Bu Blogda Ara

2 Nis 2024

RUH SAĞLIĞIMIZI ONARMAK: BİR ŞİİR , BİR ŞARKI

 Sağlık;  uzmanlar tarafından şöyle tanımlanıyor: Ruhsal, bedensel ve toplumsal açıdan tam bir iyilik halidir. Şiir, müzik, güzel sanatlar, doğa, sakin -düzenli bir yaşam insan sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Belirsizlik, karmaşa, gürültü, kaygı, stres, endişe ruhsal sağlığımıza olumsuz yükler yüklüyor. 

Psikosomatik hastalıklar, psikolojik kökenli bedende ortaya çıkan rahatsızlıklar. Beden adeta isyan ediyor, sesini duyurmaya çalışıyor. " Beni duy " diyor. Pek çok hastalık birdenbire ortaya çıkmıyor, zaman içinde birikimler rahatsızlıkları tetikliyor. Toplumsal kaygılar, endişeler, ekonomik sıkıntılar  daha  bencil, tahammülsüz, şiddet yanlısı insanların  çoğalmasına neden oluyor. Çocukların ve gençlerin önünde kötü örnekler de giderek çoğalıyor. Aile geçimsizlikleri, boşanmalar, aldatmalar, kavga ve tartışmalar olağan hale geliyor. 

Toplumsal patlamalar yaşanmadan denge  sağlamak ne güzeldir. Sağlıklı bir toplum sağlıklı, eğitimli, mutlu kuşakları da yetiştirecektir. "Mutsuz Ülkeler Sıralamasında" en alt sıralarda olmayı hak etmiyoruz. Biz ; coşkuda, başarıda, tasada, kederde, acıda ve kıvançta ortak olmayı, paylaşmayı bilen bir toplumun insanlarıyız.









Şiirin gizemli dünyasında rahatlatıcı bir mola : 

Sanatçı Yetkin DİKİNCİLER,  Nazım HİKMET'İN ünlü şiirini seslendiriyor.:

BU  MEMLEKET BİZİM







Sanatın, müziğin evrenselliğini, rahatlatıcı gücünü nasıl inkâr edebiliriz? Bazı Kurumlar bunu çeşitli sanatsal etkinliklerle  kanıtlıyorlar. Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin değerini iyi bilen hekimlerimizin İstanbul Tabip Odası bünyesinde Tıp doktorlarından oluşan  "Türk Sanat Müziği Korosu " var.  Şef Sn. Suat GÜNEY yönetiminde bu yıl da 14 Mart "Tıp Bayramı" çerçevesinde mükemmel bir konser sundular. 
Biyokimya  uzmanı   Dr. Sibel Abalı ALTIN " İnleyen Nağmeler Ruhumu Sardı" adlı şarkıyı seslendiriyor.(Keşke tüm koroyu sunabilseydim. Sadece kızımız Sibel Abalı Altın'ı ekleyebildim. Bağışlasınlar lütfen.)


Mersin'de Halk Müziği Ustası Sn. Hasan EKİNCİ  yıllardır gönüllü olarak çalıştığı Mersin  Alzheimer Derneği yararına  bu akşam Mersin'de "Unutulmayan Türkülerle" adlı bir konser sunuyor. Hasta ve hasta yakınları için büyük bir moral desteği.




Kim bilir , ülkemizde daha nerelerde ne güzel çalışmalar,  umutlarımızı yeşerten etkinlikler var. Her konuda ülkemizin aydınlanması yolunda Toplum ve Halk Sağlığı için özverili çalışmalar yapan, bize gerçek anlamda baharı yaşatan  tüm güzel insanlarımıza sonsuz teşekkürler. 

Makbule ABALI - Urla 
2 Nisan 2024




24 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ruh sağlığımızı bozanlara inat, bir şarkı ve bir şiirin nelere kadir olduğunun ispatı olmuştur yazınız. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sanatın her türünün insan sağlığına iyi geldiği kanıtlanmış. Bir anlamda terapi etkisi yapıyor. Nazik yorumunuza, iyi dileklerinize çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Şiiride sanat müziğinide çok severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak görüş ve beğenilerde buluşmak ne güzel. Ben de her iki sanat dalını çok seviyorum. Ailede sanata yatkın kişilerin olması da bir mutluluk vesilesi. Solo şarkı söyleyen, İstanbul'daki büyük kızımız Sibel.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Sanat, daima iyileştirici olmuştur. Tüm bu saydığınız olumsuzlukları geride bırakacak tek şeydir hatta -diye düşünüyorum naçizane-.
    Kızınızın olduğu video çok güzeldi, ses rengini beğendim. Teşekkürler paylaştığınız için. Sevgiler gönderiyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik, incelikli yorumuna çok teşekkür ederim sevgili Sezer. Müziğin sağlıklı ya da hasta insanlara inanılmaz etkisi var gerçekten. Yıllar önce de ustaca kullanılmış. Ney sesinin otistik çocuklarda çok yararlı olduğu söyleniyor.
      Yıllardır her tür müzikle bir profesyonel gibi ilgilendiğin için önerilerin benim için her zaman önemli.
      Blogda çok uzun yazamıyorum bu aralar. Sporun da ruhsal, bedensel ve toplumsal sağlığımıza çok olumlu etkileri var. Bedensel engelli yarışmacılarımızın başarılarını unutmak mümkün mü?
      Sibel 3 yıldır bu koroda. Çok severek sürdürüyor. Üsküdar Musiki Cemiyetinden de eğitim aldı.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Günümüzün bir bölümünü güzel sanatlara, doğaya ayırmak gerçekten çok iyi gelir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yapabilsek... Çok haklısınız. Okullarımızda ta çocukluktan başlayarak bunu sürdürebilsek. Ek branşlara ağırlık vererek sporu yoğunlaştırsak. Güzel Sanatlar Liselerini yaygınlaştırsak. Keşke...

      Sil
  5. Çok haklısınız Makbule Hocam. Orhun'un farklı memleketlerden arkadaşlarına baktıkça, dinledikçe "Güya biz daha iyi besleniyoruz, peki niye biz daha çok hastalanıyoruz? Onlar niye fiziksel olarak harekete, spora daha yatkınlar?" diye düşündüğüm çok olmuştur. Vardığım sonuç, bizim daha stresli insanlar olmamız ve bunun da fiziksel dayanıksızlık yaratıyor oluşu. Hem yöneticiler eliyle, hem birbirimizi her türlü didiklememiz sebebiyle hayatımızdan stres, kaygı eksik olmuyor. Dilerim değişir.
    Sevgiler Makbule Hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mantıklı haklı yoruma içtenlikle katılıyorum sevgili Sezen.
      "Mutlu Ülkeler" sıralamasında en üst sıralardaki ülkeler Finlandiya, Japonya gibi insana, insani değerlere önem veren ülkeler. Son paylaşımında nefis bir anlatımla hayallerimizi donattın.
      Güzel ülkemizde hak ettiğimiz biçimde yaşamamız dileği ile.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Merhabalar.
    Yazınızın içinde paylaştığınız videoda "İnleyen Nağmeler" şarkısını seslendiren sizin kızınızmış ya sayın öğretmenim. Dizüstü bilgisayarımın hoparlörü bozuk, çatlak ses çıkarıyor, her defasında da kulaklık takıp çıkartmak zor geldiği için, paylaşımlardaki seslendirmeleri pek dinleyemiyorum. Aslında hiç farkında olmadan videoyu çalıştırdım ve o bozuk hoparlörle dinledim de, ama bir üst tarafındaki açıklamayı dikkatli okumamış olmalıyım ki, sonradan fark ettim. Kulaklığı takarak tekrar dinledim. Çok güzel bir ses ve yorumdu, nefesine, emeğine , gönlüne sağlıklar olsun.
    Öncelikle kızınızı böyle bir etkinlikte görev aldığı için tebrik ederim. müzik çalışmalarında ve mesleğinde başarılar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,
      Belki benim kişiliğimden kaynaklanıyor, paylaşımlarımda çok özele inmiyorum. Genel olarak toplumu ilgilendiren bir konuda yazarken de bu konuda özen gösteriyorum. Geçmişe yönelik anılarda daha esnek davranıyorum. Paylaşımlarda çok az fotoğrafım vardır.
      Sibel çok başarılı bir öğrenci idi. Disiplinli bir koro çalışmasında da severek görev aldı. Evi ve iş yeri Anadolu Yakasında olmasına rağmen çalışmalar için karşıya geçiyor.
      Güzel yorumunuzu ileteceğim. Çok teşekkürler.
      Selam saygılar.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. İyi ki sevgili Bahar... Sanat özgürce uygulandığında her alanda harikalar yaratıyor.
      Sevgiyle.

      Sil
  8. şiirler şarkılar olmasa napardııık bilmeem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sanatın her türü bir başka etki alanına sahip. Türküler,
      folklor, resim... İyi ki varlar gerçekten. Hayatımıza anlam ve değer katıyorlar.
      Teşekkürler.

      Sil
  9. Ülkemizde hep bir telaş var.sakin,dingin, yeşil,muzikli hayatlar yaratamiyoruz. Doğa fotoğrafları, kızınızın şarkısı, şiir hepsi çok güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünlü bir şairimiz de şiirinin bir dizesinde : "Ah bu telâş beni öldürecek" diyordu. Son yıllarda Seferihisar gibi "sakin şehirler" oluşturma çabaları boşuna değil.
      Naif düşüncenize, yorumunuza çok teşekkürler.

      Sil
  10. Ruhumuza iyi gelir her zaman müzik ve şiir. Onlar da olmasa bizim toparlanma durumu zor olurdu sanırım. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzik, şiir, resim, el becerileri, sanatın her türü, hobilerimiz, doğa... Hepsinin insan ruhunu onarıcı etkisi var. Dünyanın karmaşasında toparlanmak gerçekten de çok kolay olmuyor. İyi ki varlar.

      Sil
  11. içim açıldı sağolun var olun
    sanat iyi ki var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnkâr edilmez bir gerçek: Bloglar da iyi ki varlar. Birbirimizden güç alıyoruz. Adeta enerji alışverişi yapıyoruz.
      Sağlıkla, umutla.

      Sil
  12. Özellikle müziğin gücüne inanırım ben. En azından bende etkilidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Her insan ayrı bir dünyadır" deniyor. Gerçekten bedensel yapılarımız, sosyal çevremiz, kişiliğimiz, karakterlerimiz apayrı. Müziğin ruh sağlığımız üzerinde inanılmaz katkısı var.
      Sevgiyle.

      Sil