Bu Blogda Ara

17 Ağu 2021

PAYLAŞMA- YARDIMLAŞMA...


Paylaşma- yardımlaşma en güzel alışkanlıklarımızdan biri. Zamanla onlar da değişime uğradı, başkalaştı, kılık değiştirdi. Ben hala yemek servisi yaparken "kardeş payı" diyerek dağıtırım. Kalan bir küçük parçayı bile ikiye bölerim. Ülkemizde ve dünyada o kadar aç insan varken çöpe atılan yemeklere içim gider. Yemek reklamlarının görüntülerini aç insanlara haksızlık olarak nitelendiririm. Bir ülkede yoksullarla varlıklılar arasında uçurum varsa o ülkede adaletten söz edilebilir mi..? 

Son yangın ve sel felaketlerinde paylaşma ve yardımlaşmanın ne çok örneklerini gördük; Canla başla var gücüyle koşturanlar, kovalarla su taşıyanlar, yanan hayvanları ağlayarak kurtaranlar ya da bir tarafta seyirci kalanlar. Hatta bazı yardım kolilerinin ihtiyaç sahiplerinin eline ulaşmasına engel olunduğundan bile söz edildi. 

Tehlikenin boyutunu anlamayanlar; Onları hiç unutmayacağız. Ama öte yandan yangınlarda yanan bir kaplumbağaya su içiren insanı da, yaşlı insanları sırtına alıp taşıyanları da unutmadık, belleklerimize kazıdık. 

Gökyüzü renk değiştirirken, maviden kızıla dönerken kendilerinin yüzleri bile kızarmadan uzaklardan izleyenler de hep utanç köşelerinde kalacaklar. Bizler yardımlaşma ve paylaşmayı bilen insanlardık. Yaşadığımız acı deneyimler bize güvensizliği öğretti. Kim kime nasıl yardım etti, toplanan paralar nereye gitti? Huy değiştirdik, davranış değiştirdik. Sorgulamadan elimiz yardıma varmıyor. 

Ne zaman eski halimizi bulacağız, ne zaman yeniden "eski biz" olacağız?


Doğal afetlerde zarar gören, yakınlarını, malını, hayvanlarını kaybeden tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, acılarını yürekten paylaşıyoruz.

Makbule Abalı 



 

6 yorum:

  1. Zor günler geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz.. Duyarsız, art niyetli insanlar hep vardı ama sanki son yıllarda biraz daha arttılar gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz için zor ve acılı günler. Hepimizin dayanma gücü ölçülüyor adeta. Birbirimizi daha iyi tanımak için bir fırsat oldu sanki bu günler. Çıkar ilişkileri ön plana çıkınca sanki tanıyamıyoruz bazı insanları.

      Sil
  2. Yazdıklarınıza aynen katılıyorum Makbule Hocam,
    Her şey kibir ile yapılırsa sonuç böyle olur.
    Günlerdir olup bitenleri izliyoruz.
    Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak görüşleri paylaşmak ne güzel. Bilen, dinleyen, paylaşan insanların ekip çalışmasına nasıl da ihtiyacımız var. Kasabaların, kentlerin yok oluşunu acı ile , çaresizlikle izliyoruz.
      Selam ve saygılar.

      Sil
  3. Yangın ilk başladığında adeta kendini parçaladı insanlar fakat geç kalındı. O kadar tuhaf şeyler oluyor ki, üzülmekten yorulduk. Ülkemiz insanı, yardımlaşma konusunda hala büyük gayret gösteriyor. Hala değerlerimizi kaybetmediğimizi düşünüyorum her şeye rağmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil. Aynı konuda küçük farklılıklarla düşünüyoruz. Gerçekten başlangıçta insanlar hortumları taşıyarak, adeta elleriyle su dökmeye çalışarak yardımcı olmaya çalıştılar. Keşke uçaklar, helikopterler yönlendirilebilseydi.
      Son cümlenizdeki "Her şeye rağmen" sözcüğü bence de çok önemli.
      Yardımlar emin ellerde toplanmadıkça toplanan miktarlar da giderek azalacaktır. Güven kaybı o kadar önemli ki.
      Güzel günler.

      Sil