Bu Blogda Ara

31 Mar 2024

İNCİ ARAL-ANLAR İZLER TUTKULAR -BCP-Mart Ayı



 Bu yazı Blogları Canlandırma Projesi (BCP) kapsamında yazılmıştır. Bu projede her ayın son haftasında belirlenen konular çerçevesinde isteyen arkadaşlar yazı yazabiliyor, film ya da kitap tanıtımı yapabiliyorlar. Bu ayın konusu "Kadın Yazarlar, Kadınları Hikaye Eden  Eserler " idi. 

Kadın yazarlar denince; Ülkemizde önce Füruzan ve Sevgi Soysal gelir aklıma. Gençlik yıllarımın unutulmazları. Füruzan'ın Parası Yatılı'sı, Sevgi Soysal'ın Yenişehir'de Bir Öğle Vakti. Severek okuduğum  kadın yazarlar diye düşününce: İnci Aral, Adalet Ağaoğlu, Tezer Özlü, Nazlı Eray, Tomris Uyar, Ayşe Kulin, Latife Tekin ilk anda aklıma gelenler. Haksızlık etmek istemem, severek okuduğum  başka kadın yazarlarımız da var elbette. Gazete köşe yazarlarından da ne güzel yazanlar var. Sanki kadınlar doğaları gereği ince ayrıntıları, detayları çabuk fark ediyor, insanların gizemli yanlarını, hassasiyet ve kırılganlıklarını daha farklı dile getiriyorlar. Adeta "İç telimize ustaca dokunmak,  değişik tınıları ortak noktalarda buluşturmak gibi..." 

İnci Aral'ın severek okuduğum "Anlar İzler Tutkular" adlı kitabını bu ayın BCP kapsamında tanıtmaya çalışacağım: 

Kitap Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanmış, 159 sayfa. Arka kapakta kitap şöyle tanıtılmış: "İnci Aral'ın hayata, dünyaya ve yazma tutkusuna bakışını yansıtan, okumak, yazmak severek ve yazarak var olmak üstüne düşünce ve deneyimlerini yalın, akıcı bir anlatımla dile getirdiği bu kitap belleğin seçtiği anlara ve akıp giden yaşamın bizde kalan izlerine değinen bir anlatılar toplamı." "İnci Aral her zamanki içten ve alçakgönüllü söylemi ile çocukluktan yazarlığa ulaşan serüvenini anlatırken kendisiyle baş başa kalınmış sıcaklıkta bir sohbet ortamı yaratıyor."

İnci Aral yazmak isteyen gençlere ise şunları söylüyor:" Yazmak, insan ruhunu, bilincini, dalgalanma, yükselme ve düşüşlerini anlama ve insanın önce kendi gecesini aydınlığa çıkarma çabasıdır. Zamanın içinde bir yerlerde kendini aşkla, severek ve yazarak olumlama ve bunlara tutunarak hiçliğe karşı durma uğraşının özü budur." 

KİTAPTAN ALINTILAR: 

ANLAR Bölümünden:

Yazma Zamanı: "Yazma eylemine zaman açısından baktığımda, içinde kararlılık, umut, bir yığın coşku ve kırıklık yani çelişik duygular olduğunu görüyorum. Ama en çok başarma isteği ve  inat vardır. " Kuşkusuz benim yazmam aynı zamanda kendime uyguladığım bir terapidir. " 

"Ben öykülerimi anlatırken, gördüklerimi duymaya, duyduklarımı görmeye, sezgilerimi ve düşlerimi yaşantıya dönüştürmeye çalıştım hep, acının ya da sevincin dışa vurum taşkınlığına aldanmamaya görünenin ötesindekini yakalamaya uğraştım" "Öykü yazmak sonu bilinmeyen bir yolculuktur çoğu zaman." 

İZLER BÖLÜMÜNDEN:

Türkiye Gündemi ve Edebiyat: "Çünkü bir edebiyat eseri , şiir, roman, öykü, bireyin tek başına ürettiği, onun düşünsel ve duygusal özellik ve yeteneğini ortaya koyan estetik bir yapı olmakla birlikte, yazarının nerede durduğu, hangi tarihsel, coğrafi ve toplumsal bölgede yaşadığı da çok önemlidir. 

Bu açıdan bakınca sanatçının ortaya koyduğu ürün yalnızca bireysel değil, aynı zamanda içinde yaşadığı toplumun, ülkesinin ve ulusunun tarihinin, coğrafyasının ve ilişkiler bütününün ortak düşünsel ve ruhsal yapılanmasının da ürünü olacaktır."

" Yaşadığı dönemin yoksunluk ve acılarına olduğu kadar, geçmişin ve geleceğin yanlış kavrayışlarına da duyarsız olan, tarihsel ve toplumsal belleği gelişmemiş, hem ülkesi hem de dünyaya ilişkin kaygıları, soruları, inanç, kuşku ve karşı çıkışları olmayan insanların yazdıkları gelip geçici olacaktır."

" Zamanın iyiliği de yok değil. Keder, acı gibi duyguların şiddetini azaltıyor. Önce belli bir düzeye indiriyor sonra da bizi unutmanın cömertliğine sürüklüyor. Zor zamanlarda felaketler, ölümler, acılar, darbeler öylesine arka arkaya geliyor ki tümünü birden taşıyamıyoruz. İnsanımız acıya dayanıklı. Sabırla yüzleşiyor ölümle ve hayatla. Başına gelecek uğursuzluğu tevekkülle bekliyor. Çünkü çok uzun zamandır işte bu, bunu bekliyordum diye sevindiğimiz aydınlık, umutlu bir gün olmadı."

" Ticari, içeriksiz ve bayağı ürünler insanın dilini, duygu ve düşüncelerini sığlaştırıp basitleştirir. İnsanımızın kültürel erozyona uğraması, tartışan, eleştiren, sorgulayan, yeni üretici ve yaratıcı insan tipini de aşındırıyor. Aslında sistemin amacı, isteği de bu. Düşünmeyen, hazır düşünce kalıplarına teslim olmuş, bir örnek, koyun gibi insanlar."

"Günümüz insanının zevkleri, seçimleri küresel sistem tarafından yönlendiriliyor artık. Dijital teknoloji ve kitle iletişim araçları ortalama insan için öngörülen ucuz örnekleri kalabalıklara empoze ederken binlerce eleştirmenden daha etkin rol oynuyor." 

TUTKULAR BÖLÜMÜNDEN: 

Aynalar ve Kadınlar: "İnanıyorum ki kadınlar ve erkeklerin kadınlar tarafından anlatılmasına gereksinmemiz var."

"Günümüzde ihanet hem olağanlaştı hem de yaygınlaşarak ortalığa döküldü ve sürekli bir huzursuzluk kaynağı haline geldi.  Aldatılmak bir kadermiş gibi yaşanıyor artık."

"Kırk yıldır yazıyorum. Zorlu bir yolculuktu. İniş çıkışlar, vazgeçişler yaşadım. Yine de bugün bile tam olarak başardığımdan emin olamıyorum.  Başarının doğasında kendinden hoşnutluk yoktur."

Sadakat: "Eğer hayatı ve varoluş gerçeğini size sunulduğu gibi kabul eder, sorgulamazsanız ya fazla siner ya da acı çekersiniz. İnsan kendi doğru ve yanlışlarını oluşturmak zorunda."

"Günümüzün şaşırtmacası başarı kavramının fazlasıyla paraya endekslenmiş olması. Para kazanmak ve en güzel arabaya, eve, kadınlara sahip olmak tek hayal haline gelmişse burada doyumsuzluklar ve başarısızlık hissi yoğun demektir."

" Kültür, sanat ve bilim birlikte olduğunda mantık ve hayal arasındaki dengenin geliştirilmesini sağlar. 

" Asıl başarı ise mutlu olabilmektir. Gülebilmek ve sevilmektir. Tersliklerle mücadele edebilmek, insanı sevmektir. Herkesteki en iyiyi bulmak ve karşılık beklemeden vermeyi bilmektir."

NOTLAR:

İnci Aral 1944 yılında Denizli'de doğdu. Manisa Kız İlköğretmen Okulundan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünden mezun oldu.

ROMANLARI.

Ölü Erkek Kuşlar, Yeni Yalan Zamanlar, Hiçbir Aşk, Hiçbir Ölüm, İçimden Kuşlar Göçüyor, Mor, Taş ve Ten, Safran Sarı, Sadakat, Şarkını Söylediğin Zaman 

ÖYKÜLERİ

Ağda Zamanı,  Kıran Resimleri, Uykusuzlar, Sevginin Eşsiz Kışı, Gölgede  Kırk Derece, Ruhumu Öpmeyi Unuttun

DENEME-ANI-ANLATI

Anlar İzler Tutkular, Unutmak, Yazma Büyüsü, Kan Gülleri ve Nar Ağrısı 

ÖDÜLLERİ:

1980 Akademi Kitabevi İlk Kitap Öykü Başarı Ödülü - Ağda Zamanı

1983 Nevzat Üstün Öykü Ödülü -Kıran Resimleri

1992 Yunus Nadi Roman Ödülü- Ölü Erkek Kuşlar 

2001 Yunus Nadi Ödülleri-Öykü Ödülü- Gölgede Kırk Derece

2002 Orhan Kemal Roman Armağanı-Mor

2014 Kıbatek  Ödülü (Kıbrıs, Balkanlar, Avrasya Türk Edebiyatları)

2018 Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü 

 










19 yorum:

  1. inci aral romanlarını severim. bu kitabını bilmiyorum, iyimiş tabii, okuyabilirim. bizim ülkede kadın yazarlar erkeklerden çok çok daha iyi yazıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnci Aral ilk kitabından itibaren severek, notlar alarak okuduğum yazarlardan biri. Kadın yazarlar ülkemizdeki kadınların da sesi oldukları için belki , çok etkileyici yazıyorlar.

      Sil
  2. bcp mart 5 kişi olduk şimdilik, okurix, bonheur, deep, yüreğimin iklimi, siz. bu hafta olur yazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ay katılım az olmuş. Gerçi ay bittikten sonra da katılan arkadaşlarımız oluyor. Katılımcılara yorum yazmak gerekiyor değil mi?
      Teşekkürler.

      Sil
    2. iki kişi daha yazdı, fighting, bez cadıları. tabii yorum yapıyoruz katılımcılara. kaçırmam ben hiç de bazen arkadaşlarımız dalgınlıkla unutabiliyor :)

      Sil
    3. Nil Nisan'da da yazmış. Ben de sonra fark ettim.
      Liste halinde sunmak iyi oluyor.
      Emek veren arkadaşlara teşekkürler.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Kadın yazarlar ve kadınları hikaye eden eserler başlıklı çalışmanıza kadın yazarlardan İnci Aral'ı almışsınız. İnci Aral'ın "Anlar, İzler, Tutkular" başlıklı kitabı ile ilgili yaptığınız çalışmayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür eder, kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Yorumunuza ben teşekkür ederim. Bir kitabı yılların ardından yeniden okumak iyi oluyor. Bir bakıma insan kendini de değerlendirmiş oluyor. Değişen değer yargılarına eleştirel bir gözle bakıyorsunuz. Ve ilginç bir saptama; Kitabın 2018 yılındaki fiyatı 13 TL imiş.
      Selam saygılar.

      Sil
  4. yıllar önce okumuştum güzel bir eser:) emeğinize sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünlü bir kadın yazarımızın yaşamından izler gençlere de bir sesleniş gibi geldi .
      Teşekkürler. Sağlıkla, umutla.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık, yine enfes bir bakış açısıyla ele almışsınız temayı. İnci Aral tercihinizi keyifle okudum.

    "İnanıyorum ki kadınlar ve erkeklerin kadınlar tarafından anlatılmasına gereksinmemiz var." kısmı altını çizmek istediğim en net yer oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik, incelikli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Erkekler içinde de çok değerli yazarlarımız var ama sanırım kadınlar, kadın duyarlılığıyla dünyayı biraz daha farklı algılayıp yorumluyorlar.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. Alıntılar çok hoşuma gitti. Yazarların yazma sanatı üzerine tavsiyelerde bulunduğu, kendi düşüncelerini paylaştığı eserler okumayı da severim. Kitap alışveriş listeme ekliyorum. En kısa zamanda okumak isterim. Tanıtım için teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnci Aral'ın sade, yalın anlatımı, insan tahlilleri hep ilgimi çekmiştir. Bu kitapta da altını çizdiğim çok cümle vardı. Bir bölümünü alabildim.
      Ben teşekkür ediyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
  7. Kitap önerisi için teşekkürler. Yerli yazarlarımızdan hiç okumuyorum nedense. Böyle öneriler görünce hep daha çok okumalıyım diyorum. Alıntılardaki 'Başarının doğasında kendinden hoşnutluk yoktur.' cümlesi çok hoşuma gitti. Hayatımda, özellikle şu an, çokça hissettiğim bir duygu bu. Asla kendimi yeterli göremyecek miyim diye düşünürüm. O yüzden bu cümle biraz teselli gibi geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir özeleştiri yapmışsınız. Hepimiz için zaman zaman kendimizi objektif bir bakışla değerlendirmek ne iyi olur. Gerçek başarıya daha sağlam yollardan ulaşılıyor o zaman.
      Dünya klasiklerinden okumak mutlaka insana çok şey kazandırıyor. Ülkemiz yazarlarından da seçici olarak okumak insan tanımak, toplumu daha net anlayabilmek açısından çok iyi oluyor sanırım. İyi yazarlar yaşadıkları dönemin bir aynasını da sunuyorlar bizlere.
      Alçakgönüllü, dürüst bir kişilikten gelen anlamlı yorumunuza çok teşekkür ederim. Bana da düşüncelerimi açıklama fırsatı verdiniz.

      Sil
    2. Güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Bir söz vardı. İki ömrüm olsun isterdim biri yaşamak biri okumak için olsun diye. Hiç durmadan nefes almadan okusan bile duymadığın daha tanışmadan yazarlar oluyor ne yazık ki. Sevgi soysal'da inci aral'da uzun zamandır listemde. Alıntılar beni kendine çekti ve okumak için can atıyorum. çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel, naif yorumuna çok teşekkürler sevgili Nil.
      Sevgi Soysal'ın "Yenişehir'de Bir Öğle Vakti", Füruzan'ın "Parasız Yatılı" İnci Aral'ın "Ölü Erkek Kuşlar" romanları çok severek okuduklarım arasındadır.
      Her zaman yorum yazamasam da güzel bloğunu keyifle izliyorum.
      Sevgiyle.

      Sil