Bu Blogda Ara

5 Ağu 2023

ZEYTİN AĞACI

 




Urla'da yeni evimize ilk gidişimizde karşılaşmıştım onunla. Zeytinalanı Bölgesi'nde  evin küçük bahçesinde bir zeytin ağacı. Yılların katkısıyla büyümüş görkemli zeytin ağaçlarından değildi. Hatta bahçedeki çam ağacının altında çelimsiz dalları, ince küçük yapraklarıyla korunmaya muhtaç bir çocuk gibiydi. Yeşil iri gözleriyle göz göze geldiğimde nasıl da mutlu olmuştum. Belki de Nazım Hikmet'in  "Yaşamaya Dair" adlı o güzel şiirini anımsatmıştı bana; 

"Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,

hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,

ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,

yaşamak yani ağır bastığından."

Komşun zeytin ağacını sonra fark etmiştim. Bahçenin hemen dışında, sokakta kendiliğinden bitmiş bir başka zeytin ağacı. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Sitem" şiirindeki içten dizeleri de adeta onun içindi;

"Önde zeytin ağaçları, arkasında yar "  Zeytin şairlere ilham kaynağı olmuş.

Bu kış zeytinlerimizin meyvelerini yeme şansımız oldu. Mersin'de salamura zeytin yaparken kesme değil, ezme yöntemini kullanırdık. Ezerken adeta içim acıdı. Bazı yörelerimizde  yetişmiş zeytin ağaçlarını kesmeye nasıl kıyıyorlar, onu düşündüm. 

Bahçedeki badem ağacı da yeni açmış çiçekleriyle süslü bir gelin gibi göz alıcıydı. Küçük bahçemizde bir de narenciye ağacı vardı. Güney illerimizde yaşayanların gözdesi. Çiçeklerinin içe sinen kokusunu kolay kolay unutamazsınız. Bir de eskiden en çok çınar ağaçlarını severdim. Bilge insanları hatırlatır çınarlar bana.  Ağırbaşlı, saygın, onurlu, güçlü bilge insanları. 

Neden bilmem, ağaçlara öylesine tutkun ben bu küçük bahçede en çok zeytin ağacının varlığına sevinmiş, mutlu olmuştum. Belleğimde ne çok şey birikmiş zeytinle ilgili.  Çevresine adeta enerji yayıyor. Kırgınlıklarda "zeytin dalı uzatmak " bir deyim olarak benimsenmiş. Zeytin ağacı; barışı, güveni, huzuru, dayanıklılığı, bağlılığı düşündürüyor.  Gün görmüş insanlar gibidir, kökleri sağlamdır, çevresine yayılmıştır. 2000 yıllık zeytin ağaçları olduğu söylenir. 

Ah keşke fiyatları bu kadar yükselmeseydi, en yoksul insanlarımızın bile kahvaltılarının temel gıdasıydı zeytin. Yeşil ya da siyah hiç fark etmez. Küçük bir kâsede üzerine birer tutam kekik, nane, isteğe göre tatlı kırmızı toz biber dökerek ekmeği banarak yemenin lezzetine doyum olmaz.  Hele bir bardak çayla bir zeytin ağacının altında bir piknikte... En güzel sofrada bulamazsınız o tadı. Ne çok şeye adını vermiştir zeytin; Zeytinli ekmek, zeytinli poğaça, zeytin ezmesi, zeytinli salata... Her biri ayrı bir lezzet. Fiyatı ne kadar artsa da Anadolu Kadını mutfakta becerilerini sergilemesini bilir. Her şeye rağmen aş hazırlamada ustadır. 

Son günlerde zeytinler insan eliyle yağmalanırken gene kadınlarımız sahip çıkıyor bu bu kadim ağaçlara. Zeytinden yağ çıkarırcasına ezilseler de, hırpalansalar da, aşağılansalar da dimdik ayakta koruyorlar ağaçlarını. Bin ağaç dalına yetişemese de kolları, bir ana, bir kadın, bir insan , bir vatansever olarak  tüm güçleriyle çırpınıyorlar.

Makbule ABALI

5 Ağustos Urla







14 yorum:

  1. Zeytin ağacı bir tanedir:) Kadim bir ağacımız vardı, toplar selede tuzlar, bekler sonra da kavanozlardık. Ve tezgahta satardık çocukken; kavanozlara etiket bile bastırmıştık:) Sonra imar uygulamaları olunca ağaç bir başka arsaya dahil oldu ve yok oldu. O sırada yeni bir ağaç diktik, kısa sürede meyve verdi. Bu yıl marteniçkamı ona bağlamıştım. Sanırım uğurlu geldi. Zeytin ağacı kadirşinastır bir de, kendisini seveni hemen anlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir özellik daha eklemişsiniz; "zeytin ağacı kadirşinastır." Gerçekten öyle, sanırım ilgi, sevgi ona iyi geldi, yanındaki çam ağacına yetişmeğe çalışıyor.
      Urla'da zeytinyağı müzesi bile var. Baharda gitmiştik, bir gün anlatacağım. Tanıdıkça daha çok bağlanıyor insan.

      Sil
  2. ege zeytin üzüm incir ceviz insan aç kalmaz yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yöremizde oralara özgü bir başka ürün var. Keşke koruyabilsek, ağaçları küstürmesek. Bugün televizyonda Safranbolu ve safranla ilgili çok güzel bir program vardı. Doğal zenginliklerimizi israf etmeden sahip çıkabilenler iyi ki varlar.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Uzun ince bir yaşam çizgisinin vazgeçilmezi olan ve üzerine yemin edilen bu kadim ağacı katletmek üzere ona uzanan eller kırılsın. Zeytin ağacı ve onun meyvesi olan zeytin için ne söylesek, ne yazsak yine de zeytini anlatamayız.

    Zeytin ağacı ile ilgili paylaşımınız keyifli ve zevk alarak okunacak çok güzel bir paylaşımdı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    Altında tonlarca altın, kömür ya da petrol dahi olsa, üzerindeki zeytin ağacı onlardan daha kıymetlidir. Bu kıymetin idrakinde ve şuurunda olan insanlara, idarecilere ve yöneticilere ihtiyacımız var. Aksi halde, biz insanlara oksijen kadar kıymetli ve ihtiyacımız olan olan bu kutsal ve kıymetli ağaç varlığımızı kaybetmemiz çok yakındır. Yetişmesi yıllar alan zeytin ağacına hak ettiği saygı ve değeri göstermemiz gerekiyor.
    Yaşasın zeytin ağacı.
    Sağlıcakla ve esen kalın, ama zeytinsiz kalmayın.

    YanıtlaSil
  4. Güzel yorumunuzda son cümleyi gülümseyerek okudum. Umarım ülkemiz giderek artan kaba dokunuşlarla ağaçsız ve zeytinsiz kalmaz. Belgeseller, fotoğraflar, türküler, masallar geçmişi ne güzel aktarıyor. Onlardan öğreniyoruz asıl gerçekleri. Bilge insanlara ne çok ihtiyacımız var. Yanlışı düzeltecek, doğruları bulduracak, gerçek değerleri halkın anlamasını sağlayacak iyi insanlara...
    Son ağaç kesilmeden, son fidanlar kurumadan...


    YanıtlaSil
  5. Doğaya, ağaca, olması gerekene yol gösteren bir yazı. Kaleminize sağlık. Zeytin dalı "barışın simgesi" dir aynı amanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza, düşüncenize çok teşekkür ederim Hüseyin Hocam. Haklısınız, bu kutsal ağaçlar aynı zamanda barışın da sembolü sayılıyor.

      Sil
  6. Makbule hanımcığım size bir video çektim eiketleme ile ilgili delikizinbohcs@gmail.com adresime mail adresinizi gînderebilirseniz sevinirim 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvenilen insanlarla yardımlaşma ve paylaşım ne güzeldir. Emeğinize, yardımınıza çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  7. Benim de ana ocağımızın bahçesinde 5 adet zeytin ağacımız vardır. Hepsini rahmetli babam dikmişti. Yıllar içinde serpildi, büyüdü, kök saldı. Nasıl güzeldir, nasıl kıymetlidir bizim için. Hasat zamanı konu-komşu elbirliği ile toplar, sonraki aşamalarında da yine keyifle, irili-ufaklı olanları ayıklar, tuzlar selelere aktarırız. Geçen yıl bir hayli iriydiler. Ve ne çok ürün verdiler. Bu yıl nadasta bıraktık... Değerli yazınız anılara götürdü beni de. Kaleminize, yüreğinize sağlık Makbule Öğretmenim. Şimdiden iyi haftalar dilerim. Sevgiyle, esenlikle kalın...🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa, ağaçlar, çiçekler bizim de vazgeçilmezlerimizden. Ta çocuklukta Adana Bürücek Yaylasından başlar bu sevgi , ilk gençlik ve gençlik dönemlerinde Adana'da bahçeli evimizde can bulur ve evlilik sonrası eşimin memleketi Mersin- Arslanköy'deki taş eve kadar uzanır . Anlatılacaklar birkaç kitaba ancak sığar sanırım. Daha güzel bir dünya , doğayı korumakla, geliştirmekle mümkün elbette.
      Sağlıkla mutlu, güzel yarınlara...

      Sil
  8. Bu dizeleri o kadar çok seviyorum ki... Sabah sabah görmek ne iyi geldi bilseniz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim, bir kucak dolusu sabah mutluluğu ilettiğime. Ben de yazılarınızı keyifle okuyorum.
      Daha güzel, daha sağlıklı ve huzurlu yarınlara umutla...

      Sil