Bu Blogda Ara

14 Eyl 2024

NARİN BİR KIZIN HAZİN ÖYKÜSÜ...

 


Ne çok Narin varmış meğer ülkemizde;

Çok uzaklarda değil,

Yanı başımızda.

Tanımadığımız, bilmediğimiz

Farkında olmadığımız,

Yüzünü görmediğimiz,

Sesini bile duymadığımız 

Hassas, narin, alıngan, kırılgan...

Narinler, Kaderler, Yeterler, Songüller; 

Yaşarken değil,

Ancak öldükten sonra haberdar olduklarımız... 


Adları değişseydi

Yaşamları da değişir miydi acep?

Oyuncakları, kitapları olur muydu? 

Okullu olup önlük giyerler miydi ?

Genç kız olup sevdalanırlar mıydı ?

Hatta belki gelinlik giyip

Telli-duvaklı gelin bile olabilirlerdi... 

Olamadılar...


Minicik fidanlardı;

İnce, narin, korunmasız.

Bir dala tutunamadılar 

Bir fırtına, bir kasırga aldı götürdü çoğunu 

Kıydı çocukluklarına.

Kim kıydı, nasıl, ne zaman kıydı... ? 

Gören gözleri, duyan kulakları, sezen yürekleri olmasaydı

Daha uzun yaşarlar mıydı acaba...? 


Yüzyıllar ötesinden gelen bir toplum 

Umutsuz, umarsız yaşayabilir mi yıllarca ?

Adaletin şaşmaz terazisi, gün gelir de bir gün

Masum çocuklar için de dengelenir mi...?


Makbule ABALI - Eğitimci 

14. 09.2024- Urla





23 yorum:

  1. Kaleminize sağlık hocam 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçten bir dilek, biliyorum sevgili Hümeyra.
      Hepimizin ruh-beden- akıl sağlığı iyi olsun diyerek sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  2. kadınlar ve çocuklar için korkunç bir ülkeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar ve yetişkinlerin izlemesi için halâ yeni senaryolar üretiliyor, gerçeğe en yakın biçimde filmler, dizi filmler çekiliyor Derin.
      Amaç; daha iyi insan mı, daha sağlıklı beyinler mi, daha çok para, daha büyük güç kazanmak mı? Yapay zekâ bu soruyu nasıl yanıtlardı acaba...?

      Sil
  3. Kadınların ve çocukların değer görmediği ülkemizi anlatmaya bazen kelimeler yetmese de kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık bazen dünyanın herhangi bir ülkesinde, insani değerler yok sayıldıkça kayıplar da çoğalıyor. Mor Düşler karabasanlara dönüşüyor, yaşam hassas ruhlar için dayanılmaz hale geliyor.
      İç sesler, duygular, sözcükler yetersiz kalsa da bazen , iyi ki yazıların kalıcılığı var .
      Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Ölen Narin
    Yazan da Narin

    Kalanın bir çoğu insanlığını yitirmiş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen gökyüzünün eşsiz maviliklerinde, gökkuşağının ışıltılı renklerinde , bazen de yeryüzünün ulaşılması zor köşelerinde, dipsiz kuyularda, çıkmaz sokaklarda bile ışık arayan insanlar, halden anlayanlar iyi ki varlar... O zaman umut da var...

      Sil
  5. Çocukların ve kadınların maruz kaldıkları şiddet kabul edilemez. Şiddete başvuranların yetiştiği aileyi , çevreyi , aldıkları eğitimi anlamak çok zor... İnsanlık bu değil. İnsan haklarına saygısızlıktır şiddete baş vurmak . Bir insan kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmaktan kaçınmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam bir düşünür: "Acı duyabiliyorsan canlısın, başkalarının acısını duyabiliyorsan insansın." diyordu Hüseyin Öğretmenim.
      Şiddet uygulayanlar da, beklenmedik bir zamanda kaba kuvvet ve acımasız şiddetle karşılaştıklarında geç de olsa gerçeği anlıyorlar.
      Dileriz hiç kimse hak etmediği bir şiddetle karşılaşmasın.

      Sil
  6. Kaleminize sağlık, acı bir durum bu ne yazık ki.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplum olarak da acı eşiğimiz yüksek herhalde. İnsan olarak çok büyük acılar, doğal afetlerde çok büyük sıkıntılar, bazen kazalar, hastalıklar, yanılgılar, hatalar yaşasak da kolay kolay pes etmiyoruz. Umutla- dirençle yaşamı sürdürüyoruz.
      "Balık hafızalı bir toplum olmak " iyi mi- kötü mü ? Onu bir ayırt edebilsek...
      Teşekkürler.

      Sil
  7. Köklü ama içi çürümüş, kurtlanmış bir ağaç gibiyiz. Genele vurmamak için çokça çaba sarf ediyorum gördüğüm, izlediğim şeyler yüzünden. Böyle olmasını temenni etmek istiyorum ama artık mide bulantısı ve tiksinti hissi ağır basmaya başladı. Bu duyguyla nasıl baş edilir ki ? Her birimiz ruhen öldürülüyoruz, yavaş yavaş, ağır ağır....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değil, 2 yıl önce küçük bahçemizde baharda bir gelin gibi süslenen bir badem ağacı vardı. Bu bahar çiçek açamadı; kurtlanmış, kökten kurumuş dediler. Yerinde sadece -göz görgüsü- bir kuru kütük var şimdi...
      Sanırım "Koruyucu Hekimlik" hizmetlerine ağırlık vermedikçe ruhsal-bedensel-toplumsal her konuda hastalıklarımız, bozulmamız giderek artacak. Keşke sizin duyduğunuz o hastalık belirtilerini-sinyalleri- daha çok kişi duyabilse. Belki çare aranır, geç de olsa çözümler önerilir.
      Neyse ki köklerimiz sağlam, kurtlansak da yıllardır kurutamadılar !
      Katkınıza, ince yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Kaç Narin yitiyor her gün acaba? Kaçından haberdar oluyoruz? Adalatin artık hiç olmadığı bir ülke burası. Büyük ihtimalle bir hikaye uydurulacak ve budur denecek. Biz yine bilmeyeceğiz Narin'e ne olduğunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında gecikmeli de olsa her yıl istatistikler tutuluyor sevgili Ada Deniz. Ama artan-eksilen sayılar gerçekleri ne kadar sağlıklı ortaya koyabilir ? Hatalar-yanlışlar hanemizde rakamlar hızla artıyor. " Kayıp Eşya Bürosu" değil, kanlı canlı insanlar-bebeler-çocuklar-kadınlar-erkekler- yitirdiklerimiz... Yaşarken yok saydığımız, haklarını savunamadığımız insanları sonradan hatırlamak sonucu değiştirmiyor ki!
      Duyarlılığına teşekkürler.

      Sil
  9. Daha Narin'in acısını yaşarken Sıla bebeğe yapılanlardan dolayı uyuyamıyorum... Keşke gücümüz olsa da, tüm bebekleri, çocukları, şiddet gören kadınları, kendini savunamayan tüm canları onlar adına koruyup kollayabilsek... Çaresiz hissediyorum kendimi. Hayattaki etki alanımı biliyorum ve belki orada elimden geleni yapabilirim ama bu kötülüğe ve caniliğe yetmiyor... Kadını ve çocuğu bir insan, bir can olarak değil de eşya gibi görüp öyle kullanan, sonra da bir çuvala koyup nehre atan zihniyete neyin insanlığını anlatmalı, nereden başlamalı? Bazen çok umutsuz ve tükenmiş hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yorumdan öte, bu duyarlı insani iç haykırışın aynısını ben de yaşıyorum Annabell. Ve biliyorum ki toplumda onca olumsuzluğun, kötülüklerin, kötülerin yanında halâ azımsanmayacak kadar iyiler, güzel yürekli- merhametli insanlar da var. İyi ki varlar.
      Dünyanın pek çok yerinde iyi-kötü dengesi sağlanamamış henüz. Bencillik, çıkar ilişkileri, ego savunmaları yüzyıllardır sürüyor. Polyanna gibi olmak değil elbette, ama umudumuzu yitirmeden dirençli ve sabırlı olmak zorundayız.
      Yeni bir günün, yeni bir çabanın farkında olabilmek çoğu kez tükenmişliği de önlüyor.
      Sevgiyle, umutla...

      Sil
  10. Çok önemli şeyleri yitirmiş kimseler var ne yazık ki. Aileler. Mahalleler. Yine de ben ümitvar olma taraftarıyım. Öte yanda kendi evladı olmayan bebekleri, çocukları kendi evladıymışçasına büyüten insanlar var. Kimi hiç hissettirmeden. Tanımadığı hastalara, yaşlılara ana babası gibi bakan insanlar var. Gün geçtikçe bu insanların çoğalması için dua ediyorum. İnsanlara bu yönde sirayet etmek için de elimden geldiğince gayret ediyorum. Hal bulaşıcıdır çünkü. Güzel insanlar çoğaldıkça daha güzel bir dünyada yaşamak da mümkün olur inşallah.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Özellikle her kıtanın son satırlarındaki cümleler çok iyi seçilmiş, güçlü ve vurucu ifadeleriyle konuyu enfes anlatıyorlar Makbule Öğretmenim. Enfes sorular var ama en hoş tarafları, yanıtları da sanki içlerine saklanmışlar ve tam da taşın gediğe koyulduğu yerde gerçeği bütün çıplaklığı ile okura fısıldıyorlar.

    Ellerinize, duyarlılığınıza, size ve duygularınıza çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanca anlayarak-anlamaya çalışarak -- empati kurarak duygu aktarımlarını seviyorum Buraneros. bazen şiir diliyle bazen yazım kurallarına uymaya özen göstererek yazının türlü çeşitli yollarında yol arayarak... Ancak her zaman içimden gelerek, iç sesime uyum sağlayarak. Başka türlü ben, Ben olamam ki.
      Bu kez de öyle oldu. Gerçek olayları yazmak kurgulamaktan çok daha zor. Hele konu "Çocuk- çocuklar" ise... Yanlışa düşmemek, abartmamak, haksızlık yapmamak gibi kaygılarım da oluyor elbette. Beklemek çok zor olsa da en sakin insan sabrı da haykırıyor çoğu zaman. Ennn'leri en iyi bilenlerden biri olarak çok yönlü farkındalıklarınız, duyarlılıklarınız olduğunu biliyorum.
      Geri bildiriminize sonsuz teşekkürler.

      Sil
  12. Her şey vicdanda bitiyor. Merhametsiz olan dünyanın neresinde olursa olsun yapacağını yapıyor. Savaşlarda, iç çatışmalarda, sömürülen ülkelerde nice insanlar acı çekerek ölüyor. Binlerce yıldır malesef hiçbiri bitmedi.

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar.
    Ülkemizde katledilen Narinlerin haddi hesabı yok! Kim bilir bu Narin neye şahit oldu da öldürülmek zorunda kaldı! Narin'e uzanan ve kıyan eller kırılsın.
    Bu zaman kadar ne Narinler katledildi ama, hiçbirine bu Narin'e verilen önem kadar önem verilmedi, üzerine düşülmedi. Bu durum benim dikkatimi çekti.

    Ülkemiz, hukuk devleti olma ilkesini kaybetti. Kadın ve çocuk hakları için yapılan her şey göstermelik ve bir riyadan ibarettir. Samimi adımlar atılmış olsaydı, kadın ve çocuk katliamların önüne geçilmiş olurdu.

    Masum çocuklara yönelik kaleme aldığınız şiiriniz için teşekkür eder; kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil