Bu Blogda Ara

27 Şub 2019

MERSİN ALZHEİMER DERNEĞİNDE İMECE MUTFAK ÇALIŞMALARI...




İmece sözcüğü öteden beri sıcak gelir bana. İnsanla ilgili en güzel sözcüklerden biri. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde İmece'nin anlamı şöyle açıklanmış: "Kırsal topluluklarda köyün zorunlu ve isteğe bağlı işlerinin köylülerce eşit şartlarda emek birliğiyle gerçekleştirilmesi."

Yazın yaylada bir komsumuzun vefatından sonra konuklara ikram edilecek semizotu böreği için 3 masa etrafında el birliğiyle semizotu ayıklayışımız geliyor aklıma. Yardımlaşma, paylaşım insan olmanın gereği. Yayladaki belde düğünlerinde de emek birliğiyle yapılan topalak çorbası, mantı, sarma ve dolmalar daha kısa sürede ve lezzetle hazırlanır.


            Sağlıklı kekler el birliğiyle hazırlanmış.

Sadece köylerde mi ? Bugün halen Anadolu'nun birçok kentinde bu güzel adet sürdürülüyor. İhtiyaç halinde el birliği, emek birliği ile güzel işler yapılıyor, üretime katkıda bulunuluyor. Bu güzel düşünceden hareketle Mersin Alzheimer Derneği'nde gönüllü üyelerden oluşan bir İmece Mutfak Ekibi kuruldu. 
İlk toplantımızı 26 Haziran 2018  tarihinde yaptık.

                Mantı hazırlanıyor.

Her Çarşamba Dernekte toplanıp planlanan yemeklerin yapılması kararlaştırıldı. Ve her ayın bir günü "Anı Mutfağı" olarak belirlendi. Kaybettiğimiz yakınlarımız adına bir kişi sponsor olacak,  malzeme masraflarını üstlenecek, yemekler hep birlikte yapılacaktı.Bugüne kadar 3 kez anı mutfağı uygulaması yaptık.


                Lokmalar hazırlanmış, sunuma hazır.

 Başlangıçta bir avuç insandık. Giderek genişledik. Aynur Özge Hocamızın önderliğinde , Nilüfer Gatenyo Hanımın yönlendirmesiyle sevgili şefimiz Yaşar Karataş rehberliğinde hevesle, aşkla yola koyulduk. Geçmişin gelenek ve göreneklerinden ilham alarak sevgiyle, özenle lezzetli yemekler hazırladık.Bazen hastalara, bazen hasta yakınlarına ikram edildi bu yemekler.

Emek birliği, işbirliği,  el birliği tadına doyulmaz yiyecekler yaratıyor. İnsan yalnız olmadığını anlıyor, acısı hafifliyor. Böylece gelenek- görenekler de korunup devam ettiriliyor. İlk uygulamada Anı Mutfağında aşure pişirdik. İçine bol miktarda sevgi, vefa, dostluk, iyilik de kattık. Sonuç mükemmeldi. Daha sonra hingel (değişik bir mantı), tavuklu nohutlu pilav ve tatlı pişirilip ikram edildi.

Kırsal kesimde insana yalnızlık fazla dokunmuyor. Küçük gruplar birbirlerini daha iyi tanıyor. Oysa kent insanı bir güvensizlik ortamında giderek yalnızlığa gömülüyor. Hasta olduğunda çalacak bir kapı zili bekliyor. Aslında o anda gelecek bir kase çorba belki dünyaya değer. İyi günde-kötü günde beraber olabilmek, paylaşabilmek, zorlukların üstesinden gelebilmek için el ele vermek çok zor değil.  İnsan bu kocaman dünyada yalnız olmadığını bilmek istiyor.



İmece Mutfak Ekibi işlerini zevkle, neşeyle, keyifle yapan, çok iyi anlaşan  bir ekip. İlk kuruluştan beri birlikte olmama rağmen son 3 haftadır rahatsızlığım nedeniyle çalışmalara katılamadım. Arkadaşlarımı, çalışmaları gerçekten çok özledim. 
Bugüne kadar yapılan çalışmaları fotoğraflarla özetlemeye çalışacağım. Emek veren, çaba harcayan tüm arkadaşlarımızı sevgiyle anıyorum.


                          Hazırlanan tarhalar kurumaya bırakılıyor.


            Portakallı kek hazırlanıyor.





14 yorum:

  1. Harika çalışmalar bunlar. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görüşünüze çok teşekkürler. Gönüllü ve istekli bir ekip gerçekten harikalar yaratabiliyor.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Lokma da güzel de, imece usulü künefe yaparsanız bi haber uçurun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes sevdiği yiyeceği sofrada görmek ister değil mi Murat?künefe ustaları meslek sırlarını söyler mi acaba ?
      İyi günler.

      Sil
  3. İşler sevgiyle yapılınca sonuç harika oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olduğuna ben de yürekten inanıyorum. Katkınıza teşekkürler.

      Sil
  4. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Dün Deeptoone arkadaşımızın bloğunda okumuş ve oraya sizinle de işgili bir açıklama bırakmıştım. 240 bloğun adreslerini listelemekle, zahmetli ama güzel bir iş başarmışsınız. Emeğinize sağlık.
      Mart Ayı başında askere gideceğinizi de okudum. Hayırlı tezkereler diliyorum. İyilerle karşılaşın, yolunuz açık olsun.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim bu güzel düşünceleriniz ve iyi dilekleriniz için... :)

      Sil
    3. Rica ederim. Esenlikler diliyorum.

      Sil
  5. Ne güzel işler yapıyorsunuz, tebrik ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görüşünüze çok teşekkür ederim. Mutlu, sağlıklı günlere...

      Sil
  6. tatliş etkinlikleer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Ben bu arada rahatsızlığımdan ötürü katılamadım. Çalışmaları özlemle bekliyorum.
      Sağlıkla, huzurla...

      Sil