarında inekleri sağıyorlar. O saatlerde taze sıcak süt almak mümkün. İnsanlar gibi hayvanlar da strese girince süt vermiyorlar. Sakin, yumuşak bir sesle yaklaşınca hatta bazen şarkılar söyleyince daha verimli oluyorlar. Süt, yoğurt, tereyağı üretimi sonrasında "çulfalık" dokunuyor. Çulfalık; kilim, yolluk olarak da adlandırılıyor. 
Kendilerinin yaptıkları bir dokuma tezgahı kurulmuş, çeşitli renklerde iplerle dokuma yapılıyor. Boyalar kendilerinin hazırladıkları doğal kök boya.Ürettikleri dokumalar, anlayanın elinde yeni güzellikler oluşturuyor. Bazen bir giysi, bazen bir yolluk, bazen de renkli bir sofra örtüsü olabiliyor.


Yaşama cesaretle tutunmak; güçlü, cesur insanların işi.Sonuçta karşılığını alıyorlar elbette. Belki her zaman para olarak değil ama, kendine güvenme, iyi örnek olma, kendini kanıtlama, deneyim kazanma... Kazandıkları öyle çok şey var ki. 
Onlar hakkında içtenlikle şöyle düşünüyorum;Çoğunun yaşları benden küçük de olsa hepsine saygı duyuyorum ve çok takdir ediyorum.



16 yorum:

  1. Bunun adı ister yaşam mücadelesi olsun ister hayata tutunmak, isterse de keyif olsun çalışkan insanları seviyorum!
    Tamda anadolu kadını dedikleri..
    Bu güzel paylaşım için teşekkürler..
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylesine içten gelerek bir çalışma ki o mutluluğu hissediyorsunuz.Sanki yorgunluklarının farkında değiller. Böylece hayatına yön vermeye çalışıyor
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.Sevgiler...

      Sil
  2. Toroslarda kadın olmak ;çalışkan ,üretken ,azimli kadın olmak tüm Anadolu kadınları gibi...Hayran kaldım yine...Teşekkürler Makbule hanım 'cığım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl güzel motive ediyorsunuz sevgili Arzu Öğretmenim. Çok teşekkürler. Anadolu kadınları gerçekten bir başka. Gözlemlediğim sürece onları anlatmaya çalışıyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  3. üreten ve faydalı olan kadınlar iyi ki varlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem kendilerine hem çevrelerine öyle güzel katkılar sağlıyorlar ki...

      Sil
  4. Elleri öpülesi, başlara taç edilesi kadınlarımız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve çok zor koşullarda gücünü zorlayarak başarıyı yakalayan kadınlarımız...

      Sil
  5. kadınlarımız onlar her şeyimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke herkes aynı şekilde düşünse... Hak ettikleri yeri bulsalar toplumda pek çok şey daha farklı olurdu sanırım...

      Sil
  6. Merhaba yazılarıma yaptığınız tüm yorumlar benim için çok değerli gelen tüm yorumlarınız iletiyse mutlaka yayınlıyorum iyi ki varsınız sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın bulunduğumuz yerde internet bağlantımız yoktu. Tabletle yazarken çok aksaklıkla karşılaştım. Bazı yorumlarım yerine ulaşmadı, bazıları yazım yanlışlarıyla çıktı. Belki ben alışamadım.
      Güzel, içten yanıtınız için çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  7. bizden daha iyi anlıyolar bu sölediğiniz insanlar hayatı yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Hayat tecrübesi" dediğimiz şeye sahipler mutlaka. Hayatı birebir yaşayarak öğreniyorlar. Acı da çekiyorlar, mutluluk da yaşıyorlar.Hayatın içinde eğitiliyorlar.

      Sil
  8. Mücadeleleriyle, azimleriyle, yılmayan umutları ve dirençleriyle elleri öpülesi kadınlarımız. İmkansızlıklar içinde mucizeler yaratan bu güzel kadınlarımız; her tür imkana sahip oldukları halde, offlayıp, puflayan, hayattan şikayet eden, hiç bir şey üretmeyen, tembelliğin içinde debelenen bazı şehirli kadınlarımıza da örnek olsun. Yine çok iyi bir gözlem ve analiz olmuş. Bu örnek yaşamlardan alınacak dersler dolu...Teşekkürler Makbule Hanım..Esenlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızda her zaman tam isabetle ne anlatılmak istenmişse vurguluyorsunuž.
      Teşekkürler güzel yorumunuz için. Dikkatli bir okuyucu her zaman farklı oluyor.
      Etrafına ışık saçan kadınlar gerçekten çok. Farklı. Keşke daha çok kişi onları tanıyabilseydi.
      Sevgiyle...

      Sil