Bu Blogda Ara

15 Haz 2016

KARANLIKTA PARLAYAN YILDIZLAR...



Olumsuz haberlerle zihnimiz öylesine dolmuş ki, güzel bir haber duyunca, okuyunca nasıl da mutlu oluyoruz. Şaşırıyoruz, "acaba" diyoruz. Kötü sonuçlar duymaya öylesine alışmışız ki, iyileri de başlangıçta kuşkuyla karşılıyoruz. 

TEOG (Temel Ortaöğretime Geçiş Sınavı ) sonuçları açıklandı.
Bu yıl sınav birincilerinden biri Muş Varto'dan Ezgi Beytaş. Ezgi hiç özel ders almamış. Okuldaki kurslarla sınava hazırlanmış. Ezgi haftanın beş günü okulda kalıyor. Okuldan kalan zamanlarında köyünde çobanlık yapıyor. İdeali sorulduğunda köyünde doktor olmak istiyor. 

Bir diğer birinci, Tunceli Çemişgezek'ten Mahir Gündoğdu. O da 120 sınav sorusunun tamamını yapmış. O da boş zamanlarında hayvanlarına bakıyor. Olaylarda yakılan bir okuldan 3 birinci çıkmış. Gene İdil' de yakılan bir okuldan Türkiye 1.si, 2.si ve 3.sü çıkmış.

Güzel ülkemiz adına, Eğitim-Öğretim adına, bir yıldız gibi parlayan bu çocuklar adına nasıl da mutlu oluyor insan. Ama öte yandan düşünmeden edemiyorum. Son yıllarda sınavlarda öyle çok aksaklık belirlendi ki. Bazı sorular iptal edildi, hatta sınavlar iptal edilip yenilendi. Umarız o tür yanlışlar tekrarlanmaz. Herhalde artık daha titiz değerlendirmeler yapılıyordur. 

TEOG'da ilk dönemde şampiyon olan 1531 kişi var. Bir sınavda bu kadar çok birincinin olması "Ölçme-Değerlendirme" açısından insanı kaygılandırıyor elbette. Geçen yıl da ikinci dönemde birinci olan 1193 kişi varmış. Sınavlar gençlerin geleceğini belirleyen , onların hayatını yönlendiren, titizlikle yapılması gereken değerlendirmeler.

Onca olumsuz koşullarda güzel başarılara imza atarak kendilerini kanıtlayan bu öğrencileri yürekten kutluyoruz. Karanlıkta ışık saçan kutup yıldızı  gibidir bu gençler. Umarız sonraki yıllarda da çevrelerine ışık saçmaya devam edecekler. Onlara katkıda bulunan öğretmenlerini, anne-babalarını da kutluyoruz...


29 yorum:

  1. Nasıl mutlu oldum sevgili Makbule yaz boz tahtasına çevrilmiş eğitim sistemimizde ve terörün en çok yaşandığı ülkemin güzel şehirlerinde köylerinde böyle başarılı çocukların çıkması çok mutlu oldum çokkkk sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygularımız hep aynı sevgili Bilge. Ben de önce televizyonda haberlerde duydum; Pek çok duyguyu aynı anda yaşadım; şaşırdım, sevindim, mutlu oldum. Oysa ne zor günler yaşamıştı o çocuklar. Dileriz başarıları hep devam eder.
      Yorumunu görünce bu güzel dönüşe de çok sevindim.

      Sil
    2. Bu gençler unutlandiriyor beni. Her olumsuzluğa rağmen sevgili öğretmenim.

      Sil
    3. Eğitim adına her güzel haber, eğitime gönül vermiş insanları nasıl sevindiriyor değil mi? Emeğin, çabanın, çalışmanın değerlendirildiği sınavlar istiyoruz.

      Sil
  2. Maşallah onlara ... Rabbim yollarını açık etsin inşallah ...
    Ne mutlu herkese ve her şeye rağmen güzelliklerle dolu yaşam ...
    Teşekkür ederim bu güzel haberler için ...
    Keyifli ve huzurlu akşamlar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorluklar içinde bir hayatın üstesinden gelen, başarıya koşan bu çocukları ben de çok takdir ettim. Haberi okurken, izlerken heyecanlandım.
      Teşekkür ederim. Esenlikler diliyorum.

      Sil
  3. Gerçekten güzel haber duymaya hasret kaldık . Özel okullara Dersaneler, özel derslere giden çocukları düşününce birinci olan çocukların başarısı inanılmaz geliyor. Allah yollarını açık etsin inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların birbirini incittiği,kırdığı, toplumda tartışmaların, kavgaların sergilendiği sahnelerden sonra, iç açıcı haberleri nasıl da arıyor, özlüyoruz değil mi?
      Başarıları hep devam etsin inşallah.

      Sil
  4. Çocuklarımızın başarısı tabi ki bizi mutlu ediyor, onları canı gönülden kutluyoruz.Ancak sizin de belirttiğiniz gibi, bu kadar birinci çıkaran bir sınav sistemi ister istemez insanı düşündürüyor.Umarız kuşkularımız yersizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çocuklar zor'u başarmışlar. En tepedekilerin arasına girebilmişler. Bu gerçekten sevindirici.
      Geçen yıl bu yıldan daha fazla birinci varmış.İlk dönem 4742, 2015 ikinci dönemde ise 1193 birinci çıkmış.Sınav sisteminin bir değerlendirilmesine ihtiyaç var.
      Dileriz her zaman hak eden kazansın.

      Sil
  5. Böyle haberleri duydukça bende çok mutlu oluyorum. İnsan nasılda guru duyuyor. Gerçekten de gökyüzündeki yıldız gibiler. Parlıyorlar adeta. Yaşam şartları ne olursa olsun ulaşmak istediği hedefe odaklanan ve o uğurda çalışıp emek harcayan insanlara yaşı kaç olursa olsun gıpta ile bakarım. Sadece beni tek düşündüren şey okul bittikten sonrası. Yaşam şartları o kadar zor ki. İnsanı robota çeviren çalışma saatlerinin uzunluğu, harcanan emek karşısında kazanılan düşük ücretler, hayat pahalılığı...Maalesef benim ülkemin güzel insanları emekli olduktan sonra diğer gelişmiş bir çok ülkedeki insanlar gibi dünyayı gezemiyor. Attaürk'ün şu sözü geliyor aklıma. ''vekil maaşları öğretmen maaşlarını geçmesin'' Birde günümüzdeki gelir adaletsizliğini görünce mesleği ne olursa olsun yeni mezun öğrencilerimiz için hem seviniyor, bir yandan da düşünüyorum işte...
    Güzel öğretmenim kaleminize , yüreğinize sağlık. Yine çok güzel yazmışsınız. Yerinde ve anlamlı sözleriniz için çok teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyduğumuz güzel haberler özellikle Eğitimle ilgiliyse apayrı bir mutluluk duyuyorum. Pek çok şeyin çözümü eğitimden geçecek.
      Haklısın sevgili Sade, okuldan sonraki "Hayat Okulu" öylesine önemli ki.Gelecek kaygısı tüm gençlerde var. Haklılar. Onlara bir iş garantisi sağlayamıyoruz. "Adama göre iş mi, işe göre adam mı?" tartışmaları hala yerine oturmadı.
      Güzel yorumuna çok teşekkür ederim. Sağlık ve mutlulukla...

      Sil
  6. O yıldızlar ışık olacaklar bizlere
    emek çalışma nerede olursan ol başarı getiriyor
    maşallah o çocuklara
    yokluklar içerisinden parlamayı başarmışlar
    bravoo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gelecekleri de parlak ve aydınlık olur.Dileriz çağdaş Türkiye'nin işleyen beyinleri olarak kendilerine, ailelerine
      ve ülkemize yararlı olurlar.
      Başarıları tüm çocuk ve gençlere örnek olsun.

      Sil
  7. Sevgili öğretmenim ,
    Ben çoğu zaman televizyondan haberleri izlemiyorum. Olumsuz haberlerden ve görüntülerden çok etkileniyorum. Olumsuz haber üstüne olumsuz haber , ruhum daralıyor. Bazen internetten yazılı olarak okuyorum haberleri ,haberdar olmak için. Bu öğrencilerin başarılarına çok sevindim ama bir yandan da " acaba gerçekten kendi başarıları mı? " diye de şüphelenmeden edemedim doğrusu.
    Son zamanlarda yapılan sınavların kapsam geçerliliği, güvenirliği kocaman bir soru işareti gerçekten. Ölçme ve değerlendirme de ne kadar düzgün yapılıyor o da tartışılır ama insan bir yerde de umut etmek istiyor , güvenmek istiyor.
    umarım eğitim adına her şey daha iyi olur ve umarım özünde iyi olan bir eğitim sistemi ile yetiştirilir öğrenciler.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olumsuz haberlerden ruhumuz ne kadar yıpranmış değil mi sevgili Çağrı? Ama bu çocuklar en tepedeki o öğrencilerin arasında yer almışlar. Sonraki yıllarda da kendilerini kanıtlayacaklar. Umarız bu başarıları hep devam eder. Gönülden isterdim ki onların başarılarını hep alkışlayalım.
      Son cümlendeki dileğin benim de içten dileğimdir.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  8. Benim babam da, köyde evinde elektrik olmadığı için sokak lambasının altında ders çalışarak, öğretmen okuluna girebilmiş bir öğrenciymiş. Üstelik bunu babası izin vermediği için gizlice yapıyormuş. Zor şartlar, çaresizlik başarıyı kamçılıyor. Yolları açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansızlıklar içinde büyüyen çocuklar genellikle iki yoldan birini tercih ediyorlar; Ya pes ediyorlar, mücadele etmiyorlar, her şeyden vazgeçiyorlar. Ya da iradesi güçlü olanlar, babanız gibi, mücadele ediyorlar, kendilerini geliştirip başarıyı yakalıyorlar.
      Zor'u başaran tüm çocukları yürekten kutluyoruz.

      Sil
  9. Merhabalar.
    Karanlıkta parlayan yıldızlarımızı, onları eğiten ve yetiştiren anne, baba ve öğretmenleri ben de kutluyorum. Şuna inanın, çok zor şartlar altında yaşayan insanlarımızın harika performanslarına hep şahit olmuşuzdur. İşte bunlardan birileri de karanlıkta parlayan yıldızlarımızdır. Allah zihinlerini ve bahtlarını açık eylesin.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor yollarda yakalanan başarı da mutlaka daha değerli oluyor.İyi ki hala idealist öğretmenlerimiz var. Vicdanları rahat uyuyabiliyorlar.Pek çok başarılı insanımızın geçmişinde örnek alınacak ne güzel hikayeler vardır.
      Dileriz hak eden kazansın, dilediği güzel noktalara ulaşsın.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Sevgili öğretmenim;emekliliği olmayan meesleklerden bizim ki öyle değil mi Makbule hanım.
    Teşekkür ederim dokundurmuşsunuz yine şefkatli elleri.
    Duygulanmamak elde değil.
    Ne güzeller,babam onlar için,bataklık gülleri derdi.
    İnşallah güzel kokuları hiç eksilmesin.

    YanıtlaSil
  11. Haklısınız değerli Öğretmenim. Öğretmenlikte emekli olamıyor insan. Yaşadığımız sürece düşüncede, davranışlarda, beklentilerde devam ediyor.Eğitim odaklı yaşıyoruz adeta.
    Babanız ne güzel yakıştırmış. Dilerim imkansızlıklar içinde yediveren gülleri gibi açsın bu çocuklar.
    Güzel yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Güzel haberleri duymak ve en zor koşullarda başarıya ulaşabilmenin ne kadar değerli olduğunu tekrardan görmemizi sağladınız.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyunca ben de öyle mutlu oluyorum ki sevgili Elsa. Hep savunduğum bir şey var; Umut hiç bitmemeli Bu çocuklar çabanın sonuç vereceğini kanıtladılar.
      Yorumuna, düşüncene teşekkür ediyorum.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Duyunca ben de öyle mutlu oluyorum ki sevgili Elsa. Hep savunduğum bir şey var; Umut hiç bitmemeli Bu çocuklar çabanın sonuç vereceğini kanıtladılar.
      Yorumuna, düşüncene teşekkür ediyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Bir yıldız doğuyor" dedirtircesine parlıyorlar. Bu arada Muş'un Varto ilçesinden çıkan öğrencimizi okuyup, yukarıdaki yıldız resmine bakınca;

    Bir kez üç günlüğüne de olsa, gezi amaçlı değil ama, Muş'u gördüm. Ve Murat Nehri üzerindeki tarihi köprüyü görmp, fotoğraflamak da kısmet olmuştu. Gece o kadar güzeldi ki orada. Buralara hiç benzemiyor. Hep anlatıyorum o anları, yazıyorum. Gökyüzü hiçbir çevre ve ışık kirliliği olmadan tıpkı bu resimdeki gibi kocaman parlayan yıldızlarla doluydu. Ankara'da o görüntüye hiç rastmadım; işin aslı bu kirlilikte rastlamak mümkün de değil zaten. Aynısı İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve başka metropol ile büyük kentler için de geçerli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaydıkları aydınlık hep devam etsin, içten dileğim.
      Yıldızlı geceler, mehtaplı bir gece insana ne güzel duygular yükler.Temmuz- Ağustos ayları içinde iki aylığına yaylaya çıkıyoruz. Genellikle sabahları işleri yoğun olduğundan yayla insanları erken yatarlar. Gece ışıklar erken söner. Oralarda harika yıldızlı geceler izledim, yıldız kaymalarına tanık oldum. Seyretmeye doyum olmuyor.
      Işık hayatımızdan hiç eksik olmasın.
      Sevgiyle...

      Sil
  14. Muş benim ilk görev yerim, koşulları zor yerlerden güzel haberler duymak ne sevindirici...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk görev yeri farklı anılar barındırır hep.
      Ben de o çocuklar adına çok sevindim.

      Sil