Bu Blogda Ara

4 Eki 2023

EĞİTİMDE BİR KAYIP : Şerafettin SUNAY

 


Çalıştığınız her kurumda farklı insanlar, ayrı karakterler, kişilikler tanırsınız. Her biri ayrı bir dünya olan bu insanlardan bazısı derin izler bırakır hayatınızda. Hayatın içinde bir hayat dersi gibidir paylaşımlarınız. Emeklilik sonrası on yıl çalıştığım Mersin Test Teknik Dershanesi'nin yayını "Bir Eğitim Kurumunun 25 Yılı " adlı kitabı bugün yeniden okurken bir kez daha inandım; Eğitim-Öğretim alanında gerçek eğitimcilerle kaliteli uygulamalarla, gönül vererek yapılan özverili çalışmalar yararlı sonuçlar veriyor, yıllar sonrasında da en iyi duygularla anılıyor. 

Çok büyük bir okul gibiydi çalıştığım kurum. Pek çoğu Yüksek Öğretmen Okulu mezunu, branşında güçlü, nitelikli, seçkin öğretmenlerden oluşan 100 kişilik bir kadro, yaklaşık 5000 öğrenciyi kapsayan 4 şube. Rehberlik hizmetlerini çok ciddiye alan, Öğrenci Seçme Sınavlarında üst derecelere pek çok öğrenci yerleştiren, sosyal etkinliklere yer veren, çok ciddi zümre ve Kurul toplantılarının  düzenli yapıldığı , seçilmiş memur kadrosu ve çalışanlarıyla örnek bir kurum, 40 öğretmen ortaklı özel bir kuruluş. Biz ortak değildik ama bu Eğitim Yuvasında yıllarca özveriyle, görevimizi benimseyerek çalıştık. 

Şerafettin Sunay o kurumda tanıdığım unutulmaz insanlardan biriydi. Balıkesir Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümünden  mezun çok değerli bir matematik öğretmeni.  Gölgesi ağırdı, ciddi bir görüntüsü vardı,  ancak tanıdıkça içindeki ince duyguları,  yüreğindeki insan sevgisini, nezaketini, dürüstlüğünü de tanır, daha çok saygı duyardınız. Şimdi doktor olan büyük kızımız :" Dersi işlerken, problemleri çözerken karatahtayı bir sanatçı gibi özenli ve düzenli kullanan saygın bir öğretmenimizdi." diyerek anıyor. Küçük kızımın Çeşme'deki düğününe eşi Canay Hanım ile birlikte katılarak bizleri çok mutlu etmişlerdi. Konuşması, davranışları, yaklaşımı ile "Beyefendi" unvanını  hak eden , sevilen, sayılan aynı zamanda çekinilen bir kişi.

Kurumda aynı zamanda Müdür Yardımcısı olarak Yönetim kadrosundaydı. O zamanlar yayınlanan Kurum Kitabına çok içimden gelerek şöyle yazmışım: "İnsanlar tanırsınız; kişilikli, bilgili, tutarlı, insana saygılı... 'Lider' olabilmenin ne denli güç olduğunu ya da 'gerçek yönetici' olmanın nasıl bir meziyet olduğunu bir kez daha fark edersiniz. " Bu duyguyu bizlere yaşatan arkadaşlarımı saygıyla anıyorum. Her üç ayda bir çıkan dershane bülteninde yazdığım yazıların çok dikkatli bir okuyucusu olduğunu sonraları öğrenmiştim. Hiç gecikmeden gelen geri bildirimleriyle yazı veya şiirlerimi en ince ayrıntısına kadar değerlendirir, ben mahcup dinlerken övgü dolu sözlerini sıralardı. 

Aynı Dershanede 10 yıl İlköğretim Bölümünün müdürlüğünü yapan eşim Ahmet Abalı ile çok düzenli, tempolu  sabah yürüyüşleri vardı. Sabahın erken saatlerinde çok hızlı yürümekten hoşlanan, sporun yararlarına inanan iki dost eğitimci. Rahmetli Rehber Öğretmenimiz Mustafa Kocabaş ile de çok iyi birer dost olduklarını biliyorum. Seçiciydi ama herkesle anlaşırdı.

Urla'ya taşındıktan sonra da telefonla görüşmelerimizi sürdürdük. Blogdaki yeni yazılarımdan haberdar ettim. Beni onurlandıran, destekleyen,  motive ederek yazmamı teşvik eden övgü dolu olumlu sözleri halâ kulaklarımda. Bugünlerde böyle bir yazı yazacağımı hiç düşünmemiştim. Yaşasaydı ve okuyabilseydi eminim gene tane tane konuşarak şöyle söyleyecekti:" Yazılarınıza yazılan yorumları da tek tek okuyorum...... "  Telefonda ölüm haberinizi aldığımızda hıçkırarak ağladığımı da yazmak istiyorum şimdi Öğretmenim. Diğer arkadaşlarımıza haber vermek ne zordu...

 2 Ekim 2023 günü eğitime gönül vermiş çok değerli, duyarlı  bir insanı, candan bir dostu kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Işıklar içinde uyusun. Değerli eşi Ayşe Canay  Sunay Öğretmenimize,  tüm sevenlerine sabır ve baş sağlığı diliyorum. 

Makbule Abalı Urla 

4 Ekim 2023


                                                    Şerafettin Sunay ve eşi Ayşe Canay  Sunay 





28 yorum:

  1. Başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Çok değerli bir eğitimciydi.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ne çok ihtiyacımız var iyi eğitimcilere.

      Sil
  3. Başınız sağolsun, evlatlara verdiği emekler için minnetlerimi sunarım. Değer bilmek, değerleri görebilmek, ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi görüşleriniz için çok teşekkürler. Ülkemiz insanının değerbilir olması, takdir duygusunu kaybetmemesi pek çok acıyı hafifletecektir sanırım.

      Sil
  4. Başınız sağ olsun. Allah rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
  5. Fakülteden mezun olduktan sonra 14 yıl çalıştığım kurumumu ve benim de çok değer verdiğim, saydığım, sevdiğim Şerafettin Sunay öğretmenimizi her yönüyle ne kadar güzel özetlemişsiniz öğretmenim. Yüreğime tercüman oldunuz.
    Prof.Dr.Üstün Dökmen’in ‘Fotoğrafçıda gülümseyin. Bir gün mutlaka alırlar selamınızı.’ sözünü bir kez daha hatırlıyorum. Ne kadar anlamlı benim için paylaştığınız fotoğraflar, teşekkür ederim. Çok özlemişim ve özleyeceğim. Öğretmenimizin ardından yazmak, kendisini bu satırlarda anmaya çalışmak da çok zor. Her zaman özlemle saygıyla anacağım. Ailesine, sizlere ve tüm sevenlerine sabır diliyorum.
    N.Ö.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okullarımızda ne yazık, pek rastlanmayan bir düzende sekiz Rehber Öğretmen olarak görevimizin ve sorumluluğumuzun bilincinde, özveriyle çalıştığımız o günleri, yılları ben de özlemle anıyorum sevgili Nesrin.
      Eminim, şimdi çalıştığın Devlet Kurumunda da aynı olgunluk ve çalışma aşkıyla görevini sürdürüyorsundur. Okulun ve öğrencilerin şanslı olduklarını biliyorlardır.
      Fotoğrafları rahmetli öğretmenimizin eşi Canay Hanım'dan rica etmiştim. Celâl Temel Öğretmenimiz de ricamı hemen
      kabullenip fotoğraf göndermişti. Sonra ekleyeceğim.
      Hepimize, tüm sevenlerine başsağlığı dileyerek Şerafettin Sunay Öğretmenimizi saygıyla anıyorum.

      Anlamlı yorumuna çok teşekkür ederim. Uzaklardan bir dost sesi duymak ne güzel.

      Sil
  6. Başınız sağolsun. Yazınızdaki içtenlik, incelik ve detaylar; hiç tanımadığım Şerafettin Sunay öğretmenimizi, çok kıymetli bir eğitimciyi sadece tanımama sebep olmadı, bir karakter olarak da zihnime ve gönlüme kazıdı.

    Çarpık ve niteliksiz eğitim sistemimizde türleri gün geçtikçe azalıyor sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamlı ve incelikli yorumunuza çok teşekkür ederim. Adını "Unutulmayanlar" listesine kolaylıkla yazdıran saygın insanlardan biriydi.
      Keşke yitirdiğimiz değerli insanların boşluğunu doldurabilecek çalışkan, güvenilir, dürüst, olgun gençleri yetiştirebilsek. Gidenlerin bıraktığı ışık kaynaklarını genç kuşak devralacak.

      Sil
  7. Allah rahmet eylesin, ailesine ve sevdiklerine sabırlar diliyorum…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza çok teşekkür ederim. İleteceğim.

      Sil
  8. Ne iyi güzel anılmak, ne iyi yokluğunun eksik bırakması.
    Sevenlerine sabır dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunun ilk cümlesine yürekten katılıyorum Murat. Vefa. değerbilirlik toplumda giderek azalan duygulardan. "Merhumu nasıl bilirdiniz?" sorusuna kaç kişi içten cevap veriyor acaba?
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  9. Başınız sağolsun. Bir insanı ardından böyle güzel sözlerle anabilmek de ne kıymetlidir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Hak edenlerin ardından iyilikleri, güzellikleri söylemek, yazmak bir gönül borcu, vefa borcu gibi geliyor bana. Böylece olumsuzlukların çoğalmasını da bir nebze engelleyebilsek keşke .

      Sil
  10. Kaybınız için çok üzgünüm Makbule Hanım. Yeri doldurulamaz kıymetli eğitimcilerimizden biriymiş kendileri. Yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Titiz, alçakgönüllü, araştırmacı bir insan olarak bu yorumları okusaydı (ki okurdu mutlaka) eminim çok mutlu olurdu.
      Çok teşekkürler nazik yorumunuza.

      Sil
  11. Başınız sağolsun. Değerli insanların kaybı bir başka üzüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Her ölüm erken ölüm." demiş ya şair gerçekten kayıpların ardından ne çok şey düşünüyor insan.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  12. Hocam ne kadar güzel anlatmışsınız değerli hocayı, yattığı yer nur dolsun. Okusaydı yürekten memnun olurdu eminim. Böyle değerli birini tanıdığınız için ne şanslısınız. Geride kalanlara sabırlar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda eskisi kadar sık ve uzun yazamasam da bazı konular, iyilikler, güzellikler içimde kalmamalı, mutlak yazmalıyım diyorum.
      Ve sen ne güzel demişsin: "Okusaydı yürekten memnun olurdu eminim." İnan aynen öyle ve mutlaka telefonla geri bildirim yapardı. (Gerçek bir eleştirmendi.)
      Sağlıkla.

      Sil
  13. Böyle anılmak ne güzel, Allah rahmet etsin diyorum. Size de her satırı duygu dolu bu güzel yazınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Sevgilerle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplum olarak da, insan olarak da unutkanlıklarımız var. Örnek insanları, yaşanmış güzel olayları kalıcı olması için yazmak gerek. Gerçekleri abartısız, içten, sade bir dille vurgulamak... Yapabildiğimiz ölçüde denemek en azından.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  14. Başınız sağ olsun Makbule hanım. Merhumu tanımadığım halde anlattıklarınızı güzel güzel okurken ölüm haberini almak biraz ağır geldi. Yazınızın sonunu hiç kestirememişim.
    Öğretmenimizin mekanı cennet olsun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değer verdiğiniz, sevdiğiniz, saydığınız insanların ölümü hele ani olursa insanı sarsıyor gerçekten. Öğretmenimizi tanımayanlara da tanıtıp sonra acı haberi vermek istedim.
      Çok teşekkürler.

      Sil