Bu Blogda Ara

16 Haz 2019

ANILARLA BAŞ BAŞA...



Hayatınızda bazı günler, anlar vardır; yaşanmış, anılar bırakmış, izleri yaşamınızı etkilemiş günler. Tüketim toplumlarına hizmet etmekten çok, özel yaşamınıza düşünce, tavır ve davranış olarak farklılık katan günler... Babalar Günü mesela; Bu gün sizin hayatınızda hangi anılarla yer alıyor? Babanızın hayatınızdaki rolü neydi? Düşünmek, çoğu kez insana iyi geliyor, olaylara geniş bir yelpazeden bakmasını sağlıyor.

Sevginin gücüne her zaman inanmışımdır. Theodere Hesburgh babalarla ilgili şöyle diyor; "Bir babanın çocuklarına yapabileceği en büyük yardım, annelerini sevmektir." Annemi de, babamı da çok severdim. Her ikisi de annelerini çok erken yaşta kaybetmişler. Babamın avukat olarak çalıştığı yazıhane evin alt katındaydı. Çocukluk, sık sık aşağı iner, sağ olup olmadığına bakardım. 

Bilirim, bazı insanlar çok severler ama abartılı bir sevgi gösteremezler. Bu konuda ben de babama çekmişim.Oysa küçük kardeşlerim nasıl da sevgi gösterisinde bulunurlardı. Sevginizi anlatmanın türlü çeşitli yolları var. Sevgi içten gelen, hissedilen bir şey zaten.

Babamın gelişleri unutulmazdı benim için. İş dönüşü eve gelince kapıları açar, Adana güneşi tüm görkemiyle evin içine dolardı. Sanki dünya daha sıcak, daha aydınlık olurdu. Yazın Bürücek Yaylasına çıktığımızda hafta sonu eve dönüşü ne güzel olurdu. Siparişimiz olan kitaplar, dergiler...Paketleri açmak harikaydı. Sürprizleri o yüzden çok severim.

Çocuklar için bağlılık, güven duygusu, sevgi ne kadar önemlidir. Baba yolu gözleyen çocukları çok iyi anlarım.Babasını kaybetmiş çocuklar... Beklemek, özlem duymak zordur, hele çocuklukta... Kız çocukları genellikle kişilik ve karakter olarak babalarına benzeyen erkekleri tercih ederler. İsabetli bir seçimdir bu. Bir güven tazelemedir adeta. 

Yaşayan ya da kaybettiğimiz tüm babaları saygıyla anıyorum. "Baba" gibi davranışlara sahip tüm duyarlı insanlara da selam olsun.


12 yorum:

  1. Anneler gibi, babaların da en büyük eserleri çocukları sanırım. Ne mutlu ki onlara dünyayı anlamaya çalışan, yetmez, güzelleştirmeye çalışan çocuklar bıraktılar arkalarinda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne babaların çocuklar üzerindeki katkıları inkar edilemez tabii Muratcım.Dünyayı anlamak, sorunlarını tanımak, sorgulamak, güzelleştirmeye çalışmak... Eminim, duyarlı çocuklar bunu gerçekleştirecekler.
      Güzel günlere.

      Sil
  2. Ahhhhh eksik yanım. Yeri doldurulamaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle iyi anlıyorum ki bu acıyı... Anılarıyla yaşasın, ışıklar içinde uyusun.
      Sevgiler.

      Sil
  3. 30 yaşımdayken kaybettim babamı. Çok erken yitirmişim, doymamışım.. Daha çok yıllarımız, yaşanmışlıklarımız olsaydı keşke..

    YanıtlaSil
  4. Her kayıp insan hayatında birşeyler götürüyor. Ama inanıyorum ki , acılar da insana çok şey kazandırıyor. Bir direnç sağlıyor, farklı bakış açıları, düşünceler geleiştiriyoruz. Anılar hayatı zenginleştiriyor.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. Çok duygulandım okurken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyarlı olmanız ne güzel. Yazarken duygularımı olduğu gibi aktarıyorum.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  6. Duygulu bir yazı. Babalarında annelerinde, kardeşlerinde yeri doldurulamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiklerimiz her şeyimiz. Sağlıklarından, kaybetmekten, kırmaktan ne çok endişeleniriz.
      Sağlıklı, güzel günlere.

      Sil
  7. Işıklar içinde uyusun...bu arada bu ne kadar yakışıklı bir baba böyle, gözler muhteşemmiş.:) Allah sabırlar versin seni çok iyi anlıyorum ne anne, ne baba yanımda değil ve çerçevelerle konuşur oluyor insan zamanla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam gerçekten çok yakışıklydı sevgili Müjde. Ama o anneme aşıktı. Bu karşılıklı aşk ölene dek sürdü.Ölümünden önce 10 yıl kadar felçli idi. Annem bir bebek gibi baktı .
      Sağlık, huzur diliyorum.
      Sevgiyle.

      Sil