Bu Blogda Ara

4 Eyl 2023

ACI BİR KAYIP

 


Hayatla ölüm arasındaki ince çizgi bazen uzayıp gidiyor, hiç bitmeyecekmiş gibi. Bazen de ansızın beklenmedik bir zamanda, beklenmedik bir biçimde sona eriyor. Bilinmeyen bir dünyaya yolculuk gibidir ölüm. Başlangıç hep bilinir de son bilinmezler hanesindedir. Yaşamın son perdesi, bir final, bir nokta, bitiş çizgisi...

Ölümü yakıştıramadığınız insanlar vardır. Öldükten sonra bile zor gelir inanmak. Kaç yaşında olursa olsun, adeta tükenmez bir enerjiye sahiptirler. Çevrelerine sanki ışık yayarlar. İletişimi kesmediğiniz sürece öğrenir, eğitilirsiniz. Dünyaya daha iyimser bir gözle bakarsınız adeta. Paylaşmayı, bilgi alışverişini, doğruluğu, dürüstlüğü ilke edinirsiniz. Yanlışları düzeltmek, gerçeği kanıtlamak, iyi insan olmak onların temel ilkeleri arasındadır. Kuzenim Y. mimar Çelik Erengezgin öyle insanlardan biriydi. 2 Eylül 2023 günü aramızdan ayrıldı. Sevgili eşi Afet Erengezgin'in ardından o da ebediyete göçtü. 

Belleğimde kalan bölük pörçük anılarla yılların ötesine ulaşıp anmak istiyorum : Babası Muzaffer Enişte Cumhuriyet yıllarında Devletin üst kademelerinde  çalışmış çok dürüst, çalışkan, güvenilir bir inşaat mühendisi idi.  Tipik bir İstanbul Beyefendisi. Eşi Fadıla Teyze'yi titiz, düzenli bir ev kadını, akraba canlısı bir yakınımız olarak hatırlıyorum. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü mezuniyet tezimi hazırlarken Çemberlitaş Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdundan ayrılmış, Fadıla Teyzemlerin rahat ortamında kalmıştım. Özenle hazırlayıp sunduğu pasta ve kurabiyeleri, lezzetli poğaçaları , güzel yemekleri unutamam. 

Gençlik yıllarında Çelik Erengezgin yaşıtlarından farklıdır. İki ağabeyden sonra küçük kardeştir. Çok güzel piyano çalar, çok okur, araştırır. Onurlu, gururlu, kendine güvenen, biraz içine kapanık bir ergen. Daha sonraları İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümünden mezun güzel, kibar, nazik, kültürlü bir eş seçer, sevgili Afet'le evlenir. Bursa Tirilye İlçesine bağlı Ürünlü Köyü'nde yaşarlar. Çavlan ve Başat adlarında iki çocukları olur. Daha sonra koruma altına aldıkları Turan, Ceyhun, Mehmet ve Aşkın'a da anne babalık yaparlar.

Eşi Afet ruhsal alanda , zihinsel enerji konularında çok yararlı çalışmalar yaparken Çelik Erengezgin Mimari  Enerji alanında çalışmalara imza atar. 2008 yılında Eurosolar Mimarlık Ödülünü kazanır.  Diyarbakır Güneş Evini yapar. "Betonarme yapılar insanlığa ve doğaya ihanettir." tezini savunur.  Enerji-Ekoloji ve Ahşap konularında, depremler içi n önlemler konularında makaleler yazar, seminerler düzenler. 

İnsan birey ve toplum adına çok güzel çalışmalar yapan, izler bırakan, çaba harcayan iki güzel insan. Afet Erengezgin'i  2015 yılında kaybettik. Çelik Erengezgin 2 Eylül 2023 tarihinde  Bursa'da şeker hastalığı koması nedeniyle aramızdan ayrıldı. "Gelecek Bizlere Emanet" adıyla kurduğu WhatsApp Grubundaki güzel paylaşımlarını çok özleyeceğiz. Işıklar içinde uyusunlar. 

Makbule ABALI

4 Eylül 2023 Urla 


İzmir Urla'da Y. Mimar Çelik Erengezgin'in inşa ettiği ahşap ev fotoğrafını paylaşan Sn. İsmail Ötenbülbül'e çok teşekkür ederim. M. A


26 yorum:

  1. Ne güzel bir insanın arkasından bu güzel cümleleri yazabilmek. Ruhu ışıklarda uyusun, sizlere de başsağlığı dilerim Makbule Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Sezer. 2023 pek çok yönden zor bir yıl oldu.

      Sil
  2. Başınız sağolsun, çok üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Hayatın içinde hüzün de yaşanıyor.

      Sil
  3. Merhabalar Öğretmenim.
    Kuzeniniz Y. mimar Çelik Erengezgin'i vefat ettiğini duyurduğunuz yazınızı okudum. Her ne kadar ölümü, bizler ölene yakıştıramasak da vade yetince yapabilecek bir şey kalmıyor. Yeğeninizin vefatına çok üzüldüm. Başınız sağolsun. Işıklar içinde uyusun ve ruhu şad olsun.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınıza , iyi dileklerinize çok teşekkür ederim.
      Şairler ölümü nasıl anlamlı dile getirmişler: "Ölüm asude bir bahar ülkesidir..."derken Yahya Kemal,
      "Bir namazlık saltanatın olacak o musalla taşında " diyor Cahit Sıtkı Tarancı.
      Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  4. Devri daim olsun 😔😔😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahya Kemal Beyatlı "Eylül Sonu" adlı şiirinde şöyle seslenir:
      Günler kısaldı... Kanlıca'nın ihtiyarları
      Bir bir hatırlamakta geçen sonbaharları...
      Yalnız bu semti sevmek için ömrümüz kısa,
      Yazlar yavaşça bitmese günler kısalmasa...

      Sil
  5. Başınız sağolsun. Bazı insanlara ölüm yakışmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın bitmez tükenmez telâşı, koşturması içinde bir anda her şey bitiyor, tükeniyor...

      Sil
  6. başınız saolsun. hoş anılarınız da varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derin. Hayatın içinde üzücü anılar da var elbette. Onlar da hayata anlam katıyor. Anı biriktirici olmak güzeldir.

      Sil
  7. İyi insanlar iyi anılıyor Makbule Hocam. Mekânı cennet olsun. Başınız sağ olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle sevgili Klio. Geriye kalan; çabaların, emeklerin, uğraşıların bir birikimi, özü.
      Sevgiyle...

      Sil
  8. Büyük bir kayıp. Sevenlerine sabır diliyorum. Böyle değerli insanları birer birer kaybediyoruz. Ve geride bıraktıkları sistemin bir sonucu olarak maalesef aynı kalibrede olamıyorlar. Üzüntünüzü paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  9. Eğitimde, hukukta, tıpta, mühendislik bilimlerinde, sanatta, sporda, politikada hep geçmişin değerlerini özlüyoruz. Liyakata önem vermiyor, kolaya kaçıyor, zoru başaramıyoruz. Gene de umut hiç tükenmiyor.
    Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. rahmeti bol olsun... sevenlerine dayanma gücü diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili Bahar.
      Sağlıkla, huzurla.

      Sil
  11. Ardında bıraktıklarına sabır diliyorum

    YanıtlaSil
  12. Öğretmenim , öncelikle başınız sağolsun , Allah rahmet eylesin , yattığı yer Pamuklar gibi yumuşacık olsun inşallah 🙏 aslında bu yazınızın özü hüzün olsa da diğer bir yanıyla da ne kadar ince güzelliklerle bezeli. Ne kadar güzeldir arkandan iyi bir şekilde yâd edilebilmek, sevgiyle bahsedilebilmek ... Belki de hayat koşuşturmacası içinde aklımıza gelemeyen anıların tekrar canlanıp hatırlanabilmesi...Herseyin yok olsa da arkanda iz bırakabilmek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Ünlü şairler ölüm üstüne ne kadar anlamlı dizeler vurgulamışlar. " Bir namazlık saltanatın olacak o musalla taşında."
      Haklısın, önemli olan güzel , temiz bir ad ve kalıcı izler bırakabilmek...

      Sil
  13. Başınız sağolsun 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Hepimiz için er-geç beklenen son.

      Sil