Bu Blogda Ara

8 Mar 2016

ÜRETİCİ KADINLAR PAZARI...(2)




Bir girişim başladıktan sonra merak edersiniz; Acaba nasıl olacak, devam edecek mi, sonlanacak mı, iyiye mi gidecek, kötüye mi?
Geçen yıl Mersin- Mezitli'de açılan "Üretici Kadınlar Pazarı" büyüyerek, gelişerek devam ediyor. Bir kadının beyin gücüyle, el becerisiyle, yaratıcı gücüyle bir şeyler üretmesi, aile bütçesine katkıda bulunması ne güzel bir şeydir. 

Her Cumartesi ve Pazar günleri Mersin'in mahalle, ilçe ve köylerinden kadın üreticilerin el emeği göz nuru yetiştirdikleri, hazırladıkları ürünlerden oluşan görkemli bir pazar kuruluyor. Üreticilerin hepsi başlangıçta Belediyenin düzenlediği bir seminerden geçmişler. Mezitli Belediye Başkanı Sayın Neşet Tarhan ve  yetkililer de zaman zaman uğruyorlar.

Kadınların elinin değdiği her yer bir başka güzel oluyor. Rengarenk bir pazar yeri burası. Bu mevsimde havada nergis kokusu var. Pek çok tezgahta kovalar içinde ıslanmış satışa hazır nergis demetleri görüyorsunuz. Kadınlar ve çiçekler birbiriyle öyle güzel bağdaşıyor ki. Nergislerin demeti 1 lira. Çiçekçilerde ne kadara satılıyor acaba? Bazı tezgahlarda sümbül demetleri de görülüyor. Bahçelerde narenciye çiçekleri henüz tüm görkemiyle açmadı. O yüzden şimdilik birbirlerine rakip değiller. Çiçeğin olduğu her yer insana huzur veriyor...





Bu pazarda normal semt pazarlarından daha ucuza satılan sebze-meyveler, yöresel yemekler-içli köfte, çiğ köfte, kısır, mantı, yüksük çorbası,- tatlı ve pastalar var. Peynir, zeytin, çökelek, erişte, tarhana, salça da görüyorsunuz. Bir başka köşede iğne oyasıyla süslenmiş tülbentler, el işi hırkalar, yelekler, örtüler var. Her şey, zaman ayrılarak kadın emeğiyle oluşmuş, kadın inceliğiyle, titizliğiyle sunulmuş.






Pazarda el işi takılar da satılıyor. Çok zevkli hazırlanmış sanat ürünleri. Bazı tezgahlarda el işi örgü bebekler, hayvan motifleri var. Ustaca yapılmış. İnternette satışa sunulan emsallerinden hiç de farklı değil. Hiçbir şey almasanız bile bu sihirli ortamda akşama kadar zaman geçirebilirsiniz. Eşim de, ben de her hafta bu pazara gitmekle mutlu oluyoruz. Orada edindiğimiz yeni dostlarla sohbet ediyoruz. 






Yorulup biraz dinlenmek istediğinizde ara tezgahlarda kurulmuş saclarda pişen sıkma ve böreklerden alabiliyorsunuz. Kapalı kaplarda içler hazırlanmış; Peynir, çökelek, patates, ıspanak ve karma bahar otlarından hazırlanmış içler var. Arzu ederseniz bazlama da almak mümkün. Yanında bir bardak sıcacık semaver çayı bile içmek mümkün. Her şey katıksız ve doğal.





Kadınlar imkan tanındığında neler yapabileceklerini öyle güzel kanıtlamışlar ki. Pek çok alanda üretime dönük zekalarını, yaratıcılıklarını, varlıklarını eserleriyle göstermişler. 
Ekonomiye emek veren, işini gönülden, yürekten yapan tüm kadınlarımızın "Emekçi Kadınlar Günü" kutlu olsun.





23 yorum:

  1. TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM
    BU çalışan üreten kadınlara saygımız sonsuz
    teberikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın neresinde olursa olsun; çalışan, üreten, yoktan var eden "emekçi" kadınların gününü ben de yürekten kutluyorum.
      Sevgiyle...

      Sil
  2. Tüm emekçi kadınlara selam olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon, önce yorum yazamadım, yorum sıralarında aksama oldu. Sonra çözümlendi. Yoruma cevap aşağıda. Sevgiler.

      Sil
  3. Kadının eli değsin yeterki..Mümkün mü güzel olmaması..Memleketimin güzel kadınlar güzellik katmış pazara..Ayrıca Mezitli Belediyesini kutluyorum çalışmalarından dolayı.. Darısı tüm belediyelerin başına deyip, Tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun..Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadının eli bereket, güzellik, bolluk getiriyor. Mezitli Belediyesi gerçekten güzel çalışmalar sergiliyor. Yararlı işler yaygınlaşmalı inancındayım ben de. Tüm kadınlar için sağlıklı, güzel günler olsun. (Güliz Gül)
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Seviyorum Anadolumun çalışkan , üretken emekçi kadınlarını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de... Doğallıklarını, çalışkanlıklarını, sadeliklerini, açık yürekli oluşlarını,içtenliklerini, güler yüzlü oluşlarını...
      Ve bu pazar buram buram Anadolu sanki.

      Sil
  5. Belediye başkanı hangi partiden diye baktım yerel ağdan. Basit gibi görünen, gerekli bir proje. Kutluyorum başkan ve ekibini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde bir Belediye Başkanında mutlaka olması gereken özellikler var diye düşünüyorum. Dürüst olması,demokrat olması,ekip çalışmasına yatkın olması,çağdaş olması, Atatürkçü olması... Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan CHP'den kazandı.
      Çok güzel işler yapıyor.Bir zamanların efsane ismi Nedim Tarhan'ın kardeşi.
      Pazar projesi çok detaylı düşünülmüş bir proje.Güzel işler ses getiriyor.

      Sil
  6. Gezgin Kova Blog,
    İlk defa yorumlara cevap yazamadım. Bilgisayar dondu adeta Neden olduğunu araştırıyorum.
    Ne içten selamlardır onlar. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraflara dikkat edildiğinde bu üretken hanımların hepsi gülümsüyor.
    Bir şeyler üretmenin aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğu yansımış yüzlerine.
    Ne güzel şeyler yapmışlar. Her biri el emeği, göz nuru, ev yapımı.

    Emek verip bilgilendirdiğiniz paylaşım için teşekkürler.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, tespitiniz çok doğru. Sanki o ortamdan yayılan pozitif bir enerji var. Soğukta, yağmurda, fırtınada aynı istekle var güçleriyle çalışıyorlar.Tam anlamıyla üreten kadınlar. Hayranlık duymamak elde değil.
      Anlamlı yorumunuza ben teşekkür ederim.
      Sevgiler...

      Sil
  8. böyle pazarlarda gezmeye yemeye bayılırıııım yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylesine güzel ve çekici ki. Ürünleri güvenerek almak da hoş.Her şey sağlıklı ve temiz.

      Sil
  9. yurdumun emekçi kadınları, ne hoş... hepsini ayrı ayrı takdir ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek emekçi kadınlar..İnsan o tabloyu görünce gerçekten mutlu oluyor.

      Sil
  10. örnek olup başarılı işler çıkarmış çok fazla hemcinsimiz var bu gerçekten umut verici. El yapımı bebeklere bayıldım çok güzeller.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşı çok önemsemeden, başarılı işler çıkarmış güzel insanlarımızı ben de çok takdir ediyorum. Yoktan var eden adsız kahramanlar gibi. El yapımı bebekler organik, kullanılan ürün de doğal. Çin yapımı oyuncaklara benzemiyor. Hediye alırken özellikle tercih ediyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Merhaba,

    Yazınızı okuyunca aklımda bir sözcük canlandı: "Anadolu". Çok güzel bir pazar olmuş, yazınızdan anladığım kadarıyla ne mutlu ki kıymeti biliniyor.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O içtenlik, doğallık ve sadelik içinde insan kendini mutlu hissediyor. Aslında işleri kolay değil. Ama onlar da mutlular.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Her semte lazım:))))kadınların kocalarına muhtaç olmamaları çok önemli, şu kadınlar belki eşleri kadar büyük paralar kazanamasalar da, kendi makyaj, elbise, ıvır zıvırlarının parasını çıkarmaları bile iyi bir şey diye düşünüyorum, çünkü öyle kadınlar var ki, üzerine bir etek almak için kocasından para istemeye utanıyor...ağrına gidiyor...

    YanıtlaSil
  13. Yakın semtlerde oturanlar genellikle bu pazardan almayı tercih ediyorlar. O yüzden kazançları çok düşük değil.Ekonomik yönden kendilerine yetmeleri gerçekten çok önemli.Kişisel anlamda da güven kazanıyor, sorumluluk yükleniyor.

    YanıtlaSil