Bu Blogda Ara

24 Kas 2018

ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE DÜŞÜNMEK...



Biraz yıpranmış eski küçük defterler, kalın kitaplar arasında kurutulmuş çiçekler, renkli zarflar içinde mektuplar... Bunlar kimi insan için önemsiz, değersiz şeyler sayılabilir. Oysa onlara bir zamanlar nasıl emek harcandığını bilenler için nasıl da değerliler. Maddi değeri olmasa da kaç tek taş yüzük, kaç kolye yıllar öncesinin bu anılar yumağını geri getirebilir? 

"Öğretmenim bu defterime benim için bir şeyler yazar mısın ? diyen ince ses unutulabilir mi? Gözünüzün içine bakamayan bir ergenin ilk şiir deneyimi nasıl gözardı edilebilir? Gönlünden kopan içten cümleleri kağıda dökmüş bir öğrenci, öğretmeninin mutluluğuyla mutlu olacaktır. Gönül vererek emekle hazırlanmış o küçük hediyelerle mutlu olamayan insan , hiçbir şeyle mutlu olamaz. 

Bir öğretmenin dikkat etmesi gereken ne çok şey vardır : Çocuklar, gençler adeta toplumun bir göstergesi. Onlara değer vermek önce adlarıyla hitap etmekle başlıyor. Davranışlarıyla sınıfında adil olan bir öğretmen çocuklara da adalet duygusunu aşılıyor demektir. Konuşurken hepsinin gözüne bakarak anlatmak zorundadır öğretmen. Konuşurken göz teması kurmak, gözünün içine bakarak konuşmak bir ihtiyaçtır insan için. tersi bir davranış, sevgisizliğe, ilgisizliğe, tepkisizliğe işaret eder. 

Haklıyı haksızdan ayırt etmek zorundadır öğretmen. Öğrencilerin hepsini sıra dayağına çekmek, ellerine cetvelle vurmak , aşağılayıcı sözlerle hitap etmek öğretmenlik sayılabilir mi? Bazen bir baş okşaması, omuza konan bir el, bir sıcak gülümseme, sakin, yumuşak bir ses tonu , ne güzel olmuş deyişi dünyalara bedel olmaz mı? İnsanın doğasında sevgi, merhamet, iyilik ihtiyacı hiç tükenmez ki...
Ödül ve ceza davranışla tutarsız olursa nasıl da şaşırır öğrenciler. Öfkelenince notu silah gibi kullanmak, haklıyı haksızdan ayırt etmemek içte isyanlara neden olur. 

Yalnızca bir gün değil, her gün önemli olsa özel günler. İlle görkemli kutlamalarla değil, sevgiyle, saygıyla, kendimizi sorgulayarak... Öğretmenlere hak ettikleri gibi bir yaşam sunarak insanları, çocukları seven, adil, sabırlı, özverili, tahammüllü öğretmenleri nasıl da özlüyoruz. Öğretmen gibi öğretmen olan tüm öğretmenlerimizi sevgiyle, saygıyla anıyoruz...

Makbule Abalı.


18 yorum:

  1. Cok haklisiniz kucük gibi görünse de cocuklarin sevgiyle hazirladiklari seyler asla unutulmaz. Tüm ögretmenlerin günü kutlu olsun 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük mutluluklara, emeğe, vefaya, insanca şeylere önem verenlerin sayısı keşke çoğalsa.O zaman olumsuzluklar da azalır belki. Katkınıza çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ahhhhh şimdilerde herşey gösteriş herşey para olmuş.
    Bir minik yüreğin içten gülümsemesinin en güzel hediye olabileceğini anlayamayanlar nüyük kutlamalar içine girişip başkaları ile yarış içine giriyorlar.
    Bilmiyorlar ki öğretmenin kalbi sevgiyle çocuklarının sevgisiyle beslenir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve bazı çocuklar, anne babalar da pahalı, gösterişli hediyeler veremediklerine üzülüyorlar. Değer yargıları öyle değişti ki. Yıllar öncesinden eski bir öğrencimle karşılaştım geçenlerde. Öğretmenim dedi, anı defterim çok yıprandı ama yazınız var diye kıyıp atamıyorum. Ben unutmuşum, o hiç unutmamış. Değer bilmek, onu korumak, sahip çıkmak ne kadar önemli. Sevgiler.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Dünyanın en zor meslekleri arasındadır öğretmenlik. Doktorluktan bile zordur. Öğretmen sabır demek; öğretmen dayanma gücü demek; öğretmen sevgi demektir...
    Tüm öğretmenlerimizin Öğretmeler Günü kutlu olsun. Allah onlara güç, kuvvet versin.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten zordur. Aslında insanı tanımak, anlamak, çözümlemek zordur. Tabii insan yavrusunu da. İnsanı sevmeyenin öğretmen olması da çok zordur. İyi dileklerinize yürekten katılıyorum. Selam-saygılar.

      Sil
  4. Merhabalar.
    Yazınızdan şu parağrafı alarak burada tekrar paylaşmak ihtiyacını duydum. Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    "...Yalnızca bir gün değil, her gün önemli olsa özel günler. İlle görkemli kutlamalarla değil, sevgiyle, saygıyla, kendimizi sorgulayarak... Öğretmenlere hak ettikleri gibi bir yaşam sunarak insanları, çocukları seven, adil, sabırlı, özverili, tahammüllü öğretmenleri nasıl da özlüyoruz. Öğretmen gibi öğretmen olan tüm öğretmenlerimizi sevgiyle, saygıyla anıyoruz..."
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Paragraf seçiminiz çok isabetli olmuş hocam. Öylesine içtenlikle inanıyorum ki yazdıklarıma . Keşke kendimizi hatalarımızla, kusurlarımızla bir değerlendirebilsek , yenilesek.Öğretmenler insanla ilgili en temel duygu ve davranışlara sahip olabilseler. Yorumunuza, katkınıza çok teşekkür ederim.
      Selam- saygılar.

      Sil
  5. öğretmenler gününüz kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Aydınlık, güze günler diliyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. Sizler gibi anne-baba, sizler gibi eğitimciler azaldikca, toplum da kendisinden çok şeyler yitirerek başkalaştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Murat, bu ne kadar güzel, onore edici bir yorum.Ama şu yönden haklısın; Geçmişte çok fazla değişmeyen bir Eğitim-Öğretim sistemi ve çok idealist öğretmenler vardı. Uzun zamanlı değil, kısa zamanlı planlanan çalışmalar da verimli olamıyor. Yorumuna teşekkür ederim.

      Sil
  7. Çok Değerli Makbule Öğretmenim;
    Her zamanki gibi çok güzel bir anlatım biçimi ve “öğretmen gibi öğretmen” ve “öğrenci gibi öğrenci” olmanın koşullarını anılarınızla harmanlayarak sımsıcak bir ifade ile ne güzel anlatmışsınız.
    Bizler çok şanslıydık, öğrenciliğimizi de, öğretmenliğimizi de sizin anlattığınız gibi yaşadık. Ancak bu günlere bakınca -ki sizin yazınızda da hissediliyor- eskiyi özlemle anıyoruz. Ben yine de umudumu yitirmek istemiyorum ve bu vesileyle;
    Başta siz olmak üzere; tüm öğretmenlerimizin, Ulu Önderimiz Atatürk’ün bizlere layık gördüğü düzeyde, O’nun gözüyle görüldüğü, değer verildiği, aşağılanmadığı; özetle insan olmanın tüm erdemlerini taşıdığı günlerin özlemiyle ve “bir gün yeniden” umudu taşıyarak kutluyorum; Öğretmenler Gününüzü.
    Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık. O yüreğinizde yanan öğretmenlik ateşi ve sevgisi hiç sönmesin.
    Sevgiyle ve saygıyla.
    Sevgiyle ve saygıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Necla Öğretmenim, Uzun bir aradan sonra harika yorumunuzla karşılaşmak ne büyük mutluluk.Birkaç aydır ben de çok sevdiğim bloğuma eski sıklıkta giremedim.
      Haklısınız, bizler daha uygun koşullarda görevlerimizi hiç aksatmadan ideallerimize bağlı olarak çalıştık. Her zamanki duyarlılığınızla hissettiğiniz gibi, geçmişin öğretmen ve öğrencilerini arıyorum, özlüyorum. Çalışkanlıklarını, içtenliği, vefayı, dürüstlüğü, sevgiyi, saygıyı...
      Sevindiğim bir şey var; Atatürk'e bağlılık, Onu anlamaya çalışma giderek artıyor. Gençler örnek alınacak güzel karakterli insanlar arıyorlar.
      Gecikmiş bir Öğretmenler Günü kutlaması gibi görünse de biliyoruz ki mesleğe gönül bağıyla bağlanmış insanların öğretmenlik sevdası hiç bitmez. Tek gün yetmez ki.

      Yürekten sevgilerimi ileterek "İyi ki varsınız" demek istiyorum Necla Öğretmenim...

      Sil
  8. Ne kadar zarif ve anlamlı bir yazı..
    Bu vesile ile öğretmenler gününüzü kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve ne güzel bir yorum. Blogda önce kendimi bir yabancı gibi hissettim. Ama içten dostlarla karşılaşmak ne güzel.Sevgiler.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. Sizin ve tüm öğretmenlerimizin emeği bir gün ile anlamladırılamaz sadece vesile olur. Bu vesile ile öğretmenler gününüzü kutlarım öğretmenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeğe saygı duyanlara selam olsun. Düşüncenize çok teşekkürler.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil