Bu Blogda Ara

12 Şub 2016

YENİ BİR ÖĞRETMEN OLMAK...



Beklemek zordur. Yıllardır bir beklentiniz varsa, bir hedef belirlediyseniz , okul bitmiş, başvurunuzu yapmışsınız, ama henüz bir sonuç alamamışsanız, artık bir an önce bekleyiş bitsin istersiniz. Otuz bin öğretmen adayının adı-soyadı ekranlarda açıklandığında pek çoğu çığlık çığlığa idi. Ağlayanlar, sevinçten bağıranlar, sarılanlar...

En fazla atama Sınıf Öğretmenliği alanında 3292 kişi, İngilizce Öğretmenliği 3124 kişi, Din Kültürü 2818 kişi, İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2014 kişi, Okul Öncesi Öğretmenliği 1830 kişi, Rehberlik 1620 kişi, Fen Bilgisi Öğretmenliği 1406 kişi, Bilişim Teknolojileri 1208 kişi, Matematik 1056 kişi, Tarih 738 kişi...

 Eski "çalıkuşları" yok artık ama, gene de çalışmaya çok istekli öğretmen adayları var. Atanmayı öyle uzun süre beklemişler ki bir an önce görev yerlerine gitmeyi arzuluyorlar. Onları dört gözle bekleyen, ders yapmaya hasret öğrenciler var. İstekliler, hırslılar.
Yeter ki ortam da öğrenmeye uygun olsun, binalar, sınıflar öğrenmeye hazır olsun. 

Çocuklar da sabırsızlıkla, merakla, umutla bekliyorlar. Büyük ihtimalle herkes kendini hazırlamıştır; Bir öğretmen gelecek, erkek veya kadın ne fark eder, iyi olsun da... Yeter ki iyi davransın çocuklara... Dersi güzel anlatsın, öğretsin, bilgilendirsin... Dersi, okulu sevdirsin...


Nazım Hikmet, dizeleriyle ne güzel seslenir;

DÜNYAYI VERELİM ÇOCUKLARA

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
Dünyayı çocuklara verelim
Kocaman bir elma gibi verelim
Sıcacık bir ekmek somunu gibi
Hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
Çocuklar dünyayı alacak elimizden
Ölümsüz ağaçlar dikecekler.

                                  Nazım HİKMET

18 yorum:

  1. Güzel bir yazı ve şiirle günü aydınlatabilmek bu olsa gerek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlerimiz hep aydınlık ve güzel olsun sevgili Elsa.

      Sil
  2. Çocuklar; illa... Kutluyorum öğretmenim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar bir ülkenin geleceği, aydınlık yüzü. Ah keşke bütün öğretmenlerimiz çocukları anlayabilecek düşünce ve donanımda olabilse.

      Sil
  3. Dediğiniz gibi öğretmeye aç öğretmenler de var ancak sistem öğretmenleri de çok. Annem öğretmen, babam okul müdürü dolayısıyla çalıştıkları kurumlarda çokça öğretmen arkadaşları oluyor. Denk gelince oturup, konuşuyoruz. "Oğlumu bu öğretmeler mi okutacak" diye üzülüyorum. Ezberci eğitim mağdurları oldukları gibi kendilerini geliştirmek için en ufak bir çaba harcamamışlar. Annem kırk yıllık öğretmen ancak hala oturur ders çalışır gibi okur-araştırır, çocukların yaratıcılığını geliştirmek için farklı metotlar uygular. Hatta bu yüzden bize zaman ayıramadığından şikayet edip, üzülürüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de çok farklı yapıda, farklı anlayış ve görüşte kişiler var. Ancak ne yazık çocuklarda oluşan bir hasar kolay kolay giderilemiyor.Hayat boyu sorunlar devam ediyor.Bazen de küçük bir okulda iyi bir öğretmen harikalar yaratabiliyor.
      Annenizin öğrencileri çok şanslılar.Ama iyi öğretmenlerin kendi çocukları annelerinin güzel işler yaptıklarını daha sonra anlıyorlar.Ve nasıl güzel yetiştirildiklerini de...
      Dilerim oğlunuz anneannesi gibi değerli bir öğretmende okur.

      Sil
  4. Biliyor musun Makbule'ciğim kızkardeşim de sınıf öğretmeni..çok şükür onun zamanında bu kadar beklenmiyordu atamalar...şimdi çok zor:( benim de en olmak istediğim meslekti, kısa çok kısa bir süre sözleşmeli İngilizce öğretmenliği yapmıştım Mamak Yavuz Selim ilköğretim okulunda ama ayda 200 lira maaş, kış, kar pantolon giyme yasağı vardı, üşüttüm dondu bacaklarım...istifa ettim:)))
    öğretmenlik zor meslek...hele mahallede bir okul açılmış - anaokulu- 23 nisan, 19 mayıs, 30 ağustos 29 ekim YOK..facebook sayfasını inceledim, bolbol dini eğitim! Ali Baba Hatice ana ilkokulu diye gir görürsün:(( bildiğin Atatürk'ü unutturma okulu açmışlar!

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçim acıyor , duyduklarım ve gördüklerim karşısında . Ne olursa olsun ilkelerimden vaz geçmeden dimdik ayaktayım .

      Sil
    2. Pardon, "Bücürük ve Ben'in" yorumuna cevap yer değiştirmiş, bir aşağıya kaymış. Umarım şimdi öyle bir kayma olmaz.
      İlkelerinden vaz geçmeden dimdik ayakta olabilmek gerçekten kutlamaya değer.
      Hayata göğüs germek, ideallerine bağlı kalabilmek...

      Sil
  5. Çok içtenlikle söylüyorum, uzun zamanlı bir öğretmenlikte de çok başarılı olurdun. Akıllı bir öğretmen ortama çabuk uyum sağlıyor,çabasıyla çocuklar ve eğitim-öğretim için uygun ortamı sağlayabiliyor.
    Doğru öğretmenlik zor meslek. Çalışmak gerekiyor.Öyle bir okulda önce veliler tepki göstermeli. İnan sevgili Müjde(Böyle dememin bir sakıncası var mı?) anne-babasının kucağında, omuzunda, elinden tutmuş Anıtkabire giden çocukları görünce umudumu kaybetmiyorum. Unutmak, unutturmak imkansız.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Geleceğimizin biricik değerleri olan çocuklar!. Çocukların algıları çok kuvvetli sünger gibi çekiyor her şeyi!. Hayatlarına yön verecek olan bilinçli öğretmenlere, ebeveynlere çok iş düşüyor. Ve, Nazım Hikmet ne güzel seslenmiş çocuklara!. Şiir, ışık gibi aydınlık ve umutla doldurdu içimi.. Teşekkürler Makbule Öğretmenim. Size ve ailenize güzel bir hafta sonu dilerim. Esenlikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecekten biraz umutsuzluğa kapılsam hemen çocuklar gelir aklıma. Gerçekten onlara sahip çıktığımız ölçüde daha güzel şeyler için de temel atıyoruz. Daha güzel, daha aydınlık günler hepimizin bilinçli çabalarıyla gerçekleşecek.
      Nazım Hikmet'in bu şiiri benim de çok sevdiğim bir şiir.
      Asıl ben teşekkür ederim.Ailenizle birlikte sağlıklı, mutlu bir hafta sonu dilerim.

      Sil
  7. Emekli öğretmen olarak sektörün yıllardır hangi sorunlarla boğuştuğunu çok iyi biliyorum. Hiç bir elle tutulur çözüm üretilmediği gibi siyasi çıkarlar uğruna istismara açık hale getirildi. Çok yazık! Elbette ''geleceğimiz'' dediğimiz çocuklar ve genç öğretmen adayları en çok zarar görenler. Şiir muhteşem..

    YanıtlaSil
  8. Sorunlarla ilgili çözüm yolları hep önerilir ama ne yazık bir türlü çözülemez.Planlarda durmadan değişimler yapılır.Öylece uyum sağlamak da zorlaşır. Dileriz çocuklar en az hasarla, zararla eğitim- öğretimlerini tamamlarlar.
    Nazım Hikmet'in bu şiirini ben de çok severim.

    YanıtlaSil
  9. NAzım'ın dizeleriyle taçlanmış, daha da güzel olmuş öğretmenin hikayesi. Elinize, dilinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazım Hikmet'in özellikle çocuklarla ilgili şiirlerini ben de çok beğenirim.Nasıl da anlamlıdır.
      Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  10. umarım özellikle doğuda çocukların hayatlarını değiştirir yeni öğretmenlerimiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, ne içten bir dilektir bu.Umarım...
      Sevgiler.

      Sil